1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hawker Siddeley/BAe/McDonell Dougles Harrier-család

Diskurzus a(z) '3. generációs típusok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. joker

  joker Well-Known Member

  Miért nem szállhattak le a "bombákkal" a gépek? Mirefel van ez az előírás?
   
 3. waggon

  waggon New Member

  Úgy olvastam, hogy már nem volt elég üzemanyaguk és a plusz súllyal nem érték volna el a fedélzetet ezért kellett könnyíteni rajtuk.


  Bár egyébként is logikus, ha esetleg nem jön össze a leszállás akkor nem egészséges a hordozó fedélzetéhez kenni a bombákat. Egészségtelen tud lenni.
   
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Azért, joker, nehogy felrobbanjanak. ;)
   
 5. Egyébként az az anyahajó nem egy kétlaki támadó hajó ?:)
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  Kettő nem volt élesítve kettő meg csak dummy bomba. Mi robbant volna ott fel? Ahoz, hogy a leszálláskor a hordozó fedélzetéhez kenje a bombákat, szerintem a gépet is oda kell vernie. Máskor sem lövik el / dobják le az összes cuccot amit felfüggesztenek egy gépre.
   
 7. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Pédául a gépek a nagyobb légellenállás miatt többet fogyasztottak volna a hazaúton, és a pluszsúly nem tesz jót a gépeknek leszállásnál. Hordozófedélzeti üzemnél méginkább koppra számolják az üzemanyagot mint egyébként.
   
 8. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Egyébként az hogy gyakorlóbomba nem feltétlenül jelenti azt hogy teljesen inert lenne. És mivel haditengerészeti verzióról van szó így lehet hogy nem is csak egy egyszerű színes porból álló töltetet hanem valami komolyabb fáklyát vagy egy kisebb robbanótöltetet tartalmaz.
  Példaként a P-50-75 vagy a P-50S gyakorlóbomba 1.3 kg TNT töltettel (nappali) vagy éjszakai változatban fáklyával rendelkezik.
   
 9. hiryu

  hiryu New Member

  khmm... meg emlékeim szerint a hajtőmű teljesítménye sem elég hogy ilyen terheléssel szépen leszálljon, függőlegesen.
  memóriám szerint jópár dollárnyi cucc hever a tengerekben, épp emiatt-
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem a maximális leszállótömeg volt a gond, hanema a bombák plusz tömege és légellenállása miatti nagyobb állsszög és fogyasztás nélkül nem érték el volna a hajót. A biztonság követelte meg sanszosan az oldást, de a helyzetet én sem értem. Elvileg elrepültek volna a lőtérig (?), onnan meg a bombák nélkül haza. Ehhez képest - ha jól értem - elrepültek valameddig és bombákkal visszafordultak, majd mikor rájöttek, hogy nem érik el így a hajót, akkor oldották le.

  Kinti fórumokon verik a tamtamot, egyes jenkik meg önostoroznak, hogy fúúúúúúúú, mi történik itt. Azt meg le sem szarják, hogy más napi szinten környezetkárosító hatás mekkora kárt okoz. Most őszintén, négy vasdarab miféle kárt okoz a korallzátonyban, amit ki fognak emelni... kb. semmit...
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  a dummykat ott is hagyhatnák, majd belepi a korall idővel és látnivalónak sem utolsó. A mentésük kb 10x annyi lesz, mint a polci áruk, szóval nem is túl gazdaságos. A nem élesítetteket azomban ki kellene szedni már a benne levő anyagok miatt is.

  Viszont érdekes, hogy hogyan tudták ennyire elszámolni magukat az üzemanyaggal.
   
 12. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Ket felhiba okozott egyet.

  Elsokent a BR -en nem toltottek fel megfeleloen az uzitartalyokat mivel ugyis csak egy gyors oda meg vissza lesz lezarando a napot.


  Masreszt meg a tamogatast kero varakozasra kuldte oket mert a cel nem volt "tiszta" ( forgatokonyv.  Az amik csesztek el a dolgot de nem kell belole olyan nagy feneket keriteni. Majd az aknavadaszok megtalaljak oket. Jo gyakorlat lesz ez nekik is. Garantaltan elvezni fogjak.
   
 13. szittya88

  szittya88 New Member

  Nem értitek a lényeget :D (Ha ezt a hírt nem akarnák hogy kiszivárogjon vagy nem akarnák nagy dobra verni nem is tudná senki mi történt az óceán közepén...) Ez a hír azért fontos hogy a világ tudja hogy nem csak a superhordozók vannak ám a térségbe hanem helikopterhordozók vagy partraszállók is amik bírnak légierővel is. És gyakorlatoznak is rendszeresen...

  És hogy miért is fontos ez (mert még ezen az oldalon is félévenként 1X hozza fel ezeket az egységeket konteogyártás közben, de utánna se emlékszik már rá senki) A lényeg az hogy tudja mindenki hogy van ilyen is és számólni kell velük. Legyen az egy konteogyártó a világ bármely felén egy elemző (akik szintén mindig kihagyák ezeket az egységeket) De még az afrikai hadúr is tudja meg hogy van ilyen és ha valaki úgy gondolja hogy ugyse küldenek cvn-t valamijen üggyel kapcsolatba USA-küldhet kisebbet is ha a feladat azt igényli...

  Tehát egy direkt marketing hír (a negatív reklám is reklám)
   
 14. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Szittya88

  A gyakorlat es a hajok nevei mar honapok ota nyilvanossagra lett hozva. Szoval volt ideje a pihentagyuaknak konteogyartasra.
   
 15. szittya88

  szittya88 New Member

  De nem volt hírértéke. (ennek sincs) de csináltak neki egyet. Lehet elszámolták magukat és azt hitték a nyilvánosságra hozatal generálja magának... De nem tette...
   
 16. Hans

  Hans New Member

  "Larissa Waters, az ausztrál szenátus tagja, a zöld párt szóvivője felháborítónak nevezte bombák „kiöntését”"
  Én meg azon háborodok fel, hogy egyáltalán létezhet olyan organizmus a Föld nevű bolygón, mint a zöldek.
   
 17. hiryu

  hiryu New Member

  akkor szívnád a szmogot.
  nem baj, van akinek mindegy, csak irtsa az agysejtet.
   
 18. anderson87

  anderson87 New Member

  off valami komolyabb tipusismerteto cikk a tipussal kapcsolatban?
   
 19. Hans

  Hans New Member

  Mert a sötétzöldek olyan hűdenagyon sokat tettek a károsanyagkibocsátás csökkentéséért....
  Hihetetlen nagyot tévedsz!
  Szépen kihasználják a hülyéket egy hangzatos lózungot lengetve, ennyi... Sokan meg jól beszopnak nekik mindent, ha látnak egy bébifókás képet.
  Sőt, inkább több kárt okoztak, mint amennyit hasznuk van. Tudnék mesélni milyen károkat tudnak pl Greenpeace-sek okozni hazai nemzeti parkok területén (pl DINPI). Szemét egy banda az fix. De, ez OFF.
   
 20. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  Szia Luperator,

  eszméletlen mennyiségű bulshitet tartalmaz ez az írás. Egy igazi multi fantasztikus lehetőségeket nyújt az így kommunikáló embernek, ez oda remek lenne. De szerintem ide, egy műszaki hírbe ez már túl sok.

  Kérlek ne vedd támadásnak, csupán az olvasó beszél belőlem.
   

Ezen oldal megosztása