Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Ezek is hollandok vagy amerikaiak? Igen csak izgalmas hely lettünk újabban hogy mindenki ide jár gyakorolni. Nem igazán örülök neki hogy több idegen katonai helikopter röpköd újabban magyarországon mint amennyi a MH-nak összesen van. Otthon röpködjenek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Ezeket a váposokat vagy magukat rambónak képzelő biztonsági őröket meg simán pofon röhögtem volna. Még az is lehet én hívtam volna rendőrt rájuk ha bemérgesítenek. Kb olyan képzettek lehetnek mint errefelé a polgárőrök. Azokat is az első alkalommal ki szoktuk dobni anno a nívából mikor mellénk osztották be őket. Volt mikor olyan lelkesen irányították a forgalmat falunapkor hogy két kocsi összement...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 309
4 575
113
Pl. Görögországban és még egy-két más európai országban a fotósok ezért már régen börtönben lennének. Oroszországról nem is beszélve.
Oroszországban bloggereknek(!) szervez a Védelmi Minisztérium fotózásokat: egyik sem újságíró vagy "hivatalos" fotós, de beviszik őket valamelyik bázisra, kipakolnak nekik mindent, amit lehet, bemutatókat csinálnak, ők meg fotózhatnak, amíg bírják memóriával. :) Bázison kívül is lehet fotózni náluk a technikát, ha látod, de ha besunnyogsz a bázisra engedély nélkül, megizélnek. Szóval marha ciki, de náluk ez sokkal civilizáltabban működik a "vadkeleten", mint itt.
Az FBŐ meg nem váp és nem is "mezei" biztonsági őrök gyülekezete, hanem komolyabb jogaik vannak.
 

vajk

Member
2012. október 23.
45
0
6
Jó kiszolgáló ország lettünk, hogy sokan járnak ide gyakorlatozni úgy, hogy a honvédségünk teljes mértékben le van szerepelve. Legalábbis, ha én lennék valamelyik szövetséges katona bőrében biztosan lenézném a 40 éves technikákkal büszkélkedő tarka-barka öltözetű honvédeket! Persze ehhez nem kell külföldinek lennem, mert magyarként is lenézem őket. Semmirekellő beképzelt banda.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Az FBŐ meg nem váp és nem is "mezei" biztonsági őrök gyülekezete, hanem komolyabb jogaik vannak.

Hiába vannak jogaik ha nincs intézkedési kultúrájuk. Ez alapján amit írtak róluk megkockáztatom a saját jogaikkal sincsenek tisztában. Nem mondom hogy nem találkoztam sok idegesítő civillel anno, emberekkel sem egyszerű bánni, de ezek nevetségesek.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Folyamatosan érkezik a holland haditechnika Tapolcára

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.605197569567634.1073742181.203389926415069&type=1
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Mondtam én, hogy hamarosan ismét lesznek fényképezni tilos táblák!
Reméljük azért, hogy figyelmeztető lövéseket nem fognak leadni ,ha a szomszéd faluban egy szülinapi partin valaki pont abba az irányba fotóz, ahol a "titkos függesztményű" helikopterek repülnek!
Éljen az 1.Magyar Banán-köztársaság!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Azért rossz nézni az itt gyakorlatozó hollandokról készült képeket/videókat...Ilyenkor érzi azt az ember,hogy vagy náluk vagy nálunk valamit rosszul csinálnak!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Én csak arra lennék kíváncsi mire gondol a honvédelmi vezetés mikor látja az elavult lánctalpas nehéztechnikát a hollandoknál. Nem szólnak nekik hogy hello,most a "kicsi és könnyű" sereg a divat?
Vagy épp akkor mikor "kedves zöld embereket" látják a krími videókon? Az "elavult" ruszki felszerelésben? Vagy épp az orosz nemzeti helikopterképességet a nálunk "elavult tecnikának" kinevezett Mi-8, Mi-24 -el kötelékben repülve. Hát nem szólnak Szojgu-nak hogy most már nem ez a világ haditecnikai élvonala?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Magam részéről kisebb csodának tartom, hogy végül megvalósult ez a gyakorlat.
A történet még évekkel ezelőtt kezdődött, Afganisztán kapcsán (korábban írt is valaki erről itt). Kb. 3-4 éve volt, hogy a hollandok már nagyon unták velünk a töketlenkedést és már nem is akartak annyira jönni. Végül mégis ideértek. Lehet az Ei Zrt. is lobbizott, hogy jöjjenek, mert gondolom itt is szakítottak némi "aprót".
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 309
4 575
113
<blockquote>Az FBŐ meg nem váp és nem is "mezei" biztonsági őrök gyülekezete, hanem komolyabb jogaik vannak.

Hiába vannak jogaik ha nincs intézkedési kultúrájuk. Ez alapján amit írtak róluk megkockáztatom a saját jogaikkal sincsenek tisztában. Nem mondom hogy nem találkoztam sok idegesítő civillel anno, emberekkel sem egyszerű bánni, de ezek nevetségesek.</blockquote>
Az ilyesmi mindig kétoldalú sztori, azért az FBŐ verziója is érdekelne. :) Az tény, hogy náluk lényegesen alacsonyabb a mérce, mint a rendőröknél, szóval elméleti szinten (ez de PC volt! :D) igazad lehet.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
KÖZLEMÉNY!

Birtokunkba jutott információk szerint sem a HM EI ZRt fegyveres biztonsági őrsége, sem pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodája nem akarta korlátozni fotós tevékenységünket, vagy kifejezetten stábunkat a múlt szombaton Jutaspuszta határában. Az eljárás túlreagálására azért került sor, mert az amerikai hadsereg gyakorlatra érkező erői külön kérték a magyar biztonsági erőket az engedély nélküli fotósok visszaszorítására (szeretnék a róluk megjelenő anyagokat ellenőrizni), és az ilyenkor szokásos jó partnerségi szerep megőrzése céljából vetett be minden eszközt a helyi fegyveres biztonsági őrség. Reméljük, hogy ezek után nyíltabb hivatalos kommunikációval, és a sajtónyilvános eseményekre történő előzetes meghívásokkal kiküszöbölik az illetékes felek, hogy ilyesféle "spotter tevékenységre" kényszerüljünk!

LHSN.HU - Balogh Ákos

Pár helis kép:
https://www.facebook.com/Groszi/media_set?set=a.10201832088748756.1073741877.1378704137&type=1

és pár holland kísérő:

KR(+ a közepes megfigyelőknek valamik):
1970683_703660426365593_172978207_n.jpg


EÜ:
1912033_693855024012800_1105638226_n.jpg
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Ma egy ilyen hasított a veszprémi körgyűrűn, érdekes látvány volt :)

Luchtmobiel_Speciaal_Voertuig.jpg
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Ja ami az FBŐ-t illeti: Igen komolyabb jogaik vannak, kb 3/4-d rendőrök csak ők a rendőrök tehermentesítésére a közbiztonság megerősítésére vannak befogva mostanában, így lehet őket látni pl vasút állomásokon, ha jól tudom voltak / vannak Ferihegyen is.

A fegyveres biztonsági őrök általánosan igazoltathatnak és visszatarthatnak,illetve átvizsgálhatnak meg a járműved is. A hal-, és vadőrök is fegyveresnek számítanak már, de ezek a fegyveres (biztonsági?)őrök még mindig nem azonosak az FBŐ-sökkel,hiszen nekik kiterjesztettebb jogkörük van tudomásom szerint.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az FBÖ-k nem általánosan igazoltathatnak, csak a biztonságot sértő személyt igazoltathatja és személyesen átvizsgálhatja a csomagot és ruházatot is, magyarán belenyúlhat a csomagba és motozhat. Ez éppen csak egy paraszthajszállal több, mint amit egy normál biztonsági őr megtehet, ami azonos azzal, amit bármelyik állampolgár megtehet a jogos önhatalom keretei között a megfelelő élethelyzetekben. Gyakorlatilag csak azért jött létre ez a kategória, mert a normál biztonsági őrhöz képest, itt egy olyan tényező játszik, mint a "biztonság" és annak megsértése, veszélyeztetése, aminek a mibenlétét túl problémás lenne körülírni törvényben, így az állampolgároknak inkább nem adják meg a jogot, hogy meghatározzák és védjék saját maguk és ezt mindenféle erőszakos cselekedetet szüljön, hanem létrehoztak egy speciális biztonsági őr kategóriát erre.