[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Nem vagyok nagyon kepbe az AW-139M el kapcsolatban de mint ha olyan remlene hogy ezek keszen vannak mert valaki ( kicsoda is ) lemondta a rendelest. Ha igy van akkor igen meglehet gyorsitani a rendszerbe allitast !

 
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Urak, a felvetett orosz megoldás, egy lehetőség, de nem biztos hogy első helyen szerepel. Nato tagok vagyunk, meg egyébként is szabadulunk az orosz cuccoktól. Pénztelenségünk folytán lehet időleges megoldás, az üzemidő hosszabbítás a MIL helikoptereken. Hosszú távon mindenképp kell majd új típus. Esetleg most kitolhatjuk további évekkel az új gépek beszerzését, egy orosz megoldással.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Honvéd:
Szerintem a politikába elégé úgy megy sosem mondhatod elöször ki azt amit akarsz és most ez a szitu van. Tehát ha az UH-1 helyett azt mondták volna hogy Minyo , akkor 1-2 évig támadták volna kormányt hogy milyen szar miért stb.... Most már pár hónap maradt és " kényszerből " meg kell lépni valamit . Tökéletesen csinálták poltikia szinten, ha minyo lesz.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
Ha a hír igaz, és Paks+Minyo+Gáz ármegállapodás+Élelmiszer ipar "keleti nyitása" összejön, akkor iszonyat jól fognak az ország szempontjából alakulni a dolgok.
NATO/Nyugat ide vagy oda, ez a realitás a mai helyzetben. Ha összejön az tőlem egy hatalmas piros pont  a kormánynak ;)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ha a cseheknél befér a Mi-171 akkor sztem hasonló szintre a mieink is felhozhatók... és melléjük lehetne még pár 24-es is, ami már csak azért is előnyös mert sok közös alkatrészük van. Én a Mi-8asokat inkább odaadnám az oroszoknak és helyette is Mi-17est kérnék/vennék/cserélnék akár a kecskeméti flaszteren rothadó MiG-29eseket is bevonva a businessbe. Arról nem beszélve hogy ezekhez nagyrészt megvan az infrastruktúra és az ipari háttér is megteremthető.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Akkor már inkább új orosz kopterek. A felújítás ugyanúgy sok időbe telik mint a rendszersítés, és még sokáig a maihoz hasonló lesz a helyzet: 1 repül, 4 nagyjavításon van, a többi nem repül és be van táblázva nagyjavításra.
Mindenképpen új gépekre lenne szükség, de inkább nyugatiak ha csak egy mód van rá.
 

atuti

New Member
2013. január 7.
11
0
1
a cseheknek van MI-171-uk es MI-35-uk is!ha nekunk is osszejonne vagy 20 MI-171-es,az nagyon jo lenne!es nem veszne karba az afganisztanba folyo helikopteroktatok tudasa sem!
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
atuti

20 db mi-171?     :-S

duck..

Miért kellene az oroszoknak a leállított MI-8, Mig-29 gépparkunk? Értem, hogy lepasszolnád, de ingyen sem kell nekik. Több száz van leállítva náluk is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
Gondoljátok már át a másik oldalt is. Az oroszoknak milyen előnyük származik ebből? Hogyan viszonyul a paksi beruházás értéke a lehetséges haditechnikai üzlet értékéhez?
Valószínűleg Paks mellett jelentéktelen összeg néhány helikopter felújítása. Az oroszoknak nincs szüksége Mi-8/17/24, Mi-29 "roncsokra".

A kormány szabadulni akar az orosz technikától. Ezt most nem tudja megtenni, mert kifutott a időből. Az orosz gépeket még 1-2 évig akarják valahogy rendszerben tartani, amíg teljesen rendszerbe állnak az AW-139-esek (esetleg valami más, lényeg hogy olyan legyen a konstrukció hogy csak évek múlva kelljen sokat fizetni érte ).

Valószínűleg van egy magyar érdekcsoport, akik abból akarnak nagy pénzhez jutni hogy rajtuk keresztül bonyolítanák le az orosz fegyverüzleteket (MiG-29 eladás, helikopter felújítás vagy ezek kombinációja), de ezt a kormány megpróbálja elkerülni. Ők most lehetőséget látnak ebben az orosz látogatásban, de ha lesz is üzlet, nem lesz akkora, mint amekkorában reménykednek.

Milyen verziók lehetnek:
- a MiG-29-esekért cserébe új heli
- a MiG-29-esekért cserébe felújítás és üzemidő hosszabbítás
- felújítás és üzemidő hosszabbítás
- kis felújítás az oroszokkal
- kis felújítás nem az oroszokkal

Az utolsó a legvalószínűbb. Ez a kormány számára legkisebb rossz, ha a szándékait nézzük.
 

atuti

New Member
2013. január 7.
11
0
1
gigabiga:nemreg olvastam,hogy a 28 MIG-29-bol 12 uzemkepes,es 2 kisebb javitassal hadrendbe allithato,14 pedig alkatresznek.ez persze nem sokat szamit,hanem a paksi atomeromu biznisz,ami 10 milliard euros uzlet!a deli aramlat is geopolitikai megallapodas,es cserebe lehet exportalni elelmiszert a ruszkiknak.
 

reaper

New Member
2012. január 3.
26
0
1
Szerintem ki kéne találni egy normális,  hosszútávú tervet a HMnek az egész honvédség felújítására.
Ami magában foglalna egy vadászbombázót (a gripen tökéletes de szerintem 24 kéne), egy közepes többfeladatú helikoptert, egy könnyű helikoptert, egy MBT-t, egy páncélvadászt, egy lánctalpas és egy kerekes páncélozot csapatszállító, egy sorozatvető, és egy új tarack típus.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
@reaper: biztos létezik valahol egy ilyen terv. Valószínűleg ezek az "alapelvei":

1.: szabadulni az orosz technikától
2.: az orosz technikára a lehető legkevesebbet költeni amíg megérkezik a nyugati technika
3.: tárgyalni fogunk a nyugati technika beszerzéséről minden területen
4.: ha majd lesz annyi pénzünk, veszünk nyugati technikát.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
<a title="Terminator profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/terminator/">Terminator</a>

"@reaper: biztos létezik valahol egy ilyen terv. Valószínűleg ezek az “alapelvei”:

1.: szabadulni az orosz technikától
2.: az orosz technikára a lehető legkevesebbet költeni amíg megérkezik a nyugati technika
3.: tárgyalni fogunk a nyugati technika beszerzéséről minden területen
4.: ha majd lesz annyi pénzünk, veszünk nyugati technikát."
Ez valószínűleg igaz, "a lepusztulás forgatókönyve" nevet viseli a terv, és ép zajlik a teljesítése...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
43890 said:
gigabiga:nemreg olvastam,hogy a 28 MIG-29-bol 12 uzemkepes,es 2 kisebb javitassal hadrendbe allithato,14 pedig alkatresznek.

Erről is - attól függően hogy kinek mi az érdeke - más-mást mondanak. Valaki szerint az utolsónak leállított 4 gép sem jó már semmire.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
43890 said:
gigabiga:nemreg olvastam,hogy a 28 MIG-29-bol 12 uzemkepes,es 2 kisebb javitassal hadrendbe allithato,14 pedig alkatresznek.

Humbuk. Amúgy is megsemmisült pár, nem emlékszel?
Arra sem, hogy a vége felé milyen szenvedés volt azért, hogy 3-5 gép működhessen?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Nem tudom miért beszéltek raktározott Hindek felújításáról, mikor a kifutott gépeket visszavonhatatlanul hatástalanítják!!! Mert ugye egy rendelkezés fentről azt mondja ebben a tetves fegyverellenes országban, hogy a kivont HT eszközöket semlegesíteni kell, mert jujj nehogy terroristák kezére jusson! A kurva bürokrácia mindenhol, aztán csodálkoznak ha az emberek elhagyják Magyarországot!

Na és akkor most beveszek egy nyugtatót...
 

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
szvsz veszünk 8-12 AW-t ami a katasztrófavédelemre is megfelel meg némi fegyverzete is van és felújítanak hozzá 6-8 Mi17-et. Ezzel 8-10 évig kihúzzuk közbe pedig lehet egy rendes tender csinálni, támadó és közepes csapatszállítóra. (az AW-k másodvonalas könnyű helinek még utána is 15 évig jók lesznek) -legalább is szerintem ez a legreálisabb.

BH-n ne is álmodozzunk, most a repülési képesség fenntartása a kérdés...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Kivont fegyvereket tényleg hatástalanítják , de néztem hogyan az egyik Mi-24 esnél .... púrhabbal kifúják meg minden  , tehát azért 95% hogy helyre lehet hozni.  Itt igazából nem gépfegyver rajta az érték , hanem a technika ami még benne van , meg az arra kiképzett állomány.