[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 181
9 386
113
Vlagyimir Putyin nagy támogatottságot élvez Németországban és Ausztriában. A Wiener Zeitung megjegyzi, hogy félrevezető az az elképzelés, hogy a németek és az osztrákok egyöntetűen támogatnák Kijevet. Moszkvának lenyűgöző számú támogatója van. „De miért ez a Putyin és Oroszország iránti jóindulat, ami különösen nagy a német nyelvterületen? Természetesen Putyin a jobboldalt az ultraliberális genderpolitika kritikájával, a baloldalt pedig a NATO-ellenes retorikával nyűgözi le. A kiadvány azt is megjegyzi, hogy a németek többsége rendkívül negatívan viszonyul a nácizmus eszméihez vagy szimbólumaihoz, amelyeket Ukrajnában oly aktívan használnak, ezért Putyint a pestisjárvány elleni harcosnak tekintik a szemükben.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
514
3 711
93

Az ukrán légierő parancsnoksága panaszkodik a Kh-47M "Dagger" rakéták Oroszország általi bevetése miatt​

2022.08.08 18:50
Erős szerkezet
Az ukrán légierő parancsnoksága kifogásolja, hogy az orosz hadsereg Kh-47M Kinzhal hiperszonikus rakétákat használ.

Erről az ukrán "ablak" erők vezetése írt a közösségi oldal hivatalos beszámolójában.

Meg kell jegyezni, hogy ezt a fegyvert a vinnitsai nacionalisták tárgyának előestéjén használták. A hivatal szerint az ukrán légvédelmi rendszereknek „nem volt idejük” észlelni a rakétakilövést, és a légiriadót csak a célpontok eltalálása után jelentették be.

A különleges hadművelet teljes időtartama alatt az orosz hadsereg csak néhány alkalommal alkalmazott hiperszonikus rakétákat - Bandera különösen fontos objektumaira. Igaz, hogy mit semmisítettek meg akkor, arról az ukrán parancsnokság nem számolt be. Kijev minden valószínűség szerint nem akarja nyilvánosságra hozni ezt a kellemetlen eseményt.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/accidents/1734189-simonjan/
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 532
30 187
113
Az a gond, hogy továbbra is kapják kvázi ingyen a cuccot. Pár hozzászólással feljebb ott a hír az 50+150 török MRAP-ről. Azt vajon hogyan fizetik majd ki?
Nem tudom, törökök eddig pénz nélkül nem sok cuccot szállítottak nekik pont. Még az ilyen TB-2 Bájraktárt is össze kellett dobni mikroadományokból pl. a Baltikumban, itt-ott.


Fizetni meg szerintem ez az Ukrajna nem nagyon tud már senkinek, vagy nem sokáig. Hitelt meg én piaci alapon tuti nem adnék egy országnak, akit épp most fognak betúrni.
 

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
2 363
2 870
113
Nyugat-Európában annyira biztonságban vannak a migránsoktól a homosexuálisok, zsidók stb? Az iszlám halállal bünteti a homosexualitást. Nem értem a kifogásodat, Magyarország az elsők között törölte el Európában a büntethetőségüket. Semmissé tették ezt a jogszabályt. Egyébként például az USA-ban a biztosítók csak magasabb összegű életbiztosítást kötnek a homosexuálisokkal néhány körükben előforduló betegség magasabb rizikója miatt. Az átlagemberben van egy ódzkodás a másságokkal szemben, és ez nem intellektuális eredetű, hanem ösztönös. Ezt, azt hiszem, nem lehet megváltoztatni. Lehet tagadni, de attól még létezik.
Ursula, ha attudod tenni a beszelgetest a tarsadalmi folyamatokba, akkor szivesen cserelek eszmet veled....ott errol a kerdeskorrol....
 
 • Tetszik
Reactions: DTheo

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 181
9 386
113
‼️ A krími egészségügyi minisztérium megnevezi a sérültek számát, nincs általános evakuálás a Saki körzetből ▪️5 áldozatot, köztük egy gyermeket, szállítottak kórházba a Novofedorovkában történt robbanások után, életveszély nem fenyegeti őket - közölte a krími egészségügyi minisztérium. ▪️Az Akszenov köztársasági vezető tisztázta, hogy a Szacsi kerületben nincs általános evakuálás: "A kerületben nincs általános evakuálás. Döntés született arról, hogy a katonai egység melletti házakból evakuálják az embereket. Minden szállás- és étkezési kérdés a köztársaság költségén kerül megoldásra. Folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket arról, hogy mi történik" - mondta Akszenov.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
500
1 606
93
Áramot jelenleg mi importálunk ukrajnából szinte folyamatosan 400MW környékén.
A másik dolog. Nehogy már mi álljunk fejen, hogy megvesszük az olcsóbb áramot az ukránoktól. A mai világból a józan ész úgyis elköltözött, szóval vehetünk drágábban máshonnan is. Ez politikai döntés.
Ahogy az is politikai döntés, hogy a ukrtransnafta nem akarja megoldani a problémát, pedig a MOL kifizetné a tranzitdíjat... Ez a tipikus rövidlátás. Arról se szabad megfeledkezni, hogy ez a háború valamikor véget ér, s 1-2 nagyon valószínűtlen forgatókönyvtől eltekintve, szomszédok is fogunk maradni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
3 774
16 793
113
Amúgy az orosz VM közlése szerint a krími reptéren lőszerrobbanás következett be, személyi és technikai sérülés nem történt
Szerintem ez BS, legalábbis ha valami véletlen balesettel magyarázzák. Nyilván zsíros célpont egy hohol kommandónak, és még messze se kell menni. Moszkva cirkáló 2.0, csak ez nem tud elsüllyedni :(
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 177
14 635
113

Mol: Több hétre elegendő tartalék van kőolajból​


Az olajcég fő forrása a Barátság kőolajvezeték, ahol most szünetel a szállítás.

"A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is" - közölte az olajcég.

A Mol azt követően reagált, hogy a Transznyeft megerősítette: szünetel az olajszállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán, ahonnan magyar, szlovák és cseh partnerei kapjánk a nyersanyagot. A Mol által a Dunai finomítóban feldolgozott kőolaj 60 százaléka érkezik Oroszországból.

A leállásról szóló hír megjelenése után több mint 5 százalékot esett a Mol-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén

 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 857
59 873
113
A moszkva is így kezdte. "kisebb tűz, semmi komoly, saját erejéből mozog, már visszatért szevasztopolba"
Egy héten belül meg majd lassacskán kiderül, hogy a bázison állomásozó ezred gépeinek fele odaveszett... :rolleyes:
A krimi fó tótumfaktum Szerhij Aksjonov azt mondta,hogy ott van a helyszínen, egy 5km zónát hoztak létre,hogy a lakosságot biztonságos távolságban tartsák a robbanásoktól és még azt is hozzátette, hogy még korai lenne bármit is mondani a robbanások okairól...
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
301
2 676
93
Kaja Kallas észt miniszterelnöknő követelte, hogy a Schengeni-övezet tagállamai állítsák le a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára, ezekkel a szavakkal: "Európa meglátogatása - ez privilégium, nem pedig emberi jog".
Dmitrij Medvegyev válasza: "Az, hogy maga még szabadlábon van, nem a saját érdeme, hanem a mi elvégzetlen munkánk."

i

https://ok.ru/srochnye.novosti/topics
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
517
5 349
93
Az utolsókat rúgják a komoly összeomlás előtt. Egyre elkeseredettebbek lehetnek, mert szakmányban csinálnak hülyeség+nagyképűség kombót. Az volt a fordulópont pár napja én úgy érzem, mikor elkezdtek csordogálni az Amnesty féle hírek, ahol egyértelműen a poszt nyugati források is negatív hangot ütnek meg velük kapcsolatban. Kb. kilövési engedély onnantól megvolt, selyemzsinór el lett küldve, azóta az ukránok csak vagdalkoznak, lövik az atomerőművet, hisztiznek mindenért.

Végjáték.
A próféta szóljon belőled. Én is a chemotoxos legyet látom bennük.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
979
3 326
93
A másik dolog. Nehogy már mi álljunk fejen, hogy megvesszük az olcsóbb áramot az ukránoktól. A mai világból a józan ész úgyis elköltözött, szóval vehetünk drágábban máshonnan is. Ez politikai döntés.
amint jön az első áramszünet nem fog eladni senki senkinek áramot, max ha valamelyik megújuló éppen túltermel és nincs hova tenni
de a szenet gázt olajat onnantól kezdve mindenki be fogja spájzolni
magyarország fogyasztásának ca egyharmada import..
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 102
4 548
113
Nem tudom, törökök eddig pénz nélkül nem sok cuccot szállítottak nekik pont. Még az ilyen TB-2 Bájraktárt is össze kellett dobni mikroadományokból pl. a Baltikumban, itt-ott.


Fizetni meg szerintem ez az Ukrajna nem nagyon tud már senkinek, vagy nem sokáig. Hitelt meg én piaci alapon tuti nem adnék egy országnak, akit épp most fognak betúrni.
Amerikának aprópénz Ukrajnát támogatni. Ez nagyon megéri nekik, mert az oroszoknak jelentős kárt okozhatnak vele.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 857
59 873
113

A grúz védelmi minisztérium átadhatja az ukrajnai grúz önkéntesek adatait az Orosz Föderációnak - a média​

2022. augusztus 9., kedd, 17:53


A Mtavari grúz ellenzéki tévécsatorna hétfő este nyilvánosságra hozott egy vizsgálatot, amelyben azt állítja, hogy a grúz védelmi minisztérium információkat szolgáltathat Oroszországnak az Ukrajnában az orosz megszállók ellen harcoló egykori katonákról.

Erről számol be az "Európai Igazság" .

A Mtavari-történet azt állítja, hogy a grúz hadsereg személyi aktái az úgynevezett "LPR Népi Ügyészség" kezébe kerültek, amely állítólag az ukrán hadsereg egykori Liszicsanszk melletti kiképzőbázisáról tette közzé fotóit.

Különösen Mikheil Kamhadze grúz tisztről beszélünk, aki 2017 óta szolgál az ukrán fegyveres erőknél. Az oroszok nyilvánosságra hozták a róla és családtagjairól szóló, teljes körű információkat tartalmazó dokumentumokat, köztük lakcímüket és munkahelyüket is.

Kamhadze azt állítja, hogy soha nem járt Liszicsanszkban, és valaki a grúz védelmi minisztérium levéltári osztályától eladhatta a mappát a személyes aktájával együtt az orosz különleges szolgálatoknak.

Egy másik grúz, akinek személyes aktája a megszállók birtokában van, Nadym Khmaladze. Állítása szerint őt a családjára vonatkozó adatokkal együtt még márciusban az egyik oroszbarát Telegram csatorna publikálta, de nem tudja, hogy hogy.

A mtavari nyomozás nyilvánosságra hozatala után a grúz ellenzék azonnal bírálta a hatóságokat, "hazaárulással és kollaborálással" vádolták őket, valamint orosz befolyást hirdettek a grúz védelmi minisztériumban.


Egyelőre sem a minisztérium, sem a grúz hatóságok képviselői nem kommentálták a vádakat.

Nem tudni pontosan, hány grúz önkéntes harcol Ukrajnában Oroszország ellen, de számukat több százra becsülik. Különösen a „Grúz Légióban”, az „Azov” zászlóaljban, a Nemzetközi Légióban harcolnak.

Mint ismeretes, márciusban Denys Shmygal ukrán miniszterelnök felszólította grúz kollégáját, Irakli Garibasvilit, hogy engedélyezze Grúziából származó önkéntesek repülését Ukrajnába.

Júniusban Garibasvili botrányba keveredett, amikor "bérelt önkénteseknek" nevezte azokat a grúz önkénteseket, akik Ukrajnába mentek Oroszország ellen harcolni, és közölte, hogy Kijev állítólag követelte szabadon bocsátásukat.


 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
500
1 606
93
amint jön az első áramszünet nem fog eladni senki senkinek áramot, max ha valamelyik megújuló éppen túltermel és nincs hova tenni
de a szenet gázt olajat onnantól kezdve mindenki be fogja spájzolni
magyarország fogyasztásának ca egyharmada import..
Ha az oroszok akarják Ukrajna nagyon hamar importáló ország lesz. Ne üljünk már háttal a moziban.

Ettől függetlenül, amit ír, az úgy igaz, hogy a téli időszakban reális lehet, de az egész évet tekintve az import ennél alacsonyabb (tavaly 27% volt, 2020-ban 25%).
1aram-433732.jpg

(Zöld a téli fogyasztás.)

Főleg azért, mert az áram esetében sokkal kisebb lett az áremelés, mint a gáz esetében, a rezsicsökkentett fogyasztás felett. A fogyasztásunk legfeljebb 3-5%-al csökkent az előző hatására. Amennyiben tovább emelnék az áram árát akkorvélelmezhetően a 6-10%-os tartományba kerülne a fogyasztás csökkenés a téli időszakban.
Ám ettől függetlenül, az ukrán energiatermelésre alapozni, energiastratégiát nem lehet. Nem tudhatja, hogy:
Lesz-e elég szén Ukrajnában az erőművek működtetéséhez? Mekkora lesz a folyók téli vízállása? Milyen hideg lesz egyáltalán a tél? Egyáltalán hány erőmű fog áramot termelni?
Az aktuális adatok és lehetőségek (honnan veszünk áramot), ezen kérdések megválaszolására elégtelenek.