[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 406
47 566
113

Kárpátaljai navajók: úgy használja az ukrán hadsereg a magyarul beszélő katonáinak szuperképességét, mint az amerikaiak a legendás kódbeszélők nyelvtudását​


Úgy használja az ukrán hadsereg a kevesek által beszélt magyar nyelvet az orosz megszállók elleni harcban, ahogy az amerikaiak az első és második világháborúban a híres navajo indián kódbeszélőket - derül ki egy szenzációs háborús videóból, aminek ismert kárpátaljai szereplői vannak.


Aki nem ismerné a navajós alapsztorit: azért, hogy gyorsítani tudják a kódolt kommunikációt éles harci helyzetekben, az amerikai hadsereg mindkét világháborúban bevetett észak-amerikai őslakosokat híradós katonaként. A világon senki más által nem beszélt komancs, navajo és más helyi nyelvek beszélői kétféleképpen használták az adottságukat. Vagy egyszerűen lefordították az üzeneteket angolról navajóra és vissza, vagy navajo vagy más nyelvű szavakkal kódolták az angol ábécé betűit.


Hasonló célból kommunikálnak magyarul az ukrán hadsereg katonái azon a videón, amit Viktor Sadej kárpátaljai ukrán újságíró, politikus, Ungvár egykori polgármestere és önkormányzati képviselője posztolt ki.

Tehat xar az ukran kommunikacios rendszer, az oroszok siman lehallgatjak oket?
Mondjuk a 2022-ben ha a lehallgatott kommunikaciot parositjak egy forditoprogrammal akkor par masodperc alatt megvan a nagyjabol ertelmezheto eredmeny, max keleti szinhaz meg bánya lesz par szo.
Szerintem magyart meg lehet jobban megert egy program mint egy tuvai szoveget.
Amugy tok egyszeru pelda, de mi van ha a magyar radioban hallott szoveget felmondjak orosz oldalon egy google translatere? Ocsiny megoldas de lehet mukodne is...
Amugy szerintem Flamand kollega fejen talaltad a szoget.
Egyebkent szabad beszelni odaat magyarul? Csak mert par betu helytelen kiejteseert siman kibeleztek mar jopar embert az utobbi honapokban...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
621
2 158
93
A Transpetrol szerint a Cseh Köztársaságnak a Druzsbán keresztül történő olajellátása nem áll helyre

Transpetrol: Csehország olajellátása a Druzsba déli ágán keresztül nem áll helyre​

A Druzsba olajvezeték nulla pontja - RIA Novosti, 1920, 2022.08.10.

© RIA Novosti / Y. Filimonov
Menj a fotóbankhoz
A Druzhba olajvezeték nulla jele. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
PRAGA, augusztus 10. – RIA Novosti. Nem újulnak meg a csehországi olajszállítások a Druzsba vezeték déli ágán keresztül - közölte szerda este újságírókkal Linda Vashkovichova, a Druzsba szlovákiai szakaszát üzemeltető Transpetrol vezetőjének asszisztense.
"A Cseh Köztársaság (olajellátása) nem újul meg" - mondta Vashkovichova további részletek nélkül.
A Transneft cég korábban arról számolt be, hogy az Ukrtransnafta augusztus 4-én leállította az olajszivattyúzást az Orosz Föderációból a Druzsba olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarországra , Csehországba és Szlovákiába , mivel az orosz fél az EU -szankciók értelmében nem tud tranzitot fizetni . A Transneft azt is közölte, hogy minden felet értesített a helyzetről, és dolgozik a szolgáltatások alternatív fizetési lehetőségein.

Később a magyar MOL cég és a szlovák Slovnaft üzem megállapodott az ukrán féllel, hogy a következő napokban újraindítják az olajszállítást a Druzsba vezetéken keresztül. Ez azután vált lehetségessé, hogy sajtóértesülések szerint mindkét cég befizette a tranzitdíjat. Ennek eredményeként a szlovákiai szállításokat szerdán, Magyarországra pedig csütörtök éjszaka kellene újraindítani.
Mérnök ellenőrzi a Druzhba olajvezeték fogadóterületét - RIA Novosti, 1920, 2022.08.10.

19:42
Magyarországon kijevi zsarolásnak nevezték a Druzsbán áthaladó tranzit leállítását
A cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetője, Josef Sikela viszont szerda este újságíróknak elmondta, hogy mivel Csehország legnagyobb finomítói a lengyel PKN Orlen céghez tartoznak , Prága Varsóval együtt most arra törekszik, hogy újraindítsa az olajszállítást Csehországba "olyan megoldás, amely jogi és műszaki szempontból megfelelő volt".
Sikela azt is elmondta, hogy Csehország mintegy 90 napra rendelkezik stratégiai olajtartalékokkal.
Én csak annyit tudok ezzel kapcsolatosan, hogy jelenleg a cseh finomító nem üzemel (ha igen, akkor csak részlegesen), s valami olyasmi dereng egy tegnapi cseh nyilatkozatból, amiben aug. végéről beszélt a cég (tehát attól függetlenül igaz lehet a 90 nap, csak akkor a stratégiai tartalékokat is ide sorolják, vagy az én infóm rossz).
Ha ez igaz, akkor a jelenlegi cseh vezetés elég erősen vágja a fát maga alatt, mármint belpolitika tekintetében. Továbbá miért is kellett volna nekünk (MOL) a csehek helyett is kifizetni a tranzitdíjat? Szóval, ha nem társultak be, akkor ez a hír könnyen valós lehet, de nekem azért még vannak fenntartásaim (még ha így is történt van idejük meggondolni magukat stb.).
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
172
1 528
93
Tehat xar az ukran kommunikacios rendszer, az oroszok siman lehallgatjak oket?
Mondjuk a 2022-ben ha a lehallgatott kommunikaciot parositjak egy forditoprogrammal akkor par masodperc alatt megvan a nagyjabol ertelmezheto eredmeny, max keleti szinhaz meg bánya lesz par szo.
Szerintem magyart meg lehet jobban megert egy program mint egy tuvai szoveget.
Amugy tok egyszeru pelda, de mi van ha a magyar radioban hallott szoveget felmondjak orosz oldalon egy google translatere? Ocsiny megoldas de lehet mukodne is...
Amugy szerintem Flamand kollega fejen talaltad a szoget.
Egyebkent szabad beszelni odaat magyarul? Csak mert par betu helytelen kiejteseert siman kibeleztek mar jopar embert az utobbi honapokban...
Hagyjuk már ezt. Van olyan szíriát megjárt orosz tüzértiszt ismerősöm, aki gyerekként minden nyarát Kárpátalján töltötte. Perfekt beszél magyarul. Nem hinném, hogy ő az egyetlen...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 681
13 353
113
Ukrán kabinetfőnök: A tél előtt véget kell vetni a harcoknak.

2022. augusztus 10. 20:19

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak – jelentette ki szerdán Andrij Jermak.

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak – jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Kijevben.

Figyelmeztetett, hogy máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen.

"Ez az okok egyike, amiért maximális erőfeszítéseket akarunk tenni, hogy a háború aktív fázisát az ősz végéig lezárhassuk”

– fogalmazott Jermak, hozzátéve, hogy a harcok már csaknem fél éve folynak. Jermak mindemellett hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg mindent elkövet az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására. Ám minél tovább beássák magukat az orosz katonák ukrán területen, annál nehezebb lesz ezt megtenni - tette hozzá.

Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője pedig szerdán az áramvezetékek elvágását helyezte kilátásba, amennyiben Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai létesítményt rákötik az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget hálózatára. „Úgy vélem, hadseregünk készen fog állni erre, ha szükségessé válik” – mondta az RBK-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva.

Kotyin szerint ez még az előtt megtörténhet, hogy az atomerőművet leválasztják az ukrán hálózatról.
Mint mondta, Oroszország már régóta össze akarja kapcsolni az atomerőművet a Krím félszigettel. „Ehhez teljesen le kell választani az atomerőművet az ukrán energiahálózatról és rá kell csatlakoztatni arra a vezetékre, amely a Krímet összeköti a kahovkai vízerőművel” – ismertette az Enerhoatom vezetője. Kotyin kijelentette, hogy az ukrán csapatok ebben az esetben lőni fogják az áramvezetékeket.

(MTI)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 693
31 385
113
Hagyjuk már ezt. Van olyan szíriát megjárt orosz tüzértiszt ismerősöm, aki gyerekként minden nyarát Kárpátalján töltötte. Perfekt beszél magyarul. Nem hinném, hogy ő az egyetlen...
Nekem is az ugrott be, hogy amikor az USA a Navahókat használta Japán ellen, akkor azért Japán szomszédságában nem élt 15 millió Navahó, na... Az oroszok meg itt nyomták nálunk 40 évig. Szerintetek nincs élő orosz aki ne beszélne magyarul? Ugyan már, ez úgy faszság ahogy van, nem azt mondom hogy világnyelv a magyar, de azért én kódként nem használnám, na...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
19 872
67 856
113
Ma felhőtakaró borította a légibázist, ezért nem készült értékelhető műholdkép.
Van. Min. 10-12 gépnek kalapáltak.


 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 693
31 385
113
Van. Min. 10-12 gépnek kalapáltak.


Ezt jól beszopták az oroszok.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
19 872
67 856
113
Ezt jól beszopták az oroszok.
Akárhogy is nézem, de Herszonnál szisztematikusan dolgoznak az ukránok. Először az utanpótláshidak, most meg egy légibázis.

Persze Donyecknél xarul állnak. Elég demoralizáltak a védők a folyamatos orisz tüzérségi csapások miatt.

Vkinek van onnan friss térképe a héten, mennyit haladtak az oroszok.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 855
2 187
113
2. Krími Platform / 2022.08.23.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
A Krím megszállásának minden civilizált ország napirendjén kell lennie – OP
2022. 08. 10. 21:23
A Krími Autonóm Köztársaság és Ukrajna más ideiglenesen megszállt területeinek megszállásának a világ összes civilizált országának napirendjén kell lennie.

Ihor Zhovkva, az Ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője ezt a Belga Királyság miniszterelnökének, Peter Moores nemzetbiztonsági és külkapcsolati tanácsadójával folytatott online megbeszélésen mondta el – írja az Ukrinform az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. OP .

Így a beszélgetőpartnerek megvitatták Belgium részvételét a nemzetközi krími platform második csúcstalálkozóján.

"A Krími Autonóm Köztársaság és Ukrajna összes ideiglenesen megszállt területének megszállásának a világ összes civilizált országának napirendjén kell lennie" - szögezte le Zsovkva.
Köszönetet mondott Belgiumnak és személyesen Alexander De Croo miniszterelnöknek a súlyos katonai, pénzügyi és humanitárius segélyért, amelyet Ukrajna kapott az Orosz Föderáció elleni teljes körű invázió első napjai óta, valamint azért, hogy több ezer ukránnak nyújtottak menedéket. akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

„Belgium nemcsak a legszigorúbb szankciók bevezetését támogatja Oroszországgal szemben – ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb mozgatórugója az európai kontinensen” – hangsúlyozta az OP helyettes vezetője.

Olvassa el még: Elnök: Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúja a Krímmel kezdődött, és annak szabadon bocsátásával kell véget érnie

Zhovkva megjegyezte, hogy Belgiumnak az a hajlandósága, hogy több tucat sebesült ukrán katonát fogadjon kezelésre, külön tiszteletet érdemel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében egyúttal megújította a belga miniszterelnöknek szóló meghívást, hogy látogasson el Ukrajnába.

Amint arról beszámoltunk, a Krími Platform második csúcstalálkozóját 2022. augusztus 23-án tartják.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
2 824
5 746
113
Vót?

Éjszakai iranyzó távcsővet már pattintották...
:)


Aki a gúnyolódó felvételt készítette, lófenét nem ért a harckocsizáshoz, mert az Ukriknak lepasszolt T-72M1 / M1R-ek Kontakt-1 tégláiban is ugyanilyen "tátongó üresség" van. És nem csak a K-1-es ilyen, hanem a többit is lehet vizsgálni, az Izraeli Blazer-t, vagy az Amerikai M19 / 32-es ARAT-ot, hogy milyen felépítésű.

Milyen érdekes, hogy a Polákok nem ERAWA-2-est adtak az ajándékozott T-72-esekhez, hanem csak Kontakt-1-est.

Ez is csak hosszítani fogja az Ukránok szenvedését, nem pedig valami mentsvárat ad.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 855
2 187
113

Kárpátaljai navajók: úgy használja az ukrán hadsereg a magyarul beszélő katonáinak szuperképességét, mint az amerikaiak a legendás kódbeszélők nyelvtudását​


Úgy használja az ukrán hadsereg a kevesek által beszélt magyar nyelvet az orosz megszállók elleni harcban, ahogy az amerikaiak az első és második világháborúban a híres navajo indián kódbeszélőket - derül ki egy szenzációs háborús videóból, aminek ismert kárpátaljai szereplői vannak.


Aki nem ismerné a navajós alapsztorit: azért, hogy gyorsítani tudják a kódolt kommunikációt éles harci helyzetekben, az amerikai hadsereg mindkét világháborúban bevetett észak-amerikai őslakosokat híradós katonaként. A világon senki más által nem beszélt komancs, navajo és más helyi nyelvek beszélői kétféleképpen használták az adottságukat. Vagy egyszerűen lefordították az üzeneteket angolról navajóra és vissza, vagy navajo vagy más nyelvű szavakkal kódolták az angol ábécé betűit.


Hasonló célból kommunikálnak magyarul az ukrán hadsereg katonái azon a videón, amit Viktor Sadej kárpátaljai ukrán újságíró, politikus, Ungvár egykori polgármestere és önkormányzati képviselője posztolt ki.

Film pedig a fegyverek szava Nicholas Cage-el 2003-as /Marianna szigeteki szárazföldi csata során játszódik a történet zöme.
 

olap

Member
2018. március 29.
28
41
13
Kontextusában kell nézni ezt is: a videó forrásának már a sokadik magyar vonatkozású posztja, amiben Fedor Sándort mutogatja.
2015-ben már használták a 128. dandár katonái a magyar nyelvet rádiózásra. Taktikai kommunikációra jó, mire lefordítják, addigra elavult az infó. Nem tudom végighallgattátok -e, a szöveget. Amikor jelentik, hogy az orosz tüzérség lő, mondanak valamit a magyar katonák ami szívszorító. Itt mindenki szurkol orosznak, ukránnak, én csak magyarnak tudok. Remélem ezek a magyarok egyben hazaérnek.

 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
621
2 158
93
Akárhogy is nézem, de Herszonnál szisztematikusan dolgoznak az ukránok. Először az utanpótláshidak, most meg egy légibázis.

Persze Donyecknél xarul állnak. Elég demoralizáltak a védők a folyamatos orisz tüzérségi csapások miatt.

Vkinek van onnan friss térképe a héten, mennyit haladtak az oroszok.
@Öregtankos osztotta meg reggel, szerintem hitelesnek tekinthető ("méterekben" térhet el az igazság azokon a részeken ahol volt harcicselekmény):

Pisky jelentős része orosz kézen van, közelebb kerültek Avdiivkához, s az attól északra lévő Krasznohorivkához, továbbá legfeljebb az első vonalat átütötték Marinkában, máshol csak ágyúzás volt.
Bakhmut környékén sincs érdemi előrehaladás az elmúlt 4 napban (Szoledárban elfoglalták a Knauf gyárat, meg talán már Bakhmut keleti külső részén folyik a harc).
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 413
64 956
113
Aki a gúnyolódó felvételt készítette, lófenét nem ért a harckocsizáshoz, mert az Ukriknak lepasszolt T-72M1 / M1R-ek Kontakt-1 tégláiban is ugyanilyen "tátongó üresség" van. És nem csak a K-1-es ilyen, hanem a többit is lehet vizsgálni, az Izraeli Blazer-t, vagy az Amerikai M19 / 32-es ARAT-ot, hogy milyen felépítésű.

Milyen érdekes, hogy a Polákok nem ERAWA-2-est adtak az ajándékozott T-72-esekhez, hanem csak Kontakt-1-est.

Ez is csak hosszítani fogja az Ukránok szenvedését, nem pedig valami mentsvárat ad.
Másik dolog, hogy teljesen kibelezve...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
19 022
55 322
113
Nekem is az ugrott be, hogy amikor az USA a Navahókat használta Japán ellen, akkor azért Japán szomszédságában nem élt 15 millió Navahó, na... Az oroszok meg itt nyomták nálunk 40 évig. Szerintetek nincs élő orosz aki ne beszélne magyarul? Ugyan már, ez úgy faszság ahogy van, nem azt mondom hogy világnyelv a magyar, de azért én kódként nem használnám, na...
Már az Elvarázsolt dollárban megmondták, hogy keresd a magyart. Magyar mindenhol van.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 371
113
Júliusi kép. Ilyen nyomorult propagandát még senki se látott.

Ez is? :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 738
20 039
113
Ukrán kabinetfőnök: A tél előtt véget kell vetni a harcoknak.

2022. augusztus 10. 20:19

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak – jelentette ki szerdán Andrij Jermak.

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak – jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Kijevben.

Figyelmeztetett, hogy máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen.

"Ez az okok egyike, amiért maximális erőfeszítéseket akarunk tenni, hogy a háború aktív fázisát az ősz végéig lezárhassuk”

– fogalmazott Jermak, hozzátéve, hogy a harcok már csaknem fél éve folynak. Jermak mindemellett hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg mindent elkövet az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására. Ám minél tovább beássák magukat az orosz katonák ukrán területen, annál nehezebb lesz ezt megtenni - tette hozzá.

Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője pedig szerdán az áramvezetékek elvágását helyezte kilátásba, amennyiben Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai létesítményt rákötik az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget hálózatára. „Úgy vélem, hadseregünk készen fog állni erre, ha szükségessé válik” – mondta az RBK-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva.

Kotyin szerint ez még az előtt megtörténhet, hogy az atomerőművet leválasztják az ukrán hálózatról.
Mint mondta, Oroszország már régóta össze akarja kapcsolni az atomerőművet a Krím félszigettel. „Ehhez teljesen le kell választani az atomerőművet az ukrán energiahálózatról és rá kell csatlakoztatni arra a vezetékre, amely a Krímet összeköti a kahovkai vízerőművel” – ismertette az Enerhoatom vezetője. Kotyin kijelentette, hogy az ukrán csapatok ebben az esetben lőni fogják az áramvezetékeket.

(MTI)
Nos! Nem értem az orosz hadvezetést és a politikát! Az ukránok simán kiktatják az infrastruktúrájukat, ha másként nem megy.
 
 • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
929
949
93

Németország további négy Gepard légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának​


2022. augusztus 10., szerda, 16:50.

Az elmúlt napokban Németország további négy Gepard önjáró légelhárító rendszert szállított Ukrajnába, így ezeknek a fegyvereknek a száma tizenkettőre nőtt.

Erről az " European Truth " számol be a német szövetségi kormány adataira hivatkozva.

Megjegyzendő, hogy az elmúlt héten Németország Ukrajnának is küldött:

 • 10 db HMMWV páncélozott jármű,
 • három páncélozott mentőjármű,
 • hét rádióinterferencia eszköz,
 • nyolc mobil földi megfigyelő radar és hőkamera,
 • négy távoli aknamentesítő rendszer,
 • nyolc elektronikus drónellenes eszköz,
 • egy nagyfrekvenciás egység berendezéssel,
 • 49 ezer lövedék önjáró légvédelmi ágyúkhoz,
 • két orvosi hűtőszekrény.

Meg kell jegyezni, hogy Németország további 18 Gepard légvédelmi rendszer, valamint 3000 darab 155 mm-es kaliberű lövedék átadását tervezi.

Elmennek a p....csába a németek a két orvosi hűtővel együtt.