[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
8 772
6 903
113

Részlet az Andrej Movcsannal készült interjúból.​

Szovjet újjászületés..​


Szele Tamás • 2022. május 11.


Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.
movcsan1.jpg


Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan's Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója. A legnagyobb orosz befektetési bank, a „Troika Dialog” korábbi ügyvezető igazgatója, a 7 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező „Renaissance Investment Management” csoport alapítója és igazgatótanácsi elnöke, a „Third Rome” alapítója. A Carnegie Alapítvány gazdasági programjának szakértője. Számos díj és kitüntetés nyertese, különösen „A legjobb vagyonkezelő” az orosz Forbes szerint, „A vagyonkezelő cég legjobb vezérigazgatója” az RBC szerint, „Az iparág legendája” a SPEAR's szerint, „Az év menedzsere” az RBC szerint stb. Az „Oroszország az igazság utáni korszakban” című könyv szerzője, számos gazdasági és pénzügyi tárgyú cikk és előadás szerzője. Az üzleti újságíráshoz való hozzájárulásáért kétszer kapta meg a „Presszvanie” díjat.
Még az a csoda, hogy nem írta meg a kollégina helyett a beszélgetést saját maga, de annak is nagy a sora, hogy miért nem – a most már élő sajtólegendának számító Novaja Gazetának adta az interjút, amit jelenleg Lettországban szerkesztenek a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov vezetésével – szóval a pénzügyek mestere nyilatkozott a sajtó mestereinek, közelebbről Irina Tyimakovának.

Éspedig arról, hogy mi lesz az orosz gazdasággal.

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg.

Oroszországnak még ez sem okoz gondot, mert a lakosság csökkenő jövedelme és a kieső import, valamint az, hogy a gazdag oroszok nem utazhatnak és költhetnek külföldön nagyrészt kompenzálja a problémát, vagyis Moszkvának nincs is most szüksége annyi devizára.


Nincs is tehát értelme a szankcióknak?​

A szakember szerint mégis van értelme a szankcióknak, a kereskedelmi és a technológiai kapcsolatok limitálásának. Hiszen az orosz gazdaságban hamarosan egy csomó probléma fog jelentkezni. A korábbi években évi 20 milliárd dollár értékben vett Oroszország az oroszországi beruházásokhoz nyugati eszközöket.


Hogyan jelentkezik majd ez a probléma? Oroszország katonai költségvetése évente mintegy 60 milliárd dollár, a katonai költségvetés fenntartása nem jelent nagy problémát. Különösen azért nem, mert a gazdaságra, a tudományra és a nemzeti projektekre fordított kiadások csökkenni fognak.

Viszont nyugati technológia hiányában az Ukrajnában elveszített orosz fegyverek pótlására Oroszország nem tud modern fegyvereket előállítani. Az orosz hadiiparban van képesség az egyszerű katonai felszerelések, a Kalasnyikovok, vagy a régi tankok előállítására, de ennél fejlettebb eszközökre nincsen. Vagyis jönnek újra a T–72-es tankok.

Autóipar, bútoripar​

Andrej Movcsan érthető példáival, az autóiparban nem lesz nyugati személyautó, de lesz autó, csak éppen egyszerűsített Nivák, ABS nélkül, légzsákok nélkül, régi fékekkel és kézi váltóval. Talán még szemléletesebb a bútoripari példája.

Oroszországban rengeteg nyírfa van, miért ne tudna maga bútorokat gyártani? Tud is valamilyet, de az ördög a részletekben van, Oroszország olyan zsanérokat és fogantyúkat tud csak gyártani, amilyeneket 50 évvel ezelőtt gyártottak. Megdöbbentő, de igaz, Oroszország még ilyen elemi alkatrészeket sem tanult meg gyártani az elmúlt évtizedekben

Az ország a szénhidrogénekért és fémekért kapott pénzből élt, és azt hitte, hogy ez örökké tart.


A közgazdász szerint tehát a szankciók miatt nem fognak az oroszok éhezni vagy meztelenül járni, de elvész Oroszország technológiai fejlesztési képessége. Tíz év szankciós világ után Oroszországnak már eszébe sem jutna megtámadni Ukrajnát, 15 év és a nyugati technológia olyan fejlett lesz, hogy az orosz nukleáris fenyegetés is megszűnik.

A szabad piac vége​

Miből emelkedett fel Oroszország az 1990-es években?

- teszi fel a kérdést a közgazdász.


– válaszol önmagának


Ha maradt egy cseppnyi ész…​

Andrej Movcsan szerint ha az ország vezetésében maradt egy cseppnyi ész, belátja, hogy semmi értelme Ukrajna legyőzésének.


És eközben mi lesz az orosz gazdasággal? Ha kivonulnak a nyugati cégek, papíron a Pepsi helyett az üzemekben kvaszt is lehet palackozni. De amikor kritikus helyzet adódik, importált alkatrészek nélkül nehéz lesz folytatni a termelést.

Lehet persze Kínával próbálkozni, de ők majd egész autót akarnak eladni sok pénzért, nem akarnak oroszországi összeszerelésbe fogni. Ilyen és hasonló gondolatok révén odajut a közgazdász, hogy


Putyin Oroszország jelenét már tönkretette de épp most háborúzza el az orosz nép jövőjét legalább száz évre., Be kell érnie azzal, hogy megteremtette a NATO egységét és részlegesen újraalkotta a Szovjetunió nyomorát. Azt azonban csak remélhetjük, hogy ezt felismerve, nem a nukleáris arzenálhoz nyúl, mert természetesen akkor is veszít, de akkor mindenki vele pusztulhat"


Sokban igazat adok neki, de míg Putyin azt a hibát követte el, hogy túlbecsülte Oroszország erejét, ő azt a hibát követi el, hogy alábecsüli.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 097
9 561
113
Na itt a különbség a véleményünkben, de ez nem baj, én örülök, hogy így van, mert ettől (is) kerek a világ, hogy nem vagyunk egyformák.

Tehát én azon a véleményen vagyok, hogy igen Ukrajna egy része elveszett, de Oroszország és különösen a hadserege elvesztette hitelességét. Akkora arcvesztésnek vagyunk a tanúi, ami Oo. jövőjét hosszútávon befolyásolja negatív értelemben.

néhány példa:
 • tovább bővül a NATO
 • Európa országai lehet, hogy most szívnak az energiafüggőség miatt, de hidd el, hogy padlógázt nyomtak az orosz energiától való függőségre (kivéve minket), pár év és ez a piac elsorvad nekik
 • a kínkeserves katonai győzelem (amikor eljön) nem növelte a tekintélyét
 • még a baráti/félbaráti országok, Kína, India stb. is egy gyengébb Oroszországot látnak maguk előtt, akinek vissza lehet ütni
 • Európa feladja/feladta az 1 % GDP arányos haderő fenntartást/ fejlesztést, mindenhol jelentősen több forrást biztosítanak a fegyveres erőkre (ez a folyamat már a Krími kalanddal elkezdődött)
stb., stb.

Ezek miatt teszem fel a kérdést. Megérte?

Nem kell igazat adni nekem, csak beszélgetünk.
próbálok pontokba szedve válaszolni,hogy nekem mi a véleményem erről az egészről :

-tovább bővül a NATO

véleményem szerint, a NATO tovább bővülése,csak mint egy plusz indok ezen a palettán,de ha pl Svájc belépne a NATO-ba vagy felvennék pl Szaud-Arábiát,Taiwant,Dél-Koreát,Indiát bárkit .. akkor is tovább erősödne a NATO ezzel semmi újat nem írtam le most,viszont az oroszok sincsenek erre semmilyen ráhatással,az hogy V.V évekkel ezelőtt aggályait fejezte ki ezzel kapcsolatban (konkrétan Ukrajna esetén) az meg egy másik dolog,elmondta miért nem szeretné,és akkor még híre sem volt a jelenlegi háborúnak .. csak hát ugye az orosz biztonsági igényeket szokás szerint addig hagyják figyelmen kívül,amíg azok oda nem basznak az asztalra izomból,és ezután jön a rájuk való mutogatás .. nagyon jó példa erre,amit már számtalan esetben beszéltünk itt,hogy ha fordított esetben Venezuelába települne (Kuba egyébként a közelsége miatt jobb példa,de a legjobb lenne Mexico) pár orosz vagy kínai egység, ott felerősödne ezeknek a jelenléte,vagy a Mexicoi öbölben próbálnának létrehozni egy orosz vagy kínai hadikikötőt, akkor az USA másnap már bőszen bombázná Caracast,Havannát vagy Mexicóvárost a jobb marketingjének köszönhetően (mainstream média) a világ egy részének támogatásával a biztonsági érdekeire hivatkozva. Mint már írtam ezt megelőzően,minket az nem érdekelne,mint ahogyan nem érdekelt sem a közel-keleti sem az afrikai ,ázsiai,közép-ázsiai emberek sorsa sem .. eddig,mivel nem a mi közvetlen közelünkben történt a dolog ..legjobb példa erre talán egy lakástűz,ami ha 3 várossal arrébb történik,nem is figyelünk rá oda ha meg a közvetlen szomszédunkban akkor meg aggódunk,nehogy áterjedjen a miénkre is.

de e lényeg bezanzásítva,bárhogy is fújják a lufit,nem (csak) a NATO csatlakozás esélye miatt kapják az ukránok a sallereket. (mielőtt bárki belemenne a bolond elméletekbe .. ha totálisan elfoglalná Ukrajnát bármi áron Oroszország,körbe lenne rakva közvetlenül NATO tagország szomszédokkal !! ezt csak úgy jelzem,hogy nem kellene figyelmen kivül hagyni .. Lengyelek,Szlovákok,Mi,Románok,Bolgárok ..és hát ugye ők nem akarnak közvetlen NATO szomszédokat,tehát ennek függvényében szemlélni a svéd és finn csatlakozást !!)

-Európa országai lehet, hogy most szívnak az energiafüggőség miatt

véleményem szerint,Európa országai nem most szívnak az energiafüggőség miatt,hanem hosszú éveken keresztül szívni fognak az energiafüggősség miatt !
(ami előre is jelzi azt,hogy mielőbb tárgyalóasztalhoz fognak ülni az oroszokkal,mert így nyáron látatlanba pofázni könnyű,hogy nem kell se az olaj se a gáz ,jön helyette az LNG .. csak ugye fél év múlva itt a tél :D az meg nem olyan hosszú idő, számtalanszor kibeszélt téma itt hogy komolyabb szakemberek szerint is, Európa számára az orosz energia egyenlőre kiválthatatlan és nincs mivel pótolni (lásd pl katari energiaügyi miniszter,akinek végkép nem az az érdeke,hogy orosz gázt vegyenek ,, mégis ezt nyilatkozta le)
Adjunk egy kis időt az európai gazdaságnak,hagy érezze meg az orosz gáz,és kőolaj hiányát .. aztán meglátjuk ki rántja hamarabb félre a kormányt az Unió vagy az oroszok ! (jelzem,hogy talán ma olvastam itt a hírt,hogy mégis keresi az unió a lehetőséget arra de idézek a kommentből "Az Európai Unió (EU) megoldást kínál gázimportőreinek, hogy elkerüljék a szankciók megsértését, amikor Oroszországból vásárolnak üzemanyagot. "

tehát úgy tűnik nem is olyan stabilan fogja azt a kormányt az EU .. de mint írtam adjunk egy kis időt nekik,meglátjuk ki fog a másik ajtaján kopogtatni ;)

-
a kínkeserves katonai győzelem (amikor eljön) nem növelte a tekintélyét
még a baráti/félbaráti országok, Kína, India stb. is egy gyengébb Oroszországot látnak maguk előtt, akinek vissza lehet ütni


az első mondatban érzek némi paradoxont,mivel még mindig nem hallottam olyat,hogy valaki aki katonai győzelmet ért el egy másik ország felett az ne növelte volna a tekintélyét, ez maximum morális szempontból kérdőjelezhető meg, stratégiailag nem ..perszettől még messze vagyunk,de hát azt sem tudjuk mi a céljuk az oroszoknak csak találgatunk. Ennek tükrében a felebaráti országok véleménye is felülbírálható,hiszen pont a NATO húzta be a kéziféket és tiplizett le máról holnapra Afganisztánból ezek szerint 20 évnyi arcvesztés után *,nekik mennyit romlott a tekintélyük a felebaráti országokkal szemben ?

*én pl a helyükben,valószínűleg az iszlám fundamentalizmusukra alapoztam volna egy Oroszország és Kína elleni taktikát,hogy ezzel destabilizáljam a régiót,beleértve ebben a szomszédos "isztán" országok muzulmán közösségének radikalizálását is,illetve a török befolyási zóna kiterjesztését is erőltettem volna a térségben,amivel sakkban tudtam volna tartani Iránt is. (de nem egyformán gondolkodunk,így ez nem is következett be,ehelyett a bolond Európa rohant bele tátott szájjal a faszerdőbe (már megint) és ezzel a mondattal át is nyergeltünk a következő pontra
Európa feladja/feladta az 1 % GDP arányos haderő fenntartást/ fejlesztést, mindenhol jelentősen több forrást biztosítanak a fegyveres erőkre (ez a folyamat már a Krími kalanddal elkezdődött)

Európának ez lenne az elemi érdeke,ha ki akarná húzni végre a fejét az USA seggéből,és ezt már évek óta hangoztatja is pár hang az uniób belül,hogy létre kell(ene) hozni egy egységet,ütőképes EU haderőt,itt nyomatékosított hangsúlyt kellene kapjon az európai* jelző,és ez a haderő nem az USA geopolitikai érdekei mentén,hanem Európa érdekei mentén működne,ehhez viszont pénz kell és nem is kevés,amit most fognak elkölteni,mert a jelenlegi háborús veszély világított rá olyan kardinális problémákra,mint az agyon hype-olt német haderő operetthadsereg mivolta stb stb .. én ezt az európai hadsereget,bár (kissé utópisztikusan fog hangzani) úgy tudnám elképzelni hogy ebben helyt kapnak az oroszok is,még ha most ez elképzelhetetlen dolognak tűnik is sokak számára,viszont nem 10 éves hanem hosszú távú célokban kell(ene) gondolkodni,és orbitális hiba ha Oroszországot nem Európa részeként kezeljük,pedig az !

Ezek miatt teszem fel a kérdést. Megérte?

erre egy nagyon egyszerű hasonlattal fogok most válaszolni .. ha betámad az utcán pár fazon akik az életedre törnek,és te az egyiket a verekedés során megölöd,és emiatt börtönbe kerülsz megérte ? Szerintem meg,mivel nem volt más választásod !!

nyílt titok,elég ha visszaolvasol itt a topicban,hogy az ukránok egy átfogó támadásra készültek a szakadárok ellen,már vagy 2 hónappal a háború előtt jelentős csapatösszevonásokat/átcsoportosításokat hajtottak végre hogy dülőre vigyék a dolgot, az oroszok gyorsban rendeztek egy hadgyakorlatot,ahol szaros lett a gatya az ukrán oldalon ezért le állították a dolgaikat, az orosz katonák hazamentek (a technika egy része viszont ott maradt a közelben) és ha jól emlékszem ilyen hadgyakorlatra 2 alkalommal is sor került ez amit írtam volt az első, a második az az orosz-belorusz volt .. csak hát mindig van egy ügyeletes hülye jelen esetben az ukránok,akiket kintről a ring széléről biztat Samu bácsi hogy "menjél fiam,győzni fogsz" ,most meglehetett volna várni,hogy szépen bemasíroznak az ukránok a két szakadár területre,ott előáll egy olyan helyzet,ami az elmúlt lassan 9 évben,(és most akkor elölegezzük meg a bizalmat hogy az oroszok nem avatkoznak közbe) szóval mint az elmúlt 9 évben az ukrán légierő és tüzérség módszeresen elkezdi lőni ezeket a területeket, a páncélosaik kíséretében az AZOV-os sráckarikák bevonulnak a szeparatista területekre és módszeresen kiirtják az ott lévő lakosságot vagy legjobb esetben elűzik őket mert az ősi ukrán föld,ha ezzel végeznek,utánajöhetnek a magyarok,mivel mi is basszuk a csőrüket rendesen .. de persze bizonyos ukránszopkodó topictársak szerint ez lett volna a helyes,mert milyen jogon avatkoznak be az oroszok !

én meg tényleg próbálok pártatlan maradni,és nem állást foglalni ,még ha rühellem is a már lassan állandósuló angolszász szarkavarást a világban,de nyilván ha egyszer majd be kell állni itt ideológiailag valamelyik oldalra az biztos a másik lesz,viszont egyelőre ettől tartózkodnék,nálam az ukránokkal illetve a jelenlegi ukrán kormánnyal való szembeni erős ellenszenv nem az oroszpártiság számlájára írandó,hanem arra ahogyan a nemzettestvéreimmel bánnak odakint ! Ennyi az oka semmi egyéb,hiszen a civil életben számos ukrán és orosz barátom is van !

köszönöm hogy végigolvastad,és köszönöm a korrekt hangvételű eszmecserét ! (ilyen stílusú beszélgetésből kellene több nem az erőszakos ,idióta megmondóemberek demagóg faszságaiból)

maradtam tisztelettel : egy olyan valaki aki a te nézőpontodtól eltérő állásponton van,mégis elfogadja hogy te másképp vélekedsz .
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
611
1 522
93

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
8 772
6 903
113
Szerintem az orosz gazdaságot az orosz viszonyokat jól ismeri.

amit mond, az rövid távon igaz, de a történelem azt mutatja, hogy az ilyen jellegű pofonok akkora erejűek is lehetnek, hogy komoly társadalmi/politikai változásokat okozhatnak, méghozzá nem feltétlenül abba az irányba,, amit eredetileg láttunk.

Lásd japán példáját, vagy akár Kínát.

Simán lehet, hogy a szükség lesz az, ami Oroszországban egy komoly ipari

Pénzük, nyersanyaguk lesz hozzá, a mérnöki/természettudományi magasoktatásban is jól állnak, tényleg csak a néplélek ill. a politikai rendszer akadályozza őket abban, hogy technológiailag/iparilag előrelépjenek.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
1 874
3 426
113
A nyugatosodás kamu szövegét nem veszi be senki. Hogy vannak akik az elmúlt évekbe belemagyarázzák, azt látom, de az ukiknak soha esélyük sem volt Bécsben kávézót nyitni, mert nem arra kellettek a nyugatnak. Nem látok egyetlen olyan szereplőt sem, akit ma Ukrajna sorsa érdekelne. Csak arra kellenek, hogy az oroszokat meggyengítsék. Szabad világ, meg európai értékek? Hagyjuk már! Legalább itt magunk közt ne terjesszünk ilyen hazugságokat. Hagyjuk meg ezeket a sületlenségeket a politikusoknak. :rolleyes:
Nem erről beszéltem. Nem volt véletlen, hogy az ukrán maggiózók tömegesrn vették a magyar állampolgárságot, hogy szabad bejárásuk legyen az egész Eu-ba. Ők jól látták, mennyivel nagyobbak a lehetőségeik, mint orosz befolyás alatt. Ezért örültek, és adtak a maguk mósján társadalmi támogatottságot a nyugatos fordulatot hirdető politikusoknak.
 
 • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 116
57 977
113
Ukrán tüzérség munkában....


Az ukrán tüzérség két MLRS BM-21 "Hail", MLRS BM-27 "Hurricane", 1L260 "Zoo-1M" radar-felderítő és lőkomplexumot lőtt ki.
 
 • Hűha
 • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and zeal

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 116
57 977
113
amit mond, az rövid távon igaz, de a történelem azt mutatja, hogy az ilyen jellegű pofonok akkora erejűek is lehetnek, hogy komoly társadalmi/politikai változásokat okozhatnak, méghozzá nem feltétlenül abba az irányba,, amit eredetileg láttunk.

Lásd japán példáját, vagy akár Kínát.

Simán lehet, hogy a szükség lesz az, ami Oroszországban egy komoly ipari

Pénzük, nyersanyaguk lesz hozzá, a mérnöki/természettudományi magasoktatásban is jól állnak, tényleg csak a néplélek ill. a politikai rendszer akadályozza őket abban, hogy technológiailag/iparilag előrelépjenek.
Japánba és Kínába akadálytalanul áramlott be a nyugati technológia, Oroszországban más a helyzet a szankciók miatt, erről beszél a csóka is, úgy gondolták, hogy sokkal kényelmesebb és egyszerűbb a szénhidrogénekből és a nyersanyagokból meg élni, és ezért még most is nagymértékben függ a nyugati technológiától, ezért jelentenek nagy próblemat a szankciók a számára.
 
 • Tetszik
Reactions: Kopi2000

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
8 772
6 903
113
amit mond, az rövid távon igaz, de a történelem azt mutatja, hogy az ilyen jellegű pofonok akkora erejűek is lehetnek, hogy komoly társadalmi/politikai változásokat okozhatnak, méghozzá nem feltétlenül abba az irányba,, amit eredetileg láttunk.

Lásd japán példáját, vagy akár Kínát.

Simán lehet, hogy a szükség lesz az, ami Oroszországban egy komoly ipari

Pénzük, nyersanyaguk lesz hozzá, a mérnöki/természettudományi magasoktatásban is jól állnak, tényleg csak a néplélek ill. a politikai rendszer akadályozza őket abban, hogy technológiailag/iparilag előrelépjenek.

Putyin rendszere egyébként nyilvánvalóan megbukott az alkalmasság próbáján, mert töketlenkedett és balfaszkodott akkor amikor határozottan kellett volna viselkednie.

Tisztában kellett lenniük a hadseregük és technikájuk képességeivel, mégis elspórolták a modernizációt, miközben lett volna pénzük rá és egy csomó területen lett is volna orosz fejlesztésű eszköz.

Semmit nem tettek annak érdekében, hogy bővítsék a repülőgépgyártó/harckocsigyártó/harcjármű gyártó kapacitásaikat, miközben sejthették, hogy a helyzet háborúban fog kicsúcsosodni.

Végigasszisztálták a 2014-es ukrán hatalomátvételt, majd totál beküldték a létszám hátrányban levő és totál felkészületlencsapataikat a mészárszékbe.

Amikor kiderült, hogy itt nem lesz pár napon belül megadás vagy pláne átállás, akkor sem vonták le a következtetést, és nem kezdték el rombolni az ukrán stratégiai infrastruktúrát.

Ezt még most is alig teszik.

Tu 160-asokkal/TU-22M-ekkel már rég le kellet volna rombolni az összes komolyabb hidat a Dnyeper-en.Putyin ezzel a háborúval ebben a formában nem csak Oroszországgal, de az európai jobboldallal is brutálisan ki*tt, gyakorlatilag lerombolta a korábbi szobrát. És ne ma háborús bűnökkel, hanem azzal, hogy nem nyerte meg gyorsan ezt a háborút, sőt, még az is lehet, hogy lassan sem fogja.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 577
19 425
113

Részlet az Andrej Movcsannal készült interjúból.​

Szovjet újjászületés..​


Szele Tamás • 2022. május 11.


Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.
movcsan1.jpg


Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan's Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója. A legnagyobb orosz befektetési bank, a „Troika Dialog” korábbi ügyvezető igazgatója, a 7 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező „Renaissance Investment Management” csoport alapítója és igazgatótanácsi elnöke, a „Third Rome” alapítója. A Carnegie Alapítvány gazdasági programjának szakértője. Számos díj és kitüntetés nyertese, különösen „A legjobb vagyonkezelő” az orosz Forbes szerint, „A vagyonkezelő cég legjobb vezérigazgatója” az RBC szerint, „Az iparág legendája” a SPEAR's szerint, „Az év menedzsere” az RBC szerint stb. Az „Oroszország az igazság utáni korszakban” című könyv szerzője, számos gazdasági és pénzügyi tárgyú cikk és előadás szerzője. Az üzleti újságíráshoz való hozzájárulásáért kétszer kapta meg a „Presszvanie” díjat.
Még az a csoda, hogy nem írta meg a kollégina helyett a beszélgetést saját maga, de annak is nagy a sora, hogy miért nem – a most már élő sajtólegendának számító Novaja Gazetának adta az interjút, amit jelenleg Lettországban szerkesztenek a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov vezetésével – szóval a pénzügyek mestere nyilatkozott a sajtó mestereinek, közelebbről Irina Tyimakovának.

Éspedig arról, hogy mi lesz az orosz gazdasággal.

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg.

Oroszországnak még ez sem okoz gondot, mert a lakosság csökkenő jövedelme és a kieső import, valamint az, hogy a gazdag oroszok nem utazhatnak és költhetnek külföldön nagyrészt kompenzálja a problémát, vagyis Moszkvának nincs is most szüksége annyi devizára.


Nincs is tehát értelme a szankcióknak?​

A szakember szerint mégis van értelme a szankcióknak, a kereskedelmi és a technológiai kapcsolatok limitálásának. Hiszen az orosz gazdaságban hamarosan egy csomó probléma fog jelentkezni. A korábbi években évi 20 milliárd dollár értékben vett Oroszország az oroszországi beruházásokhoz nyugati eszközöket.


Hogyan jelentkezik majd ez a probléma? Oroszország katonai költségvetése évente mintegy 60 milliárd dollár, a katonai költségvetés fenntartása nem jelent nagy problémát. Különösen azért nem, mert a gazdaságra, a tudományra és a nemzeti projektekre fordított kiadások csökkenni fognak.

Viszont nyugati technológia hiányában az Ukrajnában elveszített orosz fegyverek pótlására Oroszország nem tud modern fegyvereket előállítani. Az orosz hadiiparban van képesség az egyszerű katonai felszerelések, a Kalasnyikovok, vagy a régi tankok előállítására, de ennél fejlettebb eszközökre nincsen. Vagyis jönnek újra a T–72-es tankok.

Autóipar, bútoripar​

Andrej Movcsan érthető példáival, az autóiparban nem lesz nyugati személyautó, de lesz autó, csak éppen egyszerűsített Nivák, ABS nélkül, légzsákok nélkül, régi fékekkel és kézi váltóval. Talán még szemléletesebb a bútoripari példája.

Oroszországban rengeteg nyírfa van, miért ne tudna maga bútorokat gyártani? Tud is valamilyet, de az ördög a részletekben van, Oroszország olyan zsanérokat és fogantyúkat tud csak gyártani, amilyeneket 50 évvel ezelőtt gyártottak. Megdöbbentő, de igaz, Oroszország még ilyen elemi alkatrészeket sem tanult meg gyártani az elmúlt évtizedekben

Az ország a szénhidrogénekért és fémekért kapott pénzből élt, és azt hitte, hogy ez örökké tart.


A közgazdász szerint tehát a szankciók miatt nem fognak az oroszok éhezni vagy meztelenül járni, de elvész Oroszország technológiai fejlesztési képessége. Tíz év szankciós világ után Oroszországnak már eszébe sem jutna megtámadni Ukrajnát, 15 év és a nyugati technológia olyan fejlett lesz, hogy az orosz nukleáris fenyegetés is megszűnik.

A szabad piac vége​

Miből emelkedett fel Oroszország az 1990-es években?

- teszi fel a kérdést a közgazdász.


– válaszol önmagának


Ha maradt egy cseppnyi ész…​

Andrej Movcsan szerint ha az ország vezetésében maradt egy cseppnyi ész, belátja, hogy semmi értelme Ukrajna legyőzésének.


És eközben mi lesz az orosz gazdasággal? Ha kivonulnak a nyugati cégek, papíron a Pepsi helyett az üzemekben kvaszt is lehet palackozni. De amikor kritikus helyzet adódik, importált alkatrészek nélkül nehéz lesz folytatni a termelést.

Lehet persze Kínával próbálkozni, de ők majd egész autót akarnak eladni sok pénzért, nem akarnak oroszországi összeszerelésbe fogni. Ilyen és hasonló gondolatok révén odajut a közgazdász, hogy


Putyin Oroszország jelenét már tönkretette de épp most háborúzza el az orosz nép jövőjét legalább száz évre., Be kell érnie azzal, hogy megteremtette a NATO egységét és részlegesen újraalkotta a Szovjetunió nyomorát. Azt azonban csak remélhetjük, hogy ezt felismerve, nem a nukleáris arzenálhoz nyúl, mert természetesen akkor is veszít, de akkor mindenki vele pusztulhat"


Szóval Oroszország számára a 90-es évek a felemelkedés időszaka volt. Neki biztosan, de a többség nem így élte meg.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 577
19 425
113
Japánba és Kínába akadálytalanul áramlott be a nyugati technológia, Oroszországban más a helyzet a szankciók miatt, erről beszél a csóka is, úgy gondolták, hogy sokkal kényelmesebb és egyszerűbb a szénhidrogénekből és a nyersanyagokból meg élni, és ezért még most is nagymértékben függ a nyugati technológiától, ezért jelentenek nagy próblemat a szankciók a számára.

Tudsz olyan országot mondani, amelynek nem jelentenének gondot?
A problémák ellenére Oroszország az egyik olyan ország, amely képes túlélni ilyen szintű szankciókat is. Zsanérok, b+, az nem embargós kettős hasznosítású csúcstechnika... de ha máshonnét nem, Kínából biztos tudnak venni.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 504
11 068
113
Igen, és akkor mi van mit nem értesz azon,hogy az Azovosok azt szerették volna, hogy a sebesülteket ukrán területre evakuálják, ebbe az oroszok nem mentek bele, így minden maradt a régiben,ehhez semmi köze nem volt Zelenszkijnek nem ő tiltotta meg az Azovosoknak, hogy elhagyják az Azovstalt az Azovosok nem mentek bele az oroszok feltételeibe.

A szavaim kiforgatásáról pedig csak annyit ,hogy te
nap kommenteztél nem én.
Az hogy ki mit nem tud megérteni, azt majd a fórumtársak eldöntik. :)
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
306
580
93
A csoportsérelmek egyéni teljesítmény elé helyezése, a múlt végképp eltörlése (szobordöntögetés).
Ez felszínes így.

A szobrok megmaradnak szoborparkokban például... méltó helyükre kerülnek és kerülnek helyükre más szobrok.
A hamis ideálok szobrait távolítják el... akik emberségességi szempontból már nem példaképértékűek. Ha túl sok csontváz kerül ki a kertjükből. Ez pont nem a múlt eltörlése, hanem az idealizált múlt realistább felfogása.
Pont nem elfelejtik a történelmüket, hanem feltárják árnyoldalait.
Amcsiknál:
Ha volt rabszorgatartók szobrait frekventált helyeken hagyják, akkor nem csak a kissebbséget provokálják, de a jobboldali radikálisoknak is adnak teret etnikai feszültségek keltésére.
Nyomatják a Critical-Race-Theory-t... ami kb olyan lenne, mint a Németeknél a nem felejtjük, felelősséget vállalunk.
A CRT is kb ez, hogy ne söprődjön szőnyeg alá a történelem árnyoldala sem (ez esetben szegregációs témákban)... és mi a reakció... Tucker Carlson diszkriminálva érzi magát...
:D
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
4 306
4 581
113
Tudsz olyan országot mondani, amelynek nem jelentenének gondot?
A problémák ellenére Oroszország az egyik olyan ország, amely képes túlélni ilyen szintű szankciókat is. Zsanérok, b+, az nem embargós kettős hasznosítású csúcstechnika... de ha máshonnét nem, Kínából biztos tudnak venni.

Az USA-nak nem okozna akkora gondot. Ők az egyetlen ország, amelyik rendelkezik mind nyersanyaggal, mind tudással, hogy önállóan is talpon maradjon. Visszaesés ott is lenne persze, de nem olyan durva, mint bárhol máshol.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
10 547
17 177
113
Állítólag az év végére legyőzik az oroszokat és visszafoglalják a Krímet is ! Csak az usa jó indaultától fog függeni hogy zelenszkij a seregével ne induljon Moszkvába !
Rossz az infód, jövőre van tervezve. :)

 
 • Tetszik
Reactions: paul64