• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Letartóztatták az orosz hiperfegyverek 73 éves atyját - Mi lehet a háttérben?​


A hiperfegyverek atyjának letartóztatása sokakat meglepett még Oroszországban is. Kuranov professzor felelt a hiperszónikus fegyverek fejlesztéséért, amelyben egyébként Moszkva megelőzte a világot.

Ezt a különös históriát jól megjegyezhették az Oroszországi Föderáció (OF) legújabb kori történetének ismerői:
letartóztatták egy hazaárulási ügyben folyó vizsgálat keretében az oroszországi hipersebességű repülőeszközök (fegyverrendszerek?) elméleti kidolgozásának, gyártásának egyik kulcsemberét, az NIPGSz vezérigazgatóját, főkonstruktőrét, a műszaki tudományok doktorát, a 73 éves Alekszandr Leonyidovics Kuranov professzort.

A TASzSz óvatosan fogalmaz, nem írja, hogy Kuranovot hazaárulással gyanúsítják, viszont a Kommerszant szerint goszizmena, hazaárulás gyanújával vették őrizetbe.

A TASzSz jelentése szerint Moszkvában jöttek érte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) emberei, noha a Hiper-hangsebességű Rendszerek Tudományos Kutatóintézete/Gyára, az NIPGSz Szentpétervárott működik, mégpedig nyílt részvénytársaság formájában.
Így első ránézésre igen sajátságos cégről van szó.
Vélhetően alapvetően elméleti szakemberekről, tudósokról van szó, nem pedig fegyverrendszer konstruktőrökről, akik a tudósok által kidolgozott alapokon lépnek tovább, „fegyverszerűsítik” (találó angol szóval: weaponize) az elméleti kutatási eredményeket.
Oroszföld (a cári Oroszország, a Szovjetunió, majd a modernebb Oroszországi Föderáció) mindig is kiváló természettudományi és matematikai-fizikai szakembereket, lángelméket nevelt.

Köszönhetően nagymértékben az alulértékelt cárnak, II. Sándornak, akinek a XIX. század kora-hatvanas éveiben bevezetett reformja átalakította az ország iskolarendszerét, tovább erősítve a természettudományok hagyományosan erős szerepét. Ez a porosz alapokra épített iskolarendszer máig érezteti pozitív hatását az ország tehetségeinek kinevelésében.
Elvben ha van tudós, akire az FSzB kémelhárítása jobban vigyázhatott, mint a parancsnokuk szeme világára, óvhatta a körülötte ólálkodó külföldi kémektől, az éppen mások mellett Kuranov lehetett. Sok múlhat rajta, például része lehet(ett) az OF katonai nemzetbiztonsága alakításában, hiszen Moszkva több ízben bejelentette, hogy a hiper-hangsebességű fegyvercsoportban világelső, lekörözte mind az Egyesült Államokat, mind Kínát. Amit persze mind Washington, mind Peking vitat.

És egy valamirevaló nyugati vagy kínai hírszerző a fél kezét odaadná a hiperszónikus technológiára vonatkozó elméleti kutatási eredményekért.
Azt, amit propagandacélból a katonai szuperhatalmi vetélkedő három országa állít, hogy a másik csak blöfföl, nem lehet teljesen elfogadni.
A mai világban a rakétakísérletek – mivelhogy a hipersebességű, a hangsebesség minimum ötszörösével, azaz Mach5-tel repülő eszköz is rakéta-repülőgép – nem nagyon dughatók el a Föld körül keringő kémműholdak százai, ha nem ezrei elől.
Ezek a világűrben keringő, egymással is kommunikáló eszközök mindenféle érzékelőkkel (radar-, infravörös hullámokkal, nagy felbontású tv-kamerákkal, másfajta szenzorokkal) éjjel-nappal figyelnek, kiváltképpen a nagyhatalmak hadianyag-gyárai, kísérleti telepei, rakétaindító állásai felett sündörögnek.
A hipersebességű rakétákat, pontosabban rakéta és repülőgép kombinációit alapvetően kétféle módon juttatják fel a pályájukra: normál hordozórakétákkal és/vagy nagy magasságokba felemelkedni képes repülőgépekkel. Ezeknek is, amazoknak is hatalmas hőt fejlesztő motorjaik vannak, amelyek „hőlenyomatát” a műholdak érzékelői „látják” és nyomban továbbítják oda, ahova kell.

És a hiper(hang)sebességű fegyverrendszerek sajátossága, hogy a Föld legfelső ritka légrétegei, valamint a kozmosz űrje között pattognak, szörföznek.
Amikor a ritka légtérben repülnek, felületükön óriási mennyiségű hő keletkezik a súrlódástól, azaz rögtön láthatóak lesznek a hőérzékelőkkel felszerelt műholdak számára. Ellentétben a katonai ballisztikus rakéták robbanófejeivel, amelyek útjuk nagy részét a kozmoszban, meghajtás (hőfejlesztő motorműködés) nélkül teszik meg és ugyancsak hipersebességgel (másodpercenként 7000m-el, ami a hangsebesség több mint hússzorosa, vagy még gyorsabban) repülnek, emiatt is nehéz őket felfedezni repülésük passzív, űrbéli szakaszában.
A légtér legfelső rétegein és az űrben repülő hipersebességű fegyvereket is érinti a Kuranov professzor cégénél folyó kutatás. Amelynek egyik ágát az úgynevezett Ajax-koncepció jelenti.
Ezt az elméletet a múlt század nyolcvanas éveiben Vlagyimir Frajstadt szovjet fizikus dolgozta ki komplex hiper(hang)sebességű eszköz (giperzvukovij apparat) kifejlesztésére.

Elmélete egyik sarokpontja, hogy a hatalmas sebességgel száguldó égi jármű felületén keletkező hőt, a benne rejlő energiát valamilyen titkos módon felhasználják, bevezetik a hajtóműrendszerbe, megnövelve annak energiatartalékát. Hogy ez mennyiben maradt elmélet, vagy valósult meg, arról nem szól a fáma.
Mindenesetre, ha az orosz tudósoknak sikerült ezt megoldani, és az oroszországi hiperfegyverek (Cirkon, Avangárd, Kinzsal) felületén nem, vagy csak kis mennyiségű hő keletkezik, az stratégiai előnyhöz juttathatja az OF légi-, űrfegyver-iparát, hiszen roppantul megnehezíti a fegyver érzékelését az űrben és/vagy a felső légrétegekben.
Ugyanakkor ezek a fegyverek megtartják a hiperfegyverfajták legnagyobb előnyét, a gyors iránymódosítást, az ellenfél rendszereinek becsapását.

Egyébként Oroszországban is nagy zűrzavart keltett a szokatlan eset, Kuranov őrizetbe vétele. A Nagy Péterről elnevezett szentpétervári műszaki egyetem (SzPbPU) cáfolta a hivatalos sajtóban is megjelent hírt arról, hogy Kuranov az alkalmazásukban állt.
Az Interfax hírügynökség egyetemi forrásokból megtudta, hogy 2016-ig Kuranov külsős professzorként vitathatatlanul 2016-ig az egyetem külső munkatársa volt. Viszont a Kreml-közeli, félhivatalosnak tekinthető RIA Novosztyi hírportál hivatkozik Kuranov intézete honlapjára, amelyen úgy szerepel, mint a szentpétervári egyetem kihelyezett tagozatának professzora.
A TASzSz egy, a tudományos körökben forgó anonim forrása szerint Kuranov az egyik legkeresettebb oroszországi specialista, aki a repülő szerkezetek szénhidrogén alapú üzemanyagaihoz is ért. Kuranov gyakorlatilag teljes, mintegy félévszázados tudományos pályafutását az általa irányított intézményben, vagy annak környezetében töltötte. Nem tudunk hosszabb külföldi tartózkodásáról, nyugati kötődéséről.

Viszont ő szervezte évekig a „Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában” című oroszországi-amerikai szimpóziumot, amit Szentpétervárott tartottak.
Az Ajax-koncepció mellett, azzal összefüggésben az általa vezetett intézmény a plazmatechnológia aerodinamikai vonatkozásait, a mágneses plazma hajtóművet, a plazmanyaláb elektromágneses irányítását tanulmányozta. Jegyezzük meg, hogy Alekszandr Kuranov nem az első oroszországi tudós, aki hazaárulási ügybe keveredett.
 
W

Wilson

Guest
2.

Tavaly decemberben a hasonló tudományos területen tevékeny, de Kuranovnál egy-két szinttel lejjebbre sorolt Anatolij Gubanov járt ugyanígy, államtitkok elárulásával vádolták.
Gubanov szintén tudós, aki nagy sebességű repülőeszközök fizikájával foglalkozott. Sorsa, - minthogy ha a nemzetbiztonság érintett, az eljárás zárt formában zajlik le – nem ismert.

Talán magyarázhatja az oroszországi nemzetbiztonsági szervezetek fokozott érzékenységét a tény, hogy Vlagyimir Putyin számára a hipersebességű katonai eszközök különlegesen fontosak.
Az oroszországi elnök számos alkalommal beszélt ezekről és szerinte a hipersebességű fegyverek folytán Oroszország egyedülálló helyzetbe került.
Július 19-én a moszkvai védelmi minisztérium video-felvételt tett közzé a Cirkon hipersebességű rakéta indításáról.
A rakéta sebessége hivatalos oroszországi források szerint elérte az óránkénti 9500 kilométeres sebességet, ez a hangsebesség mintegy hétszerese.
A „Szvjataja Troica” (Szentháromság – három hipersebességű fegyver) katonai értelemben a mai Oroszországi Föderáció stratégiai ásza (lehet) három, oroszországi kormányközeli források szerint már rendszerbe állított hipersebességű fegyverből áll, a Zirkonból, az Avangárdból és a Kinzsalból. Mindhárom Putyin elnök büszkesége.

Hipersebességű fegyverek​

Alekszej Agulnyik, a Moszkvai Repülésügyi Intézet dékánja szerint a hagyományos szuperszónikus repülőgépek és a hiperszónikus rakéták közti alapvető különbség: a hiperfegyvereknél az üzemanyag elégéséhez szükséges levegő két-háromszoros hangsebességgel áramlik a különleges, torlósugaras hajtóműbe (scramjet engine). Mind a hiperszónikus rakéták, mind a lassabb, szuperszónikus repülőgépek egymástól jelentősen eltérő alap-hajtóműve levegőszívó. Azaz a hiperfegyverek esetében különleges repülőgépmotorokról van szó, amelyek beindításához szuperszónikus sebességű levegő a motorba való beáramlásáról van szó. Ezt a levegősebességet már semmiféle kompresszor (olyan, amilyen a szubszónikus vagy a szuperszónikus repülőgépek motorjaiban működik) nem képes biztosítani. Egyetlen módon érhető ez el: a hipersebességű repülő testeket hagyományos rakétamotor gyorsítja fel erre a sebességre, majd bekapcsol a levegőszívó saját hajtómű, a scramjet engine és felgyorsítja a rakétát legalább a hangsebesség 7-8 szorosára. Hogy a hiperszónikus rakéták a túl nagy első, „hagyományos” rakétamotor-fokozat miatt ne legyenek nehezek, egy részüknél (például az oroszországi Kinzsalnál, vagy az amerikai X-51 Waveridernél) a hordozórepülőgép-technikát alkalmazzák. Azaz a hipersebességű fegyvert hagyományos repülőgépekkel, az oroszországiaknál a MiG-31-es nehéz vadászgéppel, az amerikaiaknál B-52-es bombázókkal olyan magasra viszik fel, amennyire lehetséges. Itt bekapcsol az első, hagyományos rakétafokozat, amely – a légkör legfelső rétegeiben maradva - szuperszónikus sebességre gyorsítja fel a fegyvert, amely ezt követően bekapcsolja saját, hipersebességet elérő levegőszívó hajtóművét, a scramjetet. A hipersebességű rakétákat indíthatják „normál” szárazföldi állásból, vagy hajókon elhelyezett indító-konténerekből. Összefoglalva: a hipersebességű, a légkör legfelső rétegeiben száguldó rakéták előnye, hogy, éppen a ritka légréteget kihasználva, amelyben haladnak, manőverezni tudnak – szemben a világűrben nagyrészt passzívan repülő ballisztikus rakéta-robbanófejekkel. Emiatt a hiperfegyverek ellen nagyon nehéz a védekezés.


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 932
53 495
113
2.

Tavaly decemberben a hasonló tudományos területen tevékeny, de Kuranovnál egy-két szinttel lejjebbre sorolt Anatolij Gubanov járt ugyanígy, államtitkok elárulásával vádolták.
Gubanov szintén tudós, aki nagy sebességű repülőeszközök fizikájával foglalkozott. Sorsa, - minthogy ha a nemzetbiztonság érintett, az eljárás zárt formában zajlik le – nem ismert.

Talán magyarázhatja az oroszországi nemzetbiztonsági szervezetek fokozott érzékenységét a tény, hogy Vlagyimir Putyin számára a hipersebességű katonai eszközök különlegesen fontosak.
Az oroszországi elnök számos alkalommal beszélt ezekről és szerinte a hipersebességű fegyverek folytán Oroszország egyedülálló helyzetbe került.
Július 19-én a moszkvai védelmi minisztérium video-felvételt tett közzé a Cirkon hipersebességű rakéta indításáról.
A rakéta sebessége hivatalos oroszországi források szerint elérte az óránkénti 9500 kilométeres sebességet, ez a hangsebesség mintegy hétszerese.
A „Szvjataja Troica” (Szentháromság – három hipersebességű fegyver) katonai értelemben a mai Oroszországi Föderáció stratégiai ásza (lehet) három, oroszországi kormányközeli források szerint már rendszerbe állított hipersebességű fegyverből áll, a Zirkonból, az Avangárdból és a Kinzsalból. Mindhárom Putyin elnök büszkesége.

Hipersebességű fegyverek​

Alekszej Agulnyik, a Moszkvai Repülésügyi Intézet dékánja szerint a hagyományos szuperszónikus repülőgépek és a hiperszónikus rakéták közti alapvető különbség: a hiperfegyvereknél az üzemanyag elégéséhez szükséges levegő két-háromszoros hangsebességgel áramlik a különleges, torlósugaras hajtóműbe (scramjet engine). Mind a hiperszónikus rakéták, mind a lassabb, szuperszónikus repülőgépek egymástól jelentősen eltérő alap-hajtóműve levegőszívó. Azaz a hiperfegyverek esetében különleges repülőgépmotorokról van szó, amelyek beindításához szuperszónikus sebességű levegő a motorba való beáramlásáról van szó. Ezt a levegősebességet már semmiféle kompresszor (olyan, amilyen a szubszónikus vagy a szuperszónikus repülőgépek motorjaiban működik) nem képes biztosítani. Egyetlen módon érhető ez el: a hipersebességű repülő testeket hagyományos rakétamotor gyorsítja fel erre a sebességre, majd bekapcsol a levegőszívó saját hajtómű, a scramjet engine és felgyorsítja a rakétát legalább a hangsebesség 7-8 szorosára. Hogy a hiperszónikus rakéták a túl nagy első, „hagyományos” rakétamotor-fokozat miatt ne legyenek nehezek, egy részüknél (például az oroszországi Kinzsalnál, vagy az amerikai X-51 Waveridernél) a hordozórepülőgép-technikát alkalmazzák. Azaz a hipersebességű fegyvert hagyományos repülőgépekkel, az oroszországiaknál a MiG-31-es nehéz vadászgéppel, az amerikaiaknál B-52-es bombázókkal olyan magasra viszik fel, amennyire lehetséges. Itt bekapcsol az első, hagyományos rakétafokozat, amely – a légkör legfelső rétegeiben maradva - szuperszónikus sebességre gyorsítja fel a fegyvert, amely ezt követően bekapcsolja saját, hipersebességet elérő levegőszívó hajtóművét, a scramjetet. A hipersebességű rakétákat indíthatják „normál” szárazföldi állásból, vagy hajókon elhelyezett indító-konténerekből. Összefoglalva: a hipersebességű, a légkör legfelső rétegeiben száguldó rakéták előnye, hogy, éppen a ritka légréteget kihasználva, amelyben haladnak, manőverezni tudnak – szemben a világűrben nagyrészt passzívan repülő ballisztikus rakéta-robbanófejekkel. Emiatt a hiperfegyverek ellen nagyon nehéz a védekezés.





Odabasz! :)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
K

kamm

Guest
Kifejezetten szórakoztató, amikor a kenguruevok folyamatosan "sovereign defence capabilitiesrol" beszélnek, mikozben gyakorlatilag amerikai gyarmatta alakulnak at rövid úton, szinte mindenük szimplán amerikai rendszerek átvételéről szól. :D

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
Kifejezetten szórakoztató, amikor a kenguruevok folyamatosan "sovereign defence capabilitiesrol" beszélnek, mikozben gyakorlatilag amerikai gyarmatta alakulnak at rövid úton, szinte mindenük szimplán amerikai rendszerek átvételéről szól. :D

Lehet titokban csatlakoztak és ezért számít belföldnek. :D
 
K

kamm

Guest
Teljes a pánik a Pentagonban, úgy tűnik - nem csoda, a csilliardokbol finnaszirozott programok ideat egylore csak kinos balfaszkodast produkaltak, mig a kinaiak korbeteulik a bolygot eszrevetlenul, basszus:

Reuters: China surprises U.S. with hypersonic missile test, FT reports.

Fox News: Chinese nuclear-capable hypersonic missile test surprises US intelligence: Report.


Forbes: Report: China Has Tested A Nuke That Can Dodge American Radars.
 
K

kamm

Guest
Itt az eredeti FT cikk:


China tests new space capability with hypersonic missile

Launch in August of nuclear-capable rocket that circled the globe took US intelligence by surprise
A rocket carries China’s lunar probe

https%3A%2F%2Fd1e00ek4ebabms.cloudfront.net%2Fproduction%2F24f301ea-07e6-459b-9ab2-b9e44a29eaed.jpg

The new hypersonic glide vehicle was launched with a ‘Long March’ rocket, seen here carrying China’s Chang’e-5 lunar probe for its space programme ©AFP via Getty Images

Demetri Sevastopulo in Washington and Kathrin Hille in Taipei October 16 2021

China tested a nuclear-capable hypersonic missile in August that circled the globe before speeding towards its target, demonstrating an advanced space capability that caught US intelligence by surprise.

Five people familiar with the test said the Chinese military launched a rocket that carried a hypersonic glide vehicle which flew through low-orbit space before cruising down towards its target.

The missile missed its target by about two-dozen miles, according to three people briefed on the intelligence. But two said the test showed that China had made astounding progress on hypersonic weapons and was far more advanced than US officials realised.

The test has raised new questions about why the US often underestimated China’s military modernisation.

“We have no idea how they did this,” said a fourth person.

The US, Russia and China are all developing hypersonic weapons, including glide vehicles that are launched into space on a rocket but orbit the earth under their own momentum. They fly at five times the speed of sound, slower than a ballistic missile. But they do not follow the fixed parabolic trajectory of a ballistic missile and are manoeuvrable, making them harder to track.

Taylor Fravel, an expert on Chinese nuclear weapons policy who was unaware of the test, said a hypersonic glide vehicle armed with a nuclear warhead could help China “negate” US missile defence systems which are designed to destroy incoming ballistic missiles.

“Hypersonic glide vehicles . . . fly at lower trajectories and can manoeuvre in flight, which makes them hard to track and destroy,” said Fravel, a professor at the Massachusetts Institute of Technology.

Fravel added that it would be “destabilising” if China fully developed and deployed such a weapon, but he cautioned that a test did not necessarily mean that Beijing would deploy the capability.

Mounting concern about China’s nuclear capabilities comes as Beijing continues to build up its conventional military forces and engages in increasingly assertive military activity near Taiwan.

Tensions between the US and China have risen as the Biden administration has taken a tough tack on Beijing, which has accused Washington of being overly hostile.

Michael Gallagher, a Republican member of the House armed services committee, said the test should “serve as a call to action”.

“The People’s Liberation Army now has an increasingly credible capability to undermine our missile defences and threaten the American homeland with both conventional and nuclear strikes,” said Gallagher. “Even more disturbing is the fact that American technology has contributed to the PLA’s hypersonic missile programme.”

US military officials in recent months have warned about China’s growing nuclear capabilities, particularly after the release of satellite imagery that showed it was building more than 200 intercontinental missile silos. China is not bound by any arms-control deals and has been unwilling to engage the US in talks about its nuclear arsenal and policy.

Last month, Frank Kendall, US air force secretary, hinted that Beijing was developing a new weapon. He said China had made huge advances, including the “potential for global strikes . . . from space”. He declined to provide details, but suggested that Beijing was developing something akin to the “Fractional Orbital Bombardment System” that the USSR deployed for part of the Cold War, before abandoning it.

“If you use that kind of an approach, you don’t have to use a traditional ICBM trajectory. It’s a way to avoid defences and missile warning systems,” said Kendall.

In August, General Glen VanHerck, head of North American Aerospace Defense Command, told a conference that China had “recently demonstrated very advanced hypersonic glide vehicle capabilities”. He warned that the Chinese capability would “provide significant challenges to my Norad capability to provide threat warning and attack assessment”.

Two of the people familiar with the Chinese test said the weapon could, in theory, fly over the South Pole. That would pose a big challenge for the US military because its missiles defence systems are focused on the northern polar route.

Hu Xijin, editor of Global Times, an ultranationalist Chinese state-run media outlet, tweeted that Beijing would improve its nuclear deterrence to “ensure that the US abandons the idea of nuclear blackmail against China”.

The revelation comes as the Biden administration undertakes the Nuclear Posture Review, an analysis of policy and capabilities mandated by Congress that has pitted arms-control advocates against those who believe the US must do more to modernise its nuclear arsenal because of China.

The Pentagon did not comment on the report but expressed concern about China. “We have made clear our concerns about the military capabilities China continues to pursue, capabilities that only increase tensions in the region and beyond,” said John Kirby, spokesperson. “That is one reason why we hold China as our number-one pacing challenge.”

The Chinese embassy declined to comment on the test, but Liu Pengyu, spokesperson, said China always pursued a military policy that was “defensive in nature” and its military development did not target any country.

“We don’t have a global strategy and plans of military operations like the US does. And we are not at all interested in having an arms race with other countries,” Liu said. “In contrast, the US has in recent years been fabricating excuses like ‘the China threat’ to justify its arms expansion and development of hypersonic weapons. This has directly intensified arms race in this category and severely undermined global strategic stability.”

One Asian national security official said the Chinese military conducted the test in August. China generally announces the launch of Long March rockets — the type used to launch the hypersonic glide vehicle into orbit — but it conspicuously concealed the August launch.

The security official, and another Chinese security expert close to the People’s Liberation Army, said the weapon was being developed by the China Academy of Aerospace Aerodynamics. CAAA is a research institute under China Aerospace Science and Technology Corporation, the main state-owned firm that makes missile systems and rockets for the country’s space programme. Both sources said the hypersonic glide vehicle was launched on a Long March rocket, which is used for the space programme.

The China Academy of Launch Vehicle Technology, which oversees launches, on July 19 said on an official social media account that it had launched a Long March 2C rocket, which it added was the 77th launch of that rocket. On August 24, it announced that it had conducted a 79th flight. But there was no announcement of a 78th launch, which sparked speculation among observers of its space programme about a secret launch. CAAA did not respond to requests for comment."
 
  • Tetszik
Reactions: bel
K

kamm

Guest
Na, jön a jozanodas egyeseknél ill a kompromisszumos ötletek - a WaPo szerkesztőségi véleménycikkben szólít fel tárgyalásokra:



"We need a hypersonic weapons reality check. And talks with China and Russia.​


Editorial Board

How fast is fast? Much attention lately has centered on a new generation of weapons known as “hypersonic.” The very word conjures up a frightening ultra-speed. China, the United States and Russia are all working on them. They pose special dangers and challenges but need to be better understood for what they really are — and aren’t.
Broadly speaking, hypersonic glide vehicles move through the atmosphere toward a ground-based target at at least five times the speed of sound, or about 3,800 miles per hour. That’s fast, but an intercontinental ballistic missile, such as the U.S. Minuteman III, moves through the airless vacuum of space at about 15,000 miles per hour at burnout. So an ICBM can deliver a nuclear warhead across the oceans in 30 minutes, the nightmare scenario since early in the Cold War. A hypersonic boost-glide vehicle might be lofted by a fast missile and then glide to a target through the atmosphere, while another type would fly strictly within the atmosphere, a speedy cruise missile. But the hypersonic vehicle itself is slower than a ballistic missile.
A ballistic missile basically goes up and then releases a warhead that falls to earth, while the hypersonic glide vehicle takes a lower trajectory and can be maneuvered, making it capable of sneaking under early-warning radar. This is why some analysts believe hypersonics could change the calculations of war — creating incentives to strike an adversary first and without warning. But others point out, correctly, that China, Russia and the United States already have fleets of ICBMs ready to hit targets with exceptional rapidity, so the speed dimension is not so new.
China is known to have an active program to develop hypersonic weapons, and its appetite for weapons modernization is expansive and growing. On Oct. 16, the Financial Times reported that China in August had sent a nuclear-weapons-capable hypersonic glide vehicle into orbit, where it circled the Earth, and then steered it toward a land target, representing a leap in technology. China responded by saying that it tested a reusable civilian space vehicle. It looks as though China might have combined a space orbiter with a hypersonic vehicle. The technology of orbiting a weapons system isn’t new; the Soviet Union built one in the 1960s.
The United States has deployed a limited ground-based antimissile system in Alaska and California, saying it is intended to stop a missile attack from North Korea. But it seems likely that China and Russia are developing asymmetric, exotic weapons systems like hypersonics or Russia’s nuclear-powered cruise missile “Burevestnik” as a potential way to evade U.S. missile defenses. Meanwhile, the United States is developing non-nuclear hypersonic systems that could be used for prompt attacks against targets in regional conflicts.
China’s pursuit of hypersonics is just one more reason the United States ought to continue trying to bring China to the arms control table and keep Russia engaged there. The potential topics should cover all kinds of weapons systems, including hypersonics and missile defenses. The climate is not very promising for negotiations, but the alternative is an arms race, or more than one."
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll
K

kamm

Guest
Tegnapi, újabb FT cikk - ezek szerint nem egy, hanem legalább két tesztet hajtott végre Kína a nyár folyamán:

Financial Times: China conducted two hypersonic weapons tests this summer.

China conducted two hypersonic weapons tests this summer​


Nuclear-capable ‘glide vehicle’ raises US fears that Beijing is developing new generation of arms

A Long March 5 rocket

The new hypersonic glide vehicle was launched with a ‘Long March’ rocket, seen here carrying China’s Chang’e-5 lunar probe for its space programme © AFP via Getty Images

Demetri Sevastopulo in Washington YESTERDAY

The Chinese military conducted two hypersonic weapons tests over the summer, raising US concerns that Beijing is gaining ground in the race to develop a new generation of arms.

On July 27 the Chinese military launched a rocket that used a “fractional orbital bombardment” system to propel a nuclear-capable “hypersonic glide vehicle” around the earth for the first time, according to four people familiar with US intelligence assessments.

The Financial Times this week reported that the first test was in August, rather than at the end of July. China subsequently conducted a second hypersonic test on August 13, according to two people familiar with the matter.

Three people familiar with the first test in July said it stunned the Pentagon and US intelligence because China managed to demonstrate a brand new weapons capability, although they declined to elaborate on the details.

One person said government scientists were struggling to understand the capability, which the US does not currently possess, adding that China’s achievement appeared “to defy the laws of physics”.

Space and missile experts have been debating the Chinese test since the FT revealed the event at the weekend.

Jeffrey Lewis, a nuclear weapons expert at Middlebury Institute of International Studies at Monterey, said China appeared to have developed a new innovation, but stressed the need to maintain a degree of scepticism.

“We should be open to the reality that China is also capable of technological innovation,” he said.

“But I would be careful about exaggerated characterisations that may help excuse a mundane intelligence failure. If we say some innovation is impossible to imagine, then no one is really responsible for missing it.”

The White House on Wednesday declined to comment. US government officials, including the defence secretary Lloyd Austin, have refused to confirm or deny the existence of the test, which remains classified.

President Joe Biden on Wednesday expressed concern about hypersonic weapons. Asked as he departed Washington for Pennsylvania whether he was worried about the development of the high-speed manoeuvrable weapons, he responded, “yes”.

The Chinese foreign ministry this week denied the FT story, saying it had only launched a space plane, but that test was conducted on July 16. The Chinese embassy in Washington declined to comment on Wednesday.

Speaking to the US military newspaper Stars and Stripes in Germany this week, Admiral Charles Richard, the head of Strategic Command who oversees US nuclear forces, said he was “not surprised” by the FT report. He added he also would not be surprised if more reports emerge next month.

Richard, who has ramped up warnings about Chinese nuclear forces this year, told the newspaper that the “breathtaking expansion” meant China could “now execute any possible nuclear employment strategy”.

Over the summer satellite images emerged that showed China was building several hundred silos to house intercontinental ballistic missiles.

Ned Price, state department spokesperson, this week said the Biden administration was very concerned about the rapid expansion of China’s nuclear forces, including its development of “novel delivery systems”.
 
  • Tetszik
Reactions: merleg

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Teljes a pánik a Pentagonban, úgy tűnik - nem csoda, a csilliardokbol finnaszirozott programok ideat egylore csak kinos balfaszkodast produkaltak, mig a kinaiak korbeteulik a bolygot eszrevetlenul, basszus:

Reuters: China surprises U.S. with hypersonic missile test, FT reports.

Fox News: Chinese nuclear-capable hypersonic missile test surprises US intelligence: Report.


Forbes: Report: China Has Tested A Nuke That Can Dodge American Radars.
Mondjuk 50km-es CEP-el csak terrorfegyvernek jó egyelőre. Plusz az oroszok Avantgard hiperszónikus siklója ezt (déli-sark felől támadás) már régebb óta tudja, akkor nem pánikoltak?

 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: fip7 and Kim Philby
K

kamm

Guest
Mondjuk 50km-es CEP-el csak terrorfegyvernek jó egyelőre. Plusz az oroszok Avantgard hiperszónikus siklója ezt (déli-sark felől támadás) már régebb óta tudja, akkor nem pánikoltak?

Tekintve, hogy (tolunk elteroen) a kinaiaknal es az oroszoknal a gliderek primary nuclear delivery vehicle lesznek a hirek szerint, ezert kb tokmindegy az a 20 merfoldes difi; ha Queensre iranyozzak, de Brooklynban robban, az tenyleg nem oszt, nem szoroz...
Igazabol a lenyeg az volt, hogy a Deli-sark fele kerulte meg a bolygot, amerre semmije nincs senkinek, meg szenzoraik sem igen (ti. hagyomanyos ICBMnel az szamitott, hogy sokkal rovidebb az Eszaki fele tamadni azaz a vedekezesi ido is rovidebb), raadasul ezek szerint nem is azonositottak egeszen a becsapodasig, ami szerintem a sz@rt megfagyasztotta a hivatasos DoD/State Dept/warmongering rettegokben.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány