1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Helikopterbeszerzés

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Félreértettük egymást.
  A H225M-re gondoltam. Ugyanis nálunk az lesz rendszerben nem a SS.
   
 2. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Meg egy ilyen gyors műveletre.

   
  Anti, anonim999 and Masztiff like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor most szorítsd össze a szemed! Képzelj el egy olyan szituációt, amikor erre a képességre szükség lehet! Na sikerült? Akkor most hangosan mond is ki! Röhögni nem ér! :D
  Ennek a bemutatónak pontosan annyi gyakorlati haszna/értéke volt, mintha az MH mélytengeri búvár alakulatának bemutatóját néztük volna végig.
  Ezzel az erővel 30m-rel jobbra vagy balra már szárazra desszantolhattak volna, és akkor azt a k*rva nagy gumicsónakot sem kellett volna magukkal vinni!
  De van ennek jobb megoldása is!
  [​IMG]

  A H225M-nek meg az alján nyílás. Még vizesek sem lesznek szerencsétlenek! :rolleyes:
   
  honved likes this.
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Szerintem itt nem érted a lényeget. Lehetnek olyan célpontok, amik vízen, vízparton helyezkednek el, és onnan tudják megközelíteni. Nem is tudom... egy hajó? Híd? Valami vizes dolog. Hogy menjenek oda? UAZzal? Gyalog, aztán ússzanak?
   
  Panzerfaust likes this.
 5. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Jós vagy ? Netalán a nagyfaterommal egyidős és végigharcoltad a 2. vh-t ? Mert kb nekik volt utoljára - hon védelmi - éles tapasztalatuk.
  Elég nagy mellény kell az effajta megnyilatkozásokhoz. Számtalan olyan helyzet lehet háborúban amit még elképzelni se tudunk. (az USAF el tudta képzelni hogy a jugók egy elavult rendszerrel leszednek egy lopakodót ?)
  És egyébként minek linkelsz ide nehéz szállítót, amerikai hipermodern cuccokat, amikor azokhoz nekünk maximum a youtube-on lesz szerencsénk ?
  Na mondjad, akkor minek van gyakorlati haszna ?
  Amelynek az hadi értékét előre tudod ?
  Tudod ki fog ránk támadni, vagy miféle szituációba keveredünk ? Milyen erőkkel ? Hol ? Mikor ? Mivel ? Az ellenfél milyen módon harcol, mivel fog rendelkezni, mire kell felkészülnünk ?
  Ja nyílás, de nem egy ekkora rámpa, másrészt itt nem üzleti tárgyalásra érkezésről van szó. Magyarország az ezer por és sár országa és még egy főtiszt is retkes lesz ha kilép a terepre az irodájából. Aki nem bírja a körülményeket az ne szereljen fel, a katonaság lényege, hogy vizesség tényénél durvább dolgokra kell felkészülni. Vizes lesz a katona :D Na most viszont röhögök.
   
  rejsz felügyelő likes this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bontom is a popcorn-t! :rolleyes:
  Ez jó lesz...
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  A 70 mm es kategória jó ha egy gp.fészket vagy egy nem páncélozott járművet kell kiktatni viszont minden máshoz kevés.
  Èn mindenképp megvenném a 130 mm es lézer Zunit. Azzal 8 km ről egy légy tökét el lehet lőni és akkorát üt hogy még egy megerősített bunkert is ki lehet ikratni.
  Méret, tömeg passzol a H145 høz. Az MBDA is gyártja.
  [​IMG]
   
  Parapitecus, arcas, fishbed and 2 others like this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Feltehetően éles helyzetben, a Honvédség ilyen bevetést nem fog végrehajtani, mivel minden határunk szárazföldi. Folyóba, tóba, felesleges ilyesmit csinálni, ha néhány 10, vagy néhány 100, méterre van a part.
   
  pöcshuszár likes this.
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Kivéve a Duna, Tisza és a Dráva, Mura aktuális szakaszait. (van vagy 400 km)
  Általában nem, de előre senki nem tud semmilyen konfliktust modellezni. Képesnek kell változó helyzetekre felkészülni. Magyarország a látszat ellenére rendkívül nehéz terep, piszok sok a kisebb-nagyobb tó, holtág, nem feltétlen határvédelem esetére, és alkalmatlan parti szakasz bőven van határon belül is.
   
  Celebra likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tudod, hogy ez mikor kellhet?
  Ha mondjuk a tengeren nemzetközi vizekre kellene különlegeseket kiszállítani gyorsan, vagy a gumicsónak hatósugarán túlra.
  Azt kellene megértened, hogy a folyón ennek semmi értelme. Igaz, hogy van hosszú folyónk, de ezek szélessége legrosszabb esetben sem éri el az 1km-t. De a Balaton is max. 14km széles.
  Ebben az esetben pedig a gumicsónak lazán kirakható szárazföldi járműről, vagy ha ragaszkodsz hozzá helikopterről függesztve, hallótávolságon kívül (4-5km) távolságban bármelyik parton, a helikopteres megoldásnál 1000x észrevétlenebb formában.
  Ha netalán mégis a jövőben beütne a krach, és szükség lenne ilyen irányú képességre (mert mondjuk akár csak 1 km tengerparttal fogunk rendelkezni, kijárattal a nemzetközi vizekre), akkor egyszerűen kérnénk kölcsön egy CH47-et, vagy CH-53-at akármelyik szövetségesünktől, vagy szimplán a függesztős/felülről bemászós módszert (fentebb a képen) alkalmazzuk a H225M-ekkel.
  De természetesen ebben az esetben ide visszajövök, és nyilvánosan foglak megkövetni. :)
   
  Gaudi and honved like this.
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Miért te tudod ?
  Már azelőtt is próbáltad nekem - is - bemagyarázni, hogy elméletben levezetsz itt valamit, ami kvajó - de a gyakorlatban még egy kerékcsere sem úgy zajlik mint a gépkönyvben. Előre semmilyen konfliktusos szitut a jelenből - pláne Közép-Európában - nem tudsz levezetni, analógiával élve azt csinálod mint a magyar sportújságírók, elkezdik számolgatni, matekozni a magyar válogatott meccseit az első csoportkör után, mi lesz ha. Na annak nincs értelme.
  Egyébiránt a rámpáról volt szó konkrétan, és ha véletlenül te vagy ezen nicken Nostradamus, netalán Marty McFly akkor mindent elhiszek neked.
  :D
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Le is írtam! o_O
   
 15. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  [​IMG]
   
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A Torok-Magyar konfliktusban szinte folyamatosan hatarviz volt a Balaton.eszaki oldal Magyar/Nemet deli pedig torok. A vizen szabalyos csatakzalottak le sajkakkal es folyamastos volt a kulonbozo "diverzans" rajtautesek.

  A helyzet a felallas megismetlodott 1944-45 ben is amikor az Eszaki oldalaon a magyar nemet csapatok delen meg az oroszok voltak es lottek egymast honapokig. Allitolag ekkor kerult bele a toba Tigris harckocsi is de ez szerintem mese.

  Ott van meg a Duna TiszaKorosok melyen az atkeles azert nem megy menetbol szoval kellenek az ilyen kepessegek mar evszazadok ota.
   
  eevil likes this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezek szerint neked újdonság lesz amit most olvasni fogsz de mi itt nem szarral gurítunk szóval lesz egy szuperhordozó a Balatonon... ;)
   
  fishbed and borisz like this.
 18. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Ha rendelunk,olyat kene ami ha nehol keresztbe fordul mukodhetne hidkent! Akkor a 80%-at a koltsegeknek megoldhatnank Unios infrastrukturalis tamogatasbol :D
   
  BiancoGasto, rudi and borisz like this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Érdeklődve kérdezem, hogy az általad felsorolt "konfliktusokban" használtak helikoptert?
  De akkor kifejtem neked.
  Ha pl. a Balaton egyik partjáról a másikra akarsz diverzáns műveletet végrehajtani, akkor nem fogsz elrepülni a feléig egy kurvahangos helikopterrel, mert a víz felett még jobban terjed a hang, és mindenki tudni fogja, hogy támadás várható. Akármennyire is hihetetlen, de a gumicsónakkal viszonylag egyszerű megtenni a Balaton 2 partja közötti távolságot gyakorlatilag hang nélkül. ;)
  De ha már helikoptert használsz, akkor konkrétan célponton rakod ki a deszantot. És akkor nem csak 4 embert tudsz kirakni egy kurva nagy FELFÚJT gumicsónakkal, hanem mondjuk lazán elfér 2 raj (10-15 katona) a helikopteren. A H225M-en még picit több is.
  Szóval ez a "kunszt" rettentő látványos, de idehaza semmi értelme.
   
  Ratamahata, krisss and rudi like this.
 20. arcas

  arcas Well-Known Member

  Best of Benkő:
  "A haderőfejlesztés technikai oldaláról beszélve Benkő Tibor kiemelte, hogy 20 könnyű helikoptert vásárolt az elmúlt években a Magyar Honvédség, 16 nagyobb teljesítményű beszerzése is folyamatban van, így korszerűbb, jobban felszerelt helikopterei lesznek Magyarországnak, mint a sokáig irigyelt német vagy osztrák haderőnek."
  Ámen.
   
  svajcibeka likes this.

Ezen oldal megosztása