1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Harckocsik harctéri alkalmazása

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - ehnaton által indítva @ 2014. február 21..

 1. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Lehet mert egy szar. Nem azért mert a pásztázott lőtáv fogalma marhaság.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pásztázott lőtávon beül az extrém eseteket kivéve nincs olyan külballisztikai tényező ami(vertikálisan)befolyásolná annyira a röppályát,hogy ne találd el a célt.
  Ha egy .308-as puskát 15 fokon lősz be akkor 450 méteren(nagyságrendileg ennyi a pásztázott lőtávolsága ennek a kalibernek mellalakra 830m/s kezdősebesség mellett)
  129,7cm a lövedék esése ugyan ezen a távon de -20 fokos hőmérsékleten 135mm a lövedék esése.
   
 3. alali77

  alali77 Well-Known Member

  A 8/20 is 40%, tehát az orosz tankok nem fejlődtek 1960 és és 1990 között, ez biztató, mert akkor a mi T-72 tankjaink is jók.
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  alali77

  A T-62 állóhelyből lőtt, a T-80U menetből. Nem kis különbség. ;)
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  PPersze,hogy vannak.És a az alapirányzékkal leadott ppásztázó lövés csak addig a távig(és körülményig) lehetséges,amig annak feltételei megvannak.Ezért a pásztázott lőtáv nagysága függ a cél nagyságátol is.Hk célt számitva a pásztázott lőtáv nagyobb ha az a teljes hk magasságra számitod,és kisebb ha csak a toronyra.Mégegyszer.A pásztázott lőtáv maximális távolsága az a távolság,amihez még olyan ballisztikai pályagörbe tartozik,ami nem haladja meg a célalak magasságát.
   
  Ocses likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  A légnyomásváltozás meg még ennyire sem befolyásol! Alapnak a lövészetben a 1013.25 mbar-t veszik(ez egy standard amit megállapítottak)5000 méter magasan kb 600mbar a légnyomás.Nézzük meg mit okoz ez a röppályában 450 méteren ugyan úgy egy átlag .308-as puskánál aminek 830m/s a kezdősebessége,a hőmérséklet 15 fok.
  1013,25mbar légnyomásnál 129,7cm,600mbar légnyomásnál pedig 111,7cm.Ha azt mondom,hogy 5000 méteren nem 15 fok van hanem -20 akkor 114,1cm.
   
  Crusader, Kurfürst, Luthero and 3 others like this.
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  fip7 and fedett_mókus like this.
 8. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Mind Dudi mind Celebra tök szépen leírja mit jelent, mire jó.
  Igen vannak feltételei. Ezt mindenki érti. Csak az adott feltételeken belül lehet eredményesen alkalmazni. Ez egyértelmű.
   
 9. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Ok én 63d-ben gondolkodom;)
   
  dudi likes this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ajjaj kopik az alapkik... Nekem meg viszonylag friss jol fejbe vertek. :D

  Paztazott loves olyan loves amelynel a roppalya az IRANYZEK tavolsagon nem emelkedik az IRANYZOVONAL folott a cel magassagat meghalado magassagba.

  Roppalya a lovedek tomegkozeppontjanak utvonalat a levegoben roppalyanak nevezzuk.
  Kovetkezo sajatossagai vannak.leszallo ag rovidebb mimt a folszallo.
  A becsapodasi szog nagyobb mint az indulo.
  A lovedek sebessege a becsapodasi pontban kissebb mint a kezdosebesseg.
  Lovedek legkissebb sebessege nagy induloszogekkel valo lovesnel a roppalya leszallo agaban van.
  Kis indulo szogek eseten meg a becsapodasi pontban.
  A lovedek mozgasanak idelye a roppalya felszallo agan kevesebb mint a leszallo agan.
  A lovedek roppalyalya annak kovetkezteben hogy a lovedek a nehezsegi ero es az oldalgas hatasara sulyed kettos gorbevonal.

  A teljes roppalyat had ne keljen felidezni ugy se tudnam itt megmagyarazni. Legyen eleg annyi hogy az indulo vonal nem a roppalya felszallo aga. A kirepulesi pont elhagyasa utan..

  Iranyzas a fegyver az adott toltetena cel tavolsaganak megfeleloen vizszintes es fuggoleges helyzetbe allitasa. /iranyzas nem celzott loves./a celozott loves fogalmat szeriintem mindenki ismeri./

  A lenyeg hogy paztazott lovest akkor alkalmazol amikor becslesed van a celpont magassagara es tavolsagara.

  /becsles becsles fogalmat is gomdolom mindenki ismeri /tavolsag magassag becsles./

  Egyebkent fura hogy meg mindig megy fejbol :p /igaz itt ott mar el kellett gondolkoznom par mp re :D /
   
  fip7 likes this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Terpszogek bekalkulalasa legnyomas szelsebessegbe szerintem folosleges belemenni hk esetebe paztazott lovesnel.../sima lovesz esetebe is igaz ez./ Hk kon eleg jo az iranyzek altalaba nem egy csapott celgomb...
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy sima tavcsoves puskanal is ha ismered a celpont tavolsagat mar meg is tudod hatarozni a magassagat es maris nincs szukseg paztazott lovesre. Hk nal is ugyan ez a helyzet. Az iranyzo nem maga valaszt celt a pk adja azt meg...amikor a pk kijeloli a celt es a torony a celra fordul mar megvan a tavolsag es a cel jellege /es mivel a cel jellegebol adodoan sok magassagkulonbseg nem allhat fenn /ha megis azt vagy pk mondja vagy iranyzo latja./ igy vagy kapasbol adott a magassag vagy egy killantassal leolvashato./ tehat paztazott loves hk nal elofordulhat de nem jellemzo ha a pk jo…. Termeszetesen nem art tudni. De az esetben becsulni kell. Az elengedhetetlen. /ami becsles hosszabb idot vesz igenybe /hosszabb ido teljesen zarojeles is lehetne./ a fentiek termeszetesen tavmero meglete eseteben igazak./
   
  fip7 likes this.
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Celpont tavolsag es magassag becslese nelkul kapasloves /ami ugye nem paztazott./
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Irany cel-jelleg tavolsag /a cel jellege megadja a becsult cel magassagat./
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tök felesleges ismerni a célpont magasságát ha ismered a távolságát.Ez úgy helyes,hogyha ismered a célpont magasságát akkor meg tudod állapítani a távolságát.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez nem harckocsi de jó példa arra, hogy optikailag, hogy lehet megbecsülni egy adott cél távolságát:
  [​IMG]
   
 17. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Vonásbeosztással rendelkező távcső segítségével: V=tereptárgy magassága m-ben / távolság km-ben. Tehát két adatot nem árt ismerni. A vonás adott ha van távcső, a magasságot sokszor becsülni kell (pl álló alak 1.7 m, hk 2.7 m, nyárfa 30m). Ezekből a távolság is megkapható de nem túl pontos. Mivel pásztázott lőtávolságon belül nem állítok irányzékot, utána pedig 100 m-nek megfelelő irányzékállások alapján, kielégítő ez a pontosság.

  A páncélelhárítás tervezésekor is nagy jelentősége van egy adott lövegtípus vagy gránátvető adott lőszertípusához és céltípushoz tartozó pásztázott lőtávolság értékének (és lövészeknél is a védelmi állások kiépítésekor). Ha beásott védelemben készülök a hk-k támadására az erre alkalmas irányban a műszaki zárakat úgy kell telepíteni, hogy az a védelemben alkalmazott löveg pásztázott lőtávolságának a felső határánál kezdődjön (talán 1200 m az MT-12-nél nyíllövedék esetén és 800 m a kumulatív esetében - a pontos értékekre már nem emlékszem, de ezért van a lőtáblázat). Hiszen ezen a határon belül lehet a legintenzívebb tűzkiváltást biztosítani, nem kell irányzékot állítani, csak ha lőszertípust váltok. Az irányzókat sokkal keményebben gyakorlatoztatták normaidőre, mint bármely más beosztású katonát. A pásztázott lőtáv az effektív lőtávtól nagyon messze van. Itt a ballisztikai javításokhoz szükséges tényezők még annyira csekély mértékben hatnak a gránátra, hogy nem érdemes vele foglalkozni, kivéve lesállásoknál, ha van idő az első lövés előtt. Akkor érdemes, de ezt nem az optikai irányzékon, hanem az irányzógépekhez csatolt irányzódobon állíthatom Lövegnél, a hk-t nem tudom).

  A levegő hőmérsékletének változása miatti javításokat még az SzVD esetében csak 500 m-től javasolja a lőutasítás -25- -35 foknál 0.5 és -45 foknál egy irányzékugrással növelni a sztenderd távolsághoz tartozó irányzékállást. +25 foknál 1200 m-en 0.5 el csökkenteni, +45 foknál már 700-on.
   
  svajcibeka, Cifu, Szittya and 4 others like this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha számolsz akkor kell tudni minimum 2 adatot ez evidens.De ha csak a távolságot ismered az is elég a találathoz de akkor nnem pásztázott lövést kell leadni.
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Akar hogy is HK eseteben tudnod kell a cel magassagat /becslesbe paztazott lovesnel./ ugyanis nagyon valtozatos celokat kell lekuzdeni. Pl geppuskafeszek /gyalogsag keresere./ vs platos ,onjaro loveg. Mint irtam az esetek tulnyomo reszeben /altalaban/paztazott lovesre egyebkent ritkan kerul sor./ annyi hogy kapsz egy cel jelleget es abba a pillanatba bevillan hogy ahhoz milyen magassag tartozik. /de attol meg hogy ez zsigerbol jon meg csak becsles nem a reakcio ido hosszan mullik hogy becsles e vagy sem./ vagy vegyunk egy betonbunkert. /cel jellegenek/ mekkora a magassaga? /hat amekkorara epitettek./... Ez esetben mar nem zsigerbol jon a magassaga de ranezesre epp megallapithato pikk pakk. Ugye nem mind1 hogy 10 cm en van a tuzello nyillasa vagy epp 2 m en... Vagy epulet eseten nem epp mindeggy hogy a foldszinten van a cel vagy a 3. On. /extrem pl./ de nagyon nem art ha a cel magassagaval tisztaban van az ember megha csak becsles szimtjen is. Hk val azert egy folosleges loves nem mimd 1 a loszerkeszlet veges.egyebkent ijasz nagyon jol osszefoglalta. De mint irtam ez a vita valojaban folosleges mind a lezertavmero mint az iranyzekok fejletsege vegett.../nem art tudni hogy van ilyen lehetoseg es alkalom adtan tudni alkalmazni. / ahogy ijasz is irta lesallasoknal lehet hasznos. /nem jelez be a lezertavmerore az ellen gepe./ de lesallasnal tajekozodasi pontokbol es tereptergyakbol lehet tudni a tavolsagot elorre ugyhogy a tavolsagbecsles meg kissebb szorassal jelentkezik +a kis tavolsag....mind 1 .a lenyeg hogy jo tudni es ismerni hogy van ilyen is. Mimd a szurony/bajonett hasznalatat nem art tudni hogy is kell hasznalni. De ha hasznalninkell altalaba akkora a gebasz hogy mar nem erdemes /de lehetnek kivetelek./ lovesznel igen eleg 2 adat ahogy oktatjak is tobb a loszer mas a celpont fontossaga es eleg sokat van paztazott loves leadva. De egy loveg az mas ahogy a hordozo platformja is. Es jobb raszanni azt a 0,1 mp t mimt sem elcseszni./
   
 20. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Valentine harckocsik úszógumival :)

  "Valentine Duplex Drive tanks of the 79th Armoured Division assembled for training at Stokes Bay, Gosport. The canvas screen allowed the vehicle to float, and, partially hidden underneath it, the propeller drove the tank ashore at a speed of up to 4.5mph."
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása