• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Továbbra sem értem, hogy mi a fenét akarnak a hiperszónikus repcsikkal. Atomfegyveren kívül semmi értelmes fegyverzetet nem lehe rátenni. Akkor meg mindek...? ICBM / SLBM oszt jónapot. Csak azért ennyit költeni erre, mert visszahívható...? Egy start. bombázó is...

Felderítő platformnak még csak-csak, de nem olcsó és korlátozttak a képességei több téren egy műholdhoz képest.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
Valahol hihetetlen,hogy ennyire nulla a kínai fejlesztőkapacitás.Gyakorlatilag nincs semmi előremutató saját fejlesztésük!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
Na nézzük!
Légierő:Szuhoj klónok serege,félig izraeli gép,oroszok terveztek nekik harci helikoptert,már az oroszoknál is elavult stratégiai bombázó 1000 kopácsolása.
Légvédelem:S300 klónok.
Itt van ez is ez is orosz ötlet ők csak fejlesztgetik.
Szinte semmi jelentős dolog nincs ami 0-tól 100%-ig saját lenne!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
OK, de mit kéne fejlesszenek?
Nem az a lényeg ezekkel a valamikkel, hogy olyan stratégiai bombázókat csináljanak, melyekkel a világ bármely pontjára néhány óra alatt csapást lehessen mérni?
http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-51
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
Mackensen

Azzal van a baj,hogy így a kínai ipar egy marha nagy lufi!Minden téren a másolás megy,és ez nem tart örökké.Ha majd totál maguktól kell valamit kitalálni akkor meg fog állni a tudomány(mint ahogy most is megáll).A kutatás-fejlesztésnek az a lényege,hogy létrehozz valamit a semmiből mert ezt teremt értéket nem pedig az,hogy valamit lemásolsz és azt fejlesztgeted.
 
M

molnibalage

Guest
Légierő:Szuhoj klónok serege,félig izraeli gép,oroszok terveztek nekik harci helikoptert,már az oroszoknál is elavult stratégiai bombázó 1000 kopácsolása.

Na, mert a jenkiknél az F-35/22 páros óta mi újat terveztek aerodinamikailag...? Semmit. Illetve a Super Hornetet, de az is sikerült picit elrontani...

Új amerikai helikopter mikor készült...? Az 50 éves CH-47 él mai napig platfromként, a 30+ éves UH-60, de még AH-1 és UH-1 is él platfromként.

Nem szégyen az elődöktől talnulni és azt megőrözni. N+1-szer kitárgyalt téma, hogy irgalmatlan drága egy új platformot tervezni, egyszerűbb a meglevő platformot kalapálni és felcicomázni. Most őszintén, a M1 kategória megjelenése óta sem tervezett senki radiálisan új hk-t. Ez is 30+ éves...

Légvédelem:S300 klónok.

Dettó. A rakéta mérete és a rendelezésre álló hajtómű és igényelt HMZ belő egy adott méretet. Ha eléred az orosz szintet, akkor kb. azonos méretbeli cucc jön ki. Tudtommal Sz-300-at soha nem vett kína. Tehát lehet, hogy külsőleg és a konstrukció egyes vonásai Sz-300-ra hajaznak, de a harcérték döntően fontos része az elektronika. Az meg bizony hazai fejlesztés már tudtommal. Upsz...


A kutatás-fejlesztésnek az a lényege,hogy létrehozz valamit a semmiből mert ezt teremt értéket nem pedig az,hogy valamit lemásolsz és azt fejlesztgeted.

Aha. Akkor bár tudnám, hogy hogy a rákba jutott el pl. az F-16 a Block 1-től a Block 60-ig... A benne levő elektronika fejlődött, de talán értelmezzed már, hogy melyik részéről beszélsz és minek..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
molnibalage

Nem azt hiányolom,hogy nem találták ki még egyszer a spanyol viaszt hanem azt,hogy nincs sajátjuk!Amijük van az mások modernizált,átalakított eszközei vagy mások tervei alapján készült dolgok.Olyan mintha a BMW modelljei átalakított Audik meg Mercedestől vásárolt tervek alapján készült autók lennének.
ÉS EZ BAJ annak fényében ami Kína akar lenni.

Kína volt az első rendszeresítője a PMU-2 -nek és azóta is ezt bütykölik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
Az F-16 példád meg totál fals mert az amerikai gép.Még egyszer az a bajom,hogy nincs sajátjuk nem pedig az,hogy fejlesztik amijük van.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Rendben Dudi, de már harmadjára kérdem, hogy szerinted mi eredetit kéne fejlesszenek? Amit mások még nem.
Ja és hol állt meg milyen tudomány?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
Mackensen

Egy olyan ambíciókkal rendelkező államnak mint Kína MINDENT ki kellene tudni fejleszteni magának!Ha ez nem megy akkor csak egy másoktól függő óriás középhatalom marad.
 
M

molnibalage

Guest
Az F-16 példád meg totál fals mert az amerikai gép.

Mint platfrom igen. Azonban n+1 nem amerikai fegyver és avionika van nem jenki gépeken. Lehet, hogy a J-11 alapja egy orosz platfrom, de már kínai fegyver és kínai elektronika is van benne. Az R-77-ből pl. nem kért kína. Kérlek sorold azon országokat akik aktív radaros légiharcrakéta kifejlesztésére gyártása képesek...

Egyébként a J-20 és a J-31 szerinted micsoda...? Saját fejlesztésű platfrom, a gép koncepciója és alapvető kialakítása saját munka. Igen, orosz hajtómű van benne.

Viszont ennyir erőval kérlek mond már meg, hogy Gripenben mi a svéd fejlesztés...? Jenki hajtómű van benne, jenki a fegyverzete, a gép aerodinamikája meg bullshit érvekkel beállítható olyannak, hogy összelopkodták...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 847
113
molnibalage

Sorold azokat az országokat akik szuperhatalmak akarnak lenni...
Ennek fényében nézd Kínát ne pedig a svédekkel hasonlítsd össze akiknek az a legfontosabb,hogy működjön a szauna!

Igen a J-20 és a J-31 az ok de ezzel be is fejeztük az igen hosszú listát!
Valóban nem kértek az R-77-ből a kínaiak cserében az R-77 aktív radarját felhasználva fejlesztették ki a PL-12-t,Úgy,hogy a radar modernizációját egy orosz cégre bízták...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Dudi, most már kezdesz átcsapni filozofálgatásba, hogy mit kéne, meg mit nem egy szuperhatalom csináljon.
Olyan apróságokról feledkezel meg, mint pénz és IDŐ. Neked most kell a kép, sőt, jobb lett volna ha már tegnap meglett volna. Mennyi idő egy gépet nulláról kiindúlva kifejleszteni?
Nem értem mikér kéne egy F-15 kategória gépet nekiállni a semmiből kifejleszteni, ha már adott a Szu-27 amit már jól ismersz?