Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Ahha, és kihez tartoznak? HM vagy Belügy? Vagy valami magánvállalkozás? Azért engem egy biztosági őr ne akarjon igazoltatni mert kinevetem.:D Egyáltalaán milyen iskolát végeztek el ehhez a munkához? Egy 2 hónapos gyorstalpalóval ne játszák nekem a rendőrt. Van e valamilyen okmányismeretük? És ha épp külföldivel találkoznak? Mit mondanak neki? Guten tag mi vagyunk a FBŐ?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Törvényben meghatározott állami szervek hozhatják létre és azok alárendeltségében van. Tehát ők egy állami szervezet. E tekintetben az Iparőrségnek a szellemi jogutódjai, de a gyakorlatban a mai jogi helyzetük alapján ők csak biztonsági őrök, minimálisan több joggal.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700159.TV
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800027.BM
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700024.BM
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Iparőrség? Lol,munkásőrségről már hallottam. Miért nem rendelnek be ilyenkor pár alkesz nyugdíjas tartalékos ezredest? Ezek a "vitézek" meg mehetnének bokorugrónak. Erre a feladatra lenne jó a tartalékos rendszer.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Se elvben, se gyakorlatban nem lenne jó, mivel ez egy szakma és a védendő objektumok egy részének a biztonságán emberek ezreinek az élete múlik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Ugyan, anno a sok soros honvéd jó volt? 30 év szolgálattal a háta mögött egy tiszt meg nem?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem volt jó, csak olcsó volt. Ez igazából egy dilemma, amire mi a rossz választ adtuk: pazaroljuk az őrzéssel kapcsolatos feladatokra ki se képzett katonák értékes idejét őrszolgálatra, vagy fizessünk azért, hogy szakemberek védjék az ingatlanjainkat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Azért nem az 51-es körzetet vagy fűhrer bunkerét őrzik. Egy 50es éveit járó ember pedig elég nyugodt és megfontolt egy intézkedéshez általában.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
A soros állománynál sem mindenki a tökét vakarta ám!
Volt azért aki rendes kiképzést kapott!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azért nem az 51-es körzetet vagy fűhrer bunkerét őrzik. Egy 50es éveit járó ember pedig elég nyugodt és megfontolt egy intézkedéshez általában.

Namost, ha már fizetsz érte, akkor nem egyszerűbb minden tekintetben megfelelő korú és képzettségű személyeket alkalmazni? Nem biztos, hogy az az ötvenes ember már olyan fizikai kondícióban van, ami a kihívásoknak megfelelne és konkrétan úgy is el kell küldened a tanfolyamra, szal nincs értelme elfekvőt csinálni egy pozícióból. Konkrétan nálunk már támadtak meg laktanyát (a koszovói háború idején ha jól emlékszem). De az FBÖ-k többsége nem laktanyát őriz, hanem minisztériumokat, repülőteret, atomerőművet vagy éppen pénzjegynyomdát. És néhány kelet-magyarországi megyében, ha jól tudom a rendőrséget is ők védik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Nem tudom, nézzük egy soros/tartalékos őr szemszögéből a sztorit.:
-(őr) Jó napot kívánok honvédségi biztonsági szolgálat, kérem erre meg arra ne fotózzanak, a területet hagyják el.
-(fotós) De miért? Visszajött a szocializmus? Mi fotózni fogunk!
-(őr) Kérem fejezzék be tevékenységüket és hagyják el a területet különben rendőri intézkedést kérünk önök ellen!
-(fotós) Nem megyünk és ki maga hogy...?
-Őr beszól rádión az ügyeleteshez és rendőri intézkedést kér.

Rendőr kijön és teszi a dolgát. Ennyi. Egyébként FBŐ előtt mi volt? Inkal securiti?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az FBÖ előtt Polgári Fegyveres Őrség volt, azelőtt pedig Iparőrség. Ez az ötvenes évek óta egy speciális szolgálat. Apropó, ha a honvéd tudta volna a példádban, hogy felszólítás után akár testi erő alkalmazásával legott eltávolíthatja az illetéktelen behatolót a jogos birtokvédelem részeként, akkor érthetőbb lenne, miért jobb a képzett őr. Szánalmasan csip-csup ügyekkel nem a rendőrség idejét kell rabolni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Testi erőt alkalmaz, hm... ki ellen? Ki van e rá képezve? El tudja távolítani? Azért testi erőt alkalmazni már nem egy hasamra ütök dolog. Először is fel kell mérnie hogy be tudja e fejezni azt amit elkezd ebben az esetben. Egy jogtalan intézkedésbe esetleg belefutva? Erre a feladatra hogy testi erőt alkalmaz egy kidobóember is alkalmas. Kidob a területről és kész. De mi van ha visszajön az illető? Lelövik? Ha testi erőt alkalmaz mi történik?
A végén mindenképp a rendőr jön ki hogy elvigye az illetőt és a feljelentést megtegye.
Az a meglátásom jobb ha az ilyenek nem intézkednek , inkább ne...
Bízzák olyanra akinek ez a dolga.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Kicsit azért el kanyarodtunk a tárgytól, Tisztelt Bíróság! :)
Ez a kellemetlen közjáték mellett nekem igazából az szúrt szemet, hogy az ide települt holland katonai alakulat és a technikája, nagyobb (kis túlzással) és modernebb felszereltségű, mint a mi egész "képességünk"!
Pedig ,gondolom nem hozták el a teljes hadseregüket! :)
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Még egy kis adalék:

Hollandia területe: 41 526 km²,
népessége: 16 819 595 fő.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hollandia_hadereje

Természetesen a hadsereg adatok, már nem pontosak. A Leo-k pl. már nincsenek.

A mi számainkat ismeritek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Nem csak neked szúrt szemet. Ez olyan gyakorlat mint putyiné a határ mellett. Mondjuk engem nem kell megvédeniük ha arra kerül a sor, ki kérem magamnak.:) A "képességeink" terén meg ettől hogy itt vannak nem lesz javulás-bővülés szerintem.
Hende járt arra? Mit mondott? Minden nattyon szép...
Nem rajongok az idegen katonákért a hazámban, de talán nem is baj hogy itt vannak. Csak a politikusainknak sajnos az jön le majd hogy: ok , nem kell ennyi sereg sem ezek megvédenek ha kell. A mi részvételünk a nato-ban a "lőtér képességben" merül ki.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A jogtalan behatolóval szemben alkalmazza és semmiképp nem szükséges rendőrnek kijönnie, mert minek. A biztonsági személyzet saját hatáskörében megoldja a problémát. A kiskatona láthatóan nem, hiszen azt sem tudja, hogy mit tehet meg és mit nem és azt hogyan csinálja.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
GDP (ppp) per fő:
Hollandia: 41 527 (212% a magyarnak = 2,1x)
Magyarország: 19 497 (47% a hollandnak)

GDP (ppp):
Hollandia: 710 milliárd (360% a magyarnak = 3,6x)
Magyarország: 197 milliárd (27% a hollandnak)

Katonai kiadások a GDP-hez:
Hollandia: 1,3%
Magyarország: 0,8%

Namost a hollandoknak van flottája is. Mivel a védelmi költségvetésben nem találtam százalékos megoszlást a fegyvernemek között, ezért jóindulatúan egyharmadát hozzáadom , mivel az összehasonlításban nekünk nincs, szal arányosan a magyar mennyiség a héthatoda lesz a hadseregnél és a légierőnél, mielőtt elosztanám a pénzügyi lehetőségekkel, amihez az egy főre jutó GDP-t veszem alapul. Tehát így nézne ki a magyar hadsereg, ha holland vezetőink lennének:

10 holland eszköz szorozva 1,6-al és ez a 11,6 szorozva 0,47-el az 5,4. Tehát minden holland szám egyharmada kellene legyen a magyar:

harckocsik: kivonva (ez nem valószínű, hogy nálunk így lenne, mivel mi nem a NATO ellentétes oldalán vagyunk, ez estben 43 Leopard 2A4 lenne rendszerben, tehát 2 zászlóalj)
IFV: 104db CV9035, tehát 4 zászlóalj
APC: 108db BOXER 8x8, 221db FENNEK 4x4, tehát 8 zászlóalj
SPH: 30db PZH2000, tehát másfél osztály vagy két kétüteges osztály
egyéb tüzérség: 120mm-es aknavetők

vadászbombázók: 36db F-16, tehát 3 század
kiképző: 7db Pilatus PC-7
szállítók: 2db C-130, 1db KDC-10, 1db Dornier 228, tehát egy század
harci helikopterek: 15db AH-64D, tehát egy század
szállító helikopterek: 9db AS-532, 11db NH-90, 9db CH-47D, tehát három század
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ezek a holland arányok magyarra fordítva.

2002-ben, az utolsó normális évben hozzávetőleg így álltunk, kivéve a légierőt.