1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Helikopterbeszerzés

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Irásod azért is érdekes, mert a P-k szinte 0-km-esek tehát nem 7 év, hanem újabb nagyjavítással, üzemidő hosszabbítással akár még 1x ennyi ideig lehetne hadrendbe tartani. Persze kéne, műszaki állomány, hajózók (tudjuk, hogy mindkettőből nagy hiány van) valamint működő alkatrész utánpótlás, szupport. Meg persze akarat.. Ahogy egy előadáson hallottam, most harci deszenthelikopterek nem a páncéltörő képesség ami kvázi ATGM nélkül halovány, hanem a kis kötelékben a különlegesek szállítása és légi támogatása elsősorban a feladatkkör..
   
 2. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  lehet tévedek de 40 körüli gépparkról volt szó nem 40 új heliről ,nem?? a 38 végülis afelé van :D ( 4 Tiger meg inkább ne jöjjön ... abból az árból rakjunk ATGM-et a H145M-ekre)
  esetleg ha a H145M-ekre raknánk ATGM-et szerintem azokkal kilehetne váltani őket, de szerintem dedikált harci heli itthon már nem igazán lesz , amúgy meg még ott van 2 mókus is , szóval 38 gépünk van/lesz :D
   
  eevil and papi like this.
 3. subsonic

  subsonic Active Member

  Spike lesz később rajtuk
   
  zsolti, papi, krisss and 1 other person like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Folyamatosan képzavart érzek a Mi-24 kapcsán. Egyesek hol dedikált harci heliként tekintenek rá, hol nem. És ennek fényében egyesek totál skizofrén módon köpködik a jövőt, pedig szigorúan nézve a Mi-24 is multiore, csak nem annyira széles talán a mozgástere. Viszont, ha meg dedikált heli, akkor halál feleslegesen öszvér. Pont úgy meg van nyomorítva a szerencsétlen, mint az F-35A az F-35B által, csak itt a 8 db konzervbe csomagolt lövész miatt, amit az esetek cirka 90+ vagy inkább 95+ százalékban soha nem szállít sem itthon, sem máshol...
   
  arcas likes this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mi24 orosz meghatározása is rohamdeszant-helikopter.Tulajdonképpen az itt agyonfikázott AH60 elődje,jóval gyengébb multi-role képességgel,egy generációval régebbi megvalósitásban.
  Főleg azért érdekes ez a BH fikázás,hogy közben a Mihut meg istenitik,holott lényegében bevethetetlen, jelen állapotában migráncskergetésen kivüli harcfeladatra, európai környezetben.Az A225M teljes Hforce rendszerrel meg ugyan az a koncepció,csak jóval gyengébb változatban,egy generációval régebbi konstrukcióban.És teljes felszereléssel majdnem annyiba is kerül,mint a Sikorsky gépe.
   
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Nyilván a mai felhasználása más mist nyilván nem szállítanak vele lövészt de már anno is felhagytak vele mint itthon mint a szovjeteknél, szerintem a Mihu tipik szovjet "mindent bele" nagy vas , ahogy Celebra is leírta , a ruszkik "rohamdeszant-helikopter"-nek tervezték de ő maguk is hamar rájöttek hogy ez inkább harci helinek sikerült, bárki aki dolgozott mihuval anno vagy csak látta hogy mire képes tudja, még a pilóták is inkább harci helinek kezelik és utálják hogyha van hátul deszant
  A H225M tud irányított rakétát indítani?
   
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Milyet?
   
 8. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  akármilyet, nem tudom ,kérdezem ,csak pl a mihunak van/volt ATGM képessége ha jól tudom és a H225M-ről nem találtam semmi ilyet/erre utaló dolgot a neten
   
 9. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A
  APkws-t igen, ez a hforce 3 csomag fő plusz eleme.
   
  zsolti and fedett_mókus like this.
 10. zulu

  zulu Active Member

  fedett_mókus likes this.
 11. zulu

  zulu Active Member

  Bocsi, borisz-nak akartam válaszolni.
   
  fedett_mókus likes this.
 12. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  köszönöm bocsi akkor erről lemaradtam, köszi srácok
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha teljes kiépitettségű a Hforce,és integrálják hozzá,lényegében bármilyent.Hellfiere rakétával kiállitották,de senki nem rendelte még meg,mert 37misi dollárban,a teljes rendszerrel felszerelt gép.Annyiért meg már AH60ast is lehet kapni,aminek jóval nagyobb a harcértéke.Mi35 még olcsóbb is,és annak is jóval nagyobb a tűzereje.H225M egy szállitóheli,korlátozott harci képességekkel.Gyakorlatban nem is használják harci heliként.MD530G harci kapacitása egy ekkora gépen-egyszerűen nem éri meg.
   
  fedett_mókus likes this.
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  szerintem ez már csak politikai kérdés, mi/ki az aki felé szeretnénk kicsit húzni éppen illetve hogy ki az aki hajlandó is adni valamit , orosz típus nyilván nem jön szóba , ami azt illeti a H225M-et én is szállító helinek ismerem, azért kérdeztem hogy tud e egyáltalán irányított rakétát indítani . Ami dolgot szerintem most sanszosan nem kapnánk csak ha nagyba veszünk , kicsit morcosak most hogy kihagytuk őket eddig a beszerzésekből
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igazábol szerintem nem a H22225M a problémás lépés,hanem a Mihu.Dedikáét szállitóheliként tekintve a francia gépp nem rossz beszerzés.Harci helikopterböl állunk rosszul.Politikailag és katonailag is jobb lépés lett volna a BH.Harcértékben magasan jobb,ugyanazokat a feladatokat el tudja látni csak jobban.A mai kor szinvonalán.És lengyel gyártás lett volna.Egyszerre tölthette volna be az ami és polák kappcsolaterősitő szerepet.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A H225 M szállító helinek is lett véve, nem BH / AH alternatívának, max. CSAR feladatokat fog ellátni könnyű fegyverzettel, tehát kb. ő jön a Minyó vonal helyett. Tökéletes választás erre a feladatra, mivel kb. azonos embert visz mint ami helyett jön, és az istenített BH nak több mint a dupláját úgy, hogy kicsit még olcsóbb is! Vegyék csak mások a BH t ilyen kondíciókkal erre a feladatra!

  A felderítő/light combat feladatkörre jönnek a H145M ek, Hforce max kialkialakításban, nyílt titokként későbbi Spike integrációval betetőzve.
  Ez meg kisebb, rejtőzködésre alkalmasabb, kevesebb holt térrel és nyugatEu s top technikával ellátva, harcra szerintem alkalmasabb mint a szállító BH felfegyerezve AH ként.

  Mi kell még??!

  Egy ekkora országnak mint mi, ezzel sincs miért szégyenkezni!
   
  Luthero, fip7, megazez and 7 others like this.
 17. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nem mondod...?!
  Gyengébb felszereltséggel kevesebb helikopter, több pénzért,...csak hogy a nyelvünk sza.os legyen.
  Semmivel sem lett volna jobb lépés. Kiállhatnál már ebből az amerikai ölelés erőltetéséből.

  Nekem semmi bajom a Blackhawk-al, az aminek lennie kell, egy jó kif. katonai helikopter. Ha eleget költenek rá potens egy gép. De a szlovák példa is mutatja, sok pénzért is csak csupasz technikára futja, ráadásul még egy tucatra sem,...több érv is cáfolja a "miért lett volna jobb" teóriádat...
   
  Luthero, fip7, megazez and 7 others like this.
 18. honved

  honved Well-Known Member

 19. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  1. Dedikált harci helikopter (de lehet, nem most). 2. Ami kell, az a lehető/elérhető legjobb, és legyen.
   
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Egy Spike integrációs H-145M nél nekünk többre nem lehet szükségünk reálisan, véges a forrás, ki kell fizetni valamiből a Leo2A7 meg PzH2000, a jövőben beszerzendő légvédelem árát is.

  Szerintem jól balanszolt beszerzést láthatunk eddig, nagyon is logikus, és jó helyen vannak a súlypontok.
  Ismétlem, nem a világ pénze a miénk, és pl. a napokban sokat emlegetett Romániával szemben nálunk van rá esély hogy a bejelentett haderőfejlesztésünket ki is fogjuk tudni fizetni anélkül, hogy beleroppanna az ország gazdasága, ami azért nem hátrány.
   
  fip7, svajcibeka, alfa74 and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása