[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
649
1 749
93

Kijev újabb „ajándékot” kaphat Moszkvától

Egy orosz elemző szerint az orosz hadsereg legfontosabb feladata a következő időszakban, hogy elfoglalják Szoledar, Bahmut és Szeverszk városát, ugyanis itt van az ukrán fegyveres erők utolsó védelmi vonala.
Hozzátette: a felsorolt területek elfoglalása megnyitja a Szlavjansz–Kramatorszk–Konstantyinovka vonalhoz való hozzáférést.

Tehát az ukrán függetlenség napjáig, augusztus 24-ig Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy újabb „ajándékot” kap
– fogalmazott a Moszkovszkij Komszomolec orosz lapnak az elemző, hozzátéve: úgy véli, a harmadik védelmi vonal veresége után a Dnyeper felé megnyílik az út az orosz erők számára a teljes érintkezési vonal mentén. Emiatt szerinte a balparti Ukrajna ezen részének „felszabadítása” sokkal gyorsabban megy végbe, már csak a terepviszonyok és a jól megerősített ellenállási vonal hiánya miatt is.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
649
1 749
93

Elhúzódó háborúra készül Putyin, jelentős összeggel fedezi a hadiipar költségeit

Oroszország felkészíti hadiiparát egy elhúzódó ukrajnai háborúra – olvasható az Institute for the Study of War (ISW) jelentésében.
Az amerikai szakértők szerint a Vlagyimir Putyin vezette hadiipari bizottság arra készül, hogy kora őszre megváltoztatja a védelmi beszerzési programot, és 600–700 milliárd rubellel növeli a kifizetéseket.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 857
59 873
113
Inkább hülyeség.Szárazföldi indítási változata nincsVéleményem szerint emiatt leginkább kamu a hír.Annak elég kicsi az esélye hogy Nato gép végezne csapást UKrajnában.És Ukránok se kaptak eddig ezek alkalmazására alkalmas vadászbombázókat.
Szerintem valószínűbb.hogy igaz a hír egyrészt azért mert az amerikai kormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy adoptálták az Ukrán gépekhez....

Az ukránok kész tényként kezelik, hogy ezeket a rakétákat az ukrán légierő már bevetette....

photo-2022-08-07-16-51-18.jpgPedig az amerikai védelmi miniszter-helyettes Colin Kahl pontosan azt állítja

" A legutóbbi katonai segélycsomagokba beépítettünk bizonyos számú radarellenes rakétát, amelyek ukrán repülőgépekről lőhetők ki, és hatással lehetnek az orosz radarokra és egyéb dolgokra " - mondta Colin Kahl egy hétfői sajtótájékoztatón.


Másrészt pedig az USA-nak ez nagyszerű alkalom arra, hogy valós harci körülmények között teszteljék AGM-88-t az orosz Sz-300 és SZ-400-a légvédelmi rakétarendszerek ellen , az persze még kérdéses, hogy melyik változatot kapták az Ukrik a logikus az lenne, hogy nem a legújabb 1 millió dollár/db árú HARM-t kapták, de én ebben a háborúban már nem zárok ki semmit.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 181
9 386
113
‼️Az USA aggodalmát fejezte ki: a külügyminisztérium aggódik a külföldi zsoldosok bíróság elé állításának szándéka miatt A hivatal vezetője, Blinken, nagyon aggódik a DNR azon döntése miatt, hogy vádat emel a svéd, brit és horvát zsoldosok ellen, akik az AFU oldalán harcoltak. Hozzátette, hogy Oroszországnak és szövetségeseinek tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a hadifoglyok jogait is. Emlékeztetünk arra, hogy a zsoldosokat a Donyecki Népköztársaság büntető törvénykönyvének három cikkelyének megsértésével vádolják, amelyek értelmében halálbüntetés vagy életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk.

‼️☠️Összefoglaló az AFU vezérkarától: ▪️ Kramatorszk irányában az orosz hadsereg előrenyomul az alábbi területeken Lisichansk finomító - Ivano-Daryevka és Nikolaevka - Vyemka. Folytatódnak a harcok Szpornoje - Ivano-Darijivka térségében; ▪️ Artemivszk irányában az orosz csapatok támadó akciókat hajtottak végre Pokrovszke - Bakhmut, Vozrozhdenija - Vershina és Uglegorszkaja TPP - Zaitsevo térségében; ▪️ Avdijivka irányában az AFU egységei megpróbálták megállítani a szövetségesek offenzíváját a Novoselovka II - Krasznogorovka és Szpartak - Avdijivka körzetekben. Folytatódnak a harcok a Donyeck-Peszki és a Novoselovka-Alexandrapol körzetekben.
 

duckdodger ™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 195
13 745
113
Én gyakorlatilag ugyanezeket mondtam, írtam le (Fukuyamával kezdve) hetekkel ezelőtt egy volt barátomnak. (Nem érdekel, hogy elhiszitek e.)

Mondom: Volt.

Egy tanult, művelt, kifejezetten intelligenciát igénylő szakmájú, okos (eddig azt hittem), kulturált (eddig azt hittem) személyről beszélünk, akivel több, mint évtizedes volt a barátságunk, számos közös érdeklődési körrel, értékrenddel: Autók, csajok, utazás, gyereknevelés, belpolitika, jó értelemben vett európai értékrend, stb.

Aztán jött a konfliktus.
Itt kijött a kettőnk közti különbség a témában: A vágy és mainstream vezérelt, felsőbbrendűnek vélt kontra reálpolitikainak remélt szemlélet.

A telós beszélgetések, üzenetváltások, e-mail-ek jöttek-mentek, a stílus a másik oldalról egyre inkább viselte magán a kognitív disszonancia jeleit; egyre dühödtebb lett a hangnem tények ismertetése után, s egyre közönségesebb a sztereotípiából fakadó minősítgetés, egyre inkább kivetkőzött az általam addig megismert magából.

Eljutott oda, hogy (válaszomban időrendben kimazsoláztam neki), hogy ez lett a hangnem a részéről:

"...Mini cár, Putykó, Vitya, agresszív maci húzzon a csába, gyáva féreg, szimplán féreg, pszichopata cárevics az úristenit, eszement és agresszív szláv mentalitás, elmebeteg, agresszív bunkó paraszt..."

Szó szerint ezt válaszoltam:

"...Teljesen kivetkőzött belőled a kulturált europeer; a higgadtan, a felek álláspontját érteni igyekvő, európai népeket nem másodrangúnak néző hozzáállás.

Tőlem mikor olvastál olyat, hogy; hohol, kapor, ukronáci, Zselé, Bidé?

Na jó; BoJo-t mondtam (de tán nem írtam), de őt még a britek is úgy hívják...

Azért egy szint alá ne menjünk már le...:-( ..."


Itt jegyzem meg, hogy itt (az általa "kétes összetételűnek" minősített) fórumon sem olvastatok tőlem ilyen stílust, megnevezéseket, senkiről.

A válasz az volt, hogy:
"...személyemben sértettél meg engem, ne is válaszolj, részemről ennyi..."

Természetesen ez részemről egy önkényes kivonata a diskurzusunknak.
De talán ismertek már annyira a kezdetektől, hogy nem vonjátok kétségbe a szavahihetőségemet; a lényeget akartam kiemelni.
...szoktam mondani - a fórumon is írtam már párszor - hogy az emberiség egyénként, kisebb-nagyobb közösségként, s fajként is fontos, a legfontosabb felismeréseket, a döntéseket késve hozza meg.

Az Európából indult társadalmi, gazdasági, tudományos/ipari, kulturális/művészeti vívmányok, eredmények úgy látszik sajnos együtt jártak és járnak egy olyan jelenséggel, következménnyel, ami felsőbbrendűséget, kizárólagosságot, kiválasztottság és különbség tudatot hozott. Ráadásul - eme elvakítottságban - későn veszi észre, hogy változtatni kéne többek között a más népekhez, kultúrákhoz való hozzáálláson.

Ez be is fog következni. Csak akkor már muszájból:

Elkésve.


Szerintem.
Nem vagy egyedül, En is sok ismerősnél találkozom ezzel a hozzáállással. Leginkább olyanokra jellemző ez, akiknek egyébként halvány fogalmuk sincs sem ukrajnáról, sem a SzU bukása óta zajló folyamatokról. De én már nem is morfondírozok ezeken, ugyanúgy trollkodok velük is mint az itteni libsi lelencekkel. Teljesen felesleges észérvekkel próbálkozni náluk, értelmes reakciót úgysem kapsz. A legjobb része a dolognak amikor holland ismerős/haver állt bele ebbe (sógorom barátja 30 éve), aztán mikor rákérdeztem hogy mit is tud ukrajnárol, soroljon fel 5-10 nagyobb várost meg céget, akkor csak a nagy kuss volt. Végül sikerült az Antonovval előjönni, csak hát ugye annak is csak annyi köze volt az ukránokhoz, hogy oda telepítette a SzU, mióta echte ukrán kézben van meg lehet nézni milyen sokra mentek vele. Viszont nyugat Európában egyre kevesebb a kilógatott ukrán zászló, szóval legalább kezdenek ebredezni…
 

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
2 363
2 870
113
Egy dolog hogy hülye vagy hozzá, viszont az hogy ezzel még büszkélkedsz is…
Bármilyen rakéta rendeltetésszerű működése után 2 szekció az ami viszonylagos épségben megmarad, és ez a két szekció nem más mint a hajtómű és a kormanygép. Ugyanis a harci rész működése ezt a két részt egyszerűen eldobja. Helyszíneléskor e két rész vagy ezek alkatrészeinek egymáshoz viszonyított helyzetéből elég pontosan meghatározható a bejövő rakéta iránya. Egy robbanás amúgy miért égetné le a festéket?
Segitek az ertelmezesben. Az a furcsa, hogy a kepeken ket kulonbozo kontrasztu felitas lathato..... Erre kellene magyarazat. A hulyegyerekezes az nem az....
 
 • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 545
21 668
113
A szankciók működnek
image_750x_62f4f34b637fe.jpgEnnyi egyelőre,
német román és lengyel shill-ek is megszállták chug-ot, úgyhogy garantáltan valami fontos történik a fronton, de még nem tudni mi.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
18 778
50 687
113
Komédiások és a pápa:

Napi 100+ lövés esete a német csodafegyverek egyikével:
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
499
1 605
93
Hol tart az orosz (nem szakadár, hanem orosz) BTG-k átpakolása Herszonba?
Itt a fórumba osztották meg aug6.-án vagy valamivel előtte, hogy nyugati források szerint ez már legalább egy hete megetörtént (talán @Wilson rakta be).
A képek erről a twitter fiókról vannak:
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 545
21 668
113
A cseheket már nem állt érdekében szopatnia az ukránoknak?Úgy látom a kőolajas zsarolás mögött a gázszállítás újraindítása állt ukrajniába, mivel azóta ömlik hozzájuk a cucc...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
979
3 326
93
a mai Strelkov poszt kapcsán: a jelen helyzetben, mariupol szeverodonyeck és liszicsanszk után, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok birtokában, mégis mi más indokolhatja a bakhmut és soledar vagy akár a pisky elleni frontális támadást mint hogy az oroszoknál valaki megbolondult a felső hadvezetésben? soledar és seversk között nincs nagyváros lehetne átkarolni, de ott haladnak a legkevésbé....
valaki megvilágítaná aki talál ebben értelmet, hogy mi is az?
 
 • Tetszik
 • Vicces
Reactions: Ooorky and laci74

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 532
30 187
113
A szankciók működnek
image_750x_62f4f34b637fe.jpgEnnyi egyelőre,
német román és lengyel shill-ek is megszállták chug-ot, úgyhogy garantáltan valami fontos történik a fronton, de még nem tudni mi.
Mi az hogy shill, mi az a chug, mire lehet ebből következtetni?

Köszi ha válaszolsz, szerintem nem vagyok vele egyedül aki ebből szart sem értett...