[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 134
2 182
113
Hosszú idő után visszatértem (van aki örül, van aki nem... xd). Jelenlétem viszont nem lesz állandó (ennek viszont örülhetnek azok, akik nem csípnek engem :D), de úgy gondoltam most, hogy a Finnország-Svédország-Törökország-NATO témában meg kell nyilvánulnom. (tudom, ez csak kis részben érinti a topikot, de na, csak érinti)
Szóval:
Erdoğan játssza a régóta ismert 'török/oszmán játékot' (aminek hátterében többek között a földrajzi elhelyezkedés is fontos szerepet játszott/játszik), avagy a húzd meg, ereszd meg/pávatánc/többkulacsos, stb. dolgot. Ennek következtében To. vétózása várható volt (én már akkor sejtettem, amikor felvetődött a két ország csatlakozása...). Itt ő volt az egyedüli komolyan vehető vétójelölt. A törökök elsődleges célja a közel-keleti, elsősorban szíriai kurd kérdés megoldása. Ez aduász a kezükben, amit felhasználhatnak a NATO vétó formájában. Ezt most fel is használják, kihasználva az alkalmat, ami egyértelmű vált az északi országok NATO csatlakozási kérelmeinek benyújtásával (illetve már részben azzal, hogy a finnek és a svédek határozottan jelezték irányultságukat az ügyben). Az eddigi gyorsan változó véleményük annak tudható be, hogy vártak a kérelmek benyújtási szándékával. Az, hogy a "szultán" határozottan jelezte a két országnak, "Ne fáradjanak azzal, hogy diplomatákat küldenek!", az az USÁ-nak üzenet elsősorban, és nem a finneknek, illetve a svédeknek. Üzenet, hogy itt számukra magasabb szintű dologról van szó. Ez a dolog pedig az amerikaiak Szíriai Kurdisztánban való jelenlétének megszűntetetése, és a szíriai kurdok 'védelme'. Sőt, nem kizárt, hogy az USA több évtizedes kurd projektének feladása... Ez az ára annak, hogy ők is megszavazzák Finnország és Svédország NATO tagságát. Nyilván azért a törököknek is számít valamilyen szinten (sőt!, lásd történelem), hogy az oroszok meggyengülve legyenek, de jelenleg (illetve már az 1980/90-es évek óta) a kurd kérdés még mindig fontosabb. Az USÁ-nak tehát fel van adva a magas labda: választani kell a finnek-svédek és a (csak?) szíriai kurdok között... Ennek a döntésnek minden szempontból következményei lesznek: ha az USA enged a töröknek, lemondhat a kurdokról (amivel megy egy több évtizedes projekt a levesbe), viszont ha nem enged nekik, akkor vétó lesz, és a finn-svéd NATO tagság mehet a levesbe. Az amerikai politikának most döntenie kell, Európa vagy a Közel-Kelet a fontosabb? Ez azért is érdekes, mert ugye kérdés, Izrael mit szól ahhoz, ha a diverziós és ék (jól jönnek a zsidó államnak a kurdok...) szíriai kurdokat otthagyja az USA... Szerintem ez a fő háttere ennek az ügynek. De ez csak személyes vélemény, a következő napokban kiderül... Hogy miért? Nos, azért, mert a héten (már a vétó jelzése előtt tervezett!) tárgyalás lesz a törökök és az amerikaiak között. Ugye nem kell mondanom, hogy a csatlakozási kérelmek mellett miért most került ez a török vétó az asztara...
Ja, még valami:
Ha valaki figyelte a török nyilatkozatokat, láthatta, hogy a kurdok voltak a középpontban: "vannak fenntartásaink a finn-svéd csatlakozással-kurd terroristák-nem arról van szó, hogy elzárkózunk a finn-svéd csatlakozástól-nem támogatjuk a finn-svéd csatlakozást így-ne fáradjanak a finn-svéd diplomaták".
Ergo nem jelentették ki kategorikusan, hogy egyáltalán nem támogatják a finn-svéd NATO tagságot, csak azt, hogy ennek ára van, és szeretnének a legmagasabb szinten az amcsikkal tárgyalni. Ennyi szerintem.
Nagy játékosok ilyen szempontból a törökök (már az oszmán időkben is azok voltak), el kell ismerni (az 1974-es ciprusi balhét is kihozták viszonylag minimális retorzióval, ami nem elhanyagolható, főleg nem akkor, a hidegháború kellős közepén). Támogatják a háborúban fegyverrel (drónokat adnak nekik) és információval (sajtó adnak nekik-kapásból két [részben] török háttérű ukrán YouTube csatornát is ismerek) az ukránokat, többé-kevésbé velük szimpatizálnak, de másfelöl játszák a szokásos többkulacsos politikát... Persze azt is érdemes hozzátenné (mielőtt még valaki Magyarországgal hasonlítgatná össze a török államot, és teljesen követhető mintapéldaként hozná fel, ami finoman szólva sem arányos több szempontból... xd), hogy Törökország regionális középhatalom, hadereje pedig az egyik legerősebb a NATO-ban. Stratégia ponton fekszik az ország (Boszporusz, Kis-Ázsia)... Szóval viszonylag meghatározók Eurázsiában (mindig azok voltak). Ennek következtében nem engedheti el őt a NATO. Az EU tagsága már évekkel ezelőtt elúszott, szóval az nem prioritás szerintem itt (max. törhetnek egy kis borsot az EU orra alá, részben bosszúból, zsarolásból)...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 395
12 724
113
Ezt a katyvaszt képtelenség átolvasni és nem fogom elfecsérelni az időmet ennyi agymenés végigolvasására.

Számomra megfejthetetlen, hogy munkaidőben hogyan van erre lehetőség és idő, hetek óta. Feljövök és ugyanaz a szellemi homokozó megy.

Érdekes amúgy, hogy ha van ennyi idő erre, akkor miért nem láttam a tolongást a haditechnikai témát/cikkek esetében? Nem a szólászszabadságot kérem számon, hanem a döntés szeretném megérteni.

Amikor valami anyagtudományos dologról írok, akkor azt többször átgondolom, néha az itteni írásokat is elsütöm a mérnökképzésben. Vagyis nekem emiatt van egy haszon is.

De mi haszon keletkezik az n+1 alkalommal elcsépelt/belinkelt/autóskártyás bezzeg akkor ez vagy az szövegelésből!? Mi a haszna annak, hogy az ember a legdrágább tulajdonát erre használnja - mondhatni céltalanul!?

Segítsetek ezt megérteni, mert ez nekem magas és egyre többször látom ezt, hogy értelmetlen időtöltésre ennyi energia fordítódik - a világra gyakorolt hatása nulla - szemben az értelmes és teremtő dolgokra egyre kevesebb!?

Tudom, nem idetartozó és hangulatkeltő írás, viszont messze ebben a topikban a legnagyobb forgalom és a legtöbb ilyen eset. A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)

Köszönöm
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 134
2 182
113
Szerintem az F-35 programba akarja magát visszakönyörögni amiből az amerikaiak 19-ben kirúgták.
Az szerintem egy elenyésző ár a NATO vétóért cserébe... :) ;) Miért ne kérhetnék szempontukból a (szíriai) kurdok támogatásának leállítását? Nem lehetetlen... Sőt, tudjuk, hogy már Trump alatt a kurd projekt jegelve lett, szóval efelé mozdult a irány amerikai részről is.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 134
2 182
113
Szerinted a töröknek van szüksége a NATO-ra?
Valamennyire nekik is van... Addig biztosan, amíg meg nem erősödnek annyira, hogy esetleg kilépjenek. Jelenleg még mindig több előnnyel jár, mint hátránnyal az, hogy tagok, habár tény, a NATO-ban elfoglalt helyük némileg megkérdőjelezhetővé vált a "szultán" politikája óta...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
10 090
25 025
113
Ezt a katyvaszt képtelenség átolvasni és nem fogom elfecsérelni az időmet ennyi agymenés végigolvasására.

Számomra megfejthetetlen, hogy munkaidőben hogyan van erre lehetőség és idő, hetek óta. Feljövök és ugyanaz a szellemi homokozó megy.

Érdekes amúgy, hogy ha van ennyi idő erre, akkor miért nem láttam a tolongást a haditechnikai témát/cikkek esetében? Nem a szólászszabadságot kérem számon, hanem a döntés szeretném megérteni.

Amikor valami anyagtudományos dologról írok, akkor azt többször átgondolom, néha az itteni írásokat is elsütöm a mérnökképzésben. Vagyis nekem emiatt van egy haszon is.

De mi haszon keletkezik az n+1 alkalommal elcsépelt/belinkelt/autóskártyás bezzeg akkor ez vagy az szövegelésből!? Mi a haszna annak, hogy az ember a legdrágább tulajdonát erre használnja - mondhatni céltalanul!?

Segítsetek ezt megérteni, mert ez nekem magas és egyre többször látom ezt, hogy értelmetlen időtöltésre ennyi energia fordítódik - a világra gyakorolt hatása nulla - szemben az értelmes és teremtő dolgokra egyre kevesebb!?

Tudom, nem idetartozó és hangulatkeltő írás, viszont messze ebben a topikban a legnagyobb forgalom és a legtöbb ilyen eset. A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)

Köszönöm
Remélem, még lesz kis anyagtudomány töled a megfelelö topikban! Nekem, mint laikusnak, nagy élmény, föleg ahogy elöadod! :rolleyes:
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 134
2 182
113
Nem tudom, hogy volt e már szó az Azov-különítmény parancsnoka, Denys Prokopenko családi hátteréről. Hogy miért? Mert szerintem megér egy misét... A férfi finn felmenőkkel is rendelkezik, méghozzá nem akármilyenekkel: karéliaikkal! Apai nagyapja harcolt a téli háborúban, és egyedüli túlélője családjának... Ez mély hatást gyakorolt rá ahogy olvasom, szóval az orosz/szovjet ellenesség 'családi örökség'. Úgy tűnik, az ő és családjának bosszúját beteljesítette...
"Denis Prokopenko is of ethnic Finnic Karelian ancestry.[1] His grandfather was the sole member of his family to survive serving in the Finnish Defence Forces when the Soviet Union invaded Finland in the Russo–Finnish Winter War of 1939 and 1940.[4] The Finns fought off the Red Army to preserve national independence, but the resulting Moscow Peace Treaty forced Finland to cede to Russia much of historic Finnish Karelia—leaving the displaced inhabitants and their descendants with questions about the return of their lost homeland.[8][9] Consequently, the young Prokopenko today considers his fight to defend Ukraine against Russian imperialism from Moscow a personal matter, closely intertwined with his own family history:[4]
"It feels like I continued the same war, only on another section of the front, a war against the occupation regime of the Kremlin. My grandfather had such a terrible hatred for communism, for Bolshevism, for the Sovok... Can you imagine what it's like to lose your family? I mean, all his brothers perished, his kinfolk..."."
Forrás: Wiki
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 369
4 719
113
A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)
A jelenséget Parkinson egyik leghíresebb törvénye világítja meg:
Hősünk, aki magas rangú katona és történészprofesszor volt, eleget látott a seregben, hogy mély nyomot hagyjon benne a bürokrácia útvesztője:
Ha nem olvastad volna a könyvet, akkor alapmű a maga nemében és szívből tudom ajánlani, nem egy mai gyerek, de kellően szatirikus és aktuális, különösen ha mérnökként neked is időnként szembesülnöd kell a management és bürokrácia abszurditásával.
Könyvajánló:
 

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
1 218
1 138
113
Örülök hogy lejött az irónia ;)
Mégis mit kellene mondanom egy ilyen hülye kérdésre egy alkoholista, narkós kutyának, aki azon kívül hogy beállva másolgat és ontja ide az állítólagos magánéletét, leginkább arról ismerszik meg, hogy a beszedett gyógyszerek és a rávedelt pia mennyiségével egyenes arányban veszti el a helyesírási képességét? :)
Normalisan kerdeztelek, mert tenyleg erdekel az emberek, foleg a mostani hangadok motivacioja. Erre nem ilyen valasznak kellett volna jonni, hanem legfeljebb csendben maradni... Amugy, meg ha nem ismersz, akkor ne a masik karakteret gyilkolaszd, tultolva az egyeni problemakat. Senki sem tokeletes, en sem...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
983
7 253
93
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Ne zaklasd Wilsont ilyen katonai szakkérdésekkel! Azok a BMP1-esek oroszok és kész. Mert csak. :D
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
983
7 253
93
‼️A NATO mint szervezet semmit sem segített a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának – vádolta meg Kijev a szövetséget

Kuleba ukrán külügyminiszter a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy "az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO nem képes szövetségként bizonyítani egy kritikus helyzetben".

„Ez a NATO, mint szövetség, mint intézmény, amely nagyon keveset tud tenni, ha valamit, a résztvevők nagyon segítőkészek voltak. De a NATO mint szövetség nem tett semmit.”

Jaj de kellemetlen! :)

https://t.me/rusvesnasu/18770
Talán, mert Ukrajna nem NATO tag, és remélhetőleg nem is lesz az...
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
2 218
2 179
113
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Tessék, Chernihivben orosz Bmp-1. Ott nincsenek szakadárok(Amúgy semmi sem bizonyítja, hogy ne lettek volna szakadárok Bilohorivkánál).
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
983
7 253
93
Nézem ezt a videót az Azovstalból kihozott sérültekről, és eszembe jutott, hogy néhány napja szinte műtermi minőségű felvételek jelentek meg a lent szenvedő sebesültekről. A kettő között van egy szembeötlő különbség: a korábbi fotókon mindenki szakadt, végletekig mocskos, és koszos kötésekkel van ellátva, ez a mostani sérült a hordágyon meg mintha most zuhanyzott volna és a ruhája is tiszta és ép.
Valaki itt ordas módon hazudik... :D
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 410
56 437
113
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Elősször is amit az angolszász elemzés nem szentírás, mivel attól még hogy nem írtalák lehettek ott szaki egységek is másodszor, az még, hogy eddig nem láttunk mi BMP-1-t az orosz haderő kötelékében, nem zárja ki ,hogy nem is használják ôket,főleg annak fényében ,hogy az orosz és ukrán híradások szerint a donbaszi orosz offenzívában résztvevő alakulatok felszerelés veszteségeit régebbi raktári készleteiből pótolták.