[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 432
56 494
113
Zeli lehet a billentyűsük. Azzal verné...

A Pokol jó evakulációs deszti-nációnak tűnik.

A kadiroviták bevetése nagyon jó ötlet volt.

A "nem meri" kifejezést Putyinnal egy mondatban használni merész. Szerintem te még a Predátort is lebuziznád! :eek:
Putyin is csak egy ember, akinek pontos jelentéseket tesznek le nap mint nap az asztalára, a mozgósítás orosz közvéleményre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.
A Predátorról pedig amúgy mindenki tudja ,hogy a másik ligában játszik ...:)
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 432
56 494
113
Azt furcsállom, hogy a GISz Arta-ról még nem volt szó itt. Hatalmas tényező a tüzérség harcában.
Érthető módon az ukránok nem nagyon reklámozzák a saját rendszerüket, és így az ukrán médiában sincs szó róla és így a hírekben sem jelent meg.
Amúgy teljesen egyetértek veled a jelentőségével kapcsolatban
 
 • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 171
28 177
113
A Krasznopol hatótávolsága 25km az Excalibur pedig 40km egy M777- esetében, a Krasznopolt meg kell világítani lévén lézerirányítasú az Excaliburt nem kell mivel az Excalibur GPS irányítású lövedék.
És nem ragadtam ki dolgokat, hanem rávilágítottam egy fontos fegyverrendszerre amit az ukrán tüzérség hatékonyan használhat az orosz haderőn ellen.
Jaja, tehát kell hozzá a GPS zavartalan megléte bizony. Az ára is igen borsos. Ezekre utaltam.

Nos a GPS zavarásában az oroszok igen jók, és még ha nem is lenne így, vagy megoldható ez Ukrajna felett, tényleg összetettebb hiba nélkül működő rendszer kell a felderítő eszközök, és a prec Excaliburt használó tüzérség közt ami lő, mint egy Krasznopolnál, ahol gyakorlatilag néhány spec ops katona rávezeti a célra az amúgy jóval olcsóbb - egyszerűbb Krasznopolt. Ami bár kisebb lőtávról, de épp ezért fele annyi idő alatt meg is tud érkezni időérzékeny célpontokra, szintén igen pontosan, még mozgó célpontokra is, ami azért nem feltétlenül hülyeség, na...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 481
10 883
113

Putyin üzent: hatalmas válság lesz Európában, ezért a vezetői a felelősök.​


A Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók „globális gazdasági válságot provokálnak”, idézi a RIA Novosztyi Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki egy csütörtöki gazdasági témájú találkozón a „rövidlátó” európai vezetőket tette felelőssé az infláció felerősödéséért.

A CNN szerint Putyin hozzátette, hogy a Nyugat „szankciós rögeszméjének” folytatása a lehető legsúlyosabb következményekkel fog járni az Európai Unió, valamint a világ legszegényebb országai számára. „A felelősség ezért teljes mértékben a nyugati országok elitjét terheli, akik készek feláldozni a világ többi részét, hogy megőrizzék globális dominanciájukat”, mondta az orosz elnök.

Putyin szerint országa megbirkózik a szankciók okozta gazdasági kihívásokkal, ennek példájaként az orosz infláció csökkenését hozta fel. Oroszországban a heti áremelkedés 0,1 százalékra esett, ami már közelít az orosz jegybank elvárásaihoz.

Európa letérdel. :(
Avtomat kolléga már valószínüleg tudhat valamit, mert az orcájára fagyott a vigyor! :)
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
2 782
6 854
113
Azovstalt lövi

PVuiMc3.jpg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
4 722
13 217
113
Éppen mire lőnek? Ez is valami gyakorlat?
"
Ez egy újdonság. Egy hónappal ezelőtt az Azov ezred harcosai hajtották körbe az üzemet. Most a DNR biztonsági erői saját érdekeikre használják ki ezeket a járműveket.

Az alkotás a 2009-10-es években kezdődött. Egyesek fele-fele arányban ukrán és orosz részekből álltak. 2014 után Oroszországot amerikaiak, olaszok váltották fel.

És az üzlet mindenütt jelen van, hangosan hirdetett eszmék, de a kereskedelmi érdekek állnak a középpontban. "

Videó:
Már Kadirov kipróbálta.
, de ne szépítsük, biztos csak kamu, hogy az idei évben valószínűleg rekordot dönt a kalászosok termésszintje az oroszoknál és feltehetően a kieső ukrán gabonaexport miatt nem őket fogják keresni az afrikai országok...
Akkor rájuk fog rohad i! :hadonaszos:
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
458
3 147
93
Chip is van? Kő baltákka5 fognak gyártani?
Vagy ezért lopták el a megszált területekről az összes mosógépet?
És majd te például megeszed a chippet ?Az éhség,és a fázás nagy úr az európai lakosság nincs hozzá szokva.Itt olyan politikus akasztgatások lesznek Európában,hogy ihaj,fél évet nem adok neki.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 432
56 494
113
Jaja, tehát kell hozzá a GPS zavartalan megléte bizony. Az ára is igen borsos. Ezekre utaltam.

Nos a GPS zavarásában az oroszok igen jók, és még ha nem is lenne így, vagy megoldható ez Ukrajna felett, tényleg összetettebb hiba nélkül működő rendszer kell a felderítő eszközök, és a prec Excaliburt használó tüzérség közt ami lő, mint egy Krasznopolnál, ahol gyakorlatilag néhány spec ops katona rávezeti a célra az amúgy jóval olcsóbb - egyszerűbb Krasznopolt. Ami bár kisebb lőtávról, de épp ezért fele annyi idő alatt meg is tud érkezni időérzékeny célpontokra, szintén igen pontosan, még mozgó célpontokra is, ami azért nem feltétlenül hülyeség, na...
Az Excaliburt úgy tervezték, hogy nagyon felhasználóbarát legyen ráadásul az M777-ben a modern önjáró lövegek tűzvezető rendszeréhez hasonló tűzvezető rendszer van , és Ukrajna műholdas kommunikációját és GPS rendszer működését ez idáig nem sikerült kiaiktatni az oroszoknak, az Excalibur lövedék pedig ellenáll a GPS zavarásának is.

És nagyon nem mindegy, hogy 35-40 km-s tavolságból az ukrán tüzérség egy különösen értékes magas prioritású célpontot 4m pontossággal tud megsemmisíteni.
Amúgy az Excalibur kompatibilis a PZH2000-l és a francia Caesar-l is.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
391
2 805
93
Bartosz Bielenia megkapta a Lux Közönségdíjat Strasbourgban a Corpus Christi című filmért. Beszéde pillanatát arra használta fel, hogy tisztelegjen a fehéroroszországi megkínzott emberek előtt, akik országuk szabadságáért küzdenek. A színész felkiáltásával Jana Shostak aktivistára utalt, aki ezzel fejezi ki tehetetlenségét a fehérorosz rezsimmel szemben.


LUX: Európai Közönségfilm Díj /átadója volt/
Nem szeretném végignézni azt az előadást , amit ez alapján az lmbtqxyzvzs elnyomás miatt mutatnak majd be. Szekunder szégyenérzetem volt míg néztem. Mindennek van határa!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
4 733
10 370
113
Ki fog futni ez a nagy ukrán imádat nyugaton. S a realista válasz rá az, hogy nem, nem ezek miatt a dolgaik miatt, hanem mert a nyugati átlag ember egyszerűen rájön, hogy Ő igazából jobban élni szeret inkább, mint ukránt támogatni erőn felül. Ez van. Ukrajna fel lett kapva, majd el is lesz felejtve. Én legalább is kb. ezt várom.

Ez a háború nem Ukrajnaról szól. Ez Putyler harca a világ ellen.
A nyugati emberek ezt értik. Ha Moldávia lesz terítéken, akkor is Putyin ellen kell harcolni. Grúziában úgyszintén.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 171
28 177
113
Csak szólok, hogy az ukránok sem hülyék, hogy gondolod minden egyes vontatott tüzérségi üteg buta bombázását, mikor az orosz légierőnek még az orosz csapatok offenzívájának támogatása is gondot okoz Donbaszban?
NEM igaz. Az okoz gondot, hogy a zömmel orosz többségű és nyolc évig erődített VÁROSOKBA behúzódott, ahol előszeretettel takaróznak amúgy palesztin módra főleg felülreprezentáltan orosz civilekkel az ukránok, ott támogassa hatékonyan az ellenük való offenzívát.

Az Ukrán nehéz technika ezres számban fogyott már eddig is! Meg ahogy írtam korábban, a régi összekaparható VSZ minden készlet is! Ha kijönnek a saját kis "gázáikból", meg vannak verve az ukránok... Eddig tényleg olyan eredményeket tudtak elérni városokon kívül terepen, hogy bevonultak az átcsoportosított orosz erők hűlt helyére pár óra, néha 3 nap késéssel...