[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
Mondjuk ők jobban visszaolvasnak mint te, sőt mondok neked mást normálisabb hangot ütnek mint te és így egyből prezentálom nekik az ominózus hozzászólást, tudod én az amilyen az adjon isten olyan lesz a fogadj isten elvét követem az életben és ezen a fórumon is.
Jó továbbra sem sikerült a témánál maradni, hogy jött ide most az adjon isten?:D
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 384
8 920
113
Itt van az orosz olaj ára a tavalyi év elejétől:

75b5e603b0cc2450eb254892e1c3fd59.jpg


forrás: https://www.neste.com/investors/market-data/crude-oil-prices

A tavalyi év elejétől az ár felment valami 50 dollárról egészen 100 dollárig bő egy év alatt, majd a konfliktus és szankciók miatt lement 60-70-re. Az igaz, hogy az orosz olajbevétel 50%-kal nőtt idén. De ennek az az oka, hogy az idei év nagy részében a háború előtti magas olajár volt. Utána viszont visszaesik az olajár. Vagyis a konfliktus miatt, a konfliktus miatt áresés miatt brutális mennyiség olajpénzektől esett el Oroszország.

Tehát igaz, hogy Oroszország olajbevétele nőtt idén 50%-kal és az is igaz, hogy a konfliktus miatt visszaesett a bevétele. A két dolog azért lehet egyszerre, mert az idei év nagy része a konfliktus előtti idő. Ahogy telik az idő egyre kevésbé lesz igaz, hogy nőtt az idei bevétel, idővel meg alacsonyabb bevétel lesz az idei, ha nem változik valami radikálisan.

A cikk hazudik, amikor a kettőt összemossa és úgy állítja be, hogy a szankciók miatt nőtt volna a bevétel. Ami nem is túl meglepő, mert a Világgazdaság az NER lap...

Az biztos, hogy jelenleg az Ural árán jókora diszkont van a Brenthez képest, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy azért az elmúlt 5 évben nem nagyon járt az Ural hordónkénti ára 80 dollár felett, jellemzően alacsonyabb ára volt, mint most. Tehát a Brenthez képest esett az ára (bár pontosabb azt mondani, hogy a Brent ára lőtt ki, az Ural meg nem), az oroszoknak viszont ez még mindig kényelmesen nyereséges. Ha ennyi marad, az nekik valószínűleg bőven megfelel.

@beta , A megoldást nem is olyan régen írtam. Nem csak egy fajta orosz kőolaj van (!!). Házi feladat: majd nézd meg hány orosz olaj fajta (legalább a 6 fő fajtát) dönget jelenleg masszívan $100 hordónkénti ár felett ...

Akkor még a kiscsiliárd féle muszka 'Blend' -ekről nem is beszélve amiknek a piaca most úgy pörög, mint egy ringlispíl ...

Azt is írtam, hogy a mi diszkontáras csöves muszka olajunkból azért túl sok következtetést ne vonj le (a teljes orosz olajexportra vonatkozóan). Ez nekünk jó áras meg jó minőségű. Azért mondjuk az Ural $80 feletti ára se sz@r ár muszka szempontból ...

Így már ki fog jönni a matek, hogy miért szedi meg magát az orosz ...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 786
14 934
113

OROSZORSZÁG ÚJ TOS-2 TERMOBÁR RAKÉTARENDSZERÉT ELŐSZÖR UKRAJNÁBAN HASZNÁLTÁK – JELENTÉS.​

Az oroszországi új TOS-2 Tosochka termobarikus rakétarendszert az Ukrajnában folyamatban lévő orosz különleges katonai hadművelet során használták először harcban – jelentette május 28-án a TASS az orosz védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva.

Az orosz hírügynökség szerint a TOS-2 rendszereket a kijevi erők állásai ellen használták Harkiv város közelében.

2-2021-2.jpg"TOS-2 rendszereket használtak Harkov irányában" - mondta az ügynökség forrása, hozzátéve, hogy jelenleg sok más új rendszert tesztelnek az ukrajnai hadszíntéren.
A TOS-2 a szovjet TOS-1 termobarikus rakétarendszer új generációja. Míg a TOS-1 és a TOS-1A a T-72 harckocsi alvázra épült, a TOS-2 egy Ural kerekes összkerékhajtású alvázra épül a mobilitás növelése érdekében.

Az új rendszer akár 24 220 mm-es rakétával is élesíthető, akárcsak a TOS-1 és a TOS-1A. A rakéták füstgyújtó vagy üzemanyag-levegő robbanófejekkel kaphatók. Legfeljebb tíz kilométeres hatótávolságuk van.

A régebbi TOS-1-től és TOS-1A-tól eltérően a TOS-2 digitális tűzvezérlő rendszerrel, modern irányzékkal, navigációs rendszerrel és precíziós irányítású fegyverekből származó elektronikus védelmi rendszerrel van felszerelve. A rendszer saját daruval is fel van szerelve, így nem kerül külön utántöltő jármű közelébe.

A TOS-2-t jelenleg az NPO Splav gyártja. A rendszer csak tavaly állt szolgálatba Oroszország központi katonai körzetében.

A TOS rendszert a gyalogság, páncélozott járművek és megerősített építmények, például árkok, alagutak és barlangok legyőzésére fejlesztették ki. Az orosz hadsereg az ukrajnai hadművelet kezdete óta hatékonyan használja a TOS-1A rendszereket a kijevi erők ellen.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 459
113
https://karpathir.com/2022/05/28/az-ukran-fegyveres-erok-egyotodet-nok-alkotjak/
"AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK EGYÖTÖDÉT NŐK ALKOTJÁK
Az ukrán hadsereg létszámának egyötödét a gyengébbik nem képviselői teszik ki, közölte Olena Zelenszka.
Az ukrán first lady szerint ez a legmagasabb mutató még a NATO tagországok viszonylatában is, írta Zelenszka Telegram oldalán a Hősök napja alkalmából... "
 
 • Vicces
Reactions: Totya

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
4 927
6 959
113
@beta , A megoldást nem is olyan régen írtam. Nem csak egy fajta orosz kőolaj van (!!). Házi feladat: majd nézd meg hány orosz olaj fajta (legalább a 6 fő fajtát) dönget jelenleg masszívan $100 hordónkénti ár felett ...

Akkor még a kiscsiliárd féle muszka 'Blend' -ekről nem is beszélve amiknek a piaca most úgy pörög, mint egy ringlispíl ...

Azt is írtam, hogy a mi diszkontáras csöves muszka olajunkból azért túl sok következtetést ne vonj le (a teljes orosz olajexportra vonatkozóan). Ez nekünk jó áras meg jó minőségű. Azért mondjuk az Ural $80 feletti ára se sz@r ár muszka szempontból ...

Így már ki fog jönni a matek, hogy miért szedi meg magát az orosz ...

Ha ennyire tudod, akkor írd le a fajtákat, azok mennyiségét és arányát a kivitelben, és árváltozásaikat. Amúgy az adott cikk az Urals-ról írt - legalábbis a számolt összegek alapján.
 
 • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
Az a probléma, hogy ha valaki rávilágít,vagy utána megy a dezinfonak akkor egy szarlavina indul el amit egyben törölni kell, és olybá tűnik mintha minden résztvevő hibás lenne benne. Így az a választás marad, hogy vagy szó nélkül hagyjuk a non-stop agymosást vagy etetjük a trollt. Ignorra lehet tenni, aminek megint az a következménye, hogy az olvasók 90%a csak őt látja.