[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 545
21 668
113
A szankciók működnek:


És ennyi, nem találtam semmi érdemlegeset, az éjszakai (USA-ban délutáni) műszak chug-on azzal múlatja az időt, hogy disznókról oszt meg képeket/videókat.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
332
2 402
93
Azert ez beszedes, kiurultek az orosz katonai bazisok az ukran haboru ota.
Ez tobb dolgot jelent:
-Mindenkit es mindent Ukrajnaba vittek a daraloba
-Nincs semmi amivel potolni lehetne a hianyzo allomanyt
-Az orosz hatarvedelem gyakorlatilag papirvekony

Csak ennyi? Több szokott lenni. Most elszomorodtam. Amúgy az megvan, hogy a Oroszország atomnagyhatalom? Ha egy WC-s néni őrizné azt a határt, akkor sem mernének ugrálni a Finnek.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
654
5 085
93
Azert ez beszedes, kiurultek az orosz katonai bazisok az ukran haboru ota.
Ez tobb dolgot jelent:
-Mindenkit es mindent Ukrajnaba vittek a daraloba
-Nincs semmi amivel potolni lehetne a hianyzo allomanyt
-Az orosz hatarvedelem gyakorlatilag papirvekony

Vagy csak kitelepültek a saját műveleti területükre..., maholnap a térség már NATO-orosz határ lesz, nem? Egyébként a 2000 ottani katonából valami 800 ment el valahová a cikk szerint, az ukrajnai "célállomás" csak egy szakértő feltételezése. Egyébként sok értelmét nem látnám abból a térségből Ukrajnába dobni erőket.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
80
394
53
Igen, kedves pravoszlav, megismetelted a terelest, gratulalok. ( az eredeti kommentedben meg azzal vadoltal, hogy parasztok vagyunk, erre volt pelda Kopernik, meg hogy a nyugati orszagresz amit felszabaditottunk az a nemeteke volt. Ja, mert ha valami evszazadokig megszallva van, akkor mar az ovek? Mond ezt egy magyarnak, kedves pravoszlav, hogy Erdely az roman, mert regota az. Gratulalok. Szanalmasak vagytok. Nem is ertem egyebkent, hogy minek oltok ennyi energiat a magyar tarsadalom atformalasaba (legalabb 15 orosz es 10 ukran ir itt), nem szlavok, tehat ugyis folytatni fogjatok a kiirtasukat amint kilepnek a NATO-bol, de ti tudjatok. Teged is ignorra teszlek, nem tudom miert maradtal eddig ki. Szep napot.
Kérlek, a szemetet inkább odahaza szórd el.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
6 736
17 373
113
Két elenzés:

A cím ne tévesszen meg senkit, nem paranoid összeesküvésről szól, hanem a nyugat és ukrajna viszonyáról, a nyugati haditechnika hatékonyságáról és Fehéroroszország szerepéről


Ez meg egy átfogóbb elemzés, Litván gazdaság és a szankciók, a finn NATO tagság és az EU gázszolidaritási terve, picit kilógva a holland gazdák tiltakozása is belekerült, de mivel a négy témából három az ukrán háborúhoz kapcsolódik ide teszem:

 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
273
1 896
93
Banderánál jó helyen van!
4lWecgjsXYQ.jpg

L4o416r4qXQ.jpg

Thalito do Vale, 39, taken part in HUMARITARIAN missions??? WTF? ? ? Emberek meggyilkolása mióta humaritárius tevékenység? Lehet le vagyok maradva, de eddig úgy gondoltam, hogy kaját osztani, sebesülteket ellátni az az, de mesterlövészkedni???? A végén még kiderül hogy Hitler meg Sztálin is humaritáriánus akciókban vett részt?
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 181
9 386
113
Mintha szándékosan ki akarnák nyírni az eut ezek az ursuláék.

Érdekesség
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 717
11 340
113
https://karpathir.com/2022/07/06/az-oroszok-mozgositast-hirdettek-ukrajna-megszallt-deli-regioiban/
"AZ OROSZOK MOZGÓSÍTÁST HIRDETTEK UKRAJNA MEGSZÁLLT DÉLI RÉGIÓIBAN
Az oroszok általános mozgósítást rendeltek el Ukrajna megszállt területein, és újabb területek elfoglalását tervezik, írta az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központjának jelentésére hivatkozva az rbc.ua hírportál.
Az elfoglalt Bergyanszkban megkezdték a mozgósítás előkészítését. A társasházak közös képviselőit arra utasították, hogy nyújtsák át a hadköteles korú lakók névsorát.
A mozgósítás feltétele az orosz személyi igazolvány megléte, amelyet az orosz hatóságok adnak ki a megszállt területeken.
Fokozták a mozgósítást Luhanszk megyében is, az egyik húsfeldolgozó üzem és a „Luhanszki Állami Kulturális Akadémia” összes férfi dolgozóját bevonultatták az orosz hadseregbe."
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
3 613
5 307
113
Az igazság valahol félúton lehet. Az ukrán vezetés szerintem már belenyugodott abba, hogy a keleti területek elvesznek (bár nem ezt mondják), és így a még valamit érő katonákat Nyugaton tartják.
Pár éve már kiemelt NATO tagok partnerek, ahogy azt valaki már emlegette itt: közös hadgyakorlatok, külföldön bevethető alakulatok, stb. Abba bőven belefér, hogy van egy kemény mag, aki NATO-kompatibilis kiképzést kapott, rendesen fel van (még) szerelve, és Kijev környékén tartják, vésztartaléknak.
De azt nem hiszem, hogy nagy számosságban rendelkezésre állnának. Azt meg egyáltalán nem, hogy ezeket küldenék a keleti darálóba... Talán majd Odesszába, ha az oroszok egyáltalán eljutnak oda.
Az állítólag épp külföldi kiképzés alatt állók száma meg biztos nem lesz több ezres nagyságrendűnél.

Amit még mindig nem értek, az az orosz légierő csökkentett habzású bevetése. Gondolkodok itt már egy ideje ezen, vajon miért lehet.
Az USAF ugye erősen támaszkodik mindenféle előretolt megfigyelőkre (JTAC). De őket az elmúlt 30 évben eléggé "belátható" terepen alkalmazták (=sivatagok). Ukrajna meg minden, csak nem az - bár a terep többnyire sík, ugyanakkor erősen erődített ráadásul mindenhol erdősávok szabdalják. Lehet, hogy egész egyszerűen nincs LOS a földi célmegjelölőknek, hogy tartósan pontcélokat határozzanak meg? Egyébként ha ismert mondjuk egy megerősített pozíció (lövészárok), mennyi értelme van ezeket "sima" (nem-termobár) bombákkal támadni?
Végülis a "lassú" haladás oka valahol itt lehet: hatalmas síkságok, minimális domborzattal, erdőkkel-városokkal szabdalva. Az ellenség meg szó szerint bárhol lehet. De tipikusan közel valamilyen civil infrastruktúrához és/vagy beásva. Olyanok, mint a hangyák :)

Olyan hírszerzése meg szemmel láthatóan nincs az oroszoknak, hogy ezeket a gócpontokat módszeresen felszámolják.

És akkor ott van a millió rubeles kérdés: miért áll még a Rada? Miért áll még a hadügyminisztérium? Miért él még Z?
... miért működik még a vasúti infrastruktúra Nyugat-ukrajnában?
Szerintem:
Eleve nem ezres nagyságrendben állnak rendelkezésre az oroszoknak a korszerű harci repülőgépek. Ha felpörgetnék (még jobban) a bevetésszámot, akkor már brutálisan fogyna a gépekből a repóra (lehet, hogy így is van, csak nyilván nem kötik ezt sem az orrunkra). Valamiért úgy rémlik, hogy ez még az USA-nak is jelentkezett gondként az utóbbi háborúkban.
Már az is valami, hogy ennyi gépet rendre emelni tudnak. Ehhez mennyi pótalkatrész kell, mennyi javítókapacitás? Számolni kell a nagyjavítások miatti kiesésekkel is, s nem ártana, ha a gépek többsége hadra fogható lenne/rendelkezésre állna szerte az országban.
Az USA gyakorlatilag az egész NATO légi erejével karöltve (nem tudom, hogy milyen arányban) vetette be a saját gépeit Irakban, Szerbiában, Afganisztánban. Az oroszok csak a saját erejükre támaszkodhatnak.
A gyártás (pótlás is!) nem százas nagyságrendben történik.
Ráadásul a mai gépek rettentő összetettek, nem gyárthatók villámgyorsan sehol a világon.
Nem a II. VH idején járunk, amikor csak a Lavocskin-5-ből 9920 darab készült.
Talán nem is túlzással, ha volt egy fűrészüzem, meg egy gépállomás pár kolhoz között, már részt tudott venni a gyártásában.
Ma ez már elképzelhetetlen.

Mennyi időt kellett várnunk az elvesztett kétüléses Gripen pótlására?

Szóval szerintem nem véletlen, hogy "csak" annyit vesz részt a légierő, amennyit (érzékelni vélünk belőle).

Kéretik nem ízekre szedni a hozzászólásom, csak egy bár folyamatosan, de felszínesen érdeklődő laikus vagyok.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
3 774
16 793
113
Még kétszer duplázzák az energia költséget egy éven belül, és attól függetlenül fog a brit politika változni, hogy addig ki volt hatalmon.

Többen mondjátok, hogy Oroszország csak egy benzinkút, nyersanyagforrás ország, semmi több. Lehet. De ez kb. olyan, mint amikor a városi ember azt mondja a gazdára, hogy csak egy paraszt, semmi több. Bezzeg amikor a benzinkutas / gazda beint nekik, akkor kiderül, hogy kinél is van az igazi hatalom.

Én rohadt mérges vagyok. Az EU vezetésre. A britek és az amerikaiak szankciózgassanak nyugodtan, ha akarnak, nem érdekel, de az EU beszállásával minket is berántottak a kollektív szívásba, ez nagyon dühítő. Egyetlen dolgot kellett volna tenniük Ukrajna kapcsán: semmit. Esetleg sajnálkozni, és felhívni a tárgyalásokra a figyelmet. És nem lett volna semmi gebasz, az oroszok visszaállították volna a 2014 előtti állapotokat, és kész. Az ukránok sem kerültek volna rosszabb helyzetbe, tekintve, hogy eddig is egy átlagos afrikai ország szintjén álltak, köszönhetően az óriási korrupciónak náluk. De Európa nagy részének kb. semmi észrevehető változást nem hozott volna.
Ezzel szemben sok pénzt és munkát rááldozva sikerült az egész kontinenst beásni a szarba, amibe még mindig befelé megyünk és fogalma sincs senkinek, hol lesz a mélypont. Csak gratulálni lehet hozzá.

Kicsit off volt, elnézést érte, de időnként ki kell írnom magamból :)
Sokan hisznek abban, hogy a magasabb megélhetési költségek valami magasztos célt szolgálnak majd. Szerintem még nem tudják, hogy pontosan mit, de biztos jó lesz - nekik.