Hidegháború (1947-1991)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest

Kis emlékeztető bárkinek, aki visszasírja azt a kedves rendszert...
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
60 éve ezen a napon tartotta leköszönő búcsú beszédét Dwight David „Ike” Eisenhower az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és 34. elnöke.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
 
W

Wilson

Guest
1955. május 5. RAZOR hadművelet.


1955. május 5-én került sor a Desert Rock VI. hadgyakorlatra a Nevada Proving Grounds területén. A RAZOR kódnevű kombinációnak - megerősített harckocsizászlóalj (55 M48-as harckocsi, 2 M41-es, M59-s páncélozott személyszállító, M7 stb.) egy nukleáris robbanás epicentrumát kellett megközelítenie .
A RAZOR feladata az volt, hogy a nukleáris töltet által eltalált célpontot azonnal megtámadja.
Az első tankok 54 perc alatt érték el az epicentrumot.
A jelentés szerint, mivel a csapatok legfeljebb egy órát töltöttek az epicentrum közelében, a sugárzási dózis elhanyagolható volt.
Összesen 1000 ember vett részt a műveletben (csak a fele volt a tankokban és az APC-n).
A fénykép a harckocsi belsejében készült a 29 kt erejű nukleáris robbanás pillanatában, az epicentrumtól 5 km távolságra, míg a legközelebbi harckocsik az epicentrumtól mindössze 2930 m távolságra voltak.
Fotók a nukleáris porban mozgó és tüzelő tankokról.











Fotók a NUKES
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 088
113
181707363_10219041976387835_5771586757328891455_n.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
A hidegháború idején született amerikai űrkutatás-rakét témájú (propaganda) posztereket-illusztrációkat keresek.
A Szovjet oldalon született alkotások jól dokumentáltak, de az amerikai médiában megjelent képek, poszterek, karikatúrákról alig találtam anyagot, pedig több írás is hivatkozik, hogy az USA is meglovagolta a helyzetet.
Ilyesmire gondolok:
Space-Race-Propaganda_G-Pallotta_poster-3.jpg


Space-Race-Propaganda_G-Pallotta_poster-4.jpg
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
W

Wilson

Guest
A 809. FAA-század egyik De Havilland "Sea Hornet" vadászrepülőgépének "landolása" az "Indomitable" repülőgép-hordozón 1953. május 31-én.

750565_original.jpg


Érdekessége még a képnek, hogy egy ellentengernagyi zászló látható a gép törzsén.
 
W

Wilson

Guest
1946. augusztus 8-án hajtotta végre a Convair B-36 Peacemaker az első repülését.

2534299_800.jpg

A hat hajtóműves repülőgép a valaha épített első célzottan nukleáris bombázó, és a valaha volt legnagyobb dugattyús meghajtású repülőgép volt, amely valaha is a levegőbe emelkedett. A hasznos teherbírása négyszerese volt a B-29 Superfortressének.

 
W

Wilson

Guest
1961. augusztus 13. Megkezdődik a berlini fal építése

1961. augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka megkezdődött a fal építése. Már éjfél felé riadóztatták a berlini helyőrséget. Éjjel 1 órakor csapatokat vezényeltek a Nyugat- és Kelet-Berlin közötti határvidékre. Néhány órán belül a határ minden szakaszát elzárták a város többi részétől. 13-án reggel a kelet-berlini lakosokat, akik szokás szerint a város nyugati részébe igyekeztek dolgozni, félkatonai járőrök és rendőrök állították meg és akadályozták meg az áthaladást. Augusztus 15-re az egész nyugati zónát lezárták, és megkezdődött a fal építése. Amely 1989. november 9-ig állt.

2550942_800.jpg

1961. augusztus 13., a Brandenburgi kapu közelében.