[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

duckdodger ™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 013
11 993
113
Egy cirkáló rakéta 200-300 kg robbanó anyagot tartalmaz akár amerikai tomahawk,akár orosz kalibr ami miatt viszonylag korlátozott a pusztító erejük.Ezekkel nem lehet kiváltani se egy strike eagle se mondjuk egy Su 34 csapásmérő potenciálját amik 4 egy tonnás vagy akár a strike eagle 20 darab kissebb méretű sbd precíziós bombát is célba juttathat.Cm maximum csak fix telepítésü radarok elpusztítására alkalmas nem ez a feladata.Ehez nagy számú "Wilde weasle"bevetések szükségesek amire az amerikaknak például ott vannak nagyobb számban az F16CJ,F18G gowler gépek haarm rakétákkal.
egy CM ami magyarul manőverező robotrepülőgép, 4-500kg-os harci résszel rendelkezik...
kisebb, Wild Weasel , Growler , HARM....
Ha mr egyszer diktálnak, kérd meg a főnököt hogy betűzze ̶a̶ ̶s̶u̶s̶t̶o̶r̶g̶ó̶s̶... az ismeretlen szavakat. ;)
Fiatalok tiporják egymást, hogy önkéntesnek jelentkezhessenek az ukrán honvédségbe!

Vagy ételhez próbálnak jutni emberek.
Csak nehogy a second hand cuccok helyett behívókat kézbesítsenek :D
Valami bűzlik,mert a kamerák órája érdekesen jár.
Hát Bellingcat, kell még valamit mondanom Ildikó? :D :D :D
A kimúlt, bomlódó brit birodalom "leszerelt" (inkább átcsatornázott) titkosszolgái által üzemeltetett FOS/agitprop osztályának produktuma. Sajnos a szag velejárója a bomlásnak... :(
Viccen kívül : Ez a Bellingcates műholdkép (aminél a google earth klasszisokkal jobb) kb a hoztam is valamit, meg nem is témakör. Semmi sem megállapítható róla. Megjegyzem, akár félre is mehetett a rakéta, nem lenne abban semmi meglepő. Rendes műholdképről megállapítható lenne, mert azon lehetne azonosítani a becsapódás helyét. Kíváncsi leszek ki meri majd kiadni, mert abban kurva biztos lehetsz, hogy mind a NATO-nak mind az oroszoknak megvan már. Én egyetlen dolgot zárnék ki jelenleg, mégpedig azt, hogy egy többmillió dolláros rakétát szándékosan civil célpontra indítottak volna.
Érdekes ez megint.
Ott egy kép, amin aztán semmi és senki nincs- odaböfögi XY ,hogy az ukrán veszteség. Mert?
Elég megguglizni a képet, mindenhol orosz veszteségként van fönt, már több hete. Az bárhogyan is,
de több bizonyíték, hogy ukránok fotózkodtak előtte, mint a nagy semmi.
+ezt a minden bizonyíték nélküli lőszerraktár a plázában dolgot is marha könnyen magatokévá tettétek.
Semmi igényetek nincs az iránt, hogy vmi minimális kis objektív megerősítés legyen mögötte?
A félrement rakéta mit sért? A saját önérzeted? Vagy miért ez az ab-start ellenkezés minden alkalommal?

+ @Ooorky
Ha valóban az a tiszt van a képen, akkor kvára nem lehet dolgoztatni.
Azt csak legénységi állománnyal lehet megtenni, ellentételezés fejében.
Szerintem az elhelyezési körletet takaríthatja...
Most mi az orosz narratíva? Eddig nem azt mondták az orosz állami tisztviselők, hogy az ukránok fegyvert tároltak a plázában? Akkor viszont el találtak egy plázát... Ezek szerint még ők is hazudtak. Párhuzamos narratívákat nyomat megint a kgb propaganda.
Lennél szíves linkelni, hol állított ilyet Konasenkov altábornagy elvtárs? Csak mert az a hivatalos álláspont momentán. ;)
Nagy pontosságú, mint az egyáltalán nem precíziós múzeumszökevény Kh-22? :D

@BigTony
Aha. Csak azt felejted el, hogy először volt a pláza és utána a gyár. Vagy előre felrobbantotta magát a valami a majd becsapódó vmitől? :eek:

@reich_und_roll
Lehet, viszont nincs kitéve válaszcsapásnak -egyelőre. És én abban se vagyok biztos, hogy a flottán kívül más még képes indításra.
Jelzés? Kétlem. Anno a HH alatt is pontosan tudvalevő volt, hogy a boomerek merre járnak. Most meg depláne - erre vehetsz mérget is.
H-22? Baszod azon 1000 kilós harci rész van tele fincsi rózsaszín hexogénnel, ha az baszódik be a Plázába, ott akkora kráter lenne, hogy víz fakad az alján...
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 233
7 760
113
Most én nem tudom hogy mit csinált ez az ember, de azt irod hogy tengerészgyalogos. Ha hivatásos ukrán katona, akkor miért nem egyenruhában van a katonai börtönben, és miért kell egyáltalán szart lapátolnia melegítő nadrágban? Látom az Azovos jelet a ruháján, de azért nem ártana egy kicsit bővebb infot nyomni, hogy miért vicces a fenti kép a melegitőben álldogáló hadifogolyról. Mert önmagában szerintem nem vicces. Ha elkövetett azon kivül bármit is, hogy a hazáját védte, akkor OK. Csak arról nem irtál, hogy háborús bűnös lenne. Jelenleg ő egy független ország katonája, aki megadta magát mint hadifogoly. Helyezd már légyszives valamilyen kontextusba a képet, hogy tudjak nevetni rajta.
Hadifoglyokat lehet dolgoztatni...

Felismeri valaki, melyik híres ukrán katona van a képen? :)
9WOyEeeZoLs.jpg

Mondjuk ezen a képen kurvára nem dolgozik egyik sem.
Pont tornáznak, tornadresszben, a szegényes, épp kéznél lévő edzőeszközök félreértésre, félremagyarázásra adnak okot ! :oops:
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
591
2 949
93
Érdekes ez megint.
Ott egy kép, amin aztán semmi és senki nincs- odaböfögi XY ,hogy az ukrán veszteség. Mert?
Elég megguglizni a képet, mindenhol orosz veszteségként van fönt, már több hete. Az bárhogyan is,
de több bizonyíték, hogy ukránok fotózkodtak előtte, mint a nagy semmi.
+ezt a minden bizonyíték nélküli lőszerraktár a plázában dolgot is marha könnyen magatokévá tettétek.
Semmi igényetek nincs az iránt, hogy vmi minimális kis objektív megerősítés legyen mögötte?
A félrement rakéta mit sért? A saját önérzeted? Vagy miért ez az ab-start ellenkezés minden alkalommal?

+ @Ooorky
Ha valóban az a tiszt van a képen, akkor kvára nem lehet dolgoztatni.
Azt csak legénységi állománnyal lehet megtenni, ellentételezés fejében.
Jó dolog kritikusan nézni a híreket. De mindig csak az egyik oldalt?
És mi van, ha háborús bűnösnek tartják? Vagy terroristának? Nem megfelelő a helyzet a moralizálásra mert értelmetlen.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 504
11 068
113
Ukrajna fegyveres erői komoly kommunikációs problémákkal küzdenek.

A New York Times beszámolója szerint ezek a problémák "nagyon sokba kerülnek" az ukrán fegyveres erők számára.

Az egységparancsnokoknak "hírvivőkön" keresztül kell kommunikálniuk a harcosokkal.

A kommunikációs rendszereket rendszeresen zavarják az orosz elektronikai hadviselési rendszerek is.

A kommunikációs rendszerek hiánya azt eredményezi, hogy az ukrán egységek gyakran egymással is harcba keverednek.

Vannak olyan esetek, amikor ukrán katonák a saját tüzérségük tüzétől haltak meg.

A NATO-n keresztül történő szállítások nem fedezik az ukrán fegyveres erők szükségleteit alapvető dolgokban, és Ukrajna maga valószínűleg nem is lesz képes erre.

https://www.nytimes.com/2022/06/25/us/politics/commandos-russia-ukraine.html?searchResultPosition=1
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
323
2 207
93

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére.​

2022-06-28 08:22

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.


Juvin szerint a NATO az Európai Uniót “tagjainak regisztrációs hivatalának” tekinti, és ettől a logikától vezérelve nyomást gyakorol olyan országokra, mint Grúzia, Örményország és Ukrajna, “amelyek sem földrajzilag, sem politikailag, sem humanitárius szempontból soha nem voltak Európa részei”, valamint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó, azzal a céllal, hogy felvegye őket az USA vezette katonai szövetségbe.A jelenlegi biztonsági helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepített Törökországba, az egykori Szovjetunió pedig Kubába telepítette hadseregét. Akkor azonban “a diplomácia kerekedett felül”, és a felek elismerték a kölcsönös aggodalmakat a biztonsági szférában – jegyezte meg a francia törvényhozó, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben Washingtonnak számolnia kell Moszkva aggodalmaival, és ki kell vonnia közepes hatótávolságú rakétáit Lengyelországból és Romániából, valamint be kell zárnia biolaborait és vegyifegyver-kutató központjait Oroszország határainál.

“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.
A mai naptól, ennek az embernek semmilyen biztosítást nem kötnék, még a macskájára sem (hátha az is orosz) a biztosítók helyében.
A meglévőeket azonnal múlt havi hatállyal felmondanám..
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
958
3 833
93
Gondolom ezt nem valami rejtett előitélet mondatja veled. :)
Harcmodor, pontatlan fegyverek? Any proof? (Bármi bizonyíték?)

Ui: nevethetsz, de tudod az érzés majdnem olyan mint a segglik.. mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másiké. Az hogy te mit érzel, az legyen a te dolgod, attól még a tények azok tények.
Ui2: kozben állitolag Torokország elfogadta a svédek és finnek nato csatlakozását. Egyre kozelebb a 3. Vh. Szerintem..
Hát egyszer sem láttam a felháborodott kommenteket az oroszbarátoktól a több száz oroszok által megölt ukrán gyerek miatt. Vagy az ukránokat hibáztatjátok vagy még helyeslitek is a gyilkosságot.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
3 244
5 209
113
Hát Bellingcat, kell még valamit mondanom Ildikó? :D :D :D
A kimúlt, bomlódó brit birodalom "leszerelt" (inkább átcsatornázott) titkosszolgái által üzemeltetett FOS/agitprop osztályának produktuma. Sajnos a szag velejárója a bomlásnak... :(
Viccen kívül : Ez a Bellingcates műholdkép (aminél a google earth klasszisokkal jobb) kb a hoztam is valamit, meg nem is témakör. Semmi sem megállapítható róla. Megjegyzem, akár félre is mehetett a rakéta, nem lenne abban semmi meglepő. Rendes műholdképről megállapítható lenne, mert azon lehetne azonosítani a becsapódás helyét. Kíváncsi leszek ki meri majd kiadni, mert abban kurva biztos lehetsz, hogy mind a NATO-nak mind az oroszoknak megvan már. Én egyetlen dolgot zárnék ki jelenleg, mégpedig azt, hogy egy többmillió dolláros rakétát szándékosan civil célpontra indítottak volna.H-22? Baszod azon 1000 kilós harci rész van tele fincsi rózsaszín hexogénnel, ha az baszódik be a Plázába, ott akkora kráter lenne, hogy víz fakad az alján...
1.Szerintem sem direkt volt.
2. Elég nagy összevisszaságot csinált, szóval sztem simán lehet KH22
A pontos kráterezési képessége (ezt levédetem :D ):
5m átmérő, 19,6nm terület, 12m mély

3. hajó elleni rakéta, szárazföldi viszonyok közt 200-300m -es a szórása... miért nem Kalibr-ot használtak?
Lehet mégsincs annyi prec fegyver, mint ami kéne? Ez a célpont indokolta volna, már ha foglalkoznának a 'járulékos veszteséggel'... :(
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
215
1 408
93
Érdekes ez megint.
Ott egy kép, amin aztán semmi és senki nincs- odaböfögi XY ,hogy az ukrán veszteség. Mert?
Elég megguglizni a képet, mindenhol orosz veszteségként van fönt, már több hete. Az bárhogyan is,
de több bizonyíték, hogy ukránok fotózkodtak előtte, mint a nagy semmi.
+ezt a minden bizonyíték nélküli lőszerraktár a plázában dolgot is marha könnyen magatokévá tettétek.
Semmi igényetek nincs az iránt, hogy vmi minimális kis objektív megerősítés legyen mögötte?
A félrement rakéta mit sért? A saját önérzeted? Vagy miért ez az ab-start ellenkezés minden alkalommal?

+ @Ooorky
Ha valóban az a tiszt van a képen, akkor kvára nem lehet dolgoztatni.
Azt csak legénységi állománnyal lehet megtenni, ellentételezés fejében.
Az ukrajnai orosz hadifoglyok állapotáról van valami releváns infótok? Már mint azokra gondolok akiket nem végeztek ki, vagy kínozta halálra az ukrik.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
831
6 475
93
1.Szerintem sem direkt volt.
2. Elég nagy összevisszaságot csinált, szóval sztem simán lehet KH22
A pontos kráterezési képessége (ezt levédetem :D ):
5m átmérő, 19,6nm terület, 12m mély

3. hajó elleni rakéta, szárazföldi viszonyok közt 200-300m -es a szórása... miért nem Kalibr-ot használtak?
Lehet mégsincs annyi prec fegyver, mint ami kéne? Ez a célpont indokolta volna, már ha foglalkoznának a 'járulékos veszteséggel'... :(
De áruld már el, hogy honnan tudjuk, hogy nem Kalibrovot kapott?! Vagy csak én vagyok lemaradva pár sör miatt? (Mégegyszer, a multiple sources nem bizonyíték. Illetve, ha kifogyóban vam, akkor tegnap még miért repültek a Kalibrek??)
 
 • Tetszik
Reactions: Centquri prime

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
17 815
47 288
113
Jól szétlőtték ezt a panelrengeteget. Ez tuti nem fog életre kelni egyhamar.


Ezt pedig kizártnak tartom. Vagy segget csináltak a törökök is szájukból?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
3 327
14 609
113
Az a pláza nem most települt e gyár mellé.Mindenesetre jó indokot adtak az eltalálásával hogy fokozzák a nyugati fegyverszállításokat korszerű légvédelmi rendszerek(NASAMS,Patriot)leszállításának felgyorsításához.
Hiszen a nyugatnak roppant fontos az ukrán katonai infrastruktúra megvédése, mint az közismert.
Nem, nem az. Az egyetlen fontos dolog a nyugatiaknak az időhúzás, és az oroszok gyengítése.
 

duckdodger ™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 013
11 993
113
Nagy pontosságú, mint az egyáltalán nem precíziós múzeumszökevény Kh-22? :D

@BigTony
Aha. Csak azt felejted el, hogy először volt a pláza és utána a gyár. Vagy előre felrobbantotta magát a valami a majd becsapódó vmitől? :eek:

@reich_und_roll
Lehet, viszont nincs kitéve válaszcsapásnak -egyelőre. És én abban se vagyok biztos, hogy a flottán kívül más még képes indításra.
Jelzés? Kétlem. Anno a HH alatt is pontosan tudvalevő volt, hogy a boomerek merre járnak. Most meg depláne - erre vehetsz mérget is.
Még egy dolog :
Egy H-22esből egy ilyen felvételen szart sem látnál, ez inkább lesz egy hagyományos kalibrálás. Viszont az 500 kilós harci rész is csúnyán lebontotta volna a plázát, ha direktben oda csapódik be.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 497
5 927
113
Tegyük fel igaz a hír, tudja a fene. Valamiért van egy olyan érzésem hogy az orosz támadásokban sokkal többen haltak meg egyszerűen a harcmodoruk és a fegyvereik pontatlansága miatt is.
B@szod ember! Neked elmentek otthonról teljesen? Végtelen nagy russzofóbiádban nem tünt fel az az apró tény, hogy az ukránok által használt Tochka-k szovjet eredetű fegyverek? Mond, mégis hogyan lehetnek az egyébként évtizedekkel modernebb orosz preciziós fegyverek pontatlanok és az ukránok által használt, egyébként szintén orosz(szovjet) tervezésű rég rakéták pontosak?
Nem kell válaszolnod. Költői kérdés volt.

Iszonyatosan zokni szintre süllyedt a topik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
17 815
47 288
113


 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
3 244
5 209
113
De áruld már el, hogy honnan tudjuk, hogy nem Kalibrovot kapott?! Vagy csak én vagyok lemaradva pár sör miatt? (Mégegyszer, a multiple sources nem bizonyíték. Illetve, ha kifogyóban vam, akkor tegnap még miért repültek a Kalibrek??)
Volt videó is róla ha jól rémlik.
Kh-22 olyan gyors, hogy előbb hallod a robbanást magát, mint a rakétát 4,6mach.
Kalibr-al nem ment volna ennyire mellé - ha feltesszük, hogy a járulékos veszteség elkerülése kívánatos:
Kalibr CEP-je:
FWXHUr6XoAIYiNX


Kh22 CEP -je:
FWXFT0aXwAEbIZn
 
 • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
545
4 738
93
Az én véleményem az, hogy az oroszok max csak Donbaszt tudják behúzni a most megszállt területek mellett és utána szerintem jó esély van arra, hogy befagy a konfliktus, a beérkező nyugati nehézfegyverzet csak max megállítani képes az oroszokat, mivel szerintem egy hatékony ellentámadáshoz egy minőségben és mennyiségben is megfelelő légierőre és légvédelmi rendszerekre (csapat légvédelem) lenne szüksége az ukrán haderőnek és annak felállítása (ha sor kerül rá)
sok időbe fog kerülni az ukránoknak.
Lehet, hogy pár évre befagy a konfliktus, és később újrakezdik. Attól is függ Putyin meddig marad és ki lesz utána. Szerintem fontos, hogy marad-e tengeri kijárata az ukránoknak, mert ha nem, akkor abba nem fognak beletörődni. Most úgy néz ki Odessza megmarad nekik, kérdés az oroszoknak mennyire kell.
 
 • Tetszik
Reactions: Wilson