[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 384
8 911
113
Szerinted a bankrabló azért rabol, mert úgyis letartóztatják.
:D
Vastag bőr kell az arcra, ilyen ordas hazugságokhoz.
Nem érzed, hogy milyen megalázó ez a magyarázkodás.
A finn, svéd párosnak volt 30 éve, mégsem léptek be....
Putyin háborút indít a nyugati országok ellen, ezért belépnek a NATO -ba.

Ez egy olyan következmény, amivel a háború előtt kellett volna számolni.
Putyin új vasfüggönyt épít, amivel elkeriti magát.
És még a háborút is elveszíti.
:)

"Szerinted a bankrabló azért rabol, mert úgyis letartóztatják."

Ehhez még távolról hasonlító dolgot sem írtam. Az "ordas hazugságos" tükörvádadhoz meg gratulálok ... :)

Kezdjük is mindjárt ezzel: "Putyin háborút indít a nyugati országok ellen" - így többes számban. Esetleg elkezded felsorolni azokat a nyugati országokat?

Egy okkal hogyan számolnál következményként - okoska? Nyilván amikor két évtizede a NATO már nyíltan (valójában már korábban) elsőszámú ellenségeként deklarálta Oroszországot, akkor azt is Putyin építette? Meg az ezen időszakban bevezetett szankciókat is? Meg az elmúlt két hónapban meghozottakkal is Putyin építi a vasfüggönyt? Na, jól van - egyes leülhet ...

A háborút nem fogja elveszíteni ... ;)

Apropó, ha már "bankrablós" példa. Szerintem sokkal jobban klappol az alábbi hír ehhez. A "lopikálás" már "jogállamisági szintre" emelve - gratulálok ehhez a németeknek is. Persze az eddigi államosítások meg muszka lóvé zabrálások, továbbá az azon történő fennakadáson, hogy a muszka nem hajlandó olajat és gázt hosszú távon ingyen (fizetés nélkül) szállítani meg hasonlók sorába szépen illeszkedik ...


Németország pénzügyminisztere nem zárja ki, hogy a Nyugat által befagyasztott orosz pénzeket elkobozzák, és azokat Ukrajna háború utáni újjáépítésére használják fel. "Politikailag nyitott vagyok az orosz központi banki eszközök külföldön történő lefoglalásának gondolatára. Az Európai Unióban és a G7-ek között tárgyalunk erről a kérdésről, és már vannak egyedi javaslatok is az asztalon" - mondta Christian Lindner a Handelsblatt német kiadásának.

A német pénzügyminisztérium vezetője ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott arról, hogy az orosz oligarchák befagyasztott tőkéjét és vagyonát Ukrajna újjáépítéséhez lehetne vonzani. Szerinte a magánvagyon esetében minden a jogi lehetőségektől függ. "Be kell tartanunk a jogállami elveket, és amikor orosz oligarchákkal van dolgunk" - mondta Lindner.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
4 722
13 217
113
Kárpátaljai magyar ismerős szerint, most jön még a feketeleves, állítólag 21-e után, teljes határzár lesz Ukrajnában, aggódik, hogy a szüleinek sikerül_e időben kijutni, elmondása szerint a környékükön több magyarok által otthagyott házba ukránokat költöztettek (csináltak valami törvénymódosítást a kisajátításra) a helyi hivatalnokok segítségével vannak monitorozva a magyar lakta házak, ezeket adják oda első körben, illetve megkérdeztem mi igaz, a benzinkuton kényszersorozott emberekről, azt mondta, hogy náluk is a faluban többnyire mindenkit visznek aki 60 év alatt van, nem számít hogy beteg, nem beteg.. valamire majd jó lesz, állítsa szerint volt egy tolószékes ember, azt is elvitték hogy majd aknát ásni jó lesz (ezekkel a szavakkal mondta) a srác 6 éve él Magyarországon, egy fordítóiroda alkalmazottja (angol-ukrán-magyar) a jelenlegi hadiállapot miatt nem tud hazamenni, az egész család ki van idegileg, ő a szülei, rokonai miatt,hogy mi lesz velük azok meg miatta, hogy mi van vele itt "idegenben".

Ezt meg csak úgy, bár lehet 'vótmá

https://fb.watch/d03wgcHypI/
Az ENSZ/EBESZ elé kell vinni.
Te linkelted be hogy az Azovosok a Zelenszkijnek könyörögnek, hogy evakuálják a sebesült katonákat, én pedig elmondtam neked, hogy nem könyörögtek Zelenszkijnek, hanem arra kérték, hogy oldja megy
Erdogannak is könyörögtek, Macronnak is.

Részlet az Andrej Movcsannal készült interjúból.​

Szovjet újjászületés..​


Szele Tamás • 2022. május 11.


Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.
movcsan1.jpg


Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan's Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója. A legnagyobb orosz befektetési bank, a „Troika Dialog” korábbi ügyvezető igazgatója, a 7 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező „Renaissance Investment Management” csoport alapítója és igazgatótanácsi elnöke, a „Third Rome” alapítója. A Carnegie Alapítvány gazdasági programjának szakértője. Számos díj és kitüntetés nyertese, különösen „A legjobb vagyonkezelő” az orosz Forbes szerint, „A vagyonkezelő cég legjobb vezérigazgatója” az RBC szerint, „Az iparág legendája” a SPEAR's szerint, „Az év menedzsere” az RBC szerint stb. Az „Oroszország az igazság utáni korszakban” című könyv szerzője, számos gazdasági és pénzügyi tárgyú cikk és előadás szerzője. Az üzleti újságíráshoz való hozzájárulásáért kétszer kapta meg a „Presszvanie” díjat.
Még az a csoda, hogy nem írta meg a kollégina helyett a beszélgetést saját maga, de annak is nagy a sora, hogy miért nem – a most már élő sajtólegendának számító Novaja Gazetának adta az interjút, amit jelenleg Lettországban szerkesztenek a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov vezetésével – szóval a pénzügyek mestere nyilatkozott a sajtó mestereinek, közelebbről Irina Tyimakovának.

Éspedig arról, hogy mi lesz az orosz gazdasággal.

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg.

Oroszországnak még ez sem okoz gondot, mert a lakosság csökkenő jövedelme és a kieső import, valamint az, hogy a gazdag oroszok nem utazhatnak és költhetnek külföldön nagyrészt kompenzálja a problémát, vagyis Moszkvának nincs is most szüksége annyi devizára.


Nincs is tehát értelme a szankcióknak?​

A szakember szerint mégis van értelme a szankcióknak, a kereskedelmi és a technológiai kapcsolatok limitálásának. Hiszen az orosz gazdaságban hamarosan egy csomó probléma fog jelentkezni. A korábbi években évi 20 milliárd dollár értékben vett Oroszország az oroszországi beruházásokhoz nyugati eszközöket.


Hogyan jelentkezik majd ez a probléma? Oroszország katonai költségvetése évente mintegy 60 milliárd dollár, a katonai költségvetés fenntartása nem jelent nagy problémát. Különösen azért nem, mert a gazdaságra, a tudományra és a nemzeti projektekre fordított kiadások csökkenni fognak.

Viszont nyugati technológia hiányában az Ukrajnában elveszített orosz fegyverek pótlására Oroszország nem tud modern fegyvereket előállítani. Az orosz hadiiparban van képesség az egyszerű katonai felszerelések, a Kalasnyikovok, vagy a régi tankok előállítására, de ennél fejlettebb eszközökre nincsen. Vagyis jönnek újra a T–72-es tankok.

Autóipar, bútoripar​

Andrej Movcsan érthető példáival, az autóiparban nem lesz nyugati személyautó, de lesz autó, csak éppen egyszerűsített Nivák, ABS nélkül, légzsákok nélkül, régi fékekkel és kézi váltóval. Talán még szemléletesebb a bútoripari példája.

Oroszországban rengeteg nyírfa van, miért ne tudna maga bútorokat gyártani? Tud is valamilyet, de az ördög a részletekben van, Oroszország olyan zsanérokat és fogantyúkat tud csak gyártani, amilyeneket 50 évvel ezelőtt gyártottak. Megdöbbentő, de igaz, Oroszország még ilyen elemi alkatrészeket sem tanult meg gyártani az elmúlt évtizedekben

Az ország a szénhidrogénekért és fémekért kapott pénzből élt, és azt hitte, hogy ez örökké tart.


A közgazdász szerint tehát a szankciók miatt nem fognak az oroszok éhezni vagy meztelenül járni, de elvész Oroszország technológiai fejlesztési képessége. Tíz év szankciós világ után Oroszországnak már eszébe sem jutna megtámadni Ukrajnát, 15 év és a nyugati technológia olyan fejlett lesz, hogy az orosz nukleáris fenyegetés is megszűnik.

A szabad piac vége​

Miből emelkedett fel Oroszország az 1990-es években?

- teszi fel a kérdést a közgazdász.


– válaszol önmagának


Ha maradt egy cseppnyi ész…​

Andrej Movcsan szerint ha az ország vezetésében maradt egy cseppnyi ész, belátja, hogy semmi értelme Ukrajna legyőzésének.


És eközben mi lesz az orosz gazdasággal? Ha kivonulnak a nyugati cégek, papíron a Pepsi helyett az üzemekben kvaszt is lehet palackozni. De amikor kritikus helyzet adódik, importált alkatrészek nélkül nehéz lesz folytatni a termelést.

Lehet persze Kínával próbálkozni, de ők majd egész autót akarnak eladni sok pénzért, nem akarnak oroszországi összeszerelésbe fogni. Ilyen és hasonló gondolatok révén odajut a közgazdász, hogy


Putyin Oroszország jelenét már tönkretette de épp most háborúzza el az orosz nép jövőjét legalább száz évre., Be kell érnie azzal, hogy megteremtette a NATO egységét és részlegesen újraalkotta a Szovjetunió nyomorát. Azt azonban csak remélhetjük, hogy ezt felismerve, nem a nukleáris arzenálhoz nyúl, mert természetesen akkor is veszít, de akkor mindenki vele pusztulhat"

Ki a fene ez a Movcsan? A befektetési bankárok gyöngye? Kazária okiratait kellene a válaszhoz átnézni.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
593
1 364
93

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
1 218
1 138
113
Unalmas már ez a Führerezés, Oroszország mindig ilyen volt, felül döntenek, lent végrehajtanak. Joszif is rendszeresen felvette a telefont és rácsörgött xy hadosztályparancsnokra és utasítgatta (tilos a visszavonulás, támadni kell, ha öngyilkosság is stb.) Putyin ilyen PR-videóbeszélgetéseket szokott folytatni mindenféle területen lévő vezetőkkel, nem csak katonákkal.
Hitler nem tetszelgett a nagy hadvezér pózában, de párszor igaza volt a tábornokaival szemben, akik túl óvatosak voltak. Máskor nem. De ebbe a képbe azért belejátszik az, hogy a háború után szinte az összes életben maradt Wehrmacht-tábornok rákente az összes kudarcot, és azt állította, hogy ha ez a hülye bajszos nem szól bele, ők megnyerték volna a háborút. Azért a valóságban ez nem volt ilyen egyszerű. Moszkva alatt megtiltotta a visszavonulást, ami jó döntés volt, a szovjet ellentámadás sikerei nem voltak stratégiai jelentőségűek. Ha a tábornokaira hallgat, úgy jár a Wehrmacht 1941-42 telén, mint a Grande Armée.
De tény, hogy voltak súlyos melléfogásai, ragaszkodott Kijev és a Krím bevételéhez a további gyors előrenyomulás helyett, pedig jó eséllyel összeomlottak volna az oroszok, ha Moszkvát sikerül előbb elérni. Dunkerque-nél úriemberként menekülni hagyta a briteket, ahelyett hogy egyszer és mindenkorra véget vetett volna a brit birodalomnak, mert ha odaveszik, fogságba esik az egész bagázs, és nem tudják visszacsónakáztatni, akkor ez bekövetkezhetett volna. De ő még mindig békében reménykedett az "angolszász testvérnép" britekkel. Kb. mint ahogy Putyin az ukránokkal kapcsolatban ápol hasonló téveszméket.
Azt azert nagyon birom, amikor ilyen megerto vagy (megertoek vagytok) a valasztott diktatoraitokkal. De, az EU vezetok sarozasa ennel joval kisebb "bunokert" sem esik nehezedre ( nehezetekre)....
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 145
1 651
113
 • Tetszik
Reactions: Sniper