Haditengerészeti Múzeum RIP 1952 (pót társadalmi vita)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 661
4 599
113
Nemrég lezajlott egy társadalmi egyeztetés a Petőfi híd térségével kapcsolatosan. Sajnos az eredménye még nem jelent meg, pedig tavaly ősszel szándékoztak közzé tenni.
A téma apropóját az adja, hogy a szándékok és emberi számítás szerint esedékes a Petőfi híd teljes felújítása, amire viszont Lánchíd után kerülhet sor. A Lánchíd munkái csúsznak, várhatóan ez is csúszik, de belátható időn belül aktuális lesz.
A projekt kapcsán fórumtémához illeszkedően felvetném, hogy kinek mi a véleménye arról, hogy az egykor híd részét képező Haditengerészeti múzeumot, emlékhelyet illetve emlékművet mennyire lenne érdemes/aktuális helyreállítani a soron következő nagyfelújítással együtt?

Néhány érdekesség a hídról. A híd avatását egy hónappal követően a budai hídfőjében avatták fel az emlékművet, ami a hídfő északi oldalán a fiumei világítótorony kicsinyített mása volt, és funkcionális kilátóként működött. Alatta helyezkedett el a talapzaton belül a Cs. és Kir. Haditengerészet múzeuma. Az emlékmű a haditengerészet és magyar hősi halottainak állított emléket az emléktábla szerint.
Az emlékmű helyreállítása 2012-ben felmerült, de akkor elvetették.

Én úgy gondolom, hogy egy vonzó turisztikai látványosság lehetne a kilátó és a néhai haditengerészetünk is megérdemelne egy dedikált állandó múzeumot, aminek méltó helye lehetne itt.
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 661
4 599
113
A BKK szerint a Haditengerészeti múzeum és emlékmű visszaépítése:
 • az emlékmű visszaépítése egyértelműen a Horthy kultusz erősítéséhez kötődne, ami a nemzetet erősen megosztja
  • ebben nem tudok egyetérteni, de egyértelmű, hogy Horthy egy megosztó személyiség a társadalom szemében, ez álláspontom szerint a néhai magyar haditengerészetnek állított volna emléket, ezen az alapon első világháborús Reichswehr emlékműveket sem lehetne emelni Németországban, mert Adolf Hitler a Reichswehrben szolgált
 • Magyarországnak nincs tengere, nincs haditengerészete, ezek "nosztalgikus"megjelenítése így nem értelmezhető
  • Pedig volna mit bemutatni, pillanatnyilag két nagyobb magángyűjtemény van a témában a militaria.hu-n kívül, és ezen az alapon a hősök terének sem lett volna értelme pl.
 • az eredeti emlékmű a két világháború közötti időszak militáns légkörében épült, a haderők iránti hódolatként – az emlékművet a tervek szerint a szárazföldi erők és a légierő emlékműve egészítette volna ki a hídfő térségében –, ez a program ma nem lehet elfogadott
  • ??? Nehogy kinyilvánítsuk megbecsülésünket a hazáért olyan esetben életüket adó fegyvernemek előtt? Az MH állománya feltöltetlen, ami egy kockázati tényező, pont hogy meg kellene mutassa megbecsülését a város, ország. A Honvédség újjáépítését éljük, pont most lenne itt az ideje.
 • a replikaépítészet önmagában is súlyos elvi kérdéseket és ellenérzéseket hoz felszínre
  • ezzel egyet kell értsek, jómagam sem osztom a mindenáron történő replikázást, ami a budai várban zajlik, de van egy üres hídpillérünk, amiben egy múzeum volt, és ezek szerint legalább két másik hasonlóra előkészítve, de meg kell jegyezzem, hogy ez egy gyenge indok, mivel számos "replikaépítés" zajlik most is Budapesten mostanában,
 • Ugyancsak kedvezőtlen lenne egy esetlegesen visszaépített emlékmű mai városképi megjelenése. Figyelembe kell venni, hogy az 1930-as évekhez képest a budai hídfő környéke beépült - többek között a Műszaki egyetem magas épületeivel - így a korábbi vertikális hangsúly erőtlenül jelenne meg. Ebből a szempontból nem lehet figyelmen kívül hagyni a Kopaszi-gáton létesülő toronyház megjelenését, ami a térség városképi sziluettjét meg fogja határozni.
  • ebben egyetértek, de nem is feltétlenül szolgalelkű visszaépítésre gondoltam, hanem bőven újra lehetne értelmezni átgondolni és kontextusba helyezni az ügyet.
Abban az egyben egyetértek, hogy egy emlékműnek a társadalmat összefognia és nem szétválasztania kell, és abban is, hogy a teljes társadalmat nézve Horthy egy megosztó személyiség.

Szerencsére a német nagykövetség tudomásom szerint a kalandozások rossz emlékei miatt nem emelt szót a Hősök terén található szoborcsoport miatt, talán ezzel is várni kell 1000 évet...

Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét az érdekes olvasmány, ide mégegyszer: https://ntf.hu/index.php/2017/03/21/matrozbecsulet-az-osztrak-magyar-haditengereszet-utolso-napjai/