[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
466
1 727
93
FZuTWjcXkAA7tWf
Hagyományőrző temetés! Érted baszki "hagyományőrző"! :rolleyes:
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 177
1 822
113
A fordítás lehetne jobb, de a lényeg így is érthető:

„A barátom a szaki repülőtéren volt”: Tsarev a robbanások váratlan eredményeiről beszélt​


„Reggel felhívott egy barátom, aki a szaki repülőtéren volt egy tűz következményeit felszámoló csoport tagjaként. Ledobott fotók és videók katonai repülőgépeinkről. Nincs jogom terjeszteni, hiszen ez mind katonai felszerelés.


A robbanást valamiért irányították, és a repülőtér közelében lévő falut érte. És helyesen mondom, a falu egy részén. A ház mellett, amelyben az üveg betört, van egy ház, amelyben az üveg sértetlen. A falu azonban megkapta. Helyeken.

Nagyon aggódott a katonai felszerelésünk miatt. Mindenkit boldoggá teszek. Minden rendben van vele. A repülőtér hamarosan megnyílik. A gépeinkre nagy szükség van a fronton."


Источник: https://rusvesna.su/news/1660108904
ez így tökéletes kamu volt, mert a tegnapi műhold fotókon pont jól látszik hogy a reptér kapta a csapást, és az is látszik hogy legalább 7-9 gép teljesen ment a levesbe..... (a sérült gépekről nem is beszélve)..... ja és videó alapján az épp felszálló IL-76 mákkal de pont megúszta a pukkanást..... szóval üdv a való világ villában....
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
426
1 479
93
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 863
2 191
113
Tegnapi hírek de ma teszem be őket.
Fontosak ma is.
Második linkben láthatók a reptérről készült fotók.
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

USA a krími repülőtéren történt robbantásokról: Támogatjuk Ukrajna erőfeszítéseit
2022. augusztus 10., szerda, 02:30
68246
A Fehér Ház a krími Novofedorivka katonai repülőtéren történt robbantásokat kommentálva kijelentette, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a szuverenitás és a területi integritás védelmében.

Forrás : Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, a VOA idézete szerint

Részletek : Világossá vált, hogy Karin Jean-Pierre válaszolt egy újságíró kérdésére "a krími orosz légitámaszponton történt robbantássorozatról", és arról, hogy az Egyesült Államok legitim célpontnak tekinti-e a Krímet a fegyveres erők számára, amelyeknek a Pentagon fegyvert biztosított.

Közvetlen beszéd : "Mint Ön is tudja, támogatjuk Ukrajna erőfeszítéseit, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását, ahogy azt már sokszor elmondtuk. A harc az ország keleti és délnyugati részén folytatódik, és még korántsem ért véget. Figyelmeztettük, hogy hosszú és elhúzódó háború lehet.

Továbbra is biztosítjuk, hogy Ukrajna ellenállhasson Oroszország provokálatlan agressziójának, és ez áll a figyelmünk középpontjában...

Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát a szabadságáért folytatott harcában, a szuverenitásáért folytatott harcában Oroszország brutális támadásával szemben."
Őstörténet:


https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Oroszország 9 gépet vesztett a krími repülőtéren – vannak műholdképek

Olena Roschyna – 2022. augusztus 10., szerda,
3569
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Oroszország augusztus 9-én 9 katonai repülőgépet veszített el a megszállt Krím-félszigeten lévő Szaki repülőtéren.

Forrás : Volodimir Zelenszkij az ukránokhoz intézett esti videobeszédében augusztus 10-én, valamint a " Schemes " által közzétett műholdképek

Közvetlen beszéd: "Csak az elmúlt napban a megszállók tíz harci repülőgépet veszítettek el: kilencet a Krím-félszigeten, egyet pedig Zaporozsje irányában. A megszállóknak újabb veszteségei vannak páncélozott járművekből, lőszeres raktárakból, logisztikai útvonalakból...".

Részletek: Ezzel egy időben a "Schemy" közzétett egy fotót a Planet Labs szolgáltatásról a megszállt Krím-félszigeten, a Novofedorivka melletti repülőtérrel kapcsolatban.

A fotón az érintett területek láthatók, ahol 9 repülőgép állomásozott a robbanások előtt. Köztük vannak Szu-30SM típusú vadászgépek és Szu-24M bombázók.

Reggel az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán 9 repülőgépet veszített az Ukrajna elleni háborúban. Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje mintegy 10 repülőgép megsemmisülését jelentette a krími szaki repülőtéren történt robbanások következtében .
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 213
12 284
113
Az oroszokon sok egyéb mellett az segítene, ha sorozhatnának. Mindig mindenhol - alaptalanul és bűnösen - leértékelik a gyalogosokat a hiperszuper-csilivili technikával szemben. De elfoglalni és megtartani csak a lövészek tudnak. Putyinnak mint a manna, úgy hiányzik valami ürügy, hogy elkezdhesse a mozgósítást. Akkor kezdhetünk el félni...
 

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
3 029
3 992
113
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
Erdekes, hogy ez neked csak ma esett le, en speciel a haboru 3. Napja ota latom ugy, hogy az ukranoknak van eselye valamilyen pozitivabb vegkifejletre.... Remelem nem csalatkozom....
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 377
13 173
113
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
nem tudjuk milyen háttéralkuk születtek mostanában az EU az USA és az oroszok között .. és ezt az ukránok sem tudják,mivel elég sokszor volt már példa rá hogy úgy tárgyalt az ukrajnai helyzetről az orosz és az amerikai fél.hogy ukránokat meg sem hívtak ! ez azért elég beszédes szerintem.


pl a török -orosz közeledésnek,sem az USA sem az EU nem örül .. Törökország egészen jól lavírozgat (megint) ennek a háborúnak a farvizén,és erősíti a pozícióját a geopol sakktáblán,mivel rajta keresztül (is) jönnek energiahordozók az unióba,útnak eresztheti a sáskahadat az unióra, a NATO második legnagyobb hadereje az USA után,úgy,hogy a törököknek is megvannak a saját stratégiai céljaik a térségükben,ami hosszú távon (mint látható sokszor) nem kivitelezhető az oroszokkal való együttműködés nélkül,ebből generálódnak feszültségek a törökök és a NATO között,de a NATO stratégiai fekvése és fontossága miatt nem szeretné elengedni Törökországot,azok meg mennek a saját fejük után,abba az irányba amit jónak gondolnak,különösebb következmények nélkül.


az Unió bár amperkedik,de igazából egy olyan béna kacsa aki nem tud úszni,és egy tó közepén van jelenleg .. szankcionálgat,de ha tehetné visszacsinálná már az egészet,hiszen akkorát bukott rajta gazdaságilag/vagy folyamatban van hogy "az még a Holdról is látszik"

az USA szerintem meg teljesen mellényúlt (megint) ezzel az ukránok finanszírozásával,mert elméletben működik a "kollektív összefogás" gyakorlati haszna meg aligha van,nem igazán sikerült térdre rogyasztani az oroszokat,éppen ellenkezőleg .. de erről vannak közgazdasági műsorok hogy miért nem dőlt be sem az orosz gazdaság,sem a rubel,miért nem lettek felkelések Oroszország szerte,miért nem sikerült elszigetelni Oroszországot a világ többi részétől .. szóval ezt megint csúnyán benézték odaát .. ha úgy lett volna ahogy eltervezték .. na de nem úgy lett .

A Tajvan körüli "hullámverés" meg úgy kellett az USA-nak mint lufiárusnak a nyílzápor ..

kicsit elkalandoztam elnézést .. de ezekből is látszik,hogy az ukrán válság már lassan inkább teher lesz a nyugatnak,mint siker így lehet hogy köttetett már valami háttéralku Ukrajna sorsát illetően,amiről még nem tudnak meg mi sem,de hamarosan kiderül,és ezért sem tolnak bele többet az oroszok .. pedig lenne miből,lenne mivel.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 748
31 640
113
Ok, de ki ellen kell az ABM védelem?
Mindenki ellen akinek van/lehet a közeljövőben. Én mondjuk bár most szövetségeseink, leginkább a román ATACMS miatt venném, de ez én vagyok, biztos sokan azon a véleményen vannak hogy ez vérlázító, hisz ŐK a szövetségeseink, örök barátaink :p !
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 863
2 191
113
Egy kicsit off.
A fantáziát az intelligencia egyik legjobb fejlesztőjének tartják néhányan, míg gyermekként ezek a mesék, idősebb korban talán a konteók töltik be ezek szerepét (bár az felnőttkori IQ változásnak, számos kutatás szerint, már kicsi a valószínűsége, s ha ezt elfogadjuk, akkor jóindulattal csak szintentartásnak nevezhetnénk). Akárhogy is, én nagyon szeretem a konteókat, mivel "rákényszerítenek" arra, hogy egy adott cselekményt számos szemszögből vizsgáljon meg az ember, így a jó konteó soha nem "predesztinál", hanem annak jó esetben számos "konklúziója" lehetséges.

Az AI letagadhatatlanul a nyugat egy angolszász terméke 1961-ből, mely elég nagy szavakkal bír, így mindenképpen egy érdekes helyzettel találja szembe magát az ember. Alapvetően én személy szerint három dolgot tudok most elképzelni: kiállt "meglévő értékei" mellett; hibázott; vagy szándékos hibát vétett.
Az első eset attól függetlenül is előfordulhat, hogy azok számára, akik elvesztették a bizalmukat eme szervezetben az elmúlt évtizedekben, ettől a "botlástól" még nem fog helyreállni a bizalmuk, ebből fakadóan azt kell feltételezni, hogy vállalva aktuális pozíciójának részleges és pillanatnyi romlását, magasztos értékei mellett kiállt a szervezet. Bár itt meg kell jegyezni, hogy a cselekmények fényében kijelenthető, hogy a helyi (ukrán) irodát átlépve született meg a döntés, vélhetően nemcsak ennek elkészültéről, de nyilvánosságra hozataláról is (ugye emiatt mondott le az ukrán AI feje), így eme verzió valószínűsége inkább csökken, mint nő, mivel vélelmezem, ha a központ ellentétesnek ítélte volna az ukrán AI álláspontját, egyszerűen kirúgták volna annak vezetőjét korábban.
A második opció, alatt alapvetően a gondatlanságot érteném, a központi irányvonal zavarai (New York Times, Washinton Post némely cikke) ösztökélték az AI-t arra, hogy az ukrán kirendeltségen átlépve írjon az ukrán állam (és katonaság) hibáiról, nem látva előre (s ez ugyanúgy része az elsőnek) a "társas" média reakcióját, melyek megragadva az alkalmat próbálják az AI reputációját rombolni, csökkentve a "versenytársuk" jelentőségét, saját lojalitásukat fitogtatása mellett.
A harmadik lehetőség az, hogy még nem döntötték el, hogy mi fog pontosan történni, így két vasat is a tűzben tartanak, így ha el kell távolodni zelenszkijtől akkor is van mihez nyúlni, ha meg kell tartani, akkor meg lehet maradni az eredeti irányvonalnál (amellett pozitív hozadéka a szövetségesek belső, alapvetően gazdasági eredetű problémáiról legalább részlegesen elterelni a figyelmet).

Akár egy olyan verzió esett meg, amit nem vázoltam fel (például, hogy Putyin szócsöve, vagy egy éppen teljesen független szervezettről van szó)), akár a fentiek, az viszont tény marad, hogy az AI leírta: több esetben iskolák, óvodák területén tüzérségi/parancsnoki pontokat állítottak fel, annak környezetéből pedig nem költöztették el a civileket, ezzel kockáztatva, s egyben növelve a civil áldozatok számát. Ezzel csak nyílt teret adva az egyébként nem eltagadható ez irányú "vádaknak".
A történet folytatása már talán nem is olyan fontos, hisz a lényeg már lezajlott.
Ez egy hosszabb interjú ezért csak a elejét teszem be a hivatkozással.
A kiemelés tőlem van.
Hozzáteszem nő létére erkölcsileg "tökösebb" mint sok férfi /lemondott.

Lemondták az Amnesty Ukraine vezetőjét: a fegyveres erőkről szóló jelentés még nagyobb veszélybe sodorta a civileket, mint korábban​


Sevgil Musaeva – 2022. augusztus 10., szerda, 16:00

a2d3369-1pokalchuko.jpg

fotó: womo.ua
38024


"Az Amnesty International mélységesen sajnálja az ukrán hadsereg taktikájával kapcsolatos sajtóközleményünk által okozott szenvedést és haragot. Bár teljes mértékben kitartunk következtetéseink mellett, sajnáljuk az okozott fájdalmat."

A nemzetközi szervezet bocsánatkérését több napon át tartó hangos megbeszélések, az illetékes ukrán miniszterek, sőt az elnök vádjai előzték meg .

A botrány azután robbant ki, hogy megjelent egy tanulmány , amelyben a jogvédő szervezet azt állította, hogy az orosz inváziót visszatartó ukrán hadsereg bázisok létrehozásával és fegyverek iskolákban, kórházakban való elhelyezésével veszélyezteti a civil lakosságot.
Nem meglepő, hogy a közlemény közzététele után az Amnestyt azzal vádolták, hogy orosz narratívákat próbált. Mert éppen az orosz fél több hónapja indokolja a polgári objektumok elleni csapásokat azzal, hogy ott ukrán katonai személyzet és felszerelések állomásoznak.
Ennek eredményeként ez a jelentés, amelynek célja a civilek védelme volt, most indoklásként és érvként használható Lavrov és Shoigu részéről. Az oroszok ezentúl a jogvédők következtetéseivel igazolhatják a nem katonai tárgyak és áldozatok megsemmisítését a civil lakosság körében.

A botrányos közlemény közzétételére reagálva Oksana Pokalcsuk, az AI ukrán irodájának vezetője bejelentette , hogy lemond tisztségéről . Az elmúlt 7 évben a szervezet élén állt, és az ország jól ismert emberi jogi védelmezője. Oksana többször kijelentette, hogy az ukrán iroda nem vett részt a jelentés elkészítésében – azt a válságstáb készítette.

Pokalcsuk a botrány óta először az Ukrán Pravdának adott interjújában elmondja, hogyan vonták ki az ukrán irodát a jelentés elkészítése alól, miért döntött úgy, hogy csak egy nappal a közlemény közzététele után lemond, és a rossz megközelítésről. Ukrajna más nemzetközi szervezetek által.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
2 857
15 015
113
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.

Az oroszokon sok egyéb mellett az segítene, ha sorozhatnának. Mindig mindenhol - alaptalanul és bűnösen - leértékelik a gyalogosokat a hiperszuper-csilivili technikával szemben. De elfoglalni és megtartani csak a lövészek tudnak. Putyinnak mint a manna, úgy hiányzik valami ürügy, hogy elkezdhesse a mozgósítást. Akkor kezdhetünk el félni...
Csendes megjegyzés: az oroszok nem csak sorozhatnak, hanem soroznak is. Amire gondolsz, az a mozgósítás.
Minuszos hírként szerepelt itt, hogy amúgy az orvosi felmérés legalább részben megtörtént.
A különleges katonai művelet támogatása meglehetősen jónak számít oda át, szóval igazán még csak nagyon népszerűtlen se lenne, ha elrendelnének legalább egy részlegeset.
Bár ugye egyesek szerint abban a sötét diktatúrában amúgy se számít a nép véleménye, szóval igazából még erre se kellene odafigyelni.
Rengeteg olyan indok van, amivel átválthatnák a különleges műveletet háborúvá.
Nem teszik.
Ennek mondjuk van egy egyszerű, logikus, könnyen érthető magyarázata is:
Nem érzik szükségét, mivel a jelenlegi erővel is elvannak.
Persze, ha azt vesszük, hogy jaj hát az ukránok már minden oroszt megöltek, a férfiakat kétszer, akkor természetesen jogos a kérdés, hogy miért nem teszik, csak erre az ukránokon kívül semmi bizonyíték nincs.
Így én maradnék annál a verziónál, hogy amúgy így is urai a helyzetnek, és semmi szükségük a mozgósításra.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 377
13 173
113
Mindenki ellen akinek van/lehet a közeljövőben. Én mondjuk bár most szövetségeseink, leginkább a román ATACMS miatt venném, de ez én vagyok, biztos sokan azon a véleményen vannak hogy ez vérlázító, hisz ŐK a szövetségeseink, örök barátaink :p !
szövetségesek .. azért léptek be mert mi is benne voltunk,így bevédték a seggüket .. barátok meg sosem lesznek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 413
64 968
113
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
Ha az érvényben lévő orosz jogrend szerint nézzük a dolgokat épp azért nevezik "speciális katonai müveletnek" mert ilyenkor nem kell általános mozgósítást hirdetni. Azért is találták ki azt a kamut, hogy a novofedorovkai Saki légibázison történt robbantást hanyagság- biztonsági-tüzvédelmi előírások be nemtartása okozta. Ha azt kommunikálják, hogy Ukrajna megtámadta a Krímen lévő orosz bázist, az orosz jogrend szerint ez egy külföldi agresszio´-támadás Oroszország ellen. Háborús helyzet, általános mozgósítás , amit meg seni nem akar. Rögtön megnőne az emberek elégedetlensége és nagyot zuhanna Putyin népszerüsége, ami jelenleg 81 % . Érthető így?
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 369
11 522
113
Ha az érvényben lévő orosz jogrend szerint nézzük a dolgokat épp azért nevezik "speciális katonai müveletnek" mert ilyenkor nem kell általános mozgósítást hirdetni. Azért is találták ki azt a kamut, hogy a novofedorovkai Saki légibázison történt robbantást hanyagság- biztonsági-tüzvédelmi előírások be nemtartása okozta. Ha azt kommunikálják, hogy Ukrajna megtámadta a Krímen lévő orosz bázist, az orosz jogrend szerint ez egy külföldi agresszio´-támadás Oroszország ellen. Háborús helyzet, általános mozgósítás , amit meg seni nem akar. Rögtön megnőne az emberek elégedetlensége és nagyot zuhanna Putyin népszerüsége, ami jelenleg 81 % . Érthető így?
Plusz a jelenlegi helyzetben szerintem egyelőre fölösleges a nagyobb mozgósítás.
Lassan, de a szakik haladnak előre szépen.
Az ukránok hullanak, mint a legyek. Olyan szinten, hogy itt páran CGI-nak hiszik a temetőket..

Azt se felejtsük el, hogy most épp átalakul a világ. Ehez is idő kell, mindegyik fél követi a dolgokat, és az alapján mozog. Napról-napra.

Pusztán azért, mert történt egy incidens a Krímen, egyáltalán nem ok a mozgósításra. Mozgósítás után is simán történhetnek ilyesmik.

Én inkább a válaszcsapásokat hiányolom, de maradjunk annyiban, amit valaki korábban is írt: Az Orosz válaszok általában később érkeznek, és fájdalmasak. Szerintem valami ilyesmi fog most is történni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 738
19 981
113
ez így tökéletes kamu volt, mert a tegnapi műhold fotókon pont jól látszik hogy a reptér kapta a csapást, és az is látszik hogy legalább 7-9 gép teljesen ment a levesbe..... (a sérült gépekről nem is beszélve)..... ja és videó alapján az épp felszálló IL-76 mákkal de pont megúszta a pukkanást..... szóval üdv a való világ villában....
Én nem vagyok szakember, csak betettem ezt a cikket. Azóta sok minden megjelent, és elég zavaros a helyzet. Orosz hivatalos hír nem jelent meg, én betetten egy olyan véleménycikket, amelyik talán hiteles. Talán. A háború nem steril történés, minden félnek vannak veszteségei. Azt hiszem ezzel minden józan ember tisztában van. Nem lehet mindig nyerni, ahogy az egyéni életben sem. Szerintem ugyanúgy, ahogy az egyén fel kell dolgozza a veszteségeket, ami nélkül nincs továbblépés, úgy, ha ez így igaz, ahogyan a cikkekből kirajzolódik, akkor az orosz vezetésnek is ezt kell tennie. És nekem, a laikusnak, meggyőződésem, hogy nem Ukrajna vezeti ezt a háborút, hanem a NATO szakemberei közül néhányan, ezért ez bem egy félkézről vehető összecsapás. És nincs rálátásunk az esemény egészére, mindenki jobbára találgat, még az úgynevezett szakértők is. A becsületesebbje be is vallja.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 262
69 225
113
Szeretném ezt hinni.

Persze sokáig nem tart átfesteni digit camora egy pár db. F-16ost ukrán zászlóval, és belerakni néhány kipróbált amcsi pilótát, akik meg feszálltak romániából.

Ezt mondtam 2 napja gyerekek, hogy 300km oda vissza Románia szárazföldi partja meg a Szaki reptér közti távolság úgy, hogy nagy részt horizont alatt is repülhettek, volt felettük AWACS, Global HAWK, minden szar, a Moszkva pusztulása óta meg komoly orosz légvédelmi cirkáló/romboló a közelben nincs, a Kígyó sziget meg üres.

Előtte egy nappal mutogattak HARM roncsokat az oroszok, amit ugye RADAR ellen lehet bevetni. Gyanúsan ki is lett csapkodva néhány környékbeli fix telepítésű távolfelderítő radar, ami megmaradt az is óvatosabban lett utána használva.


Az én magánvéleményem az, hogy ez kurvára nem orosz "figyelmetlenség", de még csak nem is egy hős ukrán szabotőr kommandó sikere volt, hanem valami olyan csúfság, amit az ukránok NEM, vagy egyedül biztosan nem tudtak volna végrehajtani.

Ez meg azért nagyon szar, mert a Krímet az oroszok úgy veszik, hogy az Oroszország része, innentől HA akarják, de jure oda is baszhatnak bárkinek a saját törvényeik szerint atommal.

Szarul hangzik? Igen, de ettől még igaz amit itt levezettem...
Az ukránok kezdetek óta nem egyedül harcolnak.

1. Az USA finanszírozza a háborút

2. Fegyver, lőszer mind Nyugatról és Törökországból megy.

3.Az USA minden hírszerzési és felderítési adatot tovabbit az ukranoknak.

4. A Nyugat és a törökök képzik ki az ukrán katonákat.

5. Nyugatról és Törökországból önkéntesek segitik az ukrán hadsereget.

6. Néhány kiveteltől csak olyat támadnak az ukrik, ami Ukrajna része. A Krim Oroszországhoz csatolását gyakorlatilag senki sem ismerte el.


Ezeket a szabályokat Oroszország kénytelen, kelletlen elfogadta. Mindettől függetlenül, ha korlatozotabban is, de zajlik a. Nyugati - orosz kereskedelem, sokszor Ukrajnán át, az ukránok segítségével.

Semmi sem fekete-fehér és nagyon sok gazdasági kényszer van mindkét oldalon, ami még egy ilyen full kontakt háborút is felülir.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
426
1 479
93
Ha az érvényben lévő orosz jogrend szerint nézzük a dolgokat épp azért nevezik "speciális katonai müveletnek" mert ilyenkor nem kell általános mozgósítást hirdetni. Azért is találták ki azt a kamut, hogy a novofedorovkai Saki légibázison történt robbantást hanyagság- biztonsági-tüzvédelmi előírások be nemtartása okozta. Ha azt kommunikálják, hogy Ukrajna megtámadta a Krímen lévő orosz bázist, az orosz jogrend szerint ez egy külföldi agresszio´-támadás Oroszország ellen. Háborús helyzet, általános mozgósítás , amit meg seni nem akar. Rögtön megnőne az emberek elégedetlensége és nagyot zuhanna Putyin népszerüsége, ami jelenleg 81 % . Érthető így?
Én ezt értem persze, csak Putyin se fiatalodik, csak ha megszeretné élni hogy Ukrajna elbukik akkor sebességet kéne váltani,mert az USA bármit is meg fog tenni hogy hosszú hosszú évekig tartson a buli. Meg ugye bárki jönne utána közel sem biztos hogy folytatni fogja a műveletet.