[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
800
347
63
‼️A bátrak folytatják sikeres offenzívájukat Liman irányában

Az orosz hadsereg felszabadítja a Donbászt a megszállók alól. Már senkit sem lepnek meg a külföldi fegyverek, még a saját "szakembereik" is megjelennek az amerikai Javelin és a brit NLAW számára. Bár az esetek 30 százalékában a "csodaszerek" egyáltalán nem működnek, az ukrán harcosok saját fegyvereikkel való megsemmisítése duplán örömteli.
t.me/RVvoenkor

https://t.me/anna_news/31882
Harkovról nincs valami sztori?
 
 • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 482
10 887
113
⚡️ A rubizhnei Zarya üzemet felszabadították a nácik elől.

"Sokan azt mondták, hogy a zaryai üzem a második Azovstal, és hogy a harcosaink nem tudják ilyen könnyen bevenni. El kell ismerni, hogy a nacionalisták és a Bandera harcosai, valamint az Amerikából és Lengyelországból érkező szakemberek és zsoldosok rengeteg erőfeszítést és pénzt fordítottak a védelem megerősítésére. Ez azonban nem segített rajtuk." - Ramzan Kadirov.

https://t.me/opersvodki/4687
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
338
2 682
93
korrupciot kihagytad a szamitasbol.
Valóban, az elméletemben nem szerepel.:)
ennyi erovel pakisztan meg bangladesh, meg indonezia is nagyhatalom kene legyen, mert van sok emberuk, akik tudnak minden felet gyartani.
Most cipőre vagy pólóra gondoltál? Azért tegyük helyre a dolgokat, ők hadipari nagyhatalomként szerepelnek. Sok mindent lerakott az orosz az elmúlt 20 évben az asztalra, olyan amilyen de van. Hajó, tengeralattjáró, rakétatechnológiák, és relatíve modernizált páncélosok.
Azért ezt nem a kínaiaktól vették .:)
nyugati technologia nelkul az olajukat sem tudjak kibanyaszni, a repuloik nem tudnak felszallni, akarmennyit tesznek oda.
Ezt már kiveséztük. Hagyományos oljatermelési technikát még exportálnak is más országokba, Te a repesztéses USA sületlenségekre gondolsz, addig még 40-50 évig simán hagyományos utón termelnek. Ez a nyugat narratívája, mennyire nélkülözhetetlenek az oroszoknak :)
egy jol bejaratott rendszerben igazad is lehetne.
de most az amik is szivnak a csipekkel es az elektronikaval.
Kína? Saját gyártás? Csak mellesleg ez is téma volt már az F35-ben 7-9 éves chipek vannak, 4 db GPU/CPU.
Ezekbe az orosz gépekbe nem kellenek komoly chipek, ahogyan az amcsi technológiáikba sem. A saját Baijkaljaik simán mehetnek.
Nem sérti sem az ARM sem a AMD64 licenszeket, de ez meg amúgy is mellékes hadiipari technológiáknál (szabadalmak:))
a szovjetunio sem azert dolt be mert nemt tudtak eleg tankot gyartani, tudtak tobbet is mint kene a vegen.
elektronika mar akkor se volt az erosseguk.
A szovjeteknél nem a chipgyártás volt a probléma, lapozz vissza az időben... Nem az elektronika hiánya miatt omlott össze a Szovjetunió.
amit leirsz az inkabb kinara lenne igaz, de ott meg nyersanyag nincs.
Na és hol van? Talán a szomszédban? Minden ami szem száj ingere?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
17 039
43 925
113
Tippem, annyira gyorsan megy és ér minden Ukrjajnába, majd pár nappal utána mindenki ért mindenhez, hogy szerintem ezek a fegyverek feb24 előtt már itt voltak, csak titokban, a trükk, hogy a háború után papírozták le. Ezeket ugyanis (ágyú, egyéb nagyobb cuccos) lehetetlen behozni a jelenlegi helyzetben, hacsak nem darabokban, ami ugye ..., ugyanis azért az oroszok se hülyék. Ami a háború kezdete után bement (S300 pl.) azokból egy sincs, mert vagy kilőtték szállítás közben, vagy közvetlenül akkor, amikor felállították. Szóval, ez lesz itt az átverés kérem. Szvsz, nemcsak kezelők mentek Ukrajnába még feb24 előtt, hanem kb. minden, a kiképzőket már nem is említve.

Nincs ezzel baj, csak ha kiderül (és ki fog, ahogy a kontráknak küldött fegyverek is valamint hogy Iránnak az USA adott el anno haditechnikát), konkrétan belebukhat egy-egy nyugati kormány a legváratlanabb időpontban.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
862
2 861
93
Nem a tiedven, hanen az oroszosok kozott... Volt negaby felsulesem, de beismwrtem, nem vedek vedhetetlent. Koszi a kiallasodat es a velemenyedet.... Erre mondtam, korabban, de Wilson us, a harctere ag embwr nen a politikusokert, a hazaert, a tavoli csaladert harcolnak, hanen azokert, akik kozvetlenul ott vannak mellette... Azok pedig a rajtarsai, legalabbis honved szinten...
Baszki ez valami titkosírás?
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
2 231
2 210
113
Igen örököltek az utódállamok nagyszámú harckocsit:
A Szovjetunió 1990-ben 55 ezer harckocsival rendelkezett (4000 db T-80, 10 000 db T-72, 9700 T-64, 11 300 db T-62, 19 000 db T-54/55 és 1000 db PT-76). Ehhez jött még a 1991-es évi gyártás, ekkortájt a Szovjetunió 4 harckocsigyára évi 3500 darab harckocsit volt képes kibocsájtani. Ebből a mennyiségből örökölt:
Oroszország 37 ezer harckocsit
Ukrajna 6128 harckocsit(451 db T-54, 1045 db T-55, 417 db T-62, 2554 db T-64, 1319 db T-72 és 342 db T-80)
Kazahsztán 2680 harckocsit
Belarusz 3108 harckocsit(79 db T-54, 639 db T-55, 291 db T-62, 299 db T-64, 1800 db T-72, 8 db T-80)
Azerbajdzsán 491 harckocsit
Örményország 79 harckocsit
Grúzia kb 220 harckocsit
Kirgizia 220 harckocsit
Üzbegisztán kb 400 harckocsit
Türkmenisztán 702 harckocsit

Mi meg miattad szégyeljük magunkat, hogy képes vagy a kárpátaljai nemzettesvéreinket üldöző ukrán sovinisztákat támogatni. 56-ban a kommunisták ellen harcoltak, a mai kommunisták Nyugaton vannak. Amúgy kritizáltuk Putyint, amiért ilyen félszívvel harcol a háttérhatalom támogatta ukrán bábállam ellen
Számolgattam. Ha a Szu-nak volt 10000 T-72-es. Akkor ha összadom a belarusz + ukrán + kazah(Állíólag 700 volt nekik) + a többi, akkor az azt jelenti, hogy az oroszoknál valszeg. kevesebb mint 6000 T-72-es marad. Na most azért ebből fogyott ám(Csecsen 1/2, Szíria, stb..). Na ha mármost az aktív állományú hk-ik nagy része T-72-es, akkor mi a szösz lehet nekik letárolva 10000 vagy mennyi? A T-80-asaik nagy részét is selejtezték, ha jól tudom.
 
 • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 482
10 887
113

Oroszország olajexport-bevételei mintegy 50 százalékkal emelkedtek meg 2022 eleje óta – írja a Bloomberg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva.

Az ügynökség havi piaci jelentése szerint Moszkva idén havonta mintegy 20 milliárd dollárt keresett a nyersolaj és az olajjal kapcsolatos termékek értékesítéséből.


A bevétel növekedése annak ellenére következett be, hogy Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelete miatt példátlan nyugati szankciókat vezettek be. A szankciók részeként az Egyesült Államok betiltotta az összes orosz kőolajimportot, az EU és az Egyesült Királyság bejelentette, hogy az év végéig leállítja az orosz nyersolaj vásárlását, és olyan nemzetközi olajipari óriások, mint a Shell és a TotalEnergies megfogadták, hogy nem vásárolnak többé kőolajat az országból.

Az IEA szerint azonban az orosz szállítások tovább növekedtek – márciushoz képest mintegy 620 ezer hordóval naponta, 8,1 millióra emelkedett áprilisban, és ezzel visszatért az ukrán válság és az azt követő szankciók előtti átlaghoz. A megnövekedett kereslet miatt több szállítmányt irányítottak Ázsia felé, Kína és India olyan készletekre tartott igényt, amelyeket korábban máshová szántak az energiaügynökség szerint. Emellett az EU, álláspontja ellenére, mindeddig az orosz üzemanyag legnagyobb piaca maradt: áprilisban az ország olajexportjának 43%-a az EU-ba irányult – közölte az IEA.

Az ügynökség szerint az orosz nyersolajjal kapcsolatos bizonytalanság miatt már amúgy is feszült globális energiapiacok további “szembe széllel” találkozhatnak a kínai kereslet fellendülése miatt, az orosz olajra vonatkozó európai embargó és a Covid-19 zárlatok feloldásával. Az ügynökség becslése szerint a globális kínálat, amely már a múlt hónapban is napi mintegy 1 millió hordóval csökkent, az év második felében ennek háromszorosával csökkenhet tovább.

Ugyanakkor: Brüsszel kitart az olajembargó mellett

Erre mondta Krausz Tamás

"Az EU vezetése politikai agyhalott.":):)

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 287
3 916
113
Csak a mentalitas hasonlosagara probaltam ravilagitani. Viszont volt itt is, meg a neten is nehany elemzes, ami az orosz alantas tisztek, zaszloalj parancsnok es azok alatt levok, illetve az altiszti allonany kezdemenyezokepesseget hianyoljak.
Meg a VSZ idokben segitetten egy szazadirnoknak, ott a hadgyakotlatokra a pirosak es a kekek megkaptak, aznap honnan, merre es hova kell eljutniuk.
Kesz agyrem volt, mert a sok nyil kozul latszott, honvedkent, ha az ellenseg varatlant huz, akkot a szines terv, mehet a levesbe... Ellenben nen tudom nelyik nemet teoretikus, talan Mannstein irta, hogy a parancs hasonlo a vonatjegyhez. Rajta van a kezdo es a vegpont. De, hogy oda milyen modon jutsz el, ez a harcteri parancsnok feladata. Ezt a rendszert vette at a NATO, mig az oroszok talan meg most is rajzoljak a szines nyilakat, szakasszintig......

Itt rengeteg elemzés volt mind a két oldalról. Erre szokták mondani, hogy egy eseménynél születik minimum 100 tanulmány és ebből 2-3 ha bejön, akkor őket kinevezik zseninek. A többit nem szokták lehülyézni, pusztán nem beszélünk az ő munkáikról.

Két teljesen eltérő harcászati filozófia csapott össze már legalább egy évszázad óta, ezt szerintem is jól látod. És nekem is az volt mindig is a véleményem, hogy a keleti sokkal merevebb, ha mondhatok ilyet, a magyar lélekhez a nyugati mindig is jobban idomult. Ettől függetlenül nem becsülném le az oroszt sem, a maga módján az övé is hatékony.

Meglátjuk, mi lesz a végső egyenleg.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
1 822
9 617
113
Számolgattam. Ha a Szu-nak volt 10000 T-72-es. Akkor ha összadom a belarusz + ukrán + kazah(Állíólag 700 volt nekik) + a többi, akkor az azt jelenti, hogy az oroszoknál valszeg. kevesebb mint 6000 T-72-es marad. Na most azért ebből fogyott ám(Csecsen 1/2, Szíria, stb..). Na ha mármost az aktív állományú hk-ik nagy része T-72-es, akkor mi a szösz lehet nekik letárolva 10000 vagy mennyi? A T-80-asaik nagy részét is selejtezték, ha jól tudom.
Az 1991. évi gyártást se hagyd ki a számolásból, az is volt vagy 2500 db. 1993-as adat szerint 9000 T-72 volt orosz szolgálatban
 
 • Tetszik
Reactions: paul64