Hadgyakorlatok Magyarországon vagy magyar részvétellel

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
748
1 479
93
Olyat meg pláne nem, hogy mi volt a hadijáték eredménye. Mert nem ránk, civilekre tartozik.

Szia,

Hat hova vezetne az, ha azok, akik adofizetokent eltartjak a katonasagot megtudnak, hogy milyen szolgaltatast kapnak a penzukert?
Meg a vegen odaig sullyedne a MH, ahol ezek tartanak.

Egy életszerű példát had mondjak! Hányszor hallottál olyat, hogy értékelte az iskola a saját eredményeit?
Pl. itt:
szakter%C3%BClet%20rangsor%202021.png

Milyen erdekes, ok le merik irni azt, hogy informatikaban hatrebb vannak, mint regeszetben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
13 429
15 598
113
Szia,

Hat hova vezetne az, ha azok, akik adofizetokent eltartjak a katonasagot megtudnak, hogy milyen szolgaltatast kapnak a penzukert?
Meg a vegen odaig sullyedne a MH, ahol ezek tartanak.


Pl. itt:
szakter%C3%BClet%20rangsor%202021.png

Milyen erdekes, ok le merik irni azt, hogy informatikaban hatrebb vannak, mint regeszetben.
ez már nem titok 2015 be tőrtént a tatai 2 lövész zászlóalj századerővel szarrá verte az amcsi 2. lovassági ezred egy századát. majd az amik megerősítést kaptak és újra szarrá lettek verve. meg újra meg újra
majd a 2. lövész zászlóalj idő elött el lett küldeve a bakonyból tatára mert észüljön mert jön a 10. páncélosfelderítő ezred egy százada hogy visszavágjon... nem jött össze nekik. meg 2.szorra sem.
és ekkor most mi van? jobb hogy most erről tudsz? pl
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 080
3 330
113
Hat hova vezetne az, ha azok, akik adofizetokent eltartjak a katonasagot megtudnak, hogy milyen szolgaltatast kapnak a penzukert?

Szerintem katasztrófa. És ki is fejteném, hogy miért.

A Honvédség elkezdi PR-ja részének tekinteni, hogy mi lett a végeredmény egy olyan barátságos meccsen, amit én nem láttam, hogy bárhol máshol a NATO-ban újságcikkezni szoktak. De mi demokratikusan működünk, legyen minden átlátható, kiadják anyagba, hogy erről írjanak.
Egy derék média munkatárs megkapja mondjuk Szittya által elmondottakat másnap -nem, nem most több év múlva egy fórumon, hanem a miniszter meg a tábornok bejelenti sajtótájékoztatón, hogy ez a mai hírünk- és szerinted milyen anyagot fog az aznapi folyóiratban lehozni ez a sajtó szakember?
Tapasztalatom szerint 10-ből 9-en a hosszú időtávra kitekintést teljesen nélkülözve megírnának egy minősíthetetlen szar anyagot, hogy a mi fiaink legyőzték a világ legjobbjait. Nem, ez nem egy újság. Főleg nem szakcikk. A Magyar Nemzettől kezdve a Magyar Narancsig mindenki erről beszélne. Mert annak a szakmának lételeme a szenzáció. Azt sokkal kevesebb hirdetésért tudnád eladni, hogy valaki összesíti, hogy idén hányszor győztünk és hányszor vesztettünk. (Olyat már fel sem hozok, hogy olyan összesítést kiadna egy modern, fiatalos gondolkodású firkász, hogy az elmúlt évek változásait elemezze.)

Mi ezzel a bajom?

Az, hogy a Washington Post egyszer kapja fel a témát és már nem is csak belpolitikai témává vált. Szenátusban és Kongresszusban minimum folyosói beszélgetés lesz, hogy ez ugyan hogy? Mennyi az a pénz, amit fizetni kell azért, hogy minden egyes hadgyakorlaton az Army kerüljön ki győztesnek?
Na, én ettől tartok. Ezért mondom, hogy rendszeren belül Szittya, Krisss, Dudi és a többiek látják a realitásokat. Kifelé mindenki jókat mond a saját csapatáról... meg a NATO partnerekről is. Belül mindenki reálisabban tudja megítélni, szerintem nem kevés szerepe van ebben annak, hogy nem akarják megbugázni az ilyen hadijátékokat. Csak fejlődni és okulni.

Nekem borzasztó lesújtó véleményem lett arról, mikor egy cikket olvastam arról, hogy a szlovén különleges alakulat megbukott a CREVALon és a nemzetközi hadgyakorlatoktól is eltiltották őket. Nagyon ritkán kerülnek ki ilyenek, az amiatt történt, mert a hadsereg vezetését elzavarták a politikusok és ügyet csináltak belőle. Szerintem Maróth Gáspár is rengeteg mindent elmond a hiányosságokról akkor, amikor úgy érzi, hogy eljött az idő és már nem rombol vele, hanem inkább segít megnyerni a társadalmat a Honvédségnek, hogy ma már nyitottabban láthatjuk, katonák maguknak vásároltak felszerelést, mennyire elképesztő alacsonyra esett a bevethető hk-k száma, stb. Ezek jó példák arra, hogy irányított kommunikációra felhasználnak akár jó szándékkal is ilyen hírek nyilvánosságra hozását.

De nekem nagy félelmem van azt illetően, hogy ha mi politikát vinnénk a hadgyakorlatokba. Ha sajtó cikkeket vársz, akkor az politika lesz, mert reagálniuk kell rá a pártoknak. Szerintem ezt szeretnék elkerülni, nagyon helyesen. Én pár hónapja az egyik újságcikk kapcsán feltettem a kérdést, hogy nem érdekes vajon, hogy az összes újságcikk ahol az oroszok hadgyakorlatáról szól, ott a miniszterüket meggyőzték arról, hogy a fegyveres erők minden percben készen állnak és hatékonyak megvédeni Orosz Anyácskát. Az összes cikk, amit amerikai hadgyakorlatok tanulságairól olvastam arról szólt, hogy valami olyan képességet teszteltek, amit eddig nem és rájöttek, hogy katasztrofális hézagok vannak a pajzson. Aszem Kammm írta rá, hogy de hát tényleg az ilyenek után hasznos fejlesztéseket szavaznak meg az amcsi politikusok, őt az zavarja, hogy túlárazva. És igen, a hadsereg nem hülyeségre kéri ilyenkor a pénzt, de ez a politikai játszma része. a Szenátos boldog, ha a nép azt követei, hogy szavazzon meg még plusz pénzeket. Oroszországban inkább lelövetnék a tábornokot, ha arról pofázna, hogy hol tudnak áttörni a NATO csapatok, mely egységek teljesítenek rosszul. Szlovéniában az első katona elcsapását akarták megértetni a politikusok annak a bizalmas értékelésnek a nyilvánosságra hozásával.

Én azt látom, hogy a világon mindenhol irányított kommunikáció van a védelmi erők kapcsán. És a mi fiaink egy áldott média környezetben készülhetnek egy esetleges háborúra, mert a magyar politikai elit nem akar kibeszélni és napi játékok részévé tenni a Honvédséget. Ez szerintem sokkal jobb, mintha elkezdődne, hogy melyik katonai egység a gyenge és miért olyan gyenge... Miért nem váltják le a vezetőjét, ha nem tudja megoldani... azt, amit a magyar állampolgár nem is ért mélységében. (De ha szóba kerül, akkor a politikusoknak meg válaszolniuk kellene rá valamit.)

Remélem érthetőek voltak a félelmeim.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
23 571
41 958
113
RAMSTEIN GUARD 12 21
21 - 25 Nov. 2021
Hungary and Slovenia

The NATO Electronic Warfare Force Integration Programme (NEWFIP) is a means to exercise the NATO designated regional elements of NATO's Integrated Air and Missile Defence System conducted through the CAOCs while also including some national systems and assets. It is designed to train AC Ramstein and subordinate units on the reporting/ coordination requirements while exposing them to a wide variety of EW tactics and techniques in a controlled environment.

Ez is elkezdődött a héten. Itt a szokásos kék Falcon20 Kecskeméten. Tegnap a Hortobágy felett ment a gyakorlás, ma Szlovéniában.
 
Last edited:

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
23 571
41 958
113
Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 2021. december 7-től december 9-ig nagy hanghatással járó feladatotokat hajt végre az alakulat lő-és gyakorlóterein.

December 7-én 8.00-22.00-ig
December 8-án 8.00-22.00-ig
December 9-én 8.00-18.00-ig

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
 • Tetszik
Reactions: Pogány

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
14 908
23 221
113
Sziasztok,

Ez egy gyakorlo kerites?
Vagy a szerbek engedelyeztek a hataron atnyulo bemutatot?

Bel
Ha megnézed, a képen az "ellenerő" a 2 kerítés között van. Azt felesleges szimulálni, hogy mi van ha az első kerítés vonal előtt vannak.

DE különben, tudtommal a kerítés a tényleges határtól beljebb van. Különben, már az építésnél is folyamatosan határt sértettünk volna.