1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haditechnikai összfoglaló

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - molnibalage által indítva @ 2016. január 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kérem majd, hogy az HTKA stábja linkelje majd a HT összefoglaló hírhez ezt, mert nincs topikja annak.

  Elöljáróban, hogy mi várható az új változatban.

  Teljesen átstukturált felépítés kb. 50%-ban, hogy jobban érthető legyen. Sajnos így is néha ugrálni kell majd a fejezetek között a téma átfogó jellege miatt ez elkerülhetetlen.

  Az összfoglaló alapvetően az '50-es évektől kezdve veszi fel a fonalat, hogy majd érhető legyen az, hogy miért és hogyna lettek a gépek és a légvédelmi rendszerek ma olyanok, amilyenek. Minimálisan visszautal a II. világháború előtti időkre (rávezető rendszerek) és az, hogy a AAA --> SAM átmenetre miért volt szükség és illetve ez mivel is járt.

  Az EW, rakéta rávezetés és egy rakás EW téma kibővült és pontosításra került. Ez bizonyos szintig bezárólag lesz magyar nyelven bemutatva konkrét EW téma, de főleg csak anyagokat fogok linkelni, mert én sem értek mindent finoman szóval. Alapvetően a '70-es évekig fog konkrét példákról szólni a történet, hogy azután mi lesz benne, az még kicsit ködös, ez függ a társszerzőktől is.

  Az összes rendszerbe állított szovjet/orosz légvédelmi rendszer be lesz mutatva a tervek szerint mennyiségileg és részben minőséglileg is. Ebben segítségemre lesz több társszerző is.

  A csapat és honi légvédelmi rendszerek szervezeti felépítése és azon belüli funciójuk is bemutatásra kerül, e szovjet/VSZ haderő hidegháború szervezeti felépítésébe is belemegyek több, mint érintés szintjén. A NATO/US világ többi részét szinte csak említem, mert ott nem volt egységes szervezet és mivel egészen más dologra készültek, a csapatlégvédelem jellege is teljesen más volt a Hidegháború alatt.

  Elvileg lesz navigációval foglalkozó fejezet, ez a fegyverek célbaajuttatása és alapvető képességek miatt fontosnak éreztem, mert nem csak fegyvert kell tenni a gépre, de nem árt a célt is megtalálni. A II. világháborúban mint tudjuk sokszor egy várost sem találtak meg még nappal sem vagy tévesztettek össze mással, nemhogy észjaka.

  Számtalan melléklettel fog kiegészülni az anyag, mert elérte azt a szintet, ahol már kell. Ezek részben a források ismerete miatt is van, hogy egyes fontos helyeken lássa mindenki, hogy nem a kisujjamból szoptam azt, amit leírtam.

  Az írás konkrétan foglalkozik néhány elterjed városi legendával is, mint pl. az SR-71, U-2 vagy az F-117 és Allied Force esetével.

  Nagy vonalakban kb. ennyi.

  Hogy mikorra készül el? Eredetileg a visszatérésemre akartam, de az élet máshogy gondolta. Ha április táján sikerülne átfésülni, lektorálni és lezárni, akkor én boldog lennék. A terjedelmi bővül hatalmas lesz, már most majdnem kétszer hosszabb, mint a korábbi. Az írást kb. tucatnyian látták és lektorlálták, ez nagyon durváb megdobja az írás minőségét a mostani változathoz képest.
   
 2. fishbed

  fishbed Well-Known Member

  Várjuk!;)
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bár a repüléssel kapcsolatos név jobb lenne mert gondolom kevés szó lesz benne a BMP család fejlődéséről. :)
   
 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Nagyon izgalmasan hangzik, ha olyan olvasmányos lesz mint az eddigiek akkor nagyon azéles a mosolyom :D
   
 5. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Remélem nem csak PDF, de mobi formátumban (ebook olvasóra) is elérhető lesz. Esetleg Amazonra is érdemes lehet felrakni, akár ingyenes, akár megvásárolható formában. Nyilván ez szerző jogi meg társszerzőkkel megállapodásokat igényel.
   
 6. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Megtörtént.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Remélem nem csak PDF, de mobi formátumban (ebook olvasóra) is elérhető lesz. Esetleg Amazonra is érdemes lehet felrakni, akár ingyenes, akár megvásárolható formában. Nyilván ez szerző jogi meg társszerzőkkel megállapodásokat igényel.</blockquote>

  Gőzöm sincs, hogy ebook olvasó formátumra hogyan lehet átenni bármit, számomra teljesen ismeretlen ez. Ha valaki ért hozzá, akkor neki átadom az anyagot és megcsinálhatja.

  Ez ingyenes lesz, pénz kérni már csak azért sem lehetne érte, mert

  ad.1 Nem csak én dolgoztam rajta.
  ad.2 Van szerzői jogvédett anyag is biztosan benne.
  ad.3 A mellékletek ugyebár.

  Soha nem azért csináltam, hogy ebből pénz legyen. Viszont a fentiek miatt Amazonra vagy bárhova kitenni. Nem tartom jó ötletnek.
   
 8. chimera

  chimera New Member

  Molni nagyon várom na és üdv újra itt :)
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A PDF formátumot mindegyik olvassa, talán EPUB-ot fejlesztették erre, de lehet konvertálni bármit bármire.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De ha gonolod tedd fel RTF formátumba is vagy doc/docx abból még a word openoffice is bármibe tud convertálni.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Gripen FAQ-n kipróbáltam. Percekig dolgozott. Docx-ben nincs 3MB, rtf-ben meg 65 MB.

  A HT összefoglaló most 30MB-os. Vannak kétségeim affelől, hogy lefutna -e egyáltalán a mentés rtf-be és az, hogy a mérete mekkora lenne utána...
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Akkor hagyd doc-ban:)
   
 13. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Amúgy ha gond az epub (nem tudom, hogy milyen jó konverter van, ami működik is, én kézzel csináltam elég sok munkával epubot html-ből), akkor érdemes lehet egy A/5 méretű margó nélküli PDF tördelést is csinálni, mert az már jól néz az ebook olvasókon is.

  De a Word tud HTML-be menteni, és azt a Calibre nevű tool talán megeszi jól. Az a nagyobb gond inkább, hogy a konverziót "lektorálni" kell, hogy nincs-e adatvesztés. Ha doc(x)-ben elérhetővé teszed, akkor valamikor majd megnézem, ha neked nem menne, de vagy 1 hónapig tuti nem érek rá semmi ilyesmire.
   
 14. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A Word HTML kimenetébe azért jobb nem belenézni :)

  A kimenet minősége szempontjából valami kiadványszerkesztő lenne az ideális, mondjuk az Adobe InDesign, az elég jól el van eresztve epub exportálás terén (is) ha jól tudom. (Anno mikor évekkel ezelőtt használgattam kicsit, akkor még nem tudta úgy emlékszem.)
  De nem kispályás meló lenne összerakni a szövegből + a képekből a végső anyagot. Meg azt újra átnézni, hogy minden klappol-e...
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  Én használtam InDesign-t, képeket meg szöveget raktam össze benne és pdf-be exportáltam, de még a legszarabb minőségben is (ami úgy nézett ki jó esetben, mintha faxon jött volna) elég nagy volt a méret, jó minőségben Mbyte/oldalban kell gondolkozni.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A cłme ne tévesszen meg senkit. Baromi jó anyag. https://www.youtube.com/watch?v=ZTC_RxWN_xo&index=3&list=WL
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ma egy újabb lépés előre, a csapatlégvédelemről szóló részt lényegében befejeztem. Remélhetőleg a tavasz végére tervezett kiadást tudom tartani.

  A lektorok olyan minőségű és mennyiségű infókkal segítettek, hogy az valami félelmetes. ;)
   
 18. aquarell

  aquarell Well-Known Member

 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen. Egy nagyobb mellékelt az viszont lehet, hogy később fog csak hozzá érkezni, ha látom neki értelmét. Ez még függőben van. A légvédelem lezárása után már csak társszerzők fejezetei vannak és a meglevő maradék témá átstrukturálása, esetleg néhány videó készítése az íráshoz.
   
 20. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Bràvó. Le a kalappal előtted. Érdeklődve vàrom, gondolom mindenki itt.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása