[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 747
31 624
113
Vagy a kicsi zöld emberek hekkelték meg a twitterét, vagy kért. Reggel beraktam az épp aktuális tweatjét...

Mármint hol állnak ellen?
Az nem ellenállás, hogy 2 óránként bejelentik, hogy megállítottuk az orosz előretörést. De most már tényleg. Becsszó. Sose jutnak közelebb kievhez 60 40 30 10 az elővárosoknál.
Én most már kivárok! Senkinek sem hiszek, még magamnak SE :D !
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
153
464
63
Feltéve, de meg nem engedve (!), vessük fel elméletben, hogy mi lenne ha csak úgy antréként, minden fontos Ro és Lo. célpont ellen taktikai nukival indítana az orosz? Hogy értsen belőle mindenki! Közben meg az USA-nak megüzenné, hogy ha nyugton ül, ennyi és neki nem esik baja. De ha belép, akkor por és hamu vár mindenkire.
Szerinted az USA vagy valamelyik nagyhatalom visszavágna?
Nem kell nukleáris erővel visszavágni. A tényleges nukleáris háború az oroszokat is kicsinálja, azt nyilván csak akkor választanák, ha az ő területi épségüket fenyegetnék.

Európát nukleárisan bombázni azért kicsit erős lenne, és ne felejtsd el, hogy az orosz népnek is be kell adni, hogy miért lövik Varsót atommal. Arról nem is beszélve, hogy ha rossz irányba fúj a szél, akkor Moszkva is kap belőle tisztességesen. Ha jó irányba fúj a szél, akkor csak a skandinávok, vagy Európa másik fele hal bele. Biztos jó ötlet a németek mellett atomot robbantani?

Azt gondolom, Ukrajnát relatíve könnyen eladta Putyin. Lengyelországot messze nem lehet ilyen könnyen lenyomni a világ torkán. Ennyi erővel Kínának is nekimehetne azzal a felkiáltással, hogy "ne lőj vissza, mert megy az atom". Mégsem csinálja...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 245
69 143
113
Ukrajna visszalőtt. Szétlőtt orosz reptér és gépek.

Ukrajna Oroszország területére lőtt: Tocskákkal bombáztak szét egy repülőteret​
Arról érkeznek hírek, hogy öt ballisztikus rakéta csapódott be az oroszországi Rosztov régióban található Millerovo légibázis területére. A támadás megsemmisített több Szu-30SzM vadászgépet, melyek a 31-es számú gárda repülőezred kötelékébe tartoztak.

A támadást Ukrajna OTR-21 Tocska rakétarendszerekkel vitte véghez. Úgy néz ki, ezek az idestova 40 éves mobil rakétarendszerek még mindig tudnak harapni a maguk 120 kilométeres lőtávolságával. A támadást valószínűleg valahonnan Luhanszk térségéből indították az ukránok.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
9 716
25 280
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
9 716
25 280
113
Mi ez a szar? Nekem totális fake feelingje van.
 • A kamera túl jó helyen van, az alapból gyanús - mekkora mák kell már, hogy ennyire tökéletesen jó pozícióban kapd el a jelenetet (és ne kushadj le, mert mondjuk félted az életed)?
 • Alacsony a magasság - nem vágom az oroszok minek alacsony magasságban repülnének, mikor ott AA/MANPADS veszély fennáll, míg nagy magasságban csak a radaros légvédelem van - azt meg elvileg a saját SEAD erőik intézik.
 • A sebesség is alacsony - nekem lassúnak tűnik az orosz gép, főleg ha behatol és tud az ellenséges vadásztevékenységről (Elvileg A-50esek vannak fenn, egy U meg egy 29-est gond nélkül kéne kövessen).
 • Semmi ellentevékenység - okádni kéne a csalikat.
 • Szar helyen van a füst, a gép pozíciója nem stimmel a találat előtt és után
Ha valódi lenne a felvétel (nem az), akkor az orosz légierő nagyon nem uralja a helyzetet - totál nincs az a gépsűrűség, mint a SV esetén volt, ergo képesnek kéne lenniük sweep kötezélkekkel az ellenséges légvédelmet lefogni (és ezt az sem magyarázza, hogy az egész USA intelt megkapják az ukránok).
Választ lásd lentebb. Meg lett állapítva, hogy valószínűleg DCS játékból van. Én meg nem tudok mindent kiszúrni és mindent hitelesíteni, azért is rakom általában az ilyen infókat idézőjelbe.
 
 • Tetszik
Reactions: Centquri prime

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 513
21 968
113
a technikáról
a technika úgy került oda hogy hónapokon keresztül nappal álcázatlanul fotósok tüzében felvonultatták, aztán további álcázás nélkül kitették a mezőre hogy a műholdak is jól lássák
az előző hetekben pedig amikor naponta bejelentette az usa hogy támadni fognak az azért volt mert szépen lassan tankönyvi formában bontakoztatták szét azt a technikát a támadáshoz
azt tippelném, hogy kvára nem az volt a művelet célja hogy valóban meg is támadjanak valamit, hanem a cihológiai nyomásgyakorlás
ebből adódik hogy ez a technika nagyobbrészt orosz másodvonalbeli, demonstrációs célra pont megfelelő
a nyomásgyakorlás egyébként meglepően jól működött is, hiszen múlt hétig fokozódó ütemben jöttek a nyugati vezetők a hosszú asztalhoz és már a biden-putyin csúcstalálkozóról tárgyaltak volna
csak aztán az atomfegyveres beszéddel és főleg annak nyugati vezetők általi állva ünneplésével elszakadt a cérna, és most háborúznak azzal ami ott van becuccolva

Ennek azért van pár dolog, ami ellentmond. Biztosan volt terv, ami eljutott a nyugati hírszerzéshez (lehet, ez is volt a cél), és szó sincs róla, hogy csak másodvonalbeli technika lett felvonultatva, az orosz hadsereg technikája ilyen átlagban, hogy nyomásgyakorló blöffnek szánták-e azt persze biztosan nem tudhatjuk.
Nekem úgy tűnik, azt hitték az oroszok, hogy tényleg csak be kell kommandózni, szétlőni ezt-azt és akkor majd az ukrán kormány összeomlik vagy kapitulál. Hát nem történt meg, így vagy totális háború, vagy megszégyenülés. Ha józanok lennének, elfogadnák, hogy Zelenszkij hajlandó a semlegességről tárgyalni, emellett még pár terület elvesztésébe is belenyugodnának talán az ukránok, ha elég kétségbeesettek. Ha viszont csak nőnek az orosz veszteségek, megtorpanások, kudarcok, akkor az ukránok harci kedve fog nőni, oroszoknál otthon meg elégedetlenkedés lesz.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
9 716
25 280
113
Azt bárki mondhassa' :D !

Tényleg a fasz kivan amúgy a sok kamuval!
Nagyon nehéz kiszűrni. Van, amit lehet ellenőrizni, meg van, amit részben, vagy egészben alá is lehet támasztani. Pl. lehet helyszínt kikeresni, meg irány meghatározni, de, hogy kik vannak az elmosódott, fél másodpercre felbukkanó technikával az elég nehéz. Én amit tudok hozom, de igyekszem megválogatni, hogy lehetőleg ne mindent és idézőjelbe tenni az oldalak állítását. Meg aminek tudok, annak próbálok utána nézni, de nyilván elég korlátozott. Meg nem is értek mindenhez. Ja éa lehetőleg nyolcszor se legyen már hivatkozva a fórumon, azt is észben tartani, hogy mi volt, mi lehetett már... Annyi, hogy van most rá időm.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 405
47 574
113
Nem értem miért erőltetik az Oroszok a benyomulást Kievbe, miért nem elég nekik bekeríteni....
Obolon kerület - Kiev
Ezek valami abban hisznek hogy gyorsan bemennek mint Afganba, aztan kilovik a kormanyt. Korbe kell zarni, hermetikusan, senki se ki se be, semmi sem. 3 nap mulva el kezd jonni a homoliberalis oldal, had menjenek ki. Menjenek, ovek a media, fegyver telefon letesz, csak gyalog. Egy het mulva a kozepe, mert ehes, szomjas, kell az aram. Menjen, telefon, fegyver letesz, kihallgatasok. 2-3 het mulva mindenki, nekik gulag. Kozben se kaja, se aram, se viz, se net, se semmi kimeno kommunikacio. Aztan vege.
Azert ez mar nem a leningradi front ideje, itt ha a bloki este nem kap kajat meg nem tud aludni mert agyuznak, azt megosszak a facebookon.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 513
21 968
113
 • Szomorú
Reactions: Nagy Csaba

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
20 089
57 304
113
Ezek valami abban hisznek hogy gyorsan bemennek mint Afganba, aztan kilovik a kormanyt. Korbe kell zarni, hermetikusan, senki se ki se be, semmi sem. 3 nap mulva el kezd jonni a homoliberalis oldal, had menjenek ki. Menjenek, ovek a media, fegyver telefon letesz, csak gyalog. Egy het mulva a kozepe, mert ehes, szomjas, kell az aram. Menjen, telefon, fegyver letesz, kihallgatasok. 2-3 het mulva mindenki, nekik gulag. Kozben se kaja, se aram, se viz, se net, se semmi kimeno kommunikacio. Aztan vege.
Azert ez mar nem a leningradi front ideje, itt ha a bloki este nem kap kajat meg nem tud aludni mert agyuznak, azt megosszak a facebookon.

Ilyet ált. hatalmas támadás előtt szoktak ...
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 336
43 726
113
Ukrajna visszalőtt. Szétlőtt orosz reptér és gépek.

Ukrajna Oroszország területére lőtt: Tocskákkal bombáztak szét egy repülőteret​
Arról érkeznek hírek, hogy öt ballisztikus rakéta csapódott be az oroszországi Rosztov régióban található Millerovo légibázis területére. A támadás megsemmisített több Szu-30SzM vadászgépet, melyek a 31-es számú gárda repülőezred kötelékébe tartoztak.

A támadást Ukrajna OTR-21 Tocska rakétarendszerekkel vitte véghez. Úgy néz ki, ezek az idestova 40 éves mobil rakétarendszerek még mindig tudnak harapni a maguk 120 kilométeres lőtávolságával. A támadást valószínűleg valahonnan Luhanszk térségéből indították az ukránok.
A Tocska szórásképe alapján nem a reptér maga volt a célpont, hanem azon belül konkrétan azok az állóhelyek, amelyeken épp technika parkolt.
Így a repeszhatás is el tudta végezni a dolgát.
Ebből arra lehet következtetni, hogy az ukránok naprakész felderítési adatokkal operálnak, melyeket az USA oszt meg velük.
Így az ukrán önvédelem már jobban fáj az oroszoknak, mint a várható nyereség.
Ezeket a Tocskákat kellett volna tegnap reggelig kilődösni és csak utána kellett volna megindulni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
15 924
19 875
113
A

Ja, de nem otthon vagyok a gép előtt.
ha gépelékerülsz neki tudnál álni összerakni egy térképet neked ez sima liba az eddigiek alapján.
és talán normalizálódna a forum is.
mert nem állapot hogy az 1/3 politizál 1/3 ad lelécel 1/3 ad követné az eseményeket de minden mást olvas csak a lényeget nem.

más konfliktusoknál olyan szépen szokott menni hogy országos médiák jöttek infojért ... most meg a nagy semmi. kb csak a vagdalkozás.