• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 591
113
Az Iszkander indítási távolsága névlegesen, ami lehet, hogy kamu 500 km.
Egyesek szerint inkább 700 km.
Hová nézzek északra...?
A balti államokra?
A tengerre?
Lengyelország közepét sem éri el az Iszkander még 700 km-es távolsággal sem.

Kalinyingrád meg bele esik az egy osztály 105 fokjában csak a pont délre eső kevés területtől nem.
Az ország több rész igen.
Most jástszak veled szintezőst?


Itt megint jelzőket kaptam, nem számokat.
Ezzel megint mit kezdjek?
Semmit ne kezdjél vele. Milyen számokat akarsz. Amit te számoltál az rendben van. A többivel van probléma. Nem kell ezt túl ragozni. Béke van.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
Ez volt mar? Ezuttal oroszul, hogy most en legyek hatranyban ;) (bar olvasni meg folyekonyan olvasom, de a szavakrol mar fogalmam sincs, szotarazni meg nem fogok. :p)


Ha jol ertem (forditoba belekuldve), ez a ГЗУР valamikor 2023-ban jelenik meg, uj a motorja, mach 6 kornyeken megy majd 1500 km koruli tavra es a Su-57-re szanjak, mert kicsi lesz...?
 
W

Wilson

Guest
Ez volt mar? Ezuttal oroszul, hogy most en legyek hatranyban ;) (bar olvasni meg folyekonyan olvasom, de a szavakrol mar fogalmam sincs, szotarazni meg nem fogok. :p)


Ha jol ertem (forditoba belekuldve), ez a ГЗУР valamikor 2023-ban jelenik meg, uj a motorja, mach 6 kornyeken megy majd 1500 km koruli tavra es a Su-57-re szanjak, mert kicsi lesz...?
Elölvastam, igen nagyjábó jól értetted, annyi pontosítással,hogy a Gremlinnel 2023-ra tervezik a a teszteket,a 6 mach sebesség és az 1500 km hatótávolság még csak feltételezés,mivel eddig semmilyen hivatalos információ nem jelent meg a rakéta teljesítményével illetve műszaki jellemzőivel kapcsolatban.A rakéta mérete pedig akkora lesz,hogy beférjen egy a SZU-57-es belső fegyverterébe,de a MIG-31-ek, a SZU-35-ök a SZU-30SM-ek a TU-22M-ek és még a Tu-95 és Tu-160-as korszerűsített változatai is hordozhatják .Sőt a cikk szerint.állítólag egy SZU-57-en már teszteltek a rakéta súlymakettjével.
 
K

kamm

Guest
A temahoz tagabban kapcsolodik egy fontos konyv tavaly nyarrol: https://nook.barnesandnoble.com/products/9780316533362/sample?sourceEan=9780316533539

Ahogy az elejen irja a szerzo magarol, a nehai John McCain, long-serving chairman of the Senate Armed Services Committee fotanacsadoja volt nemetbiztonsagi es vedelmi temakban annak halalaig (2018), valamint staff directorkent o fogta ossze a temaban illetekes defense policy expertek munkajat, akiknek a tanacsai alapjan felugyelte McCain es szenatusi bizottsaga az egesz amerikai vedelmi programjat. Mindent: az osszes vedelmi fejlesztesi programot, titkos fegyverprogramokat, beszerzeseket, minden DoD tevekenyseget es policy developmentet, a teljes $700+ milliard dollaros budget elkolteset, minden titkos DoD dokumentumot lattak. 2017-re mar minden expert egyontetoen fujta, hogy a US siman elvesztheti a kovetkezo nagy haborut, ha nem alakitja at gyokeresen a vedelmi strukturat (benne a procurementtel), mert a hagyomanyos kill chain fentartasahoz szukseges informacioaramlast a modern networked warfare gyorsan hasznalhatatlanna teheti.

Itt pedig egy book review rola (a RAND oldalan futottam bele), ami remekul megragadja a problema a lenyeget - sokszor ugyanezen ok miatt hordulnek fel ram is itt, amikor (a cikkben emlegetett 'technologist' szemszogbol) en is hangosan gyalazom az iszonyatosan korrupt, lassu es inkompetens amerikai vedelmi kormanyzatot illetve az egesz arcatlanul-nyiltan korrupt military-industrial complexet (copyright President Eisenhower.) Ez utobbira egyebkent a korabbi cikkben a nemet Patriot officer is utalt, nevezetesen a rettento lassu procurement process, ami gyakorlatilag evekre az orosz es kinaiak moge sorolja be a HOT vedelem nelkuli NATOt. A lassu es tokolos HOT vedelmi fejlesztesek csak egy szelete az egesz shit sandwichnek.

Itt a recenzio: https://warontherocks.com/2020/07/why-you-cant-call-in-an-air-strike-with-an-iphone/

Nemi izelito:

"Between 1996 and 2011, the U.S. military spent $6 billion to develop and field a new tactical radio. Even in the context of U.S. military spending, $6 billion is a big chunk of change. By comparison, the Air Force spent approximately $3 billion to develop and procure the pathbreaking MQ-1 Predator. The Predator ushered in a new era of drone warfare, whereas the tactical radio project was cancelled before it could produce a single radio.

Harris Communications was one of the companies that hoped to win the contract for this program. The leaders at Harris foresaw the enormous technological and program management challenges that awaited the winner. Harris didn’t win the contract, but that didn’t stop the company from taking advantage of the opportunity. It invested $200 million of its own research and development dollars to develop a radio system with less ambitious performance goals and that would be unencumbered by unwieldy Pentagon acquisition regulations. Harris succeeded in 2008 with the PRC-117G radio, which could support a modest tactical voice and data network that has since become the workhorse standard for the Army and Marine Corps."


Ehhez meg annyit, hogy az elmult 10-12 evben legalabb 4-5 kulonbozo alkalommal lattam ill par esetben lattuk elore (par ismerosommel) merre fog mozogni bizonyos technologia es az utana milyen gyorsan kommerszializalodik majd, ezaltal mindenfele celokra globalisan elerhetove valik, azaz ha ele tudunk "celzunk", akkor siman lehetunk az elsok kozott.
Amikor befektetokhoz fordultunk, csak VCk voltak hajlandoak egyaltalan gondolkodni rola, majd vagy 'no, thanks' vagy baromi magas arat szabtak nekik elhanyagolhato kockazat mellett (kb smucig ajanlatert odaadod elore az iranyitast.) Amugy az ervelesuk ertheto volt: meg egyszeru military subcontractornak is baromi nehez, koltseges es hosszu idobe kerul bekerulni, hat meg onallo otletet eladni a katonasagnak, startupkent. Ja es siman lenyulhatja egy nagyobbik ceg menet kozben stb stb.
Ami viszont igazan megdobbento, hogy meg a vilag leggazdagabb technologiai cegei sem kepesek ezen az ordogi 'vedelmi' koron attorni:

"For many technologists eager to help the U.S. military though, the conversation is often tinged with a sense of frustration that the military does not adopt commercial technology more readily than they believe it should. This frustration often focuses on the role of the Department of Defense’s acquisition bureaucracy. Congress, for instance, has asked pointed questions to the Army about why it was reluctant to adopt the commercially developed Palantir intelligence analysis software system. And, former Google CEO Eric Schmidt once proclaimed to the head of U.S. Special Operations Command that “If I got under your tent for a day, I could solve most of your problems.” Tesla and SpaceX CEO Elon Musk confidently stated earlier this year that a manned F-35 would be no match against a semi-autonomous drone in air-to-air combat. There is a strong sense among interested technologists that breakthroughs in the commercial sector will be critical to warfare in the future and that the overly restrictive Pentagon processes and stodgy culture are impediments to that future."

"The frustrations of commercial technologists should concern the Department of Defense. The under secretary of defense for research and engineering’s modernization priorities include artificial intelligence, biotechnology, and other technologies where the commercial sector is leading development efforts. It is clear that commercial technology companies will be an important part of an expanded defense industrial base, giving weight to technologists’ concerns. Some firms may find the defense sector to be an economically challenging market; a reputation for frustrating red tape may make it even less attractive. Most concerning, though, is that simple frustrations about Pentagon bureaucracy are an easy conclusion to draw that offers little hope about whether the situation will improve."
 
K

kamm

Guest
Hat, ha ebbol lenne valami, az komolyan ujrarajzolna a vedelmi beszerzesek prioritasait - szerintem mar agyalnak a pl Grummannal (ok dolgoznak a GBSD programon, amit a Minutemanok utodjat szallitana 2030-tol), hogyan szabotaljanak el egy ilyen megegyezest... :D

Az erv Reagan sikeres 'tulkoltekezese' ota szokas szerint az, hogy egy fegyverkezesi versenyt az oroszok nem birnak, igy megegyezni csak akkor kell, ha abbol jobb helyzet szuletik, mintha csodbe kergetik az oroszokat a fejlesztesi ktg kapcsan - ez utobbi persze "veletlenul" rettento komoly penzeket jelent az amerikai hadicegeknek is, amivel szerintem Blinken es Biden is tisztaban van. Raadasul latszik, hogy az oroszok valasz mindig egy masik "angle", amire megint regalnia kell az amerikaiaknak stb stb. Ugyanakkor Putyin boldogan koltene irgalmatlan draga raketak helyett a legierore meg flottara avagy az atlagemberre, ez is tudhato.

Kerdes, mekkora befolyassal birnak a vedelmi hienak a jelenlegi adminisztraciora, mert az amerikai-europai hypersonic hatrany ill. az elharitorendszerek hianya vilagos mindenkinek, az oroszok egyertelmuen nuklearis HGVkrol is beszlenek, igy szerintem ebbe a HGVket is egyertelmuen beleirnak az amerikaiak es ha az oroszok nyitottak ra, akkor az megerheti Bidennek az ajtocsapkodast a LM, Rayhteon, Grumman lobbistaival, max mashogyan kapnak tobb megrendelest (no meg 78 evesen ot mar nem igazan lehet 'megmerenyelni', az utodja meg biztosan alairna. :D)


"GENEVA — Russian President Vladimir Putin says an agreement has been reached to conduct U.S.-Russian negotiations on limiting the proliferation of nuclear weapons.

Speaking after a summit with U.S. President Joe Biden in Geneva, Putin said they agreed that the U.S. State Department and the Russian Foreign Ministry would work out details for the talks.

Russia has long called for the start of strategic stability talks to potentially replace the New START treaty limiting nuclear weapons after it expires in 2026.

Washington broke off talks with Moscow in 2014 in response to Russia’s annexation of Ukraine’s Crimea and its military intervention in support of separatists in eastern Ukraine. Talks resumed in 2017 but gained little traction and failed to produce an agreement on extending the New START treaty during the Trump administration.

Shortly after Biden took office in January, the two sides agreed to a five-year extension of the pact just days before it was due to expire.


Moscow has said it’s ready to include its prospective doomsday weapons — such as the Poseidon atomic-powered, nuclear-armed underwater drone and the Burevestnik nuclear-powered cruise missile — in the talks on condition the U.S. brings its missile defense and possible space-based weapons into the equation."
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Hat, ha ebbol lenne valami, az komolyan ujrarajzolna a vedelmi beszerzesek prioritasait - szerintem mar agyalnak a pl Grummannal (ok dolgoznak a GBSD programon, amit a Minutemanok utodjat szallitana 2030-tol), hogyan szabotaljanak el egy ilyen megegyezest... :D

Az erv Reagan sikeres 'tulkoltekezese' ota szokas szerint az, hogy egy fegyverkezesi versenyt az oroszok nem birnak, igy megegyezni csak akkor kell, ha abbol jobb helyzet szuletik, mintha csodbe kergetik az oroszokat a fejlesztesi ktg kapcsan - ez utobbi persze "veletlenul" rettento komoly penzeket jelent az amerikai hadicegeknek is, amivel szerintem Blinken es Biden is tisztaban van. Raadasul latszik, hogy az oroszok valasz mindig egy masik "angle", amire megint regalnia kell az amerikaiaknak stb stb. Ugyanakkor Putyin boldogan koltene irgalmatlan draga raketak helyett a legierore meg flottara avagy az atlagemberre, ez is tudhato.

Kerdes, mekkora befolyassal birnak a vedelmi hienak a jelenlegi adminisztraciora, mert az amerikai-europai hypersonic hatrany ill. az elharitorendszerek hianya vilagos mindenkinek, az oroszok egyertelmuen nuklearis HGVkrol is beszlenek, igy szerintem ebbe a HGVket is egyertelmuen beleirnak az amerikaiak es ha az oroszok nyitottak ra, akkor az megerheti Bidennek az ajtocsapkodast a LM, Rayhteon, Grumman lobbistaival, max mashogyan kapnak tobb megrendelest (no meg 78 evesen ot mar nem igazan lehet 'megmerenyelni', az utodja meg biztosan alairna. :D)


"GENEVA — Russian President Vladimir Putin says an agreement has been reached to conduct U.S.-Russian negotiations on limiting the proliferation of nuclear weapons.

Speaking after a summit with U.S. President Joe Biden in Geneva, Putin said they agreed that the U.S. State Department and the Russian Foreign Ministry would work out details for the talks.

Russia has long called for the start of strategic stability talks to potentially replace the New START treaty limiting nuclear weapons after it expires in 2026.

Washington broke off talks with Moscow in 2014 in response to Russia’s annexation of Ukraine’s Crimea and its military intervention in support of separatists in eastern Ukraine. Talks resumed in 2017 but gained little traction and failed to produce an agreement on extending the New START treaty during the Trump administration.

Shortly after Biden took office in January, the two sides agreed to a five-year extension of the pact just days before it was due to expire.

Moscow has said it’s ready to include its prospective doomsday weapons — such as the Poseidon atomic-powered, nuclear-armed underwater drone and the Burevestnik nuclear-powered cruise missile — in the talks on condition the U.S. brings its missile defense and possible space-based weapons into the equation."
Volt valamelyik amerikai think-tank-nak egy videója, amiben arra kérnek minden hozzáértőt meg politikust, hogy tegyenek meg mindent a hiperszónikus fegyverek létrehozásához szükséges technológia hozzáférésének korlátozására - legyen az bármilyen egyetemi publikáció vagy bármilyen műszaki tartalom - mert rossz kezekbe kerülhet...

Sok sikert.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
Volt valamelyik amerikai think-tank-nak egy videója, amiben arra kérnek minden hozzáértőt meg politikust, hogy tegyenek meg mindent a hiperszónikus fegyverek létrehozásához szükséges technológia hozzáférésének korlátozására - legyen az bármilyen egyetemi publikáció vagy bármilyen műszaki tartalom - mert rossz kezekbe kerülhet...

Sok sikert.
Kissé megkésett ötlet...
 
T

Törölt tag 3933

Guest
Elölvastam, igen nagyjábó jól értetted, annyi pontosítással,hogy a Gremlinnel 2023-ra tervezik a a teszteket,a 6 mach sebesség és az 1500 km hatótávolság még csak feltételezés,mivel eddig semmilyen hivatalos információ nem jelent meg a rakéta teljesítményével illetve műszaki jellemzőivel kapcsolatban.A rakéta mérete pedig akkora lesz,hogy beférjen egy a SZU-57-es belső fegyverterébe,de a MIG-31-ek, a SZU-35-ök a SZU-30SM-ek a TU-22M-ek és még a Tu-95 és Tu-160-as korszerűsített változatai is hordozhatják .Sőt a cikk szerint.állítólag egy SZU-57-en már teszteltek a rakéta súlymakettjével.
SZU-57 belso fegyverterebe!!!??? Alom alom edes alom! A Kaliber ASM valtozata sem fer bele a SZU-57 belso fegyverterebe pedig annak a hatotavja 200 Km korul van es a szuperszonikus resz ebbol is csak <30Km . Ebbol kiindulva el lehet kepzelni hogy egy hetszer ekkora hatotavolsagu es hatszor gyorsabb fegyverhez (ketszeres sebesseg negyszeres energiaigeny) mekkora bohom raketatest kell. A Kindzsal sem tud ennyit es az is akkora hogy maimum csak a hatara drotozva tudna elvinni.
 
K

kamm

Guest
Hat, nekem nagyon komplikaltnak tunik az uj vedelmi rendszer terve:


Kapcsolodo cikk: Missile Defense Agency Lays Out How It Plans To Defend Against Hypersonic - Threats The concept incorporates numerous new and existing sensors and weapons into a multi-layered hypersonic missile defense architecture.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Remélem @kamm , hogy akkor a hasonló butaságokról mint "az USA egyáltalán nem rendelkezik hiperszonikus célok elleni elfogókkal" mostmár sikerült lejönnötök, @pöcshuszár -al egyetemben.
Érdemesebb néha gondolkozni, mint mindent elhinni akárkinek is.

6:45-től a videón, ami amúgy nagyon szépen végigveszi a problémát, és a hiányosságokat is.
@molnibalage , nem akarsz egy kiegészítést csinálni a Koreai videódhoz?

2021-06-20-09-39-52-DVIDS-Video-MDA-Hypersonic-Concept.jpg
 
K

kamm

Guest
Remélem @kamm , hogy akkor a hasonló butaságokról mint "az USA egyáltalán nem rendelkezik hiperszonikus célok elleni elfogókkal" mostmár sikerült lejönnötök, @pöcshuszár -al egyetemben.
Érdemesebb néha gondolkozni, mint mindent elhinni akárkinek is.

6:45-től a videón, ami amúgy nagyon szépen végigveszi a problémát, és a hiányosságokat is.
@molnibalage , nem akarsz egy kiegészítést csinálni a Koreai videódhoz?

2021-06-20-09-39-52-DVIDS-Video-MDA-Hypersonic-Concept.jpg

Tenyleg nem akarlak megbantani, de van egy erzesem, hogy megint nem erted az egesz video lenyeget... pedig szandekosan linkeltem melle a cikket, ami elemzi a videot, hogy aki nem folyekony angolul, az is "megforditozhassa" es megertse, mirol is szol.

Pedig eleg vilagos (kiemeles tolem):

"The video then continues to describe how the planned hypersonic defense concept would change a similar scenario involving the launch of four HGVs. MDA walks through each step of their proposed multi-layered defense concept in the video.

In the video, two space-based sensors from the Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS) constellation detect the launches and track the HGVs while they're still attached to their boosters and flying along a more typical ballistic trajectory. Those sensors then continue to track the HGVs after they separate, providing a “fire control-quality track” for subsequent intercept attempts.

In 2019, MDA kicked off a competition to build these missile defense satellites when it awarded initial development contracts to four companies, Northrop Grumman, Raytheon, Leidos, and L3Harris. In January, it picked Northrop Grumman and L3Harris to move onto the next phase. The goal in the past has been to have the first HBTSS satellite deployed in 2023. It's not clear how many total satellites are now expected to form the HBTSS constellation, which is just one of the myriad planned space-based early warning and missile defense sensors that the U.S. military plans to put into orbit in the coming years."
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 1945

Guest
Tenyleg nem akarlak megbantani, de van egy erzesem, hogy megint nem erted az egesz video lenyeget... pedig szandekosan linkeltem melle a cikket, ami elemzi a videot, hogy aki nem folyekony angolul, az is "megforditozhassa" es megertse, mirol is szol.

Pedig eleg vilagos (kiemeles tolem):

"The video then continues to describe how the planned hypersonic defense concept would change a similar scenario involving the launch of four HGVs. MDA walks through each step of their proposed multi-layered defense concept in the video.

In the video, two space-based sensors from the Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS) constellation detect the launches and track the HGVs while they're still attached to their boosters and flying along a more typical ballistic trajectory. Those sensors then continue to track the HGVs after they separate, providing a “fire control-quality track” for subsequent intercept attempts.

In 2019, MDA kicked off a competition to build these missile defense satellites when it awarded initial development contracts to four companies, Northrop Grumman, Raytheon, Leidos, and L3Harris. In January, it picked Northrop Grumman and L3Harris to move onto the next phase. The goal in the past has been to have the first HBTSS satellite deployed in 2023. It's not clear how many total satellites are now expected to form the HBTSS constellation, which is just one of the myriad planned space-based early warning and missile defense sensors that the U.S. military plans to put into orbit in the coming years."

Mivel szomjúhozzuk a tudást, így nagyon szépen kérlek @kamm , hogy 6:45-től 7:30-ig (scenárió 4) a Te tökéletes angoltudásoddal fordítsd már le nekünk butuskáknak a videót.
Mintha korábban @Cifu pont ezt a scenáriót emlegette volna.
:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Remélem @kamm , hogy akkor a hasonló butaságokról mint "az USA egyáltalán nem rendelkezik hiperszonikus célok elleni elfogókkal" mostmár sikerült lejönnötök, @pöcshuszár -al egyetemben.
Érdemesebb néha gondolkozni, mint mindent elhinni akárkinek is.

6:45-től a videón, ami amúgy nagyon szépen végigveszi a problémát, és a hiányosságokat is.
@molnibalage , nem akarsz egy kiegészítést csinálni a Koreai videódhoz?

2021-06-20-09-39-52-DVIDS-Video-MDA-Hypersonic-Concept.jpg
Arra a GPI-re gondolsz, ami még nem létezik, vagy arra az SM-6-ra, amrlyikkel idén áprilisban kezdtek el kísérletezni, és csúfos vége lett a dolognak. :rolleyes:
Az SM-6-ot kizárólag azért próbálták meg mert egyedül annak voltam egyáltalán a közelébe a paraméterei annak, hogy sikeres legyen, de NEM LETT AZ!


Ehhez képest volt itt hülyézés, meg nagyhangú óbégatás, hogy majd a Patriot.... :D

Hja és mindezt a tenger felett optimális érzékelési körülmények között.

Azt a szkenáriót meg persze hagyjuk ugye, hogy mi van akkor ha először az Aegis rombolók kapják az áldást!
Meg összesen egyetlen olyan opciót írnak le, amikor z tengely mentén manőverez a HGM.
Arról nem is beszélve, hogy igen korlátozott a cirkálók fedélzetén hordozott SM-6 rakéták száma. Ha ráadásul 3-4 is kellmondjuk egyetlen HGM ellen, akkor aztán végképp nem jelent nagy problémát a rendszer túltöltés.

Szóval, ha nem baj, akkor maradnék annál a "butaságnál", hogy jelenleg nem rendelkeznek HGM elfogására alkalmas rakétával! :cool:
 
K

kamm

Guest
Mivel szomjúhozzuk a tudást, így nagyon szépen kérlek @kamm , hogy 6:45-től 7:30-ig a Te tökéletes angoltudásoddal fordítsd már le nekünk butuskáknak a videót.
Mintha korábban @Cifu pont ezt a scenáriót emlegette volna.
:rolleyes:

Szo szerint kinosan erzem magamat... de legyen, 6:45-tol: "The last and fourth HGV is approaching the high value asset, attempting to avoid the Aegis radar system. The Aegis destroyer receives tracking data from the HBTSS."
"Az utolso, negyedik HGV kozelit a nagy erteku celtargy fele, megprobalja elkerulni az Aegis radarrendszert. Az Aegis rombolo megkapja a kovetesi informaciot az HBTSS rendszertol."
Folytassam?
Az HBTSS legelso muholdja a tervek szerint 2023 korul lesz fellove, lasd a cikket. Ha nagyon gyorsan fellovoldozik a tobbit is, akkor is lesz par ev, mire mukodesbe lep, szerintem realisan 2030 korul.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Szo szerint kinosan erzem magamat... de legyen, 6:45-tol: "The last and fourth HGV is approaching the high value asset, attempting to avoid the Aegis radar system. The Aegis destroyer receives tracking data from the HBTSS."
"Az utolso, negyedik HGV kozelit a nagy erteku celtargy fele, megprobalja elkerulni az Aegis radarrendszert. Az Aegis rombolo megkapja a kovetesi informaciot az HBTSS rendszertol."
Folytassam?
Az HBTSS legelso muholdja a tervek szerint 2023 korul lesz fellove, lasd a cikket. Ha nagyon gyorsan fellovoldozik a tobbit is, akkor is lesz par ev, mire mukodesbe lep, szerintem realisan 2030 korul.

Légyszíves az egészet fordítsd le 6:45-től 7:30-ig (a teljes scenárió 4-et), ne csak az első mondatot.
Ebben a melegben minden tudásmorzsára szomjúhozunk!
 
K

kamm

Guest
Légyszíves az egészet fordítsd le 6:45-től 7:30-ig (a teljes scenárió 4-et), ne csak az első mondatot.
Ebben a melegben minden tudásmorzsára szomjúhozunk!
Ne haragudj, talan ne en forditgassak meg ne mi talalgassunk mar tovabb, aruld el, legyszives, mire gondolsz.
Csak hogy felidezzem, a mi allitasunk, ahogyan azt hivatalos nyilatkozatok, koztuk ez a video is vilagosan mutatja, hogy meg jopar ev eltelik majd, mire lesz barmifele HOT elleni vedelmi rendszere Amerikanak.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ne haragudj, talan ne en forditgassak meg ne mi talalgassunk mar tovabb, aruld el, legyszives, mire gondolsz.
Csak hogy felidezzem, a mi allitasunk, ahogyan azt hivatalos nyilatkozatok, koztuk ez a video is vilagosan mutatja, hogy meg jopar ev eltelik majd, mire lesz barmifele HOT elleni vedelmi rendszere Amerikanak.

Nem kell beidézni egy egész kongresszusi megszólalást, 4-5 mondat van tényleg csak egyetlen percben.
Mivel a mi angol tudásunk hiányos, Tőled szeretnénk hallani a pontos fordítást, és így szélesíteni a látókörünket és igazán megérteni a scenario 4-et.
:D