[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
528
4 542
93
Ha elolvasod megvan a lényeg!Jól álcázott,beesett táncokat buta bombákkal nappal nem tudták megsemmisíteni miközben volt hogy éjszakai bevetésen 20 F111-es 80 lézerbombával jól álcázott harckocsit semmisített meg!Mellesleg 6km magasból 3 generációval ezelőtti pawe track konténerekkel!Ukrajnában se mindig van felhő,pára és q sivatagban is van hogy homokvihar teszi lehetetlenné a lézer bombák alkalmazását!Buta bombák tömeges alkalmazása 70-es évek 80-as évek elejének szintjén!

Ez tök igaz amit írsz. De elbeszélünk egymás mellett.

Egyrészt, mint írtam, nem ismerjük a preciziós csapások számát és arányát.

Másrészt ezek mellett simán megfér a buta bomba tonnaszám szórása is.
És bármennyir is hisznek egyesek a modern kor vívmányaiban, azért egy sok hektáros erdő benőtt lövészárkait (és mint láthattuk vannak ilyenek szép számmal), amennyire nem lehet egy egész front szakaszon műholddal lekövetni, annyira nagyon is jól lehet gradokkal, tosokkal, butabombákkal puhítani.
És ismétlem, mint írtam is korábban, ettől még simán lehet, hogy a jelenlegi háború esetén is több harcjárművet lőnek ki prec fegyverrel.

Szerintem biztos lesznek majd beszámolók idővel, könyvek, ahol az "élményeiket" megosztják ukrán katonák, milyen volt a lövészárokban, mikor a 70es évek haditechnikájával puhították őket.
Szerintem nem kérdés, hogy élniük kell a buta bombák lehetőségével, ha van az IS.
Ettől még áll amit írsz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 091
44 764
113
Tehát elvesztettek 471 darab BMP-t, mire elkezdtek felszerelni pótpáncélt és grillrácsot. Gratulálok. Mindenesetre ugyanaz a probléma az orosz hadsereggel, ami a magyarral is. Ez a kép idén készült nálunk:

5799351000323X36D.jpg


A magyar hadsereg vezetői vajon miért nem hajlandók gondoskodni arról, hogy a BTR-koporsókban legalább egy kis esélye legyen a magyar katonáknak valahogy így:
1563514089_-82at.png
Talan ha telirakod homokzsakkal vagy bazalt zuzalekkal valamit er, de akkor meg tul nehez a btr. Tok mindegy van - e rajt, ettol komolyabb pancelzatok is siman kifekszenek a szomszedban. Nyitva kell hagyni az ajtokat rajt, meg nem kell benn rostokolni. Mondjuk Mariupolban vidaman harcoltak veluk lexarva mindent. Ahhoz kepest mennyire fikazta mindenki folyton a Btr-80-at amire kell es valo boven megfelel ma is, oldalajto vagy farmotor ide vagy oda.
A BMP-t sem fogja megmenteni a plusz pancelvedelem, ha rendesen elkapjak. Akna, ATGM, tuzerseg, harckocsi kicsontozza. Cserebe lassabb, nehezebb es le lesz rongyolva rajt a racs meg a potpancel a hasznalat kozben.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
528
4 542
93
Oké, de kell 2 dolog
1. távolság mondjuk 1 méter a csirkehálótól
2. páncéltat, mert az valmi csekély, amit harckocsi ellen találtak ki, azt benyeli 1 méterről is

Ha te ülnél benne és menni kéne a frontra, felraknád azt a pár tízezer forintnyi szögvasat rá vagy a 2 dolgot hajtogatva beülnél és elindulnál?

Ez nem úgy működik, hogy minden esetben tökéletes a találat. És ha a kumulativ töltet átvisz 500mmt, akkor 501mmel túléled. Lehet nem tökéletes a találat, lapos szögben éri.. A töltet szétroncsolódik, nem jo a "fókusza", stb. Erre mind realis esély van és akkor túléled. Nézd meg a videót , amit belinkeltek.
Nyilván beállított teszteken nincs értelme. Ahogy egy nlaw is kiszed bármit beállított teszteken. Aztán mégis van harckocsi, ami a gyakorlatban túléli.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
18 879
51 278
113
Ne már, srácok.

Itt a teljes cikk:


"Lehet, hogy Aresztovics magyarázata Szeverodonyeck szinte teljes elvesztésére ahhoz hasonló kommunikációs fogás, mint amikor az ukrán elnöki kabinet azt mondta, hogy az Azov gárdisták teljesítették a küldetést és kimenekültek az Azovsztalból, miközben valójában orosz hadifogságba kerültek."

Ha ebből nem derül ki, hogy az ominózus Portfolio-szerző is hülyeségnek gondolja az ukránok kijelentését, akkor semmiből. De szerintem a cím is kellően ironizálóra sikerült.

Nyilván, ilyen helyzetben nem lehet azt megtenni, hogy teljesen figyelmen kívül hagyod a kommunikációjukat, mert mégiscsak de facto valamennyire hivatalos forrás állítja egy háborús helyzetben lévő ország politikai vezetéséről. De szerintem kellően ki lett domborítva, hogy egy kicsit valóságtól elrugaszkodott az ukrán kommunikáció ebben az esetben (is).

Azt meg ne várjátok a Portfolio-tól, hogy Vadhajtások / Kuruc stílusban írjon, ha valamivel nem ért egyet a szerző. Szeretjük azért a dolgokat egy kicsit cizelláltabban megfogalmazni.
Ezért nem irónia:
"Kadirov arról is írt korábban, hogy az orosz különleges erők képzik ki a csecsen önkénteseket, akik fontos részét képezik az Ukrajna ellen indított offenzív műveleteknek. Ha ez igaz, az cudar képet fest az orosz különleges erők kiképzési módszereinek hatékonyságáról, hiszen néhány csecsen harcos még az irányzékot sem tudja használni a fegyverén, vagy éppen a tárnál fogják az AK-jukat."
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
797
3 954
93
Egy a háborút szentesítő, pártoló egyházi személy...
A hit embere kéne hogy legyen... most csak egy pont, ahol Pujtyin bandája pénzt tud biztonságosan forgatni, forgattatni... hála az Orbanátornak.

"Nem egyházi, hanem világi törvényhozók ezt a háború miatt megváltoztatták és az athéni alá sorolták át."

Hiszen az Ukrán pátriárka maga jelentette be pár napja/hete. A mostani támadás és Kirill áldása után... 2022-ben.
Magabiztos komment, de nem nyert. Már 2019-ben szétvált az orosz és az ukrán ortodox egyház. Azonban Ukrajnában maradt egy Kirillhez hű szárny. Ők voltak azok, akik néhány napja szakítottak Kirillel és függetlenné váltak.
 
 • Tetszik
Reactions: paul64 and Lando

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
18 879
51 278
113
Ezt minden kaprostúró-rajongónak érdemes megnéznie!
Teljes a stáb, még szikrázó "becsapódást" paintball markerrel lövöldöző forgatási asszisztens is van :D
Hőshonvédőcsaládapák, az... csaló gecik :(

(Volt már egy videó úgy másfél hónapja, amikor valami diadalmas bevonulást videóztak, ott is nagyon kilógott a lóláb).
Persze, hogy nem lehet fbn megosztani! :D
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
2 792
5 572
113
Ha te ülnél benne és menni kéne a frontra, felraknád azt a pár tízezer forintnyi szögvasat rá vagy a 2 dolgot hajtogatva beülnél és elindulnál?

Ez nem úgy működik, hogy minden esetben tökéletes a találat. És ha a kumulativ töltet átvisz 500mmt, akkor 501mmel túléled. Lehet nem tökéletes a találat, lapos szögben éri.. A töltet szétroncsolódik, nem jo a "fókusza", stb. Erre mind realis esély van és akkor túléled. Nézd meg a videót , amit belinkeltek.
Nyilván beállított teszteken nincs értelme. Ahogy egy nlaw is kiszed bármit beállított teszteken. Aztán mégis van harckocsi, ami a gyakorlatban túléli.
Ez így mind szép, de ha 5-10 cm-re rakok egy rácsot egy 10 mm-es páncéltól akkor mennyivel nagyobb az esélye, hogy túléljen egy RPG találatot? Mert az a képen nem tank. Oké, lehet 5 fokos becsapódásnál nagyobb, ha pont eltereli a kummulatív sugarat 5 fokkal. De ez csak az én agymenésem, lehet rosszul gondolom.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
797
3 954
93
Barley megfosztaná Magyarországot a vétójogtól…
Ha így megy tovább, 2-3 hónap és itt áll előttünk a vegytiszta DEMOKRÁCIA, a maga meztelen valóságában.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
285
2 000
93
Ukrajna egyetlen esélye az oroszok előtti kapitulációban rejlik.

Twitty tábornok, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának volt parancsnok-helyettese a Military Watchnak adott interjújában megosztotta elképzelését a helyzetről:

"Az ukránok erre a csatára vannak ítélve, Ukrajna összeomlását csak úgy lehet megállítani, ha mielőbb elfogadják Oroszország feltételeit, kapitulálnak előttük. Az ukránoknak nincs elég harci erejük az ellenálláshoz, nem elég motiváltak és szemérmetlenül repülésben és technológiában alulmúlja az oroszokat. Ezt semmiféle nyugati segítség nem fogja megoldani.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/11501
Nem találtam a hivatkozott cikket a Military Watch-on. ellenben van itt egy másik:
https://www.cfr.org/event/russias-war-ukraine-how-does-it-end
"Twitty tábornok:
Nos, ahogy ezt megnézem, tudod, Austin államtitkár kijelentette, hogy meg fogjuk gyengíteni Oroszországot. Nem igazán határoztuk meg, hogy mit is jelent a gyengítés, mert ha most megnézzük az ukránokat, akkor erősen hiszek Colin Powell doktrínájában – egy bizonyos ellenséget erővel legyőzünk. És most, amikor egy pillantást vetünk Ukrajnára és Oroszországra, körülbelül egytől egyig. Az egyetlen különbség az, hogy Oroszország sokkal nagyobb katonai erővel rendelkezik , mint az ukránok.

Így nincs lehetőség arra, hogy az ukránok valaha is elpusztítsák vagy legyőzzék az oroszokat, és így igazán rá kell jönnünk, mit jelent itt a végállapotban a gyengülés. És azt is elmondom, Richard, hogy az ukránoknak soha nem lesz elég harci erejük ahhoz, hogy Ukrajnából is kiszorítsák az oroszokat.... "
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
4 019
11 103
113
A Kapor Mozi Művek bemutatja:

"Május 3-án az orosz védelmi minisztérium videókat osztott meg az ukrán fegyveres erők rendezett harci műveleteiről. A videókon kamerák láthatók, az AFU szolgálatosai a filmrendező utasításait követik."

Arany málna díjas alkotás!:rolleyes:
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
173
2 208
93
Ezért nem irónia:
"Kadirov arról is írt korábban, hogy az orosz különleges erők képzik ki a csecsen önkénteseket, akik fontos részét képezik az Ukrajna ellen indított offenzív műveleteknek. Ha ez igaz, az cudar képet fest az orosz különleges erők kiképzési módszereinek hatékonyságáról, hiszen néhány csecsen harcos még az irányzékot sem tudja használni a fegyverén, vagy éppen a tárnál fogják az AK-jukat."
Ja, de ez egy full másik cikk és ha tetszik, ha nem, igaz:


 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
2 997
18 409
113
A DPR tüzérei New York közelében megsemmisítik az ukrán fegyveres erőket New York (az ukránok Novgorodszkojénak nevezték el) donyecki irányban.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 139
4 746
113
Igen, ez amúgy azért fontos az életszínvonalhoz mert?
Mert sok ember szereti ezeket, az oroszoknál is. Nekem speciel nem fontos a meki.
Hány oroszt ismersz, aki ott is él? Közülük hányan panaszkodnak, és pontosan mire?
Csak mert én ismerek párat: van aki azért panaszkodik mert a "nyugati" intimbetét meg harisnyanadrág nem kapható (igen, hölgy az illető :) ), csak orosz meg kínai. De kapható. A másik felük meg nem panaszkodik egyáltalán, mindent meg tud venni, amit addig is megvásárolt.

Bónuszként találd ki, melyik él Moszkvában és melyik egy vidéki városkában ;)
Ha hadigazdaság lesz és tömegével küldik a sorozott katonákat Ukrajnába akkor kicsit más lesz a helyzet mint most. Jelenleg még tartják magukat a különleges hadművelethez az oroszok és nem akarják hogy a lakosság sokat érezzen belőle, de ez tényleg kezd tarthatatlanná válni.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 601
12 175
113
Az Izyum-frontról érkező meglehetősen gyér jelentések ellenére a harcok keményen folynak. A mi oldalunkon kevesebb a veszteség, és nemhogy nem csökkent, hanem még növekszik is az ukrán fegyveres erők részéről. A fő harcok jelenleg az erdőkben és a kisebb településeken zajlanak. A képen a különleges erőink tegnapi rajtaütésének eredménye látható a Harkivi terület és a DNR határán lévő erdőben.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/11509?single
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
11 055
29 188
113
Mert sok ember szereti ezeket, az oroszoknál is. Nekem speciel nem fontos a meki.

Ha hadigazdaság lesz és tömegével küldik a sorozott katonákat Ukrajnába akkor kicsit más lesz a helyzet mint most. Jelenleg még tartják magukat a különleges hadművelethez az oroszok és nem akarják hogy a lakosság sokat érezzen belőle, de ez tényleg kezd tarthatatlanná válni.
Mi kezd tarthatatlanná válni? Honnan tudod ezt te, a foteltábornok? Mi a hiteles forrásod?
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
121
595
93
Ezért nem irónia:
"Kadirov arról is írt korábban, hogy az orosz különleges erők képzik ki a csecsen önkénteseket, akik fontos részét képezik az Ukrajna ellen indított offenzív műveleteknek. Ha ez igaz, az cudar képet fest az orosz különleges erők kiképzési módszereinek hatékonyságáról, hiszen néhány csecsen harcos még az irányzékot sem tudja használni a fegyverén, vagy éppen a tárnál fogják az AK-jukat."
Mi a gond a tárnál fogott AK--val? Érdekelne a véleményed, légyszives fejtsd ki az álláspontodat ezzel kapcsolatban! Köszönöm!
 
 • Tetszik
Reactions: vata and paul64

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 089
7 301
113
Mert sok ember szereti ezeket, az oroszoknál is. Nekem speciel nem fontos a meki.

Ha hadigazdaság lesz és tömegével küldik a sorozott katonákat Ukrajnába akkor kicsit más lesz a helyzet mint most. Jelenleg még tartják magukat a különleges hadművelethez az oroszok és nem akarják hogy a lakosság sokat érezzen belőle, de ez tényleg kezd tarthatatlanná válni.
Azt amúgy jelzem, hogy Litvániában és onnan északra egyáltalán nincs meki, mégis élnek az emberek. Van helyette ugyanis más gyorsétteremlánc, amely képes ugyanazt a szemét minőséget előállítani (Ott Hesburger van mindenfelé, ami amúgy finn étteremlánc, és egy fikarcnyit sem jobb a hamburgerük a mekinél, sőt, szerintem még sikerült azt is alulmúlniuk).
Emellett mint olvashattuk, már a meki is visszament az oroszokhoz, csak álnéven, mert nem akartak veszni hagyni egy ekkora piacot.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
13 554
27 406
113
Ez így mind szép, de ha 5-10 cm-re rakok egy rácsot egy 10 mm-es páncéltól akkor mennyivel nagyobb az esélye, hogy túléljen egy RPG találatot? Mert az a képen nem tank. Oké, lehet 5 fokos becsapódásnál nagyobb, ha pont eltereli a kummulatív sugarat 5 fokkal. De ez csak az én agymenésem, lehet rosszul gondolom.

Az RPG fogó rács azért működik, mert a rács eltöri a réztölcsért még azelőtt, hogy az RPG orrán lévő gyújtó aktiválná az RPG-t.
Így nem jön létre a kumulatív sugár.
Más kérdés, hogy néha a rácsot éri a gyújtó, olyankor kakuk van.
Illetve nem tudom, hogy a papír vékony oldalfala a BTR-nek mennyire bírja a több kg tnt egyenérték lökéshullámát.
Amúgy a NATO és az SZU tapasztalat is az volt, hogy a jól elkészített rács kb. minden második RPG ellen nyújtott védelmet a való életben.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 091
44 764
113
Ez így mind szép, de ha 5-10 cm-re rakok egy rácsot egy 10 mm-es páncéltól akkor mennyivel nagyobb az esélye, hogy túléljen egy RPG találatot? Mert az a képen nem tank. Oké, lehet 5 fokos becsapódásnál nagyobb, ha pont eltereli a kummulatív sugarat 5 fokkal. De ez csak az én agymenésem, lehet rosszul gondolom.
8-10mm lemezrol beszeltek amit megvaltanatok a raccsal. Ennyire erovel Szuzuki Swiftre is felrakhatnatok. A harcjarmu es a katona az fogyoeszkoz, bele kell torodni. Meg kell elozni hogy olyan helyzetbe keruljon ahol kilohetik.
Ha így megy tovább, 2-3 hónap és itt áll előttünk a vegytiszta DEMOKRÁCIA, a maga meztelen valóságában.
Kozben azert ok veszik am az atcimkezett orosz olajat...

Ja, de ez egy full másik cikk és ha tetszik, ha nem, igaz:


Kerdezd meg a kollegat hogy ha a magyar meg a jenki katona fogja a tarnal a fegyvert akkor az miert profi kikepzes. Mig ha a csecsen akkor az miert nem? En se ugy tanultam egyebkent, de kioktattak itt hogy maradi vagyok.

Itt meg egy hős Nato kikepzesen atesett hoholhonved, lehet dicsoiteni meg varni ide az EU-ba.

 
 • Tetszik
Reactions: paul64