Haditechnikai makettek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
11 127
20 292
113
Nekem Amusing Hobby-m van, drága, meg részletes, pilótafülkés, és mégis két darabból álló lövegcsövet adtak.

Az jutott eszembe, az alapozófesték, és a rendes festék elfed minden ilyen szépséghibát ?
Nem igazán rejt a festék sajnos, erre nem lehet építeni.
Van egy trükk a kisebb rések kitöltésére: gél pillanat ragasztóval kitöltöd, majd pár órát hagyod - száradni biztos ami biztos- és lecsiszolod.
Putty-t (tömítőpasztát) is lehet használni - a Vallejo pasztája kifejezetten jó minőségű.

Milyen tapasztalataid voltak a Revellel ?

Hogy passzolhatnám el a Revellt ?
Revellt kerülöm minden hogyan: inkább gyerek játékokat árul, a 7-10 éves kezdő korosztályt célozza. Makettjeik nagy része nem is saját: régebbi Dragon, Italeri és Zvezda makettek újra kiadása.
Festékeik is "humbrol klónok", bár lehet hogy már akril is van nekik - nem követem a tevékenységüket már rég óta, nem érdemes.

A Revell festékszórót a Makettinfón érdemes meghirdetni, de nagy kapkodás nem lesz utána...sajnos ez inkább játékszer, mint airbrush.Nagyon távol vagyok tőle, de egyszínűre szokás festeni a T-72-es Urálokat.

5yChHFm.jpg
Az egyszínű maketteknél lehet csinálni "color modulationt" - a 2000-es években nagy divat volt, bár szerintem sokan túl tolják és irreális az eredmény.
Az általad berakott makett egész jól néz ki. Lényeg hogy a színárnyalatokkal kell játszani.
A recept amit én nagyjából követek a következő:
 1. Alapozás vilgásabb színnel: pl. szürke, de okker is jó - pláne zöld járműveknél.
 2. Pres-hading: sötét barnával kíhúzod ott ahol árnyék lehet: torony alatt hajlatokba, "kerék küllőit" stb.
 3. Ráfújod az alapszínt finoman. több rétegben, hogy azért át üssön a "pre-shading"
 4. Picit világosítod az alapszínt és kiugró részeket kihúzod vele
 5. Aztán jöhetnek a koptatások (chipping) fém és rozsda színekkel hegyes ecsettel vagy egy szívacs darabbal a kiálló élleket - amik valószínóleg a sok hozzáértéstől kopnak - meg festegeted véletlen szerűen. Figyelem: könnyű túlzásba vinni. Itt a kevesebb több!
 6. Koszolás: mosások (Washes), sár felvitele - ajánlom az AK termékeit erre. Por színnel (pl. Buff) vékonyan át lehet ködölni az egészet hogy kellőképpen koszos legyen, összeérjenek a színek. A futóműre és körnéyékre akár két kör is mehet: az a leporosabb.
 7. Lánctalp rozsdás alapszínt érdemes használni, a kopo felüöleteket fémszínűre kihúzni aztán mosással koszolni.
Nincs kőbe vésett módszer, ez csak egy tipp: mindenkinek magának kell kitalálni mi jön be.

12,000 Ft az pont belefér.

De találtam ilyent is:


Ez mennyire jó, ránézésre ?
Ajánlom a Nightshift youtube csatornát! Egy szlovák srác csodákat művel ott! Sokat lehet tőle tanulni. (Adam Wilder meg más "sztármakettezők" a feliratkozói között vannak, ami azért nem semmi... :D)
Ő ajánlotta a Fengda BD180-ast, mint ez egyik legjobb árértékarányú airbrusht

Aliexpressen 13000 körl kapható, bár 2 hét is lehet mire ideér


Persze lehet hogy itthon is kapható.

Én egy olcsó Badgerrel és palackkal kezdtem kamaszkoromban - az elvette a hobbitól a kedvem egy időre.
Aztán évekkel később kaptam ajándékba egy Testors Azteket: azzal már elfújkáltam egy darabig. (Lásd a Lend-lease Matildás diorámám pár oldallal visszább.) Ehhez már vettem kompresszort - ez nagyon fontos! Az első kísérletem kudarcában a palack lehetett inkább a hibás és nem a festékszóró. Kompresszor nélkül utálni fogod az egészet...
Több év kimaradt a hobbiból mert építkeztem, költöztem, stb., 1-2 éve kezdtem újra: vettem ehhez egy IWATA ECLIPSE-t, ami a festékszórók Lexusa, de legalábbis Toyotája. :)
Egyelőre még keveset használtam, de szépen dolgozik.És kompresszornak mit vegyek ?

Csak tartályosat érdemes venni! Akkor van jól állítható stabil nyomás.

Az alábbi jó lehet - az enyim is tök így néz ki.


15-20 éve vettem és máig jól szuperál.

Ha sokallod az árát, dobj fel egy hirdetés a Makettinfón hogy van-e valakinek eladó tartályos kompresszora.


Mindegy, hogy bármelyiket választom, passzolni fog a Fengdához ?
Ez inkább "légkábel" kérdése: biztos hogy össze tudod kötni a Fengdával a kompresszort - max kell valami átalakító elem közé.
Majd meg kell nézni milyen a csatlakozója (hány colos) a kompresszornak...

Ez talán jó lehet, de ellenőrizni kell a méreteket.

 
 • Tetszik
Reactions: Mark1993

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
11 127
20 292
113
Néhány bemosó és más cucc ami ehhez projektedhez hasznos lehet:

Rozsdafoltok, megfolyásokra:
résekbe kerülő kosz imitálásra:
Lánctalp alapaszín illetve "chippingre" (koptatásra) is jó - ahol lejön a zöld festék ott elkezd rozsdásodni a járgány, szóval ez a szín jó erre is:
Lánctalp bemosására, hogy ne legyen egyszínű:
Világosabb talajra "tervezed" akkor ez jó lehet koszolni a futóművet, lánctalpat:
Sötétebb talaj esetén meg ezt ajánlom:

Régebben pasztelkrétábol magamnak csináltam ezeket a "koszoló keverékeket", de ma már sokféle ilyen termék kapható, nem éri meg pöcsölni ezzel. AK-tól megvettem a komplett szetteket - évekre elég lesz.
 
 • Tetszik
Reactions: Mark1993

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 272
2 085
113
Kompresszorral kapcsolatban én is kérdeznék.

Az enyém egy ezeréves (legalább 15...) Airline 50-es, kisszériás magyar gyártmányú cucc. Tartályos, nyomásszabályozós, de a teteje a kompresszorrész olyan mint a régi hűtőké. Még mindig nagyon jól működik, de már ideje lenne szerintem ennyi év után egy olajcserének...
Szóval, hová lehet vinni ilyen öreg, félig-meddig egyedi cuccokat karbantartásra? Pest megyében vagy Budapesten.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 522
28 601
113
Revellt kerülöm minden hogyan: inkább gyerek játékokat árul, a 7-10 éves kezdő korosztályt célozza. Makettjeik nagy része nem is saját: régebbi Dragon, Italeri és Zvezda makettek újra kiadása.
Festékeik is "humbrol klónok", bár lehet hogy már akril is van nekik - nem követem a tevékenységüket már rég óta, nem érdemes.

Első emlékeim Revell akril vásárlásról 2007 környékiek, úgyhogy elég régóta van. Előtte csak Citadelles festékem volt, megváltásnak éreztem főiskolásként, hogy fele annyiba kerül :D
Humbrol akrill még olcsóbb volt ~30%-kal de ahhoz nehézkesebb volt hozzájutni.
Mondjuk én ecsettel mázgálós balfax vagyok :cool:

Most érkezett meg 2 1/35-ös makett, igaz mivel rikító piros-fehérek lesznek, szponzonfegyverekkel és társaival ezért fő szempont az olcsóság és a gyors szállítás volt.Anno vettem pár Dragon makettet, Királytigris esztergált alumínium lövegcsővel és társai... Valahol még megvannak, lehet egyszer befejezem őket.

Most, hogy újrakezdtem a wargame-ezést, egyre inkább úgy érzem a nyomtatás kiöli a hobbi lelkét...
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle