[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 298
3 847
113
Azon a tankon mintha lenne Z a jobb oldalon a középső reaktív tölteten és talán a tank orrán is.
A csugujevi robbanáshoz : inkább termitpasztilla vagy pl rakétanyomjelző lesz az. Ilyen fényes lánggal fémek, fémsók égnek. Rakétahajtóanyagba ilyesmit keverni nagy mennyiségben nem lehet, mert nagyon megemeli az égéshőt, ami miatt a rakétahajtómű és különösen a fúvóka olyan különleges ötvözetet igényelne ami nehezebb lenne a jelenleg alkalmazottaknál, márpedig rakétáknál kritikus dolog a súly. Alumíniumport épp a gyújtóhatása miatt használnak is pl az orosz A-IX* szériás robbanóanyagokban, ami hexogén/alu/viasz vagy egyéb flegmatizálóanyag keveréke.

Érdekes hogy Meteoritot visznek, tán keményen aknásított a terület? Eddig ugye városi harcban láttuk ezeket, remélem kiderül most mi az elgondolás ezekkel.
Beásott védelmet is amortizálja rendesen, akit nem ér el a hatása, annak is tele szalad a gatyája. Hiányoltam.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
15 931
19 899
113
ez a háború valóban nem ukrajna pár megyéjéről szól...
hogy világháború e ? nem ez még nem. Hogy kezdete egyy hatalmi újrapozicónálásnak ? igen
europa lecsúszik ? igen. europa vesztes.
oroszország nyertes? igen.
Usa nyertes? igen (veszteni semmit nem vesztett a hadszintéren piacon nyert nemzetközi szintéren nem pofáraesés.
kína nyetes ? igen kína a kimaradásával a konfliktusból nyertes. meg is kapja jutalmát mindkét oldalról.
irán nyertes? igen irán nyert egy oroszt miközben megtartott egy kínait.-ez bekavar e a közelkeleten a nyugatnak? igen bekavar lásd irak.
Dél-amerika nyerrt vagy sem elfogadja az eddiginél szarabb már úgysem lehet nekik...

Afrika nyert? újra felbukkanak a fehérek de mostmár a kínaiak is egyre több helyen...

Mikor lessz lezárva a konfliktus?
az első pár kérdés rámutat ki a valódi ellenfél akit le kell térdeltetni...

Bezony europa...

Az usa nak keletre kell koncentrálni a távol keletre.
az orosszal nincs neki dolga. europa kolonc a nyakán még a közelkeleten hasznos vólt a távolkeleten az angolokat leszámítva hasztalan...

a levállást oroszország megakadályozza hogy egy erős szövetség létrejöjjön.
a megszünő ütközőzóna usa és orosz közötti ukrajna és fehéroszország e szerepben megszünik.
marad orosz és eu ütköző zóna. na BUMM
fehéroroszországba forradalom nem forradalom (ukrajnába egy megelőző sakklépést ""lesben álló" orosz sakk figurák. (ez nem ma kezdődött)

kazahsztán elterelés feszűltségkeltés oroszoknak jó próba a mozgósításra és a bevonulásra...

Az eu Ukrajna mellé állt hisz fehérorosz biztos nem bukik... az usat meg valójába csak a pénz érdekli...

ukrajna eu befolyás alatt fog maradni? egy része lehet az egésze nem.
van e az eunak jövője ilyen helyzetbe?

Mi lenne nekünk a legjobb út?

Saját véleményem szerint a Horvátokkal kiemelkedően jó a kapcsolat. hiába az uszítás nincsen gond. és bevinni őket a V4 es szférába.
V4 semmi extra de mindig jó ha van egy alapszövetség a régióba ahol valamilyenszinten össze lehet zárni.


nem a termékek drágulnak a pénz értéke rommlik szerte a világba. ez baj e? valakiknek igen valakiknek nem.

ha politikai úton sikerül a horvátokkal kibővített v4 eket az olaszokkal és olasz törekvésekkel összhangba állítani és kitudjuk használni mint jó földrajzi adottságú órszág az előnyeinket és a török és kínai szállítmányi útvonalakat uralni tudjuk a bakán kinyílik elöttünk és a balkán is gazdagodik...

kellene nekünk EU? van e esélyünk jó pozicíóból indulni egy esetleges unios szétesés esetén? igen

a német ha akarja ha nem érdekelt abba hogy magyarország erősebb legyen.

Hogy a balkánon várható e háború? nem lesznek hidegek a fegyvercsövek ott az biztos.

@ozymandias hogy konteo a vége meglehet. hogy reális e? ma holnap nem. 2-3-5 év ? inkább.

Mi vár europára? nyersanyag hiány. drága munkaerő. hiányos beszállítói láncok. bizonytalan ellátás. (minden téren)
teknilogiai fejlődés és a tudás hiába van ipar nélkül kevés... kell e a világnak europa szürkeállomány kapacitása? USA nak nem Orosznak kellett vólna csak europa nem akarta ezt a relációt. kínának kelett vólna de igazából már mindent fel vásárólt vagy lemásolt. de kínának nem akadály ha bérterveztet.

tehát europa az usa nak vetélytárs az orosznak jó partner lehetett vólna ha nem cseszi szét magát.(de szétcseszi)
kínának jó bedolgozók lettünk vólna...

Jobb e hogy szétesik az eu? szerintem nem gond ha nem vagyunk benne annyira mélyen a világpolitikai játék fő játékterén. (nem kell mindenbe nyakig belemennünk) az eu ha tetszett ha nem rántott minket mindenbe...

Az eu menthetetlen. egy szép álom vólt de ma már közel rémálom...

Mi tartja össze az EU-t ???
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
3 674
5 656
113
A jelenlegi ukrán előrenyomulással kapcsolatban nekem az a fejvakarásom, hogy nem összfegyvernemi:
Sem a légierő nem mennyiségi hozzá, sem (nagyságrendivel nagyobb újabb szállítmányok nélkül) a tüzérség, sem a páncélostechnika.
Az előrenyomulás is lokális a front szélességéhez viszonyítva.

Nem gúnyból (emberi tragédiákon nem röhögök, mert bármely háború bármely oldalán jobb sorsra érdemesek szenvedése is van)
De innen hogyan tovább?
1 óra 33 perc 00-tól 25 másodperc:
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 434
61 910
113
Murz is megszólalt az ukrajnai frontok helyzetével kapcsolatban...

Ha a felső vezetésünk képes lenne levonni a megfelelő következtetéseket...

Akkor az elmúlt napok eseményeinek fő következtetése a személyi döntések mellett az Orosz Föderációban mindenféle új önkéntes zászlóalj "nulláról" történő megalakításának megszüntetése, valamint az LNR és DNR NM-ben "mozgósított" zászlóaljak és ezredek osztályának felszámolása. Ez az amúgy is nagyon korlátozott emberi erőforrások teljesen értelmetlen pazarlása. Vagy teljes értékű gépesített lövészezredeket-dandárokat-divíziókat építünk tüzérséggel és tankokkal, vagy... Leromlott és nem feltöltött ezredeink és hadosztályaink továbbra is csapásokat fognak kapni a csőcselék, a "BARS" és más, a teljes értékű kombinált fegyveres harcra nem felkészült, sőt legtöbbször még kiképzetlen egységek állásaira. Ráadásul nagyjából nincs kölcsönhatásuk a szárnyakkal, és nagyjából nincs echelonjuk.

A jövőben pedig a megmaradt harcképes, kombinált fegyveres egységeink "tűzoltóbrigádként" rohangálnak majd a fronton, legyőzve a körülmények között zajló poklot, ami további veszteségekkel jár. Amit nem fognak pótolni, mert senki sem fog következtetéseket levonni, és új zászlóaljakat fognak létrehozni a személyzet kiképzésének és tényleges harci tapasztalatának nulla szintjével, harcban nem igazolt parancsnokokkal, nehézfegyverek és azok használatának képességei nélkül, teljes értékű szállítás nélkül.

Azok az emberek, akik nincsenek megfelelően kiképezve és felszerelve a modern hadviselés eszközeivel, amelyeket megfelelően tudnak kezelni, csak olaj az ukrán tankok nyomaira, ha nem menekülnek időben.

Valójában eredetileg ugyanezeket a "BARS"-t, amelyek "AR", mert "hadsereg tartalék", egyfajta tartalékos egységként tervezték az RF fegyveres erőinek harcra kész utánpótlási, "rotációs bázisainak" kialakítására. De ez az ötlet, mint "üzleti terv" nem felelt meg a könnyű nyereség szerelmeseinek, és mi kezdődött. Annyit lopunk, amennyit csak tudunk, hogy új egységeket alakítsunk, és nem érdekel, mi történik velük a fronton. Ezekről a cselszövésekről egyre több információ szivárog a nyilvánosságba, de eddig csak nagyon kis adagokban. Úgy tűnik, még sok vérontás kell ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak. Ha egyáltalán változnak.

A szokásos téma a regionális védnökség kombinációja lenne, beleértve az önkéntes szervezeteket is, a már háborúban lévő, éppen ezekben a régiókban állomásozó egységek felett, a BARS-ban lévő kiképzőbázisokkal, ahová folyamatosan érkeznének a frontvonalból emberek rotációs rendszerben, hogy a legjobb gyakorlatokat átvegyék. De ahhoz, hogy ez így legyen, valahol valami nagyon nagy dolognak meg kellene halnia.

Különösen azok számára, akik nem értik a jelenlegi helyzetet és általában a katonai ügyeket, és sok felkiáltójellel replikáznak olyan mondatokat, mint "A légierő működik, mindenkit szétzúz!" és "Megérkeztek a tartalékosok, és azonnal csatába indulnak!". Hurrá!". Kedves Ismétlők! Legalább néha próbáljon meg elgondolkodni azon, amit ír. Ha valakit meg akarsz nehezíteni, nagy veszteségekkel és minimális eredményekkel, akkor rá kell venned, hogy bevonuljon a csatába. Felderítés nélkül, felkészülés nélkül, egy új terepen, amelyet nem ismer. És valószínűleg, miután tüzérségi csapást kapott közvetlenül a front felé közeledő sűrű oszlopra.

Ami a támadó repülésünk tipikus cselekvési forgatókönyvét illeti, az kényszerűen a következő. Egy pár Szu-25-ös egy rövid pillanatra megközelíti a Loopot, egy pillanatra felemeli az orrát, a szárnyak alatti rakétaindítókból egyetlen salvóval kilövi az összes nem irányított S-5 vagy S-8 rakétát, kilövi a hőcsapdákat, és ugyanabban pillanatban távozik. Élőben láttam Bakhmut/Artemivszk közelében, ahol NATO-(aknavető)aknákat szereztünk . Az ilyen csapások hatékonysága egy olyan ellenséggel szemben, amely tudja, hogyan kell elrejtőzni és szétszóródni, megkérdőjelezhető, amint azt a tavaszi és nyári harcok minden tapasztalata mutatja. A jól megerősített ellenséggel szemben a hatékonysága semmi. De a mi támadó repülőgépeink és helikoptereink nem tehetnek mást - az ellenségnek normális, összehangolt katonai légvédeleme van. Amíg mi itt voltunk, ez a bizonyos "repülőgép-pár" azzal volt elfoglalva, hogy 120 mm-es aknavetőkkel próbálta szétzúzni az Artemivszk külvárosában lévő településeket, ahol csapataink megerősödtek.

Általánosságban azt kívánom, hogy minden reposztolónak kevesebb elképesztő történet legyen a reposztokban, amin a tapasztalt emberek a legjobb esetben nevetni fognak, a legrosszabb esetben pedig egyszerűen leiratkoznak.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
657
4 357
93
Azért ehez kellett hogy "tönkre"bombázzák a Német hadiipart.Azt nem állítom legyőzték volna az Oroszokat de érdekes helyzet lett volna ha hagyják a nyugati frontot kiegyezeznek q nyugati hatalmával 43 körül és csak Keletre koncentrálnak a Németek.
A kiegyezés azért maradhatott el, mert ketyegett a biologiai órája a kis bajszosnak, aki érezte h nem sok ideje lehet hátra a földi pályafutásából, igy minden fronton egyszerre akart győzni.. Nagyot akart a szarka tipikus esete szerencsénkre, mert valahol az ural környékén kapálnánk már mint visszatelepített szolganép. Most Putyinnak mintha végtelen ideje lenne hátra ugy cselekszik, ráérősen hajtják a frontdarálót
 
 • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 939
24 512
113
tYs0LRQ.pngÚgy néz ki eljött oroszoknál a gyújtsunk fel mindent a gechybe fázis (harkovi front)

Végül is gyanúsan néptelenek voltak azok a falvak...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
657
4 357
93
De ha bukik a giga mega ultra brutál offenzíva, akkor rábasztatok ukri fanok, zeli is szedheti a sátor fáját vége lesz a bulinak, majd pár nap múlva kiderűl mi lesz.
A Nagy Forgatókönyv szerint el fog húzódni 2 3 évig, addig kell tartania az Unios és USA segély égetésnek a polgárok zsebére. Ha a tengerentúlon nyilvánosan beszélnek a segélyek időrendjéről, gondolom gondoskodnak a Háborus Szinjáték ennyi ideig tartó üzemeltetéséről is.. Hiszen nem tudnák tovább tolni a lóvét.. arra már gondolni sem merek hogy valahol máshol, hasonló Háborús Segély Szinjáték nyilik
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
15 931
19 899
113
A Nagy Forgatókönyv szerint el fog húzódni 2 3 évig, addig kell tartania az Unios és USA segély égetésnek a polgárok zsebére. Ha a tengerentúlon nyilvánosan beszélnek a segélyek időrendjéről, gondolom gondoskodnak a Háborus Szinjáték ennyi ideig tartó üzemeltetéséről is.. Hiszen nem tudnák tovább tolni a lóvét.. arra már gondolni sem merek hogy valahol máshol, hasonló Háborús Segély Szinjáték nyilik
ezt nem fogja az unio 2-3 évig bírni... ha nem lessz végee akkor nem az idei tél lessz a leghidegebb hanem a jovő tél igazán... de szerintem az idei telet még éppen hogy átvészeli az eu tavasszal akkora szakadás lessz benne hogy ihaj... a nyárba már úgy megy bele hogy a telet már nem biztos hogy eggyütt töltik... az osztozkodás miatt persze a színjáték még egy darabig fennmarad de azt már mindenki tudni fogja hogy ez már az unio vége.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
360
1 232
93
a 600 lengyel t72 azért bőven nem kis mennyiség.

azért dúrván fel fog menni a gyűjtőknél a 72 m1 ára a közeljövőbe.

Az orosz erősítés milyen betűs? az ukránoknál vannak jellegzetességek (több féle jármű egységenként) vagy hasonló?

mekkora a nyugaton kiképzettek aránya harkovnál és mekkora khersonnál?
Szerintem a lengyelek 200+ T72-est adtak át.

Erősítést eddig én o betűvel felfedtve láttam lekamerázni.

A többi kérdésre passz.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 611
4 864
113
Nem értem egyik oldal hisztijét sem...

 • 1000km2 visszafoglalva, vagyis 33,3x33,3km-es földterület, ez is szétszórtan. Változik valami? Nem.
 • kilőttek ezt, kilőttek azt. Változik valami? Nem.
 • trófa: 2 Javelin van egy szakadék nyuszibusz. Változik valami? Nem
 • elesett 1-2-3000 ember, ami sajnálatos, de változik valami? Nem
 • visszavesszük Harkovot? Lehet. Változik valami? Nem. Vissza-visszaveszik az oroszok Harkivot, változik valami? Nem
 • érkeztek a csodafegyverek, változott valami? Nem
 • jöttek a hiperszonikus cuccok, változott valami? Nem
 • sunkó paraszt módon viselkedik a drogdíler, változott valami? Nem
 • Kreml osztja az észt, van ebben változás? Van. Valóságban? Nem
 • hurráoptimista hülyegyerekek nyomatják a pro-ukrán szöveget, változott valami? Nem.
 • hurráoptimista hülyegyerekek nyomatják a pro-orosz szöveget, változott valami? Nem.
 • ki lehet használni előretörést? Nem - főleg úgy, ha szeptember közepén kezdenek téli ruhára lejmolni
 • változott valami a külpolitikai vonalon? Igen, kikerült a tejfölfejű meg a majom Draghi, de érdemi változás lett? Nem
 • bejött a szupertuti brit tudósok/magyar foteltábornokok/ukrán csillámpónik/orosz vajákosemberek/amerikai agytrösztök jóslata? Nem
 • belátunk-e jobban a lapok mögé, mint korábban? Nem
 • van európai gixer, amik érintenek minket? Van. Látszik esély a megoldásra? Nem
 • tele van tolva az oldal munkaidőben készült baromságokkal? Igen. Lett bármelyikből bármilyen hatás? Nem. Kimentek az emberek Pesten tüntetni az ukránok mellett? Nem. Kimentek az emberek Pesten tüntetni az oroszok mellett? Nem. Volt agitprop mindkét oldal részéről? Volt. Elbaszta a felhasználói élményt? El. Ért valamit? Nem. Tovább folytatják? Igen.

Tiszta szerencse, hogy a második világégésnél nem volt se internet, se okostelefon. Ha lett volna, akkor még most is azt a digitális szemetet nyögnénk, ahol minden marék hüvely, minden wehrmacht-os csizma, minden véres usánka trófea lenne és minden 5 főnél nagyobb ukrán/orosz/lengyel/francia/afrikai/ázsiai/olasz/magyar település "sorsfordító" jelentőségű lett volna és a végén "haditechnikai és biztonságpolitikai" szakértő lett volna, mint harcoló alakulat.

Ha egyesek az elmúlt fél év itt elpazarolt energiáját mondjuk tanulásba vagy képzésbe fektették volna, mára könnyen lehet, hogy jó pénzt keresnének másodállásban és nem az 5 éves gyerek szintjén toporzékolnának, terepszínű rugdalózóban...

Azért marhaság amit írsz, mert a II. vh-ban is a rádióra tapadva hallgatták, követték a fronti harci helyzetet jelentő híreket az emberek, sőt, én olvastam valahol - magyartól - hogy még fali térképen is rakosgatták a gombostűket, hogy milyen harcoló alakulatok hol harcolnak a rádióba bemondott hírek alapján. Magyarán, akkor is sok időt töltöttek az emberek azzal, hogy követték a háború - akár apró-cseprő - eseményeit is. Mára ezek persze mind elfelejtődtek, és csak a hivatalos történészek-elemzők (hazugságai) maradtak meg, szemben a sok millió szemtanú és kortárs túlélő személyes beszámolóival szemben. Szóval, attól még, hogy akkor nem volt internet, akkor is ugyanez ment mint itt, csak nem az interneten. A digitális szeméttől meg ne félj, pár évtized múlva nyomtalanul el fog veszni ennek a fórumnak a tartalma is... ami meg fog maradni belőle az Sz. Bíró Zoltán, Bendarzsevszkij Anton, Resperger, Castel, Spöttle, Nógrádi, Tarjányi, Demkó stb. véleményei.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
2 490
3 126
113

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
353
1 046
93
az ukranok jelenlegi sikeret nem szabad tulertekelni, de akkor is mutatja azt, hogy Putyin hadserege nem teljesen legyozhetetlen es a jelenlegi megszallo erok nem elegek ukrajna denacitlanitasahoz.

az ukranoknak moralisan biztos hogy ad tartast ez az ellentamadas, hogy van ertelme harcolni - persze lehet, hogy nincs, de ezt ki tudja meg mondani.

a herszoni nepszavazas az ugrott jelenleg legalabbis, mar ez is siker.

ugy tunik, hogy a donbasznak nevezett regio sincs meg teljesen, de allitolag ha meglenne a donbasz teljesen, mar azt sem fogadna el az orosz tarsadalom eredmenynek, szoval ezt igy nehez lesz sikernek eladni az oroszoknak. Fel ev haboru utan az egyszerunek tuno Donbasz megszerzesere gondolok,szoval ezt a definialt celjukat sem tudtak elerni az oroszok.

ez csak az elso hete az ellentamadasnak, kell ido hogy ki fejlodjon, sot az is kiderulhet hogy ujabb orosz csapatok visszalokik az ukran tamadast.

de a telegramos videokon az ukran katonak jol felszerelet magabiztos alakulatoknak tunnek, legalabbis motivaltnak tuntek.

de ukrajna akkor is romokban van, billio penzbe kerul majd ezt ujjaepiteni.

az orosz demografiat lehet, hogy ez az egy ket millio ukran megdobja, de az oroszok meg tolunk is jobban fogynak es meg annal is jobban iszlamizalodnak.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
353
1 046
93

hirek :​

Russian Offensive Campaign Assessment, September 8

Sep 8, 2022 - Press ISW
ISW%20Logo%20no%20Background%20%282%29_0.png

Ukrainian successes on the Kharkiv City-Izyum line are creating fissures within the Russian information space and eroding confidence in Russian command to a degree not seen since a failed Russian river crossing in mid-May. Ukrainian military officials announced that Ukrainian forces advanced 50km deep into Russian defensive positions north of Izyum on September 8, but the Russian Ministry of Defense (MoD) notably did not issue any statement regarding Ukrainian advances in Kharkiv Oblast. Ukrainian successes and the Russian MoD’s silence prompted many Russian milbloggers to criticize and debate Russian failures to retain control over the city of Balakliya, approximately 44km northwest of Izyum. Some milbloggers claimed that Russian forces fully or partially withdrew from Balakliya in good order, while others complained that Ukrainian forces beat Russian forces out of the settlement. Others noted that Rosgvardia units operating in the area did not coordinate their defenses or have sufficient artillery capabilities to prevent Ukrainian counterattacks in the region. Milbloggers warned about an impending Ukrainian counteroffensive northwest of Izyum for days prior to Ukrainian advances, and some milbloggers noted that Russian command failed to prepare for “obvious and predictable” Ukrainian counteroffensives. Others noted that Ukrainian forces have “completely outplayed” the Russian military command in Balakliya, while others encouraged readers to wait to discuss Russian losses and withhold criticism until Russian forces stabilize the frontlines.


Az orosz támadó kampány értékelése, szeptember 8
2022. szeptember 8. – Nyomja meg az ISW-t


A Kharkiv City-Izyum vonalon elért ukrán sikerek repedéseket hoznak létre az orosz információs térben, és olyan mértékben rontják az orosz parancsnokságba vetett bizalmat, amilyenre a május közepén történt meghiúsult orosz folyóátkelő óta nem volt példa. Ukrán katonai tisztviselők bejelentették, hogy az ukrán erők szeptember 8-án 50 km-re előrenyomultak az orosz védelmi állásokba Izyumtól északra, de az orosz védelmi minisztérium (HM) nem adott ki semmilyen közleményt az ukrán előrenyomulásával kapcsolatban Harkiv megyében. Az ukrán sikerek és az orosz minisztérium hallgatása sok orosz milloggert arra késztetett, hogy bírálja és vitába szálljon az oroszok kudarcairól, hogy megtartsák az irányítást Balakliya város felett, körülbelül 44 km-re északnyugatra Izyumtól. Egyes milloggerek azt állították, hogy az orosz erők részben vagy teljesen rendben kivonultak Balaklijából, mások pedig arra panaszkodtak, hogy az ukrán erők kiverték az orosz erőket a településről. Mások megjegyezték, hogy a térségben működő Rosgvardia egységek nem hangolták össze védelmüket, és nem rendelkeznek elegendő tüzérségi képességgel ahhoz, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásokat a térségben. A milbloggerek már napokkal az ukrán előretörés előtt figyelmeztettek egy közelgő ukrán ellentámadásra Izyumtól északnyugatra, néhány milblogger pedig megjegyezte, hogy az orosz parancsnokság nem tudott felkészülni a „nyilvánvaló és kiszámítható” ukrán ellentámadásokra. Mások megjegyezték, hogy az ukrán erők „teljesen felülmúlták” a balakliai orosz katonai parancsnokságot, míg mások arra biztatták az olvasókat, hogy várjanak az orosz veszteségek megvitatásával, és tartsák vissza a kritikát, amíg az orosz erők stabilizálják a frontvonalat.