• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Ez nem hipergyenge, ez lófasz.
Ez semmi.
Egy paraméterezetlen ábra.

Nem, valójában ezt a terepkövető kismagasságú CM teszi.
Nincs területvédelem a nagy magasságú gyors cél ellen, ezért nincs mit kerülgetni.
Amit meg védeni akarnak ez ellen, ott a végfázisban 3000-4800 m/s célsebeségig léteznek rendszerek.


Ez sem egészen világos. A plaza visszaverő felületként működik, ettől nem lesz egy lyuk az égen.

Ja persze, mert az anyagban a hővezetés nem létezik ugye?
Ja, meg persze az világűr az olyan forró, meg a -50 fok alatti környezeti levegő.

Bocsánat, de ez tömény hülyeség újfenten. A fizika és a valóság megint a sarokban ül...?
Szerintem írj a Janesnek és hülyézd le őket...
Biztos komolyan fognak venni...:D
 
  • Vicces
Reactions: kamm
M

molnibalage

Guest
Szerintem írj a Janesnek és hülyézd le őket...
Biztos komolyan fognak venni...:D
Mindenkit lehülyézik, aki szarik a fizikára.
De magyarázd meg kérlek, hogy az űrháttérben mi az, ami nem látszik melegnek egy képalkotós infra számára.
Amikor a 80-as években is annyira pontos csalit próbáltak már BM-nek csinálni, ami 5 fok pontossággal utánozza a cél hőmérsékletét a felfújható csalinak.
Biztos viccből.

A legdurvább SM-3 rakétával is szerinted úgy mekkora MZ-je lehet bárminek, amit kerülgetni kell? A THAAD ismert lassabb cél ellen. Nézd meg, hogy az paramétere mekkora. Nah, akkor rajzolgasd fel a 160-300 km/es forduló sugarakat és azt, hogy akkor a sebességvesztés energiaigénye ismert.

Röhögés helyett esetleg foglalkozhatnál ilyen kérdésekkel a nevetséges tekintélyelvre hivatkozás helyett.
Amúgy a Janes is írt már sok marhaságot, nem ez lenne az első.
 
  • Vicces
Reactions: kamm

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 448
113
Ebben az igazan elgondolkodtato az, amikor az 1960-as tervezesu 3 mach SR71 csuklobol elonyosebbnek van itelve, mint egy 100km magasrol 20+ mach indulosebessegu, 2020-21-es tervezesu-gyartasu glider, amirol nem tudunk semmit, azt sem, hogy van-e propulsion, ha igen milyen, vannak-e vezersikjai, ha igen hogyan neznek ki stb... mindez raadasul "fizika aalapjai" szerint. :cool:
Ebben van valami... :)
 
M

molnibalage

Guest
Ebben az igazan elgondolkodtato az, amikor az 1960-as tervezesu 3 mach SR71 csuklobol elonyosebbnek van itelve, mint egy 100km magasrol 20+ mach indulosebessegu, 2020-21-es tervezesu-gyartasu glider, amirol nem tudunk semmit, azt sem, hogy van-e propulsion, ha igen milyen, vannak-e vezersikjai, ha igen hogyan neznek ki stb... mindez raadasul "fizika aalapjai" szerint. :cool:
Bocs, de szövegértelmezési problémáidon nem tudok segíteni...

  1. Sehol nem mondtam, hogy előnyösebb. Ezzel lettek felvázolva a fizika általi korlátok.
  2. Mókás, ahogy nem érted meg a levegő sűrűség és a sebesség és a manőverező képesség közötti összefüggést. A 100 km az a Kármán vonal. Felfogod azt, hogy ez mit jelent?
  3. Senkit nem érdekel "propulsion". Egy adott sebességű test mozgási energiája ismert. Egy adott sebességű forduló teljesítmény igény ismert. A hajtóanyagok ISP-je is ismert.
  4. Innentől fogva lehet hallucinálni, amit akarsz, az a te dolgod.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: alali77 and kamm
K

kamm

Guest
A sok zavaros hülyeség után jöjjön megint némi tény, na jo, inkabb hír (nem tény, csak a iinaiak tippelgetnek):


To track hostile hypersonic missiles, however, new research in China suggested the Defense Department may need to operate up to 100 space-based sensors, according to a report on Monday in Hong Kong's South China Morning Post.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 554
113
Nem zörög a haraszt és pénz beszél, kutya ugat - tehát valaki(k) nagy valószínűséggel baromira kíváncsiak az orosz hipsz fejlesztésekre...
Angolszászok mindig is érdeklődtek a legújabb szovjet/orosz fejlesztések iránt...

Kuranov a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ Nyrt. vezérigazgatója és főkonstruktőre. 1988 óta dogozott a Lenyinyecnél. Több éven át szervezője volt a Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában című orosz-amerikai szimpóziumnak.

Az RBK című gazdasági lap úgy értesült, hogy Kuranov vezetésével és személyes részvételével “kutatások és kísérleti tanulmányok folynak a hiperszonikus légköri sebességű repülés új koncepciójának (az Ajax-koncepciónak) és a hiperszonikus technológia fő irányainak kidolgozására”. A Interfax szerint az Ajax repülőszerkezet létrehozására vonatkozó elképzelések a szovjet időkig nyúlnak vissza, de a 2000-es években is folytak vele kapcsolatos munkálatok.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider and fip7

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 554
113
Orosz hiperszónikus fejlesztések/tudás iránt főleg az Usa és Kína érdeklődik.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
  • Tetszik
Reactions: Pogány and gacsat

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Az, hogy Te nem veszed komolyan, még nem jelenti azt, hogy az is. A média színvonala meg sajnos olyan, amilyen.
 
M

molnibalage

Guest
Az, hogy Te nem veszed komolyan, még nem jelenti azt, hogy az is. A média színvonala meg sajnos olyan, amilyen.
Én a videó színvonaláról beszéltem az indexkép alapján. Ne keverd légyszíves a szezont a fazonnal.
De azért megnéztem a videót. Az, amire számítottam.

Semmitmondó jelzők, ahol meg számokat mond, akkor a semmiből jön vicces érték és következtetés

Hogy miből jön ki pl. a 90 sec ideje van tüzelni. Egy 50-100 km magasan közeledő nem stealth cél percekkel korábban lehet érzékelni. Még, ha M10-zel is jönne, az is kb. 3 km/sec. Egy 50 km magasan közeledő cél ellen a horizont az 900 km. A cél akkora, mint egy kisebb vadászgép úgy, hogy kb. az isten is hatalmas RCS-sel áldotta meg.

Nah, ha csak 450 km-nél szúrná ki az AEGIS - mert kedves és megengedő vagyok - akkor a 50 km végfázisig is alsó hangon eltelik 120+ sec. De lentebb érkezve bizosan lassul is a rakéta. Ha meg egyesek szerint fordulgatni is fog, akkor meg aztán hajjaj...

Szóval már elnézést, de továbbra is azt látom, hogy megy a púderezés, de igazából értékelhető analízst, na azt eddig nem mutatott senki, ami legalább a középéiskolás fizikával számolna...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Azért írtam, hogy a média olyan, amilyen. Nem hivatalos dolgok vannak benne, azok hétpecsétes titkok, azért is megy a kémkedés ezerrel.
Amit számolsz az rendben van, nekem csak azzal van bajom, amiből kiindulsz, mert hogy valami nem kerek, az biztos. Az meg ne idegesítsen, hogy én szkeptikus vagyok a komolytalanság miatt.