[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
288
1 828
93
A katonai szakértő szerint csak nyílt terepre csalták az ukrán nehézfegyvereket az oroszok.

2022-09-10 21:25

Az orosz védelmi minisztérium egy sor intézkedést hajtott végre az ukrán fegyveres erők félrevezetésére, azt az illúziót keltve, hogy a védelmünk “gyenge”, és hogy állítólag nincsenek információk egy támadás előkészületeiről a Balaklija és Izjum térségében – mondta Konsztantyin Szivkov katonai szakértő a Vzgljad című lapnak. Szombaton az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapatokat csoportosítottak át a térségből.

“A hadsereg tudta, hogy támadás készül, ezért most a csapatok átcsoportosítanak, hogy megsemmisítsék az Ukrán Fegyveres Erők csoportosulását, amely Balaklija és Izjum körzetébe érkezett. Nem szabad elfelejteni, hogy ott nincsenek erődök, így a feladat, hogy a legharcképesebb ukrán egységeket megsemmisítsék, meglehetősen sikeresen fog megvalósulni. Ez még néhány napig eltart” – mondja Konsztantyin Szivkov, a hadtudományok doktora.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az elmúlt három napban – mint az a védelmi minisztérium jelentéséből kiderült – több mint kétezer ukrán és külföldi harcost, valamint több mint száz egységnyi páncélozott járművet és tüzérséget semmisítettek meg. “Az ukrán fegyveres erők naponta súlyos veszteségeket szenved el. A fő feladat most az, hogy legyőzzük az előrenyomuló ukrán-csoportosulást, megfosszuk a lehetőségeitől, kiiktassuk a felszereléseket, amelyek nem a városokban és megerősített területeken, hanem nyílt terepen vannak. Az Ukrán Fegyveres Erőknél nem maradhatnak olyan erők és eszközök, amelyekkel hatékony védekezést tudnának folytatni” – magyarázta.

Szombaton Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz csapatok három napon belül átcsoportosították a Balaklija és Izjum térségében “a Donbassz felszabadítására irányuló különleges katonai művelet kitűzött céljainak elérése érdekében”. Konasenkov azt is megjegyezte, hogy az átcsoportosítás során elterelő és demonstrációs tevékenységeket végeztek. “Annak érdekében, hogy az orosz csapatok ne szenvedjenek veszteséget, erőteljes tűzharcot folytattak az ellenség ellen a légierő, a rakétaerők és a tüzérség segítségével” – tette hozzá az altábornagy.

Szivkov hangsúlyozza, hogy az elterelő manővereket azért hajtották végre, hogy “kihúzzák az ukrán erők csapásmérő csoportosulást az erődítményekből”. “Ha ez a csoportosulás Szlavjanszkban vagy Kramatorszkban maradt volna, mennyi ideig kellett volna “kigyomlálni”? És most már olyan jól láthatóak, amennyire csak a szem ellát. Ezért intézkedések egész sorát hozták az ellenség félrevezetésére, azt az illúziót keltve, hogy a védelmünk ebben az irányban gyenge, és hogy állítólag nincs információnk egy támadás előkészületeiről. Az ellenséget félrevezették a csapataink helyzetével és akcióival kapcsolatban” – tette hozzá a szakértő.

Pár nap és meglátjuk, hogy a kaprok megint beleszaladnak egy óriási sallerba mint Szeverodonyecknél.

:oops: :)
Hm.Állítólag az ukrán parancsnokok is megdöbbentek az támadás sikerén.Érthetelen az a tompultság is ahogy semmit se vettek észre a készölődő ukránokból.Nézegettem ezt a Szivkovot én rá fogadok.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
645
6 136
93
Nem találgatás már márciusban beraktam a fórumra egy orosz elemzést amely konkrétan említi ezt a problémát az ukrajnai harcok során.És ez a probléma időről időre enlítésre kerül az orosz légierő ukrajnai működésével kapcsolatban az orosz katonai oldalakon és a szakértők elemzéseiben, valamint a szaki és orosz katonák harctéri beszámolóiban.
Nézd, én azt se hiszem, hogy aki ezeket az infókat tudja az kikotyogja. Max. 1x :) . Az hogy mi az érzése egy katonának aki nyugdíjas, vagy aki egész más területen van, az egy dolog.
Ennek ellenére nekem is az az érzésem, hogy ezeket az eszközöket nem vetik tömegesen be. Az okokról is lehet találgatni: lehet hogy kevés van ahogy írod, lehet hogy tartalékolják, lehet hogy rohadtul nem éri meg dzsihádmobilra dobálni.
Ami száraz tény az az, hogy nem tudjuk.

Milyen beépített célzóval? A 80as évekből? Ha lenne nekik, nem kéne oda menniük, ahol puskával lelövöldözik őket. ha lenne precíziós fegyverük, minden találattal a TVben büszkélkednének. Mint ahogy büszkélkednek is, ha mégis jutott egy-egy.
Mert szerinted a Platan a 80-as évekből van? Vagy gondolod hogy a régebbi Kaira + egy 500 kg-s bomba nem elég egy dzsihádmobilnak?
N+1 oka lehet hogy nem látjuk a használatát. Szvsz. tartalékolják mivel drága egy M113 klónra. De mint írtam - nem látjuk, nem tudjuk használják-e, minden más feltételezés.
Az USA-n kívül meg senki nem engedheti meg magának hogy mindenre ilyet használjon, beleértve a NATO európai országait is. Akkor most az USA-n kívül mindenki vérciki? Ez nem Líbia, ahova nem mennek be és amit félbehagynak és úgy is jó (már akinek).
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
645
6 136
93
Tudod, ha megnézted volna a videót, amelyen egy orosz magyarázta a mai napi eseményeket, akkor tudnád, hogy amit kommenteltem az annak a videónak a végső záró mondatai voltak.
És igen, Putyin hibája, mert ez olyan - mint valaki más mondta itt - mintha mi bemennénk Erdélybe, aztán 1 hónap után átengednénk a területet a románoknak, kiszolgáltatva az ott lévő magyar lakosságot nekik.
És velem ne beszélj így te műveletlen bunkó.
Ne haragudj hogy megríkattalak!
Miattam ne aggódj, amikor a semmiből lehülyéztél éreztem hogy bezzeg te művelt vagy :D
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 186
2 154
113
Pont így sóhajtok a "technikai elemzéseket" olvasva, ami szintén vagy bejön, vagy nem. Ha nem jön be, senki sem emlékszik rá, ha bejön, döngetem a mellem és hónaptól szakértő vagyok és jár "megjósolta Geraszimov lépését" nimbusz élethosszra...
Sóhaj annak szólt, h a kevesebb több lett volna. De ez is egy magánvélemény, ahogy a hozzászólásod.

Ui.:
Technikai elemzésnek s az arra épülő döntés(ek)nek része a tévedés, s ebből eredően a veszteség(ek). Elkerülhetetlen.Ebből kell kiindulni.
Aki nem tud ezzel a ténnyel együtt élni ne(m)csinálja.
 
 • Tetszik
Reactions: DTheo

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
1 770
4 427
113
Hm.Állítólag az ukrán parancsnokok is megdöbbentek az támadás sikerén.Érthetelen az a tompultság is ahogy semmit se vettek észre a készölődő ukránokból.Nézegettem ezt a Szivkovot én rá fogadok.
Főleg mivel az ukránok érthetetlen módon másfél hónapja azt terjesztik mindenhol, hogy itt fognak ellen támadni.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
CGI, kamufilm. Viszont lenyegtelen hogy M777 vagy A 10, fegyver/fegyver. Ezt nagyon elbaxtak az oroszok, egy ilyen bandatol ennyit feladni nonszensz. Egy rohadt varost sem lett volna szabad feladni, tartani kellett volna mindet par napig amig megerkezik az erosites. Dzsihadmobilos terroristak ugyanugy megfuttattak az oroszokat ahogy a szireket par eve! Akkor hogy leneztuk a szir sereget, most meg nesze ujra itt van, raadasul a szomszedban. Senkinek ne legyen szemernyi ketsege sem hogy ez az ukran horda ugyanugy harcolna, es lehet hogy fog ellenunk is.
A nyilvánvaló kamufilm hidegen hagyott, természetesen nem ahhoz szóltam hozzá. A térképre ránézve döbbentem meg. Őszintén szólva lesújtó a véleményem az orosz hadseregről, de főleg Putyinról. Értelmes embernek tartottam. Lehet az is, de rettenetesen gyáva. (a katonai és gazdasági ill titkosszolgálati intézkedéseket nézve) Egyébként ha jobban belegondolunk a jelek azok elég egyértelműek voltak az elejéről fogva. De én csak akkor kezdtem gyanakodni, amikor ez az orosz napi 1-2 km-es vagy kevesebb haladásról ment a téma. Ezek után tényleg fel kell számolniuk Ukrajnát. Minden más megoldás orosz vereségnek értékelhető. Lehet,hogy tényleg ennyire sz@rok. Nem tudom. Valószínű egyik napról a másikra nem fognak megtáltosodni. De inkább olvasom a fórumtársakat. Mindettől függetlenül Ukrajna az ellenségünk. Magyarként hazaáruló az, aki az ellenségeink győzelmének örül.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 594
3 313
113
Hm.Állítólag az ukrán parancsnokok is megdöbbentek az támadás sikerén.Érthetelen az a tompultság is ahogy semmit se vettek észre a készölődő ukránokból.Nézegettem ezt a Szivkovot én rá fogadok.

Ezen sztem nagyon sokan megdöbbentek. Ezeket a városokat kmről, kmre foglalták el oroszok nagyon komoly áldozatok árán. Most oroszokat vagy bekerítették és fehér zászló/koporsó vagy visszavonultak. Izyum kiürítésének a fő oka is szvsz ez. Bölcs döntés az egy 10.000fős Orosz veszteség lett volna. Az viszont biztos, hogy ilyen sebesség mellett a felhalmozott hadianyagot nem lehetett kihozni. Az Ukrán lendület ráadásul még tart. A jelenlegi pozició elég kényelmes, jól védhető de meglepne ha nem puhatolóznának tovább. Kupyansk után mennyit tudnak menni? Izyum után? Közben Donyeck északról nem eszélyeztethető. Sok ukrán kapacitás felszabadul.
És a kérdés, hogy oroszok innen merre. Politikailag és katonailag is. Rendesen fejvakarós a helyzet.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 216
64 771
113
Nézd, én azt se hiszem, hogy aki ezeket az infókat tudja az kikotyogja. Max. 1x :) . Az hogy mi az érzése egy katonának aki nyugdíjas, vagy aki egész más területen van, az egy dolog.
Ennek ellenére nekem is az az érzésem, hogy ezeket az eszközöket nem vetik tömegesen be. Az okokról is lehet találgatni: lehet hogy kevés van ahogy írod, lehet hogy tartalékolják, lehet hogy rohadtul nem éri meg dzsihádmobilra dobálni.
Ami száraz tény az az, hogy nem tudjuk.
Ezek nem találgatások , ha egy 40 millió dolláros Szu-34-es buta bombázik vagy UB blokkozik egy korszerű nyugati manpads-l tömött harctér felett, az csak egyet jelenthet, nem áll megfelelő mennyiségű preciziós fegyverzet az orosz légierő rendelkezésére, mivel nincs az az épeszű hadvezetés aki egy 40 milliós vadászbombázót és ami még ennél is fontosabb a kiképzett pilótákat kockáztatja ha rendelkezésére áll az a preciziós fegyverzet,amellyel a manpads-k hatótávolságán kívül tudnak pontos csapásokat mérni...
És még egy adat a szíriai harctéren ledobott bombák csupán 4% volt preciziós bomba, de persze a netet elárasztották az orosz honvédelmi minisztérium által közzétett videók a modern orosz preciziós bombákkal végrehajtott szíriai légicsapásokról...
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
Nem vagyunk oroszok, nincs beleszólásunk. A mondás szerint "Oroszországot ésszel felérni nem lehet". Hát tényleg nem nagyon.
Kérdés mit tesznek ezzel a helyzettel. Az arab vezetők túléltek Izraeltől elszenvedett egészen megalázó vereségeket is, Nasszert hatalmas tömeg követelte vissza, amikor belengette a lemondását a hatnapos háború után. Temetésén óriási tömeg tülekedett.
Ha az oroszoknak jó egy ilyen inkompetens vezetés, az ő dolguk.
Ja Zselé meg a kompetens. Túl komolyan veszed a médiageciket meg a twitteren torkodra nyomott valóságot. Szerintem inkább lehet hogy kompetens, lehet hogy inkompetens és lehet hogy köze nincs a döntések meghozatalához, csak a finanszírozó utasításait hajtja végre. Szart sem tudunk. A lényeg, hogy egy nap alatt, pár száz twitter kiberharcos, pár tudac dzsihádmobil meg egy kiürített mikrorégió hatására az összes birka visítja, hogy az ukránok leverték az orosz sereget. Derült égből villámcsapás na. Ilyen kurva egy világot élünk, mint az Independence Dayben amikor az elnök beült a vadászgépbe és szétkúrta az ufósokat. Most meg az elnyomott kis ukránok berántottak egy all-int, és tombol a nagyérdemű. Komoly biztpol fórum lett ez is.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 326
13 752
113
Ezek nem találgatások , ha egy 40 millió dolláros Szu-34-es buta bombázik vagy UB blokkozik egy korszerű nyugati manpads-l tömött harctér felett, az csak egyet jelenthet, nem áll megfelelő mennyiségű preciziós fegyverzet az orosz légierő rendelkezésére, mivel nincs az az épeszű hadvezetés aki egy 40 milliós vadászbombázót és ami még ennél is fontosabb a kiképzett pilótákat kockáztatja ha rendelkezésére áll az a preciziós fegyverzet,amellyel a manpads-k hatótávolságán kívül tudnak pontos csapásokat mérni...
És még egy adat a szíriai harctéren ledobott bombák csupán 4% volt preciziós bomba, de persze a netet elárasztották az orosz honvédelmi minisztérium által közzétett videók a modern orosz preciziós bombákkal végrehajtott szíriai légicsapásokról...
Pont ott tartanak -- vagyis még ott se -- ahol 30 éve a Sivatagi Viharban az amerikaiak. A TVből ömlöttek a precíziós bombázós képek. A valóságban meg a ledobott bombáknak csak 10%a volt preci, és abból is csak minden 10. talált.
Másrészt Vietnámban az amerikaiak is hoztak rossz döntést. Valmiért azt akarták hogy több pilóta repüljön harci bevetést, úgyhogy négy Fantomot két bombával küldtek oda, ahova egy elvitt volna nyolcat. Hat embert, és három gépet fölöslegesen kockáztattak.
A barom oroszokból azt is kinézem, hogy el kell szórni a régi bombákat.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 216
64 771
113
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij esti videoüzenetben azt mondta, hogy "a donyecki régió Lymanja továbbra is a zászlónkra vár".


Ezzel egyértelművé tette, hogy ezt a várost még nem szállta meg az ukrán védelmi erő.

Lyman polgármestere a Suspilnónak adott megjegyzésében elmondta, hogy a város szélén folytatódnak a harcok.

„Az orosz hadsereg továbbra is ellenáll. A zászlónk még nincs ott. Várnunk kell egy kicsit – mondta Olekszandr Zsuravljov.

Eközben az orosz médiában a nap folyamán egymásnak ellentmondó hírek keringtek a városban történt eseményekről. Egyes források szerint a megszálló helyőrség elhagyta a várost, mások szerint még mindig az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

A "DNR"-"LNR" terrorszervezetek képviselői ugyanakkor kijelentik, hogy az orosz hadsereg elmenekült Limanból, és csak az úgynevezett "népi milícia" katonai alakulatai ellenállnak továbbra is a fegyveres erőknek.

Lyman.jpg
Lyman városa, Kramatorsk kerület, Donyeck régió

Lyman város a donyecki régió Kramatorszk körzetében, a Sziverszkij Donec folyó északi partján. Az orosz haderő 2022. május 30-án foglalta el ezt a települést.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 220
54 093
113
Kb ennyi is volt. 2-3 gracs meg par helikopter. 0-24-ben fent kellene koroznie egy tucat gepnek most folyamatosan es bombazni, raketazni a dronok altal felderitett celokat. Nagyon nagy butasag volt ilyen gyorsan feladni Izjumot es a teljes teruletet. Most ezekbe a varosokba, erre azerdos teruletre beveszik magukat a hoholok, pont a megmaradt kemenymagjuk. Na onnet megint csak ostromokkal lehet majd kiszedni, veres veszteseggel, arra meg mar nincs ereje az oroszokak, a teljes front megallt masfel honapja.
Ha nem futnak meg ilyen gyorsan, a kkor fentrol szetcsaphattak volna oket, most meg kuldik az uragan szalvokat a dzsihadmobilokra.
A kovetkezo pofont Zaporozsjeben fogjak megkapni, gyanusan nem tortenik ott semmi honapok ota.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 420
23 155
113

 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
705
2 643
93
Rybar gugli fordtóval:
"Kharkiv irányban: Az Orosz Föderáció fegyveres erőit a személyzet életének megmentése és a veszteségek elkerülése érdekében kivonták Harkov régió felszabadított területeinek jelentős részéből. Jelenleg az RF fegyveres erők egységei az Oskol folyó keleti partja mentén védekeznek. Az Ukrán Fegyveres Erők különálló manővercsoportjai állítólag elérik az orosz határt, de valójában az Ukrán Fegyveres Erők feltételes ellenőrzésének megerősített zónája a Hotomlja-Bolsoj Burluk vonalig marad. Az orosz csapatok megpróbálják stabilizálni a frontvonalat, biztosítva a menekültek kiutazását.

Limansky irányban: Az ukrán fegyveres erők Rajgorodokból átkeltek a Szeverszkij-Donecen, és egy csapással megpróbálták elfoglalni Limant. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium és a belügyminisztérium egységeinek visszavonása ellenére az orosz egységek továbbra is fenntartják Liman felett az irányítást, és tűzkárokat okoznak az ellenségnek, a Stary Karavan-Dibrova-Ozernoye vonalon feltartóztatva.

Luhanszk irányába: Az információs hadviselési szervek hamisítványokat terjesztettek az ukrán fegyveres erők megszállásáról Szvatovo, Kremennaja, Liszicsanszk és Szeverodonyeck településeken. Minden település a szövetséges erők ellenőrzése alatt áll.

Soledar irányban: Az ukrán fegyveres erők megpróbálják átnyomni az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LPR NM egységeinek védelmét Szpornoe település környékén. Az élvonal változatlan, nincs változás, minden támadást visszavernek. Egyelőre meg nem erősített jelentések vannak a Wagner PMC előrenyomulásáról és Mayorskaya állomás szövetséges erők általi elfoglalásáról.

Donyeck irányában: Az NM DPR egységei befejezték az úgynevezett "hangyaboly" teljes tisztítását a donyecki repülőtér kifutójának területén.

Ugledar irányban: Az ukrán fegyveres erők Ugledarban összpontosítják erőiket, és arra készülnek, hogy megpróbálják áttörni az orosz védelmi parancsokat. Általánosságban elmondható, hogy ez egy kísérlet az orosz tartalékok összevonásának és a 3 AK sokköklének ebbe az irányba történő előrejelzésére. Mindenesetre erőteljes csoportosulást hozott létre az RF fegyveres erők.

Zaporozsje irányába: Az ukrán fegyveres erők tartalékokat gyűjtenek Orekhov térségében, és offenzívára készülnek Rabotino és Neszterjanka ellen. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői részéről körülbelül háromszorosára növelték az orosz csapatok koncentrációját a térségben."

Megj.: Az utolsó pont szerint egy Tokmak irányú támadás lehetséges (Nestrianka-Robotyne).
10-09-eng-1.jpg