Hiperszonikus csapásmérő eszközök

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 024
11 451
113
LM proto... PLANE. Ez most mire szolgalna? Csak szimplan gyors, annyi? :confused:

defence-blog.com: Lockheed Martin unveils prototype of its promising supersonic plane.

 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 354
21 255
113
LM proto... PLANE. Ez most mire szolgalna? Csak szimplan gyors, annyi? :confused:

defence-blog.com: Lockheed Martin unveils prototype of its promising supersonic plane.

 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
5 021
9 409
113
LM proto... PLANE. Ez most mire szolgalna? Csak szimplan gyors, annyi? :confused:

defence-blog.com: Lockheed Martin unveils prototype of its promising supersonic plane.


Elvileg az ilyen kialakítású gép nem kelt hangrobbanást, vagy csak sokkal kisebbet. Ez egy X-gép amivel egy nagyobb utasszállító hangrobbanását akarják szimulálni, vagy mi. Mintha még mindig csak a hangrobbanások elleni tiltakozások lennének az akadályai a szuperszonikus utasszállítók elterjedésének...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
10 954
4 058
113
LM proto... PLANE. Ez most mire szolgalna? Csak szimplan gyors, annyi? :confused:

defence-blog.com: Lockheed Martin unveils prototype of its promising supersonic plane.

Rosszul írják. Ez nem proto, ez egy tech demo.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

nagyteso

New Member
2019. június 6.
20
18
3
Remélem pár telefonszám-tulaj él még a Redstone-programból, mert más nemigen repüli be ezt a lófasztnemlátokelőre izét. Képernyővel sem.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
11 823
25 928
113

Letartóztatták az orosz hiperfegyverek 73 éves atyját - Mi lehet a háttérben?​


A hiperfegyverek atyjának letartóztatása sokakat meglepett még Oroszországban is. Kuranov professzor felelt a hiperszónikus fegyverek fejlesztéséért, amelyben egyébként Moszkva megelőzte a világot.

Ezt a különös históriát jól megjegyezhették az Oroszországi Föderáció (OF) legújabb kori történetének ismerői:
letartóztatták egy hazaárulási ügyben folyó vizsgálat keretében az oroszországi hipersebességű repülőeszközök (fegyverrendszerek?) elméleti kidolgozásának, gyártásának egyik kulcsemberét, az NIPGSz vezérigazgatóját, főkonstruktőrét, a műszaki tudományok doktorát, a 73 éves Alekszandr Leonyidovics Kuranov professzort.

A TASzSz óvatosan fogalmaz, nem írja, hogy Kuranovot hazaárulással gyanúsítják, viszont a Kommerszant szerint goszizmena, hazaárulás gyanújával vették őrizetbe.

A TASzSz jelentése szerint Moszkvában jöttek érte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) emberei, noha a Hiper-hangsebességű Rendszerek Tudományos Kutatóintézete/Gyára, az NIPGSz Szentpétervárott működik, mégpedig nyílt részvénytársaság formájában.
Így első ránézésre igen sajátságos cégről van szó.
Vélhetően alapvetően elméleti szakemberekről, tudósokról van szó, nem pedig fegyverrendszer konstruktőrökről, akik a tudósok által kidolgozott alapokon lépnek tovább, „fegyverszerűsítik” (találó angol szóval: weaponize) az elméleti kutatási eredményeket.
Oroszföld (a cári Oroszország, a Szovjetunió, majd a modernebb Oroszországi Föderáció) mindig is kiváló természettudományi és matematikai-fizikai szakembereket, lángelméket nevelt.

Köszönhetően nagymértékben az alulértékelt cárnak, II. Sándornak, akinek a XIX. század kora-hatvanas éveiben bevezetett reformja átalakította az ország iskolarendszerét, tovább erősítve a természettudományok hagyományosan erős szerepét. Ez a porosz alapokra épített iskolarendszer máig érezteti pozitív hatását az ország tehetségeinek kinevelésében.
Elvben ha van tudós, akire az FSzB kémelhárítása jobban vigyázhatott, mint a parancsnokuk szeme világára, óvhatta a körülötte ólálkodó külföldi kémektől, az éppen mások mellett Kuranov lehetett. Sok múlhat rajta, például része lehet(ett) az OF katonai nemzetbiztonsága alakításában, hiszen Moszkva több ízben bejelentette, hogy a hiper-hangsebességű fegyvercsoportban világelső, lekörözte mind az Egyesült Államokat, mind Kínát. Amit persze mind Washington, mind Peking vitat.

És egy valamirevaló nyugati vagy kínai hírszerző a fél kezét odaadná a hiperszónikus technológiára vonatkozó elméleti kutatási eredményekért.
Azt, amit propagandacélból a katonai szuperhatalmi vetélkedő három országa állít, hogy a másik csak blöfföl, nem lehet teljesen elfogadni.
A mai világban a rakétakísérletek – mivelhogy a hipersebességű, a hangsebesség minimum ötszörösével, azaz Mach5-tel repülő eszköz is rakéta-repülőgép – nem nagyon dughatók el a Föld körül keringő kémműholdak százai, ha nem ezrei elől.
Ezek a világűrben keringő, egymással is kommunikáló eszközök mindenféle érzékelőkkel (radar-, infravörös hullámokkal, nagy felbontású tv-kamerákkal, másfajta szenzorokkal) éjjel-nappal figyelnek, kiváltképpen a nagyhatalmak hadianyag-gyárai, kísérleti telepei, rakétaindító állásai felett sündörögnek.
A hipersebességű rakétákat, pontosabban rakéta és repülőgép kombinációit alapvetően kétféle módon juttatják fel a pályájukra: normál hordozórakétákkal és/vagy nagy magasságokba felemelkedni képes repülőgépekkel. Ezeknek is, amazoknak is hatalmas hőt fejlesztő motorjaik vannak, amelyek „hőlenyomatát” a műholdak érzékelői „látják” és nyomban továbbítják oda, ahova kell.

És a hiper(hang)sebességű fegyverrendszerek sajátossága, hogy a Föld legfelső ritka légrétegei, valamint a kozmosz űrje között pattognak, szörföznek.
Amikor a ritka légtérben repülnek, felületükön óriási mennyiségű hő keletkezik a súrlódástól, azaz rögtön láthatóak lesznek a hőérzékelőkkel felszerelt műholdak számára. Ellentétben a katonai ballisztikus rakéták robbanófejeivel, amelyek útjuk nagy részét a kozmoszban, meghajtás (hőfejlesztő motorműködés) nélkül teszik meg és ugyancsak hipersebességgel (másodpercenként 7000m-el, ami a hangsebesség több mint hússzorosa, vagy még gyorsabban) repülnek, emiatt is nehéz őket felfedezni repülésük passzív, űrbéli szakaszában.
A légtér legfelső rétegein és az űrben repülő hipersebességű fegyvereket is érinti a Kuranov professzor cégénél folyó kutatás. Amelynek egyik ágát az úgynevezett Ajax-koncepció jelenti.
Ezt az elméletet a múlt század nyolcvanas éveiben Vlagyimir Frajstadt szovjet fizikus dolgozta ki komplex hiper(hang)sebességű eszköz (giperzvukovij apparat) kifejlesztésére.

Elmélete egyik sarokpontja, hogy a hatalmas sebességgel száguldó égi jármű felületén keletkező hőt, a benne rejlő energiát valamilyen titkos módon felhasználják, bevezetik a hajtóműrendszerbe, megnövelve annak energiatartalékát. Hogy ez mennyiben maradt elmélet, vagy valósult meg, arról nem szól a fáma.
Mindenesetre, ha az orosz tudósoknak sikerült ezt megoldani, és az oroszországi hiperfegyverek (Cirkon, Avangárd, Kinzsal) felületén nem, vagy csak kis mennyiségű hő keletkezik, az stratégiai előnyhöz juttathatja az OF légi-, űrfegyver-iparát, hiszen roppantul megnehezíti a fegyver érzékelését az űrben és/vagy a felső légrétegekben.
Ugyanakkor ezek a fegyverek megtartják a hiperfegyverfajták legnagyobb előnyét, a gyors iránymódosítást, az ellenfél rendszereinek becsapását.

Egyébként Oroszországban is nagy zűrzavart keltett a szokatlan eset, Kuranov őrizetbe vétele. A Nagy Péterről elnevezett szentpétervári műszaki egyetem (SzPbPU) cáfolta a hivatalos sajtóban is megjelent hírt arról, hogy Kuranov az alkalmazásukban állt.
Az Interfax hírügynökség egyetemi forrásokból megtudta, hogy 2016-ig Kuranov külsős professzorként vitathatatlanul 2016-ig az egyetem külső munkatársa volt. Viszont a Kreml-közeli, félhivatalosnak tekinthető RIA Novosztyi hírportál hivatkozik Kuranov intézete honlapjára, amelyen úgy szerepel, mint a szentpétervári egyetem kihelyezett tagozatának professzora.
A TASzSz egy, a tudományos körökben forgó anonim forrása szerint Kuranov az egyik legkeresettebb oroszországi specialista, aki a repülő szerkezetek szénhidrogén alapú üzemanyagaihoz is ért. Kuranov gyakorlatilag teljes, mintegy félévszázados tudományos pályafutását az általa irányított intézményben, vagy annak környezetében töltötte. Nem tudunk hosszabb külföldi tartózkodásáról, nyugati kötődéséről.

Viszont ő szervezte évekig a „Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában” című oroszországi-amerikai szimpóziumot, amit Szentpétervárott tartottak.
Az Ajax-koncepció mellett, azzal összefüggésben az általa vezetett intézmény a plazmatechnológia aerodinamikai vonatkozásait, a mágneses plazma hajtóművet, a plazmanyaláb elektromágneses irányítását tanulmányozta. Jegyezzük meg, hogy Alekszandr Kuranov nem az első oroszországi tudós, aki hazaárulási ügybe keveredett.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
11 823
25 928
113
2.

Tavaly decemberben a hasonló tudományos területen tevékeny, de Kuranovnál egy-két szinttel lejjebbre sorolt Anatolij Gubanov járt ugyanígy, államtitkok elárulásával vádolták.
Gubanov szintén tudós, aki nagy sebességű repülőeszközök fizikájával foglalkozott. Sorsa, - minthogy ha a nemzetbiztonság érintett, az eljárás zárt formában zajlik le – nem ismert.

Talán magyarázhatja az oroszországi nemzetbiztonsági szervezetek fokozott érzékenységét a tény, hogy Vlagyimir Putyin számára a hipersebességű katonai eszközök különlegesen fontosak.
Az oroszországi elnök számos alkalommal beszélt ezekről és szerinte a hipersebességű fegyverek folytán Oroszország egyedülálló helyzetbe került.
Július 19-én a moszkvai védelmi minisztérium video-felvételt tett közzé a Cirkon hipersebességű rakéta indításáról.
A rakéta sebessége hivatalos oroszországi források szerint elérte az óránkénti 9500 kilométeres sebességet, ez a hangsebesség mintegy hétszerese.
A „Szvjataja Troica” (Szentháromság – három hipersebességű fegyver) katonai értelemben a mai Oroszországi Föderáció stratégiai ásza (lehet) három, oroszországi kormányközeli források szerint már rendszerbe állított hipersebességű fegyverből áll, a Zirkonból, az Avangárdból és a Kinzsalból. Mindhárom Putyin elnök büszkesége.

Hipersebességű fegyverek​

Alekszej Agulnyik, a Moszkvai Repülésügyi Intézet dékánja szerint a hagyományos szuperszónikus repülőgépek és a hiperszónikus rakéták közti alapvető különbség: a hiperfegyvereknél az üzemanyag elégéséhez szükséges levegő két-háromszoros hangsebességgel áramlik a különleges, torlósugaras hajtóműbe (scramjet engine). Mind a hiperszónikus rakéták, mind a lassabb, szuperszónikus repülőgépek egymástól jelentősen eltérő alap-hajtóműve levegőszívó. Azaz a hiperfegyverek esetében különleges repülőgépmotorokról van szó, amelyek beindításához szuperszónikus sebességű levegő a motorba való beáramlásáról van szó. Ezt a levegősebességet már semmiféle kompresszor (olyan, amilyen a szubszónikus vagy a szuperszónikus repülőgépek motorjaiban működik) nem képes biztosítani. Egyetlen módon érhető ez el: a hipersebességű repülő testeket hagyományos rakétamotor gyorsítja fel erre a sebességre, majd bekapcsol a levegőszívó saját hajtómű, a scramjet engine és felgyorsítja a rakétát legalább a hangsebesség 7-8 szorosára. Hogy a hiperszónikus rakéták a túl nagy első, „hagyományos” rakétamotor-fokozat miatt ne legyenek nehezek, egy részüknél (például az oroszországi Kinzsalnál, vagy az amerikai X-51 Waveridernél) a hordozórepülőgép-technikát alkalmazzák. Azaz a hipersebességű fegyvert hagyományos repülőgépekkel, az oroszországiaknál a MiG-31-es nehéz vadászgéppel, az amerikaiaknál B-52-es bombázókkal olyan magasra viszik fel, amennyire lehetséges. Itt bekapcsol az első, hagyományos rakétafokozat, amely – a légkör legfelső rétegeiben maradva - szuperszónikus sebességre gyorsítja fel a fegyvert, amely ezt követően bekapcsolja saját, hipersebességet elérő levegőszívó hajtóművét, a scramjetet. A hipersebességű rakétákat indíthatják „normál” szárazföldi állásból, vagy hajókon elhelyezett indító-konténerekből. Összefoglalva: a hipersebességű, a légkör legfelső rétegeiben száguldó rakéták előnye, hogy, éppen a ritka légréteget kihasználva, amelyben haladnak, manőverezni tudnak – szemben a világűrben nagyrészt passzívan repülő ballisztikus rakéta-robbanófejekkel. Emiatt a hiperfegyverek ellen nagyon nehéz a védekezés.


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
9 894
17 721
113
2.

Tavaly decemberben a hasonló tudományos területen tevékeny, de Kuranovnál egy-két szinttel lejjebbre sorolt Anatolij Gubanov járt ugyanígy, államtitkok elárulásával vádolták.
Gubanov szintén tudós, aki nagy sebességű repülőeszközök fizikájával foglalkozott. Sorsa, - minthogy ha a nemzetbiztonság érintett, az eljárás zárt formában zajlik le – nem ismert.

Talán magyarázhatja az oroszországi nemzetbiztonsági szervezetek fokozott érzékenységét a tény, hogy Vlagyimir Putyin számára a hipersebességű katonai eszközök különlegesen fontosak.
Az oroszországi elnök számos alkalommal beszélt ezekről és szerinte a hipersebességű fegyverek folytán Oroszország egyedülálló helyzetbe került.
Július 19-én a moszkvai védelmi minisztérium video-felvételt tett közzé a Cirkon hipersebességű rakéta indításáról.
A rakéta sebessége hivatalos oroszországi források szerint elérte az óránkénti 9500 kilométeres sebességet, ez a hangsebesség mintegy hétszerese.
A „Szvjataja Troica” (Szentháromság – három hipersebességű fegyver) katonai értelemben a mai Oroszországi Föderáció stratégiai ásza (lehet) három, oroszországi kormányközeli források szerint már rendszerbe állított hipersebességű fegyverből áll, a Zirkonból, az Avangárdból és a Kinzsalból. Mindhárom Putyin elnök büszkesége.

Hipersebességű fegyverek​

Alekszej Agulnyik, a Moszkvai Repülésügyi Intézet dékánja szerint a hagyományos szuperszónikus repülőgépek és a hiperszónikus rakéták közti alapvető különbség: a hiperfegyvereknél az üzemanyag elégéséhez szükséges levegő két-háromszoros hangsebességgel áramlik a különleges, torlósugaras hajtóműbe (scramjet engine). Mind a hiperszónikus rakéták, mind a lassabb, szuperszónikus repülőgépek egymástól jelentősen eltérő alap-hajtóműve levegőszívó. Azaz a hiperfegyverek esetében különleges repülőgépmotorokról van szó, amelyek beindításához szuperszónikus sebességű levegő a motorba való beáramlásáról van szó. Ezt a levegősebességet már semmiféle kompresszor (olyan, amilyen a szubszónikus vagy a szuperszónikus repülőgépek motorjaiban működik) nem képes biztosítani. Egyetlen módon érhető ez el: a hipersebességű repülő testeket hagyományos rakétamotor gyorsítja fel erre a sebességre, majd bekapcsol a levegőszívó saját hajtómű, a scramjet engine és felgyorsítja a rakétát legalább a hangsebesség 7-8 szorosára. Hogy a hiperszónikus rakéták a túl nagy első, „hagyományos” rakétamotor-fokozat miatt ne legyenek nehezek, egy részüknél (például az oroszországi Kinzsalnál, vagy az amerikai X-51 Waveridernél) a hordozórepülőgép-technikát alkalmazzák. Azaz a hipersebességű fegyvert hagyományos repülőgépekkel, az oroszországiaknál a MiG-31-es nehéz vadászgéppel, az amerikaiaknál B-52-es bombázókkal olyan magasra viszik fel, amennyire lehetséges. Itt bekapcsol az első, hagyományos rakétafokozat, amely – a légkör legfelső rétegeiben maradva - szuperszónikus sebességre gyorsítja fel a fegyvert, amely ezt követően bekapcsolja saját, hipersebességet elérő levegőszívó hajtóművét, a scramjetet. A hipersebességű rakétákat indíthatják „normál” szárazföldi állásból, vagy hajókon elhelyezett indító-konténerekből. Összefoglalva: a hipersebességű, a légkör legfelső rétegeiben száguldó rakéták előnye, hogy, éppen a ritka légréteget kihasználva, amelyben haladnak, manőverezni tudnak – szemben a világűrben nagyrészt passzívan repülő ballisztikus rakéta-robbanófejekkel. Emiatt a hiperfegyverek ellen nagyon nehéz a védekezés.

Odabasz! :)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 024
11 451
113
Kifejezetten szórakoztató, amikor a kenguruevok folyamatosan "sovereign defence capabilitiesrol" beszélnek, mikozben gyakorlatilag amerikai gyarmatta alakulnak at rövid úton, szinte mindenük szimplán amerikai rendszerek átvételéről szól. :D

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 354
21 255
113
Kifejezetten szórakoztató, amikor a kenguruevok folyamatosan "sovereign defence capabilitiesrol" beszélnek, mikozben gyakorlatilag amerikai gyarmatta alakulnak at rövid úton, szinte mindenük szimplán amerikai rendszerek átvételéről szól. :D

Lehet titokban csatlakoztak és ezért számít belföldnek. :D