[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
296
1 896
93
⚡️ Frontline jelentés 15.05.22 reggelére⚡

Ellentámadás Harkiv közelében: az orosz csapatok csapást mértek az AFU állásaira a régióközpont közelében.

Támadás Barvenkovo ellen: harcok a település közelében.

Zaporizzsja elleni offenzíva: az orosz csapatok megtámadják Huliaypole-t.

https://t.me/wargonzo/6961
Guljapolje.A mahnovista anarchisták központja.Megverték az Ukrajnát megszállva tartó németeket,Szkoropadszkij hetman fegyvereseit,Petljura katonáit,Gyenyikint.A bolsevikoknak sokáig tartott legyürni öket.Lehet hogy jobb példakép lenne mint a banderisták,igaz hogy számomra és még sokak számára a politikai anarchizmus nem értelmezhetö,de katonailag jól tartották magukat.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
2 717
16 228
113
Van...

"A T-72M1R a szovjet T-72 lengyel modernizációja, új hőkamerás irányzékkal van felszerelve, és ezek a harckocsik már az Ukrán Fegyveres Erők szolgálatában állnak."​


Hát temetőnek tökéletes még ha hőkamerája is van.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 097
9 561
113
Miért boldogulnak? Minden rendben?

Jahh bocsánat. Ez volt a terv.
tényleg nem akarlak megbántani,de felvázoltam a magyarországi ukrán pártolók talán összes vízióját amit eddig itt elsütöttek a topicban .. tényleg ,én igyekeztem,elnézést ha valamit kihagytam ..

minden rendben ? kérdezed .. és megint elnézést kérek hogy vissza kell kérdeznem, de szerinted ukrán oldalon minden rendben van ?

nem az oroszok vannak Ukrajnában ? nem az oroszok foglalnak el területeket ? nem az ukránok vannak hadisegélyre szorulva ? nem az ukránok végeznek kényszersorozásokat ? nem az ukrán elnök kilincsel mindenkinél némi alamizsnáért ?

tényleg minden rendben van akkor Ukrajnában ?? :D

mi volt a terv ?

egy tervet mindig az adott helyzethez kell igazítani .. ezért változhat,ellenben az a terv nem változott amit Putyin kihirdetett Ukrajna demilitarizálását,és náci mentesítését illetően,ennek megfelelően járnak el az oroszok. (és ennek függvényében az adott helyzet tükrében változhat a terv..)

de írd meg nyugodtan ha tévedtem valamiben .. vagy nem fedi a valóságot amit írtam. (pl nincsenek az oroszok Ukrajnában,nem harcolnak stb stb .. )

de annak is örülnék,ha felvázolnád akkor te hogy mi volt a terv ? hiszen úgy nyilatkoztok meg itt a topicban mint az Isteni sugallat tudói,akik 100%-ban biztosak vagytok abban,hogy tudjátok mi volt a terv .. már elnézést a kifejezésért,de kb lófaszt tudtok arról,hogy mi volt a terv,sem ti sem én,se a külföldi elemzők(de inkább azt írom,hogy spekulánsok) nem tudjuk hogy mi volt a terv .. csak találgatunk, elméleteket gyártunk,próbálunk a magunk kis világnézete szerint állást foglalni egy olyan dolgokban,amiről igazából halványlila gőzünk nincs .. akik tudják mi volt a terv,azok egyedül az orosz vezérkari tisztek,senki más .. akik a hadihelyzetnek megfelelően valószínűleg sokszor improvizálnak.

baromi vicces amikor itt a topicban olvasom emberektől a "100% true" kijelentéseket,hogy "a külföldi megfigyelők szerint", az "ukrán titkosszolgálat jelentése szerint", "a NATO hírszerzése szerint", "XY biztonságpolitikai szakértő szerint" ,amerikai vagy brit vezérkari tisztek szerint" ,"a pentagon szerint" stb stb .. ömlik a bullshit ..

ha ennyire tisztában voltak/vannak/vagytok (pláne ti a fotelstratégák ..magamat is beleértve,aki szintén csak találgat,de legalább nem jelent ki valamit 100% bizonyossággal !!!) azzal mit az oroszok tervei .. akkor egyáltalán mi a búbánatos cifra faszt keresnek még ott az oroszok,ha minden lépésüket előre ismerik/ismeritek ?

ha meg nem,akkor honnan tudjátok mi a terv ?
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
940
1 886
93
Ember te ezt direkt csinálod? Azt sem tudod milyen szintű lengyel T-72-t kaptak az ukránok és milyen
T-64-l rendelkeznek az ukránok ,jössz ezzel a rossz szöveggel, hogy az összes T-72-k közzül a lengyel sikerült a legszarabbul, miközben fogalmad sincs, hogy ezek a lengyel T-72-k nem ugyanazok a tankok mivel kaptak egy modernizációt miközben az ukrán
T-64-k maradtak az eredeti állapotukban.

Semelyik katona sem fogja 80 napja azért kockáztatni az életet az orosz tűzerővel szemben mert bízik a parancsba, még a mariupoli fanatikus Azovosok is arról álmodoznak, hogy hazamehetnek a szereteikhez,(valamelyik nap volt az egyikkel egy interjú) gondold végig az ukrán katonák között sok a családos ember és szerinted csak a parancs miatt vállalja azt ,hogy meghalhat nap mint nap a harcmezőn, már ne haragudj ha ilyet állítasz fogalmad sincs az emberi lélektanról.
Emberi lélektan.....
Miért csúsztasz? Te állítottad, hogy én összehasonlítom a lengyel T-72-t az orosz harckocsikal.Holott én az ukrán T-64-l beszéltem

"Látom mennyire vért izzadva kalapálsz azon, hogy bizonyítsd, hogy melyik ukrán (lengyel, cseh) harckocsi miért és mennyivel jobb, mint az orosz, de azt elfelejted, hogy egy harckocsi harcértékének 60%-a a személyzet. "


Azt sem tudod milyen modernizált lengyel T-72-l van szó, de kijelented, hogy még modernizálva is a legszarabb konstrukció, na ennyit akkor a hozzáértésedről.

Én elhiszem, hogy te voltál katona, dehogy az emberi lélektant jobban ismered nálam (a te bemondásodra)
az nem fogom elhinni, Meg egyszer mondom neked egyetlen épelméjű ember sem fogja az életet kockáztatni már 80 napja a rázúduló orosz tűzerő ellenében csak a kapott parancs miatt.Pláne nem akiknek szerettei családja van.
Nincs más választása érts már meg!! Nincs opció. Nem mehet el és pont... nem azért mert önszántából ott akar lenni... nincs itt semmi lélektan... akkor szabadul ha győznek. Vagy meghal, vagy megadja magát.....
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 116
57 977
113
Mondjuk most nincs nagyon időm a háborút mélyebben követni, de sejtettem, hogy így lesz. 40 milliárd túl nagy pénz, az már hiányzik onnan is.
 • Az egy dolog, hogy ennyi pénzből lehetne venni pl. 4 Ford osztályú hordozót, vagy lefuttatni az NGADot protókig.... ne feledjük, hogy hiába 800 milliárd a költségvetés, ennek jelentős része megy fizetésekre, bázisfenntartásra, maintenance feladatokra, stb... mikor a haderőnemek ölre mennek egymás között néhány millió dodóért, akkor a szemük előtt kidobni ekkora zsozsót... szóval nem fog menni.
 • És itt a lényeg - kidobni. A Pentagon meg a hírszerzés azért sokkal jobban tudja, hogy ennek a pénznek kb. a 90%-át ellopják (az ukránoknál fullos hálózat lopja a beáramló USA/EU pénzeket), a maradékot meg a RuAF szétégeti. Mert csak könnyebb cuccot küldhetnek.
 • És itt a baj, hogy a maradót sem lehet jól elkölteni. F-35-öst pl. nem küldhetnek belőle, mert azt az oroszok szétolvasztanák azonnal, tekintve a levegőben semmit sem tehetnének ellenük, de a HIMARS se lenne nagy segítség, és szét is CMeznék már a határon, mert túl nagy fenyegetés. Küldhetnek egyebeket, de az meg baromira nem okozza azt a kárt az oroszoknak, amit szeretnének.
 • Vagyis a katonák érzik, hogy az a pénz az amerikai honvédelem szempontjából jobb lenne a saját erőknek, mint az ukránoknál elégetni - és sejtem, hogy finoman szóltak a szenátusnak, hogy ez így nem korrekt.
A republikánus képviselő aki miatt nem tudták gyorsan elfogadni a 40 milliárd dollár biztosítását az ukránoknak, azt szeretné, hogy legyen egy plusz ellenőrzési szint a pénzek elköltése el kapcsolatban, és az afganisztáni amerikai pénzek felügyelőket szeretné, hogy betöltse ezt a posztot, az ő tevékenységet meg már mindenki ismeri...:)
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
818
410
63
Miért forrásozol állandóan?? Ha egy reguláris seregből lelépsz az dezertálás, az meg háborús helyzetben minimum hazaárulas.... ezt az összefüggést még Te is erthetnéd ha nem játszanád még az értetlent. Nincs más választásuk! Nem akarnak ott lenni de meghalnak a semmiert...
Ez az orosz katonára is igaz lehet!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 037
8 190
113
Miért csúsztasz? Te állítottad, hogy én összehasonlítom a lengyel T-72-t az orosz harckocsikal.Holott én az ukrán T-64-l beszéltem

"Látom mennyire vért izzadva kalapálsz azon, hogy bizonyítsd, hogy melyik ukrán (lengyel, cseh) harckocsi miért és mennyivel jobb, mint az orosz, de azt elfelejted, hogy egy harckocsi harcértékének 60%-a a személyzet. "


Azt sem tudod milyen modernizált lengyel T-72-l van szó, de kijelented, hogy még modernizálva is a legszarabb konstrukció, na ennyit akkor a hozzáértésedről.

Én elhiszem, hogy te voltál katona, dehogy az emberi lélektant jobban ismered nálam (a te bemondásodra)
az nem fogom elhinni, Meg egyszer mondom neked egyetlen épelméjű ember sem fogja az életet kockáztatni már 80 napja a rázúduló orosz tűzerő ellenében csak a kapott parancs miatt.Pláne nem akiknek szerettei családja van.
Lehet, hogy te olyan nagy lélekbányász vagy, mint egy donbasszi vájár, de a katonai lélektanról halvány fogalmad nincs. Közelről meg talán még békeidőben sem láttál katonát, nem hogy harcérintkezésben... Egy bizonyos időszakban volt szerencsém közelről látni az egyik (és bizonyos szempontból a másik) oldal katonáit is a délszláv harcokban, nos valóban nem érzelem nélküli robotok. De a lövészárokban az olyan érzelmek, mint "hazaszeretet" luxuscikknek számítanak és szinte egyáltalán nincsenek jelen. Elmondom neked, hogy milyen érzelmek vannak a katonákban ott: halálfélelem, düh, gyűlölet, éhség és szomjúság, győzelmi mámor, rettegés (ez a legrosszabb, ez felülírja az összes többit). Ezek irányítják, de csak kis mértékben. Mert legnagyobb mértékben a kapott parancs és annak végrehajtása játszik. Qrvára nem azért megy felderítésbe, mert buzog benne a hazaszeretet, hanem mert erre kapott parancsot. És azért csinálja a legjobb tudása szerint, mert túl akarja élni... Ennyi. Ne álmodozz romantikus hülyeségeken, felesleges. Az élet ott felülírja a te nagy elképzeléseidet...
(És ha már pszichológia: egy közeli barátom Bécsben praktizál, és mivel beszél oroszul így ő az akihez a bécsbe emigrált csecsenek járnak poszttraumás kezelésre. Még mindig, pedig hol van már a csecsen háború. És ő is elmondja, hogy hazaszeretetről szó nem volt, túlélési ösztön, meg félelem, ezek játszanak...)
És igen, a katona azért harcol, mert parancsot kapott. És amíg annak megtagadásáért járó retorziók erősebbek, mint a végrehajtástól való félelem, addig végrehajtja, amint az a mérleg átbillen, dezertál. A "hazaszeretet" nevű maszlag csak a te romantikus elmédben létezik...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 497
30 006
113
Mondjuk most nincs nagyon időm a háborút mélyebben követni, de sejtettem, hogy így lesz. 40 milliárd túl nagy pénz, az már hiányzik onnan is.
 • Az egy dolog, hogy ennyi pénzből lehetne venni pl. 4 Ford osztályú hordozót, vagy lefuttatni az NGADot protókig.... ne feledjük, hogy hiába 800 milliárd a költségvetés, ennek jelentős része megy fizetésekre, bázisfenntartásra, maintenance feladatokra, stb... mikor a haderőnemek ölre mennek egymás között néhány millió dodóért, akkor a szemük előtt kidobni ekkora zsozsót... szóval nem fog menni.
 • És itt a lényeg - kidobni. A Pentagon meg a hírszerzés azért sokkal jobban tudja, hogy ennek a pénznek kb. a 90%-át ellopják (az ukránoknál fullos hálózat lopja a beáramló USA/EU pénzeket), a maradékot meg a RuAF szétégeti. Mert csak könnyebb cuccot küldhetnek.
 • És itt a baj, hogy a maradót sem lehet jól elkölteni. F-35-öst pl. nem küldhetnek belőle, mert azt az oroszok szétolvasztanák azonnal, tekintve a levegőben semmit sem tehetnének ellenük, de a HIMARS se lenne nagy segítség, és szét is CMeznék már a határon, mert túl nagy fenyegetés. Küldhetnek egyebeket, de az meg baromira nem okozza azt a kárt az oroszoknak, amit szeretnének.
 • Vagyis a katonák érzik, hogy az a pénz az amerikai honvédelem szempontjából jobb lenne a saját erőknek, mint az ukránoknál elégetni - és sejtem, hogy finoman szóltak a szenátusnak, hogy ez így nem korrekt.
Na akkor ugyanazt látjuk a sorok közt. S ez csak a "szakma", de jönnek a félidős választások, ahol az egyszerű ember - a választó - meg azt látja hogy neki egyre drágább minden, rekord infláció, pár dolog hiánycikk, de Biden meg tolná a 40 milliárdos pakkot az ukiknak. Egyre jobban érdekel mi lesz az eredmény azon a félidős választáson!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
8 836
22 373
113
Valamiért csak megpróbálták, az ukránok meg igen komoly erőt raktak ott össze - ha igaz több dandárnyit, emlékeim szerint 4 dandárt írt a cikk - hogy visszavessék őket.
És akkor végső soron 4 dandárnyi erő nem tudott teljesen visszaverni egy zászlóaljnyi (vagy mennyi volt pontosa?) átkelő erőt; mert ha jól emlékszem Wilson írta, hogy a gyalogság el tudta magát sáncolni a faluban?
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 361
3 218
113
Mondjuk most nincs nagyon időm a háborút mélyebben követni, de sejtettem, hogy így lesz. 40 milliárd túl nagy pénz, az már hiányzik onnan is.
 • Az egy dolog, hogy ennyi pénzből lehetne venni pl. 4 Ford osztályú hordozót, vagy lefuttatni az NGADot protókig.... ne feledjük, hogy hiába 800 milliárd a költségvetés, ennek jelentős része megy fizetésekre, bázisfenntartásra, maintenance feladatokra, stb... mikor a haderőnemek ölre mennek egymás között néhány millió dodóért, akkor a szemük előtt kidobni ekkora zsozsót... szóval nem fog menni.
 • És itt a lényeg - kidobni. A Pentagon meg a hírszerzés azért sokkal jobban tudja, hogy ennek a pénznek kb. a 90%-át ellopják (az ukránoknál fullos hálózat lopja a beáramló USA/EU pénzeket), a maradékot meg a RuAF szétégeti. Mert csak könnyebb cuccot küldhetnek.
 • És itt a baj, hogy a maradót sem lehet jól elkölteni. F-35-öst pl. nem küldhetnek belőle, mert azt az oroszok szétolvasztanák azonnal, tekintve a levegőben semmit sem tehetnének ellenük, de a HIMARS se lenne nagy segítség, és szét is CMeznék már a határon, mert túl nagy fenyegetés. Küldhetnek egyebeket, de az meg baromira nem okozza azt a kárt az oroszoknak, amit szeretnének.
 • Vagyis a katonák érzik, hogy az a pénz az amerikai honvédelem szempontjából jobb lenne a saját erőknek, mint az ukránoknál elégetni - és sejtem, hogy finoman szóltak a szenátusnak, hogy ez így nem korrekt.
Nagy belemagyarázás, mikor csak annyi történt, hogy egyetlen egy szenátor (republikánus rand paul) megfúrta az egyhangú átmenését a dolognak, ezért most hosszabb procedúra kell.
Késik a 40 milliárd dolcsi elküldése kb másfél hetet.
 
 • Tetszik
Reactions: zeal

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 097
9 561
113
nem tudom mit szólna Hollandia pár bosnyák késelőhöz Amszterdamban,akik "bosszúból Srebrenicáért" felkiáltással szurkálnának le pár fapapucsost ..
ott elég egyértelmű volt a felelősségük ..itt meg láttunk nyugati "bizonyítékokat" amit tényként fogadtak el .. felkészül Bucsa 3..2..1

de ez is csak egy vélemény ..
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
459
3 283
93

Kuleba Németországnak: "Hagyd abba a kanapén ülést és tévézést, hozz áldozatokat"​

2022. 05. 15. 08:33
Világ
Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a németeket, hogy "készüljenek fel az áldozatra", és segítsék Kijevet Oroszország legyőzésében. Mint a miniszter hangsúlyozta, a német állampolgároknak meg kell számolniuk a szankciók következményeivel Ukrajna érdekében.

A politikus szerint a németeknek csak el kell viselniük a „nehézségek” időszakát, és megadni Ukrajnának azt, amit a kijevi hatóságok kérnek, beleértve a fegyvereket is.

„Néha jobb segíteni valaki másnak, és túlélni egy rövid nehézséget, mint otthon ülni a tévé előtt, és nem csinálni semmit, csak hagyni, hogy a probléma végre kopogtassa az ajtót” – idézi Kulebát a WELT .
Mint a miniszter hangsúlyozta, a "rövid távú nehézségeknek" köszönhetően Ukrajna képes lesz legyőzni Oroszországot, és megakadályozni, hogy Moszkva "kopogtasson" a németeknél.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1708953-kuleba_germanija_ukraina/