[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
4 596
21 679
113
Berakom neked a forrást amelyben márciusban lenyilatkozza, az ukrán mezőgazdasági miniszter ,hogy évekre elég készletük van gabonából, de te meg az ő nyilatkozatát is kétségbevonod.
És nála is jobban tudod mi a helyzet ez ügyben Ukrajnában,
Lehet, hogy a miniszter arra utalt, számukra (úgymint: a kormány és csatlósai) még évekre elegendő a készlet. Közben meg exportálnak rendületlenül.
A’la holodomor :(
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
4 638
5 956
113
Már ne is haragudj, de rohadtul nem :) Amit látsz az 9M22Sz vagy 9M28Sz termit szubmuníció.
03._maket_gch_9m22s_grad_cs.v.gurov_.jpg

A fehérfoszfor égésekor sűrű fehér füst keletkezik, ezért is volt használatos ködgránátokban.
És mielőtt egy szót szólnál :
viber-k-p-2022-05-15-13-46-52-312.jpg

Sajnos már láttam fehérfoszfort égni, nagyon közelről...

Hm... De nekem úgy tűnik termitet használni se feltétlenül tiszta dolog élőerő ellen használni.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
371
827
93

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
Lehet, hogy a miniszter arra utalt, számukra (úgymint: a kormány és csatlósai) még évekre elegendő a készlet. Közben meg exportálnak rendületlenül.
A’la holodomor :(
Nem arra utalt, március elején leállt az Ukrán gabona export azt próbálják most valamilyen mértékben újraindítani az orosz propaganda ezt úgy állítja be, hogy Zelenszkijék eladnak minden gabonát az országból és jön az éhezés Ukrajnában, ezt pedig sokan minden kritika nélkül átveszik.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
929
949
93
Talán mert nem egy marvel filmben érzik magukat, és gondolkodó emberek, akik előbb-utóbb mérlegelni fogják, milyen formában fontos nekik a hazájuk/családjuk: épségben vagy szarrá lőve.
Akkor a török háborúkban, vagy a Rákóczi szabadságharcban, vagy 1848-49-es szabadságharcban, vagy 1956-ban meg kellett volna adni magunkat az első puskalövésnél?
Még sorolhatnánk példákat.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 863
12 084
113
Foszfornak néz ki.

Ez termit (magnézium + termit). A foszfor gyorsan, sok, sűrű füstöt képez. Ennyi foszfor akkora füstöt csinálna, hogy semmit nem látnál az üzemből.

A termit viszont magasabb hőfokon ég. Látszik a fényességén (a nagyobb hőfok miatt) és a színén is (vöröses fehér, ami a termitre jellemző). A Grad 9M22SZ gyújtó rakétái dolgoznak, amik egyenként 180 db, 2-3 percig égő, magnézium burkolatú termit hasábot dobnak ki. Ilyeneket:

2-768x1024.jpg
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 681
13 353
113
Nem csúsztattam arról beszéltem, hogy amikor lehetőségük volt rá akkor Zelenszkíjék engedélyezték nekik az evakuálást, amit ők visszautasítottak.

Az Azovstalból áruld már el, hogyan tilthatják meg a védőknek Zelenszkijék, hogy távozzanak.Mikor erre a védőknek nincs semmilyen lehetőségük?
Nem csodálom, hogy itt már sokan fentartásokkal vannak irányodba, mert vagy csúsztatsz vagy nem bontod ki az igazság minden bugyrát. DÁTUMOKRA FIGYELJ MIELŐTT ISMÉT CSÚSZTATÁSOKKAL ÉRVELNÉL AZ EVAKUÁLÁSOK TEKINTETÉBEN! :)

2022-04-21 11:21
Putyin nem engedélyezte az Azovsztal ostromát és újra megadásra szólította fel az ukránokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedélyezte az Azovsztal üzem ostromát – ezt akkor közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta, hogy az orosz erők elfoglalták Mariupolt. A védelmi tárca vezetője teljes offenzívát akart indítani az üzemben rejtőzködő fegyveresek ellen.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.


Utasította Sojgut, hogy szólítsa fel mindazokat akik még nem tették meg, hogy tegyék le a fegyvert.

Az orosz fél garantálja az életüket és méltósággal bánik velük a nemzetközi jogi eszközökkel összhangban. Minden sebesültet orvosi ellátásban részesítenek – közölte az orosz elnök.​

Mariupol március eleji bekerítésekor a miniszter becslése szerint mintegy 8100 ukrán katona, külföldi zsoldosok és nacionalista fegyveres – köztük a hírhedt neonáci Azov zászlóalj tagjai – maradt az üzem területén.

Több mint 1400 fegyveres adta meg magát – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy több mint 142 ezer civilt is evakuáltak a városból, ami hetek óta ostrom alatt áll.

Oroszország az elmúlt napokban kétszer is megpróbált humanitárius folyosót létrehozni a távozni szándékozók számára, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Az orosz védelmi minisztérium biztonsági garanciákat kínálva felszólította a megmaradt ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert, ha elfogadják a megadási javaslatot és leállítják az ellenségeskedést.

Szergej Volina, az üzemben meghúzódó ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka azt állította, hogy “több száz” civil rekedt a létesítményben. Azt nem magyarázta meg, hogy miért döntenek önként úgy, hogy egy olyan létesítményben bújnak el, amelyet ostromlott neonácik és reguláris ukrán csapatok ellenőriznek.

“Mintegy 90 autóbuszt és 25 mentőautót készítettünk elő számukra” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy kamerákat szereltek fel a területen a helyzet megfigyelésére. “Senki sem hagyta el az Azovstal [üzemet]” – tette hozzá. Más területekről mintegy 100 civil élt a lehetőséggel, hogy evakuálják – mondta a miniszter.

Az orosz erők kiszabadították a Mariupol kikötőjében fogva tartott összes túszt is, köztük a tengeri hajók legénységét, akiknek a kommunikációját a túszejtők megszakították – mondta Sojgu. A kikötő továbbra is le van zárva a tengeri aknák miatt – tette hozzá.

Az ott rejtőzködő ukrán erők szerdán késő este közölték saját feltételeiket a helyszín elhagyására. A csapatok jelezték, hogy egy meg nem nevezett “harmadik fél” támogatásával hagyják el a területet – mondta akkor Szvjatoszlav Palamar, a neonáci Azov ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy személyes fegyvereiket is meg akarják tartani és nem hajlandók megadni magukat.

Mariupolban zajlanak a leghevesebb harcok, amióta Moszkva megindította offenzíváját.
_________________________________________

2022-05-05 19:51
Zelenszkijnek könyörög a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

“Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese.


Kijelentette, hogy az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

“Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket” – fogalmazott Palamar.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 863
12 084
113
Már ne is haragudj, de rohadtul nem :) Amit látsz az 9M22Sz vagy 9M28Sz termit szubmuníció.
03._maket_gch_9m22s_grad_cs.v.gurov_.jpg

A fehérfoszfor égésekor sűrű fehér füst keletkezik, ezért is volt használatos ködgránátokban.
És mielőtt egy szót szólnál :
viber-k-p-2022-05-15-13-46-52-312.jpg

Sajnos már láttam fehérfoszfort égni, nagyon közelről...

Megelőztél. Ott a pont.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
15 938
19 932
113
Akkor a török háborúkban, vagy a Rákóczi szabadságharcban, vagy 1848-49-es szabadságharcban, vagy 1956-ban meg kellett volna adni magunkat az első puskalövésnél?
Még sorolhatnánk példákat.
igazából 56 ot leszámítva seholsem a városi harc dominált nállunk...
 
 • Tetszik
Reactions: paul64

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
Nem csodálom, hogy itt már sokan fentartásokkal vannak irányodba, mert vagy csúsztatsz vagy nem bontod ki az igazság minden bugyrát. DÁTUMOKRA FIGYELJ MIELŐTT ISMÉT CSÚSZTATÁSOKKAL ÉRVELNÉL AZ EVAKUÁLÁSOK TEKINTETÉBEN! :)

2022-04-21 11:21
Putyin nem engedélyezte az Azovsztal ostromát és újra megadásra szólította fel az ukránokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedélyezte az Azovsztal üzem ostromát – ezt akkor közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta, hogy az orosz erők elfoglalták Mariupolt. A védelmi tárca vezetője teljes offenzívát akart indítani az üzemben rejtőzködő fegyveresek ellen.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.


Utasította Sojgut, hogy szólítsa fel mindazokat akik még nem tették meg, hogy tegyék le a fegyvert.


Mariupol március eleji bekerítésekor a miniszter becslése szerint mintegy 8100 ukrán katona, külföldi zsoldosok és nacionalista fegyveres – köztük a hírhedt neonáci Azov zászlóalj tagjai – maradt az üzem területén.

Több mint 1400 fegyveres adta meg magát – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy több mint 142 ezer civilt is evakuáltak a városból, ami hetek óta ostrom alatt áll.

Oroszország az elmúlt napokban kétszer is megpróbált humanitárius folyosót létrehozni a távozni szándékozók számára, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Az orosz védelmi minisztérium biztonsági garanciákat kínálva felszólította a megmaradt ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert, ha elfogadják a megadási javaslatot és leállítják az ellenségeskedést.

Szergej Volina, az üzemben meghúzódó ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka azt állította, hogy “több száz” civil rekedt a létesítményben. Azt nem magyarázta meg, hogy miért döntenek önként úgy, hogy egy olyan létesítményben bújnak el, amelyet ostromlott neonácik és reguláris ukrán csapatok ellenőriznek.

“Mintegy 90 autóbuszt és 25 mentőautót készítettünk elő számukra” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy kamerákat szereltek fel a területen a helyzet megfigyelésére. “Senki sem hagyta el az Azovstal [üzemet]” – tette hozzá. Más területekről mintegy 100 civil élt a lehetőséggel, hogy evakuálják – mondta a miniszter.

Az orosz erők kiszabadították a Mariupol kikötőjében fogva tartott összes túszt is, köztük a tengeri hajók legénységét, akiknek a kommunikációját a túszejtők megszakították – mondta Sojgu. A kikötő továbbra is le van zárva a tengeri aknák miatt – tette hozzá.

Az ott rejtőzködő ukrán erők szerdán késő este közölték saját feltételeiket a helyszín elhagyására. A csapatok jelezték, hogy egy meg nem nevezett “harmadik fél” támogatásával hagyják el a területet – mondta akkor Szvjatoszlav Palamar, a neonáci Azov ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy személyes fegyvereiket is meg akarják tartani és nem hajlandók megadni magukat.

Mariupolban zajlanak a leghevesebb harcok, amióta Moszkva megindította offenzíváját.
_________________________________________

2022-05-05 19:51
Zelenszkijnek könyörög a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

“Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese.


Kijelentette, hogy az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

“Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket” – fogalmazott Palamar.
Mielőtt vádaskodsz mutasd már nekem még azt a részt amelyben az van, hogy Zelenszkij nem engedte meg az Azovosoknak ,hogy elhagyják az Azovstalt?

Ha a hazájukat nemzetben gondolkodó politikusok vezetnék akkor igen. De ha a kollaboráns országvezetés mészárszékre küldi őket akkor nem fognak. Lásd avozosok is már kijöttek volna az Azovstalból de Zseléék nem engedték nekik, pedig erre kétszer is volt lehetőségük. Most meg már könyörögnek az életükért a nagyon "kemény" nackók csak erről lecsúsztak.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
5 422
15 376
113
Szia!

"A jelenlegi állapotok szerint vélhetően nagyjából a donbasszi harcok még egy hónapig tarthatnak el, és csak ezt követően indulhat meg az offenzíva déli-délnyugati irányba Odessza, valamint Transznisztria térségébe."

Ez mennyire érzed úgy, hogy az oroszok komolyan gondolnák és mennyire érzed úgy, hogy amikor ilyenekről beszélnek, akkor az egy vágyvezérelte gondolat, amit ők is éreznek, hogy sántít? Én esélyt nem látok erre, meg mondom őszintén. Amit én látok, hogy az amerikai tanácsadók és így az ukrán vezetés is tudatosan arra játszik, hogy lelassítsák az orosz erők sikereit a Dombaszi-csatában. Ezt láttuk Mariupolnál, ezt látjuk Szeverodonyecknél.
És ennek talán van egy logikája. Kelet-Európa ritka szar csatamezőt kínál. Nem rég jöttünk ki a Raszputyicából és már csak pár hónap van hátra oda, hogy megint megérkezzen. És utána fél évet kapnak a NATO tanácsadók, hogy felkészítsék, kiképezzék az új ukrán alakulatokat.

Én úgy sejtem, hogy a terv az amerikai-ukrán részről mindvégig az volt, hogy mindenképp időt nyerjenek és jövőre és az után már egyre nagyobb jelentősége lesz a NATO elfekvő készleteknek, annak a kiképző kapacitásnak, amit akár ukrán újoncok külföldön való felkészítése jelent. Ezt a halogatást láttuk Mariupolban és ezt látjuk most Szeverodonyecknél.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha én látnám a Föderációban azt az erőt, ami a keleti hadműveletek gyors befejezéséhez kellene, akkor nem kellett volna feladniuk Harkov megyét. És korábban az északon elért sikereiket.

Azt a lehetőséget még mindig esélyesebbnek látom, hogy nyár végéig megtörténik Dombasz bekerítése, de még utána is hosszan elhúzódó katlan csatára számítanék. És ezért is kérdeztem bele ebbe az Odessza ostromra készül dologba, mert szerintem az oroszok is reálisan azzal számolnak, hogy idén még ők területet tudnak nyerni, de jövőre befagyhatnak a frontvonalak és már olyan méretű hadműveletekre nem lesznek képesek, amit a tengerpart behúzása megkövetelne. Márpedig az jól látszik, hogy ha egy esély van rá, akkor szeretnék ezt elérni.
Asszem egy volt amerikai tengerészgyalogos elemzésében találtam ezt az egy hónapos idősíkot Twitteren, de igen, eléggé necces. Ukránok mint látszik mindenképp meg akarják osztani az orosz erőket, ezért is van most pl. a Harkov környéki ellentámadás. De cincegnek az egerek Nyikolajev-Herszon térségében is, nem kizárt, hogy az is hamarosan felmelegszik. Plusz hát ott lebeg Transznyisztria kérdése. Mindenképpen több erőt kéne az oroszoknak bevinni meg végre szétlőni a Dnyeper hídjait és a lengyel-moldáv-román vasúti összeköttetéseket. Most is elvileg jelentősebb utánpótlások érkeznek Szeverodonyeck térségébe és Mariupol 2.0-t akarnak belőle csinálni az ukránok.
Június-augusztus magasságában mindenképpen menni kéne egy nagyot a tenger mellett ameddig lehet, mert ahogy te is mondtad utána megint kaputt az egész. Őszintén megmondom, én sem értem miért nem nyomnak be nagyobb erőket Ukrajnába, mert ez kicsit most kötéllel billiárdozunk kategória. Lehet persze így is tolni, de dákóval hatékonyabb. Olvasni olyat, hogy az elit is azért megosztott és nem kicsi az aránya azoknak akik inkább befagyasztanák a harcokat Minszk mintájára (főképp a gazdasági vonal ilyen) aztán gondolom a vezetésben is megy a ketrecharc.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
19 022
55 322
113
Őszintén megmondom, én sem értem miért nem nyomnak be nagyobb erőket Ukrajnába, mert ez kicsit most kötéllel billiárdozunk kategória.
Mert pont erre várnak azok, akik az ukrikat küldték. Ahogy az oroszok meg arra, hogy az ukrik kimozduljanak és szétlőhessék őket. Viszont az oroszok mögött van egy hasonló alapú szíria hadjárat, és bár amit csinálnak nem látványos, a lényeg a lényeg, működik: konkrétan szépen, apránként tizedelik a NATOt, földön, vízen, levegőben úgy, hogy kb. még annyit se adnak bele ebbe a konfliktusba, mint amennyit ma én reggel a klotyón, hogy pottyanjon valami. Aztán a nyáron jön a kampány a félidős választások kapcsán. Ha addig semmi, ahogy a kurdok, irakiak, afgánok, az ukránok is el lesznek felejtve. Mert ez egy ilyen történet 1991 óta.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 284
14 732
113
Ez termit (magnézium + termit). A foszfor gyorsan, sok, sűrű füstöt képez. Ennyi foszfor akkora füstöt csinálna, hogy semmit nem látnál az üzemből.

A termit viszont magasabb hőfokon ég. Látszik a fényességén (a nagyobb hőfok miatt) és a színén is (vöröses fehér, ami a termitre jellemző). A Grad 9M22SZ gyújtó rakétái dolgoznak, amik egyenként 180 db, 2-3 percig égő, magnézium burkolatú termit hasábot dobnak ki. Ilyeneket:

2-768x1024.jpg
Elektronfémként említi a szakirodalom. Alu+Vasoxid mix némi magnéziummal :)))
Oltani csak úgy lehet ha vízzel annyira le tudják hűteni, hogy a fém alu vagy mg ne tudjon tovább égni, más módon elfojtani nem lehet, ugyanis az alu és a magnézium égése olyan hőfokon történik hogy a vasoxidbúl veszikijazokszigént. kéremkapcsojjaki....
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
929
949
93
nem kell egy clausewitzi logikával rendelkezni ahhoz,hogy az ember rájöjjön, a háború az adok-kapok elvén alapul,pontosan ezért vannak mindig veszteségek mind a két oldalon .. azt fentebb kifejtettem hogy miért nem tudjuk mi a terv .. erre nem is vesztegetnék több sort.

A háborút az az ország veszíti el,aki területet veszít,én a történelemben még nem hallottam olyan háborúról,ahol egy ország területének X-része elveszett volna és mégis győzelmet kiált az ellensége felett.. de lehet én vagyok rosszul informált töriből és majd valaki kijavít. :D

Szóval lehet ezt csűrni-csavarni de eszerint az elmélet szerint bármi is történik eddig az oroszoknak állnak jobban ! (nem ők vesztettek területet)
Na itt a különbség a véleményünkben, de ez nem baj, én örülök, hogy így van, mert ettől (is) kerek a világ, hogy nem vagyunk egyformák.

Tehát én azon a véleményen vagyok, hogy igen Ukrajna egy része elveszett, de Oroszország és különösen a hadserege elvesztette hitelességét. Akkora arcvesztésnek vagyunk a tanúi, ami Oo. jövőjét hosszútávon befolyásolja negatív értelemben.

néhány példa:
 • tovább bővül a NATO
 • Európa országai lehet, hogy most szívnak az energiafüggőség miatt, de hidd el, hogy padlógázt nyomtak az orosz energiától való függőségre (kivéve minket), pár év és ez a piac elsorvad nekik
 • a kínkeserves katonai győzelem (amikor eljön) nem növelte a tekintélyét
 • még a baráti/félbaráti országok, Kína, India stb. is egy gyengébb Oroszországot látnak maguk előtt, akinek vissza lehet ütni
 • Európa feladja/feladta az 1 % GDP arányos haderő fenntartást/ fejlesztést, mindenhol jelentősen több forrást biztosítanak a fegyveres erőkre (ez a folyamat már a Krími kalanddal elkezdődött)
stb., stb.

Ezek miatt teszem fel a kérdést. Megérte?

Nem kell igazat adni nekem, csak beszélgetünk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
15 938
19 932
113
Elektronfémként említi a szakirodalom. Alu+Vasoxid mix némi magnéziummal :)))
Oltani csak úgy lehet ha vízzel annyira le tudják hűteni, hogy a fém alu vagy mg ne tudjon tovább égni, más módon elfojtani nem lehet, ugyanis az alu és a magnézium égése olyan hőfokon történik hogy a vasoxidbúl veszikijazokszigént. kéremkapcsojjaki....
hu-hu vízzel nemszabad csak erősítí az égését mert szétbontja a vízet és égeti az oxigént és a hidrogént is. ezért ég vízalatt is mert a VÍZBŐ NYERI KI AZ OXIGÉNT :p 2-2400 C nem igenlehet visszahűteni ami folyamatosan termeli a hőt nem tud olyan gyorsan áramolni körülötte a vízz.