[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/olasz-helikoptereket-vehet-a-honvedseg-1077538

Egyetlen dolog ami még meglőheti a számunkra előnyős üzletet , az a Olasz kormány váltás.
Kérdés , hogy ugyan ilyen hozzáállással  tárgyalnak-e.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 539
113
Az Aw-139-ból így gyorsan szállítani tudnak 12 szállító változatot az olaszok és a ciklus végére tartható az "eggyel több helikopter" ígéret (az akkor még 1-2 repülőképes Mi-8/17-tel  együtt). Zsákokat vinni az árvízhez ez is tud, "kommandósokat" is tud vinni/kirakni, a többi nem érdekes, ez az ami látványos. A 6 db felfegyverzett változatot meg majd valamikor kifejlesztik és leszállítják az olaszok. Kb. ezt látom mint "stratégia".
 

Tano

New Member
2010. május 7.
20
22
3
Én sem azt állítom, hogy egyenrangú az említett típusokkal. Tisztban vagyok vele, hogy lenne ennél megfelelőbb alternatíva is. De próbáljatok már meg reálisan belegondolni, hogy milyen képességekre van szükségünk, erre mennyit tudunk költeni (és nem csak a beszerzésre, hanem a fenntartásra is) és milyen kondicióban. Ezek alapján én nem hallottam megfelelőbbet. És elhihetitek, hogy ebbe a koncepcióba a szakma is nagyon mélyen belefolyt, sőt ők küzdötték végig a vezetésen.
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
Pénz szempontjából biztos hogy nem egy teljesen új típus rendszerbe állítása a legolcsóbb buli!
 

Tano

New Member
2010. május 7.
20
22
3
Végülis az üzemképtelenné vált gépek nem reptetése tényleg olcsóbb megoldás. De valóban ez lenne a leghasznosabb is? Mondjuk akkor is, ha 1-2 éven belül ismét lesz egy kiadós áradás, vagy más esemény, ahol jól jönnének a helik, ahol életeket és értékeket menthetnek? Valamint hosszútávon is kifizetődő lenne a jelenlegik további rendszerben történő (nem) fenntartása? Ide átfogó rendszer kell, mint a Gripen esetében is történt, a HM költségvetésben más nem fog működni szerintem. Most működő rendszert akartok, vagy továbbra is elvegetálást?
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
Ha minden igaz akkor az oroszok a mi-17-ket beszámítanák mert jó állapotban vannak és tovább tudják értékesíteni! Az se utolsó szempont!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Ha olyan megbízhatósági mutatókkal rendelkeznek az AW-k mint az olasz radarok, akkor inkább hagyjuk ... Nem tudom miért engedték anno lepukkanni azt a rengeteg 24-est és 17-est. Ez az igazi bűn a szememben, úgy is mint adófizető állampolgárnak és úgy is mint a repülést szerető - és néha művelő - embernek. Engem annyira nem győzött meg élőben az olasz-angol kávédaráló, az orosz annál inkább. Véleményem szerint amúgy a matekon múlik majd minden.  Lehet még ebből az oroszokkal is egy szerződés :)))

 
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Tano, te tudod mit írtál?
Mutasd már meg, ki az, aki azt akarja, hogy üzemképtelen legyen a Mil flotta.
ATV szintű  ferdítés.

Shornet: Miért számítanák be a 17-eseket? Mire?

Végülis ezeket a vackokat egyedül akarják reptetni, vagy a 17-esekkel kiegészítve?
Mert nagyon nem mindegy. A két típus együtt elviekben jó lenne, van egy könnyű, meg egy közepes flotta, "Ö-öm é bódottá", de egyedül az Augusták elég gyenge megoldás lenne.
Arról nem is beszélve, hogy a fakabát rt. másik két típust használ kis darabszámban.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Olvasom légierő blogon a kommenteket a helikkel kapcsolatban. És már az elég gyanús, hogy ezeket a gépeket az eredeti megrendelő visszamondta. Miért?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 539
113
41474 said:
Olvasom légierő blogon a kommenteket a helikkel kapcsolatban. És már az elég gyanús, hogy ezeket a gépeket az eredeti megrendelő visszamondta. Miért?

Valószínűleg a gazdasági válság miatt. Jó lenne tudni hogy ki mondta vissza, mert addig ez is csak feltételezés.

 

 
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
A Spike-ot már elég sok szállítóheli típusra fölszerelték , itt a szomszédban is, ezért nem látom be miért lenne ez mókusvakítás. Divat lett bármilyen eszközbeszerzés kapcsán a legkisebb egyedi custom módósításra rámondani hogy üres ígéret pedig teljesen bevett szokás
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
a jets.hu-s cikkből:
"Egy másik hasonló méretű univerzális és állítólag kedvező feltételekkel beszerezhető típus is létezik, mégpedig az olasz Agusta Westland AW139-es. A cég ugyan olasz-angol vegyesvállalat, de a szóban forgó helikopter fejlesztésében semmiféle angol részvétel nem történt."

Tiszta szerencse. A Lynx sárkánya állandóan repedezett/repedezik, a BAe Hawk gyakorlógépé (ugyan nem helikopter de ugyanaz a cég gyártja mint a Lynx-et) dettó.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 555
113
http://index.hu/belfold/hirek/2013/01/03/hende_nem_jatekra_kellenek_helikopterek/

Idén születhet döntés a katonai helikopterek beszerzéséről, mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában. A miniszter szerint „kifutó" haditechnikát kezel a világviszonylatban is jól képzett honvédség, ilyennek számítanak a helikopterek is.

Nem kizárólag hadi felhasználású helikoptereket szeretne a honvédség, hiszen a szállítóhelikopterek – amelyekből a 60-70-es évekből vásároltak utoljára – is hamarosan tönkre mennek, mondta.

A gépek hiánya miatt a honvédség nem tud segíteni a katasztrófahelyzetekben, az árvízi védekezésben és a tűzeseteknél. „Tehát ezért kellenek elsősorban helikopterek, nem azért, hogy a katonák játszadozhassanak vele" – hangsúlyozta a miniszter.

 
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 832
113
http://www.youtube.com/watch?v=0frNCkhej3A&feature=youtu.be

ugyan ez, csak itt alávágtak olyan képsorokat, ahol NÉGY 24-es van a levegőben egyszerre

„ nem azért, hogy a katonák játszadozhassanak vele”  nyilatkozta minden idők legjobb honvédelmi minisztere.  :)

külön öröm, hogy az enyhén túlméretezett tábornoki kar 90%-ának van felsőfokúja angolból.

 
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
"nem azért, hogy a katonák játszadozhassanak vele"
Erre mi a felmerűlt tipus? Egy játékkopter. Gyönyörű...
 

jancsiga

Member
2010. május 3.
51
1
6
Hiába dumálunk mi bármit is ugyis a politikusok pénztárcája dönt ( Ki menyit kap majd zsebre És kinek a segit nyaljuk ) Ismét nem a szakma dönt Mi az hogy szakitsunk az Orosz befolyésal És ha ök tudnak megfelö technikát adni akor hagyjuk a fenébe és vegyünk roszabat mert politikailag az a helyes? Nem igy kelene lenie Akárki akármit mond Én a Mil vonal folytatása melet döntenék
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
“nem azért, hogy a katonák játszadozhassanak vele”

 

Ez a mondat az ellenzőknek, vagy a katonáknak szól?