[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 413
64 956
113
Kramatorszk, Donyecki Népköztársaság.

Az orosz fegyveres erők csapásának eredménye az ukrán fegyveres erők objektumára.
-------------------------------
Azov túlélői a Himars csapás követően a Jelenovszkij előzetes letartóztatásban lévő laktanyában megosztják benyomásaikat Lend-Lease-ről, a megígért elnöki kivonásról, és halott testvéreikre gondolnak.

 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 201
5 560
113
Édes faxom mit vettunk meg!
Díszhadseregnek díszágyú...
A puskajuk meg elolvadt az afgan hegyekben.
Ehh...
A fejlett nyugati technologia ujabb ékes peldaja. Ez mar mindenhol mindenben visszakoszon, onjaro loveg vagy mosogep, gyartosor vagy auto...
Hát igen, van ami nem változik. A világhírű német fegyverek. Amiknél tökéletesebb és pontosabb nem létezik. Az ISA körülmények között való tesztelésnél.
Csak a tökéletes tesztek után pár dolgot kell figyelembe venni, ha valaki harcolni viszi ezeket a drága vasakat.
Ideális alkalmazási feltételek a harcmezőn:
-ne legyen nagyon hideg időjárás
-ne legyen nagyon meleg időjárás
-ne legyen túl nagy por
-ne legyen túl nagy hó
-ne kelljen sokat lőni vele

Mindössze ez a pár feltétel kell teljesüljön, és a felhasználó a világ legtökéletesebb fegyverét birtokolhatja, amivel a győzelem olyan természetes, mint a reggeli napfelkelte. :)
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
1 779
5 598
113
Ha jól értem, nem a csővel van a fő probléma.
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
14 851
45 962
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
Mi van ha a kifinomult harceszköznek nagyon sok célt kell leküzdenie? Főleg ha korlátozott számban van alkalmazva?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
2 294
7 038
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
Ezért érnek sokat a mi régi szovjet fegyverei k, a skót németek úgy is sokat fognak fizetni nekunk hogy ki küldhessek ezeket az ukriknak. Mikor fogjak már ezt fel jobb ha nekünk adják ezeket a nemet fegyvereket és az orosz fegyvereket,eg az ukriknak azt tudják használni azt ismerik.:D
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
Miért szerinted mennyi? Vagy a szakadár államok terültéről már végleg lemondtak?
A február 24.óta tartó orosz invázió terület foglalásaiba semmi értelme beleszámolni a Krímet és a szaki köztársaságok területét....

PZH 2000 hírekre rácsatlakozva:

Akárhogy is van, ez tuti nem jó reklám a terméknek. Nem rég kapták őket, és már panaszkodnak. Nem tudom mit néztek a németek intenzív használatnak, egy háborúban egy löveg ami egy perc alatt képes 6-ot lőni, az napi száznál többet fog lőni. Ha egy optimális, a nagy mobilitással a túlélőképességet maximálisan kihasználó használatot feltételezünk, ahol lőnek gyorsan 1 perc alatt a löveggel 6-ot, majd pozíciót váltanak, ez is egy nap 17 ilyen csapás már nem fér bele németéknél a normális használat mértékébe? Nekem laikusként ez igen karcsúnak tűnik, hogy nem lőhetsz 100-nál többet egy nap, illetve 2500 össz lövés van egy csőben, és utána tilt meg üzenget a computer :(...
Ez nem a PZH2000 lövegének a sajátsága sem az orosz vadiúj 2SZ35 Koalicija sem a koreai K9 sem a legmodernebb kínai vagy amerikai önjáró lövegek ágyúinak az élettartama sem több ennél. Úgyhogy ez hír (ha igaz) nem több "mint vihar a biliben."

A Lomonoszov egyetem pontosan ugyanilyen tanulmányt tudna készíteni az amerikai gazdaság negatívba fordulásáról. Kasszandra pedig bármiről.
Ha te mondod biztos így van, mondjuk az orosz viszonyokat látva a Lomoszonov egyetemről el tudom képzelni, hogy miután kap egy ilyen tanulmányra egy visszautasíthatatlan felkérést az orosz kormányzattól el is készítené.
 
 • Vicces
Reactions: SenkiFia

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
988
2 354
93
Nem is régen egyik versenyen hallottam anyázni a japán motor tulajt, hogy már megint beszarik a sosem elromló japán, a szemét olasz meg még mindig megy.

De én is a japán motorosok miatt hagytam abba a javítást. Akkora szemétdombokkal járnak, arra hivatkozva, hogy nem kell javítani, hogy az félelmetes.
De a kocsiban is csak hobbihasználatra valót tudnak, persze vannak a legendák, meg a hitkérdések.. de mutassa már meg valaki az utakon a 30 éve sosem elromló lexusokat, toyotakat. Már mind a szemétdombon van... lassan old timer golf 4, 28x visszatekerve, mai napig 240e kmes óraállással dömping van.
Ahogy a használtpiacon se találsz félmillió kmes japán személyautókat, mert addigra mind a szemétbe kerül. A német autó buzik szerint szarnak mondott 1.6cr caddyket, meg olaszoktól hozzák be félmillióról 198ra visszatekerve.. aztán itt még 1 céget, meg két tulajt kiszolgál.
Marokkóba meg a mai napig a 124es merci a távolsági taxi.

Japán tulajnál, amikor a karter alján csörögnek a dugattyú darabok, akkor szerinte nem lehet nagy baja, mert (a kedvenc indokom:) tegnap még jó volt.
Félgáz felett fullad, az még hibátlan neki.
És amikor már akkora határ szar, hogy igazából a méhbe kéne leadni, akkor nagynehezen elhozza javításra az akkor már leélt szemetet, akkor nem lehet belőle kihúzni, hogy mi a gond, mert szerinte hibátlan. Max szerinte biztos nagy baj, csak a francia gyártású ngk gyertya kehet a baj. Vagy a szemét magyar benzinek.

Bocs az offért... :D
Azért a világ azon részén ahol számít a LandCruiser az autó, az pedig Japán... :)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 441
14 765
113
Megsemmisült ukrán haditechnikai eszközök
m16-ukri-MT-LB-T23-2-Petrovszkoje-Donyeck-obl-0728-m-sik-k-p-id31217-06.jpg

MT-LB-T-23-2, Petrovszkoje Donyeck oblaszt 2022.07.28.
m16-ukri-BRDM-2-L1-Praszkovievka-0728-id34184-01.jpg

BRDM-2L1, Praszkovievka 2022.07.28.
m16-ukri-BRDM-2-0727-id34185-01.jpg

BRDM-2, 2022.07.27.
m16-ukri-brdm-2-Liszicsanszk-0727-id34175-02.jpg

BRDM-2, Liszicsanszk Luganszk oblaszt 2022.07.27.
m16-ukri-T-72-B1-Repok-Csernyigov-obl-0401-id31193-01.jpg

T-72B1, Repok Csernyigov oblaszt 2022.04.01.
Rossz topikba tettem
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
1 779
5 598
113
Mi van ha a kifinomult harceszköznek nagyon sok célt kell leküzdenie? Főleg ha korlátozott számban van alkalmazva?
Szar helyzet igen, de vagy tönkreteszed , vagy pedig megpróbálod megőrizni. Érdekes ez az egész ukrán fegyverbiznisz , senki sem gondolta hogy ezeket a harceszközoket karban is kell tartani?
Tójjad csak a malacot olekszij jó van az úgy...
A fegyverek megfelelő kezelése,karbantartása szó szerint életbevágó.
Tudták hogy mit bír, elvileg kitanulták a kezelését, innentől kezdve nem értem hogy mi a faszt csodálkoznak.
Nincs olyan fegyver amit nem nyirsz ki helytelen használattal
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 681
13 353
113
Csak a nemet rossz minoseg. Amiota nincs naluk keresztenydemokracia azota zuhanorepulesben vannak. De attol az USA meg mindig tud minoseget (meg a kelet: korea, japan,...)
Az USA még egy nyomorult üzembiztos hiperszónikus rakétát se tudott hadrendbe állítani. Egyebek közt ezt is meg lehet köszönni a liberális demokrácia oktatáspolitikájának. A hadmérnökképzés a béka segge alatt van!

https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/0...oroszorszag-eszak-korea-fegyverkezesi-verseny
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 890
24 289
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.

Vagy 20 éve láttam egy dokumentumfilmet M16 vs Ak47 témában.
Mutogatták, hogy már csak lőszereknél az amerikai mennyire kifinomult (korához képest) modern cucc volt, míg a szovjetekbl egyszerűen lerövidítették a puskalőszert oszt jól van. De a végén volt egy mondat amit humorosnak szántak, de nagyon is igaz:

M16-ost az örökkévalóságnak tervezték, Ak-47-est addig ameddig a kommunizmus fennáll, tehát még annál tovább.

Nem véletlenül rohangál a világ legutolsó dzsungellakó törzse is Ak-val...

Most kb. ezt látjuk ukrajnában, akiket kiküldtek a legjobbak lehettek akik még életben vannak, de szovjet technikához voltak szokva amivel vörös izzásig lehet hevíteni a csövet meg addig megy a gép amíg olaj van benne.
Ezt egy flancos nyugati szervízköltség gyüjtésre optimalizált technika nem fogja bírni, már az M777 is megdöglött a kezük közt.
De a katona nem is finomkodhat, háború van, csak úgye orosz feldobja vonatra ami megdöglik aztán jön helyette másik, nekik nem számít.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
13 685
34 808
113
Putyin nem azért támadta meg Ukrajnát mert az Ukránok bántották az orosz kisebbséget az pont lesz...ta, azért támadta meg Ukrajnát, hogy egy oroszbarát vezetést rakjon a jelenlegi ukrán vezetés helyére és, hogy megteremtse a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben annektált Krím és Oroszország között, 2014-ben ez az nem tette meg és emiatt, hagyta, hogy 8 évig vérezzenek a donbaszi szaki köztársaságok polgárai.És mielőtt azzal jönnél, hogy az Ukránok voltak azok akik vissza akarták foglalni a kiszakított területeket ,igen ez így volt ,de ezen nincs mit csodálkozni minden ország ezt tette volna a helyükben beleértve Oroszországot is.És csak szólok,hogy Oroszország volt aki megtámadta Ukrajnát így az Ukránok honvédő hàborút folytatnak, ahogy azt mi is megtettük pàrszor a történelmünk folyamàn.A román parlament állva tapsol cucuka,ügyi vagy.:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 643
50 544
113
A február 24.óta tartó orosz invázió terület foglalásaiba semmi értelme beleszámolni a Krímet és a szaki köztársaságok területét....


Ez nem a PZH2000 lövegének a sajátsága sem az orosz vadiúj 2SZ35 Koalicija sem a koreai K9 sem a legmodernebb kínai vagy amerikai önjáró lövegek ágyúinak az élettartama sem több ennél. Úgyhogy ez hír (ha igaz) nem több "mint vihar a biliben."


Ha te mondod biztos így van, mondjuk az orosz viszonyokat látva a Lomoszonov egyetemről el tudom képzelni, hogy miután kap egy ilyen tanulmányra egy visszautasíthatatlan felkérést az orosz kormányzattól el is készítené.
De bele kell számolni, mert a nagybecsű ukrán politikusok arról hadoválnak, hogy a 2014 előtti államhatár visszáállíása a cél.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
1 130
5 416
113
Nézz már rá légy szíves azokra az orosz hadműveleti térképekre az április közepén indult donbaszi offenzíva eredményeként egy szűk frontszakaszon sikerült a "félelmetes orosz haderőnek" kőkemény 40 km előrehaladni nagy véráldozatok árán miközben a hersoni fronton semmit sem haladt előre és Harkovnál is területeket vesztett.

Így szerintem kettőnk közzül lehet inkább neked kéne futni néhány kört ezügyben....

Erre az altalatok szajkozott dologra mar tobben is irtak, hogy a nemetek es a mi Monarchiank ugy vesztette el az elso vilaghaborut, hogy meg csak a sajat foldjen sem jart a frontvonal… rugoztok a metereken, kilometereken, de mintha ezeken vesztette el az ukran hadsereg szine s java. Nemde?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
1 130
5 416
113
Tízezrek halála összevethető szerintetek az orosz kultúra kiszorításával?

Aaaahhh igy mar teljesen ertem a gondolatmenetedet. Szoval 1933-ban az emlitett teren is csak kiszoritottak a kulturat… Vilagos, akkor a Kristallnacht es a tobbi dolog is csak a „kultura kiszoritasa“. Bravo! :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
4 596
21 679
113
Ukrán “válasz” a kasztrálós videóra. Egy szerencsétlen a hátába állított karóval próbál elkúszni a fogvatartói elől:

Rövidke VDV videó

Orosz hőkamerás felderítők akció közben (videó még nincs)
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 201
5 560
113
Vagy csak okkal tart egy fegyverrendszerre a kiképzés évekig...
Talán ha a személyzet nem csak nagyjából ismeri, hanem kívülről tudja és "érzi" a vasat, akkor talán az meghálálja és nem robban le. Ha tudja, hogy pl. mi éget le egy generátort. Melyik fokozatban hogy kell kapcsolni a kuplungot. Ilyesmik. Tapasztalat és együttélés a vassal. Repülésben ugyan ez van. Repülsz valakivel és megmondod, hány óra van a benne abból, amit ahogy csinál. Itt meg ugyan ez hatványozottan igaz.
Párhetes kiképzésen átesett emberek a technikával erre képesek.
Ezzel is egyetértek. Viszont az egyéb fegyvereiknél, én azt vettem észre, hogy jók és precízek, de marha kényesek mindenre. Elég elolvasni a MATASZ-os G-36 tapasztalatokat, de nem az az egyetlen példa. Személyes tapasztalatom, csak vadászfegyverekkel van. Finom kidolgozásúak, szépek, baromi drágák, de rendkívül kényesek is. Például a Merkel puskák. A családban van, de igazából mindez annak köszönhető,hogy elképesztően odafigyelnek a cső belső takarítására, minden alkalommal miután használva volt, takarítva is lett. Azért nem rozsdásodik még. Egy tulai TOZ-nak, vagy az IZS-nek az ilyesmi meg sem kottyan. Mert az oroszok évtizedek óta krómozzák belül a vadászpuska csövét. Épp ezért azok valók igazán a magyar vadászok többségének. Mert a magyar vadászok többsége kb évente kétszer takarít fegyvert. Az egyik személyes ismerősöm például büszkén mesélte, hogy a 2 éve, a feleségétől karácsonyra kapott fegyverolajat, egy hete bontotta ki, és használta először. Az IZS vagy a TOZ az ilyet pont leszarja, de egy Merkel nem bocsátja meg . Ahogy azt sem, ha nincs minden alkalommal megtörölgetve kívül-belül, amennyiben a hidegről bevisszük meleg helyre és pára csapódik rá. Egy"belépő szintű",jó áálapotú használt Merkel az új TOZ-nak a 5-szörösébe kerül, az új IZS-nek meg kb a 4-szeresébe. Úgyhogy részben személyes tapasztalatom az, hogy a német fegyverek jók, kényelmesek, meg pontosak is. Viszont az típusú felhasználóbarátság ára, a vaskos, árcédulán túl az, hogy óriási gondozásigénye van. Ami még egy vadászfegyvernél elmegy, viszont egy háborúban használt eszköznél nem előny az extrém magas gondozásigény.
(off: magyar vadászok szokták mondani a duplacsövű "lapátcsövű" IZS vadászpuskákról: tavasszal, a társasvadászati szezon végén leszúrom az udvarba, az előagyán száradhat a csizma, augusztusban a vadkacsa szezon indulásakor kihúzom a földből, majd irány a csónak, a puskával beevezek a tó közepére, és lövök pár kacsát")