[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 220
54 092
113
Rybar gugli fordtóval:
"Kharkiv irányban: Az Orosz Föderáció fegyveres erőit a személyzet életének megmentése és a veszteségek elkerülése érdekében kivonták Harkov régió felszabadított területeinek jelentős részéből. Jelenleg az RF fegyveres erők egységei az Oskol folyó keleti partja mentén védekeznek. Az Ukrán Fegyveres Erők különálló manővercsoportjai állítólag elérik az orosz határt, de valójában az Ukrán Fegyveres Erők feltételes ellenőrzésének megerősített zónája a Hotomlja-Bolsoj Burluk vonalig marad. Az orosz csapatok megpróbálják stabilizálni a frontvonalat, biztosítva a menekültek kiutazását.

Limansky irányban: Az ukrán fegyveres erők Rajgorodokból átkeltek a Szeverszkij-Donecen, és egy csapással megpróbálták elfoglalni Limant. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium és a belügyminisztérium egységeinek visszavonása ellenére az orosz egységek továbbra is fenntartják Liman felett az irányítást, és tűzkárokat okoznak az ellenségnek, a Stary Karavan-Dibrova-Ozernoye vonalon feltartóztatva.

Luhanszk irányába: Az információs hadviselési szervek hamisítványokat terjesztettek az ukrán fegyveres erők megszállásáról Szvatovo, Kremennaja, Liszicsanszk és Szeverodonyeck településeken. Minden település a szövetséges erők ellenőrzése alatt áll.

Soledar irányban: Az ukrán fegyveres erők megpróbálják átnyomni az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LPR NM egységeinek védelmét Szpornoe település környékén. Az élvonal változatlan, nincs változás, minden támadást visszavernek. Egyelőre meg nem erősített jelentések vannak a Wagner PMC előrenyomulásáról és Mayorskaya állomás szövetséges erők általi elfoglalásáról.

Donyeck irányában: Az NM DPR egységei befejezték az úgynevezett "hangyaboly" teljes tisztítását a donyecki repülőtér kifutójának területén.

Ugledar irányban: Az ukrán fegyveres erők Ugledarban összpontosítják erőiket, és arra készülnek, hogy megpróbálják áttörni az orosz védelmi parancsokat. Általánosságban elmondható, hogy ez egy kísérlet az orosz tartalékok összevonásának és a 3 AK sokköklének ebbe az irányba történő előrejelzésére. Mindenesetre erőteljes csoportosulást hozott létre az RF fegyveres erők.

Zaporozsje irányába: Az ukrán fegyveres erők tartalékokat gyűjtenek Orekhov térségében, és offenzívára készülnek Rabotino és Neszterjanka ellen. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői részéről körülbelül háromszorosára növelték az orosz csapatok koncentrációját a térségben."

Megj.: Az utolsó pont szerint egy Tokmak irányú támadás lehetséges (Nestrianka-Robotyne).
10-09-eng-1.jpg
Elbaxtak egy fel megyenyi teruletet.
Fent vissza fogjak hajtani oket az orosz hatarig minimum. Olyan ez mint mikor aprilisban feladtak a teljes eszaki reszt. Boldog boldogtalan azota Kijevben fotozkodik mert meg csak nem is lovetik. Kozben elegetve egy rahedli loszer, technika, ember. Ki erti ezt?
Mert nem hiszem el hogy egy itteni foteltabornok aki elso nap felegette volna Lvovot, tobbet ert ehhez mint a komplett orosz vezetes.

Demko szosszenete:
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
10 408
24 672
113
Ja Zselé meg a kompetens. Túl komolyan veszed a médiageciket meg a twitteren torkodra nyomott valóságot. Szerintem inkább lehet hogy kompetens, lehet hogy inkompetens és lehet hogy köze nincs a döntések meghozatalához, csak a finanszírozó utasításait hajtja végre. Szart sem tudunk. A lényeg, hogy egy nap alatt, pár száz twitter kiberharcos, pár tudac dzsihádmobil meg egy kiürített mikrorégió hatására az összes birka visítja, hogy az ukránok leverték az orosz sereget. Derült égből villámcsapás na. Ilyen kurva egy világot élünk, mint az Independence Dayben amikor az elnök beült a vadászgépbe és szétkúrta az ufósokat. Most meg az elnyomott kis ukránok berántottak egy all-int, és tombol a nagyérdemű. Komoly biztpol fórum lett ez is.

Ki beszélt itt Zenelszkijről? Ő valóban egy hollywoodi szerepet játszik. Viszont az oroszok elszaladtak, mint az afgán kormányerők a talibán elől, vagy ahogy az iraki kormányerők Moszulból pucoltak a Hiluxon érkező pár ezer ISIS-harcos elől, Abramseket is hátrahagyva... ezt nem lehet kimagyarázni! Arab vagy feketeafrikai szinten van az orosz haderő. Szinte semmi hasznosat sem tanultak, és semmi rossz hagyományukat nem felejtették el. Nagyon alacsony lehet a morál, most pedig nincsenek kivégzőosztagok a visszafutóknak...
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
508
892
93
Ki beszélt itt Zenelszkijről? Ő valóban egy hollywoodi szerepet játszik. Viszont az oroszok elszaladtak, mint az afgán kormányerők a talibán elől, vagy ahogy az iraki kormányerők Moszulból pucoltak a Hiluxon érkező pár ezer ISIS-harcos elől, Abramseket is hátrahagyva... ezt nem lehet kimagyarázni! Arab vagy feketeafrikai szinten van az orosz haderő. Szinte semmi hasznosat sem tanultak, és semmi rossz hagyományukat nem felejtették el. Nagyon alacsony lehet a morál, most pedig nincsenek kivégzőosztagok a visszafutóknak...
Tavaly talán volt egy hír, hogy egy orosz kiskatona megelegelte a szivatast és rendezett egy ámokfutást valamelyik krimi bázison.
Nem hinném, hogy azóta javult a helyzet és nem hinném, hogy ez a szerződésekehez nem szivárog át.
Miért is csodálkozunk?
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
508
892
93
Kb ennyi is volt. 2-3 gracs meg par helikopter. 0-24-ben fent kellene koroznie egy tucat gepnek most folyamatosan es bombazni, raketazni a dronok altal felderitett celokat. Nagyon nagy butasag volt ilyen gyorsan feladni Izjumot es a teljes teruletet. Most ezekbe a varosokba, erre azerdos teruletre beveszik magukat a hoholok, pont a megmaradt kemenymagjuk. Na onnet megint csak ostromokkal lehet majd kiszedni, veres veszteseggel, arra meg mar nincs ereje az oroszokak, a teljes front megallt masfel honapja.
Ha nem futnak meg ilyen gyorsan, a kkor fentrol szetcsaphattak volna oket, most meg kuldik az uragan szalvokat a dzsihadmobilokra.
A kovetkezo pofont Zaporozsjeben fogjak megkapni, gyanusan nem tortenik ott semmi honapok ota.
Logikusan Melotpolnak kellene jönnie, de... Szerintem opportunistabbak és megnézik, hol gyengébb az orosz.
Mondjuk simán védhetik rohamrendőrökkel meg dnresekkel azt a részt is, beleillene a sormintaba..
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
4 927
6 959
113
Tavaly talán volt egy hír, hogy egy orosz kiskatona megelegelte a szivatast és rendezett egy ámokfutást valamelyik krimi bázison.
Nem hinném, hogy azóta javult a helyzet és nem hinném, hogy ez a szerződésekehez nem szivárog át.
Miért is csodálkozunk?

Egyébként ilyen ámokfutások az ősidők óta történnek időnként.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 420
23 155
113Honnan tudod biztosan? Egy koordináta volt a válaszban, semmi más. Semmi bizonyíték nincs arról hogy a krímen készült.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 220
54 092
113
Meg jott nemi info ejjel.

Erdees hogy eleg sok zsoldost azonositanak beaz oroszok...
Ezt fel tudtak deriteni...

Meg ezt is.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 226
3 102
113
Pont ott tartanak -- vagyis még ott se -- ahol 30 éve a Sivatagi Viharban az amerikaiak. A TVből ömlöttek a precíziós bombázós képek. A valóságban meg a ledobott bombáknak csak 10%a volt preci, és abból is csak minden 10. talált.
Másrészt Vietnámban az amerikaiak is hoztak rossz döntést. Valmiért azt akarták hogy több pilóta repüljön harci bevetést, úgyhogy négy Fantomot két bombával küldtek oda, ahova egy elvitt volna nyolcat. Hat embert, és három gépet fölöslegesen kockáztattak.
A barom oroszokból azt is kinézem, hogy el kell szórni a régi bombákat.
Érdemes elolvasni hog az akkor már kivonás előtt álló F111-esek mennyivel voltak hatékonyabbak precíziós bombákkal mint a többi gép.
 
 • Tetszik
Reactions: gacsat
K

Kopi2000

Guest
Ja Zselé meg a kompetens. Túl komolyan veszed a médiageciket meg a twitteren torkodra nyomott valóságot. Szerintem inkább lehet hogy kompetens, lehet hogy inkompetens és lehet hogy köze nincs a döntések meghozatalához, csak a finanszírozó utasításait hajtja végre. Szart sem tudunk. A lényeg, hogy egy nap alatt, pár száz twitter kiberharcos, pár tudac dzsihádmobil meg egy kiürített mikrorégió hatására az összes birka visítja, hogy az ukránok leverték az orosz sereget. Derült égből villámcsapás na. Ilyen kurva egy világot élünk, mint az Independence Dayben amikor az elnök beült a vadászgépbe és szétkúrta az ufósokat. Most meg az elnyomott kis ukránok berántottak egy all-int, és tombol a nagyérdemű. Komoly biztpol fórum lett ez is.
Barátom, először megköszönöm a hurkás, kolbászos reklámot... Bejött, mert megkívántam a termékeket és vettem házi jellegű kisszériás (emiatt finom) termékekből. Egyébként biztos nem "Zselé" a katonai vezető, de Ő az egész ukrán ellenállás arca, ezért Őrá kiemelten fognak emlékezni, bármi is fog történni ezután. Másrészt, az ukrán háborús apparátus eddig jobban működött, kevesebb erőforrás mellett, mint az orosz. Ez tény az elmúlt félév történései fényében. Ez mindenképpen a putyini oroszország politikai rendszerének az inkompetenciájára utal. A diktátor egy fosul működő rendszert épített fel. Akárhogy is nézem, ez már a harmadik nagyobb ukrán győzelem, mert a tavaszi kijevi és harkovi visszavonulások is az ukránok által kikényszerítettek voltak azzal, hogy elentős mennyiségű ruszki katonát, elszerelést és technikát semmisítettek meg....

De ne búsulj inkább nézd meg Te is, milyen sok elszerelési tárgyat hagytak el a szív-szerelmeid. Megértem, hogy frusztrált vagy én is az voltam azóta, mióta Putyin elkezdte valóra váltani a világuralmi terveit. Sem én, sem a gyerekeim, de az ismerőseim, sőt az ügyfeleim sem akarnak az oroszok által dominált világba élni.


 
 • Imádom
Reactions: Lando

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
Ki beszélt itt Zenelszkijről? Ő valóban egy hollywoodi szerepet játszik. Viszont az oroszok elszaladtak, mint az afgán kormányerők a talibán elől, vagy ahogy az iraki kormányerők Moszulból pucoltak a Hiluxon érkező pár ezer ISIS-harcos elől, Abramseket is hátrahagyva... ezt nem lehet kimagyarázni! Arab vagy feketeafrikai szinten van az orosz haderő. Szinte semmi hasznosat sem tanultak, és semmi rossz hagyományukat nem felejtették el. Nagyon alacsony lehet a morál, most pedig nincsenek kivégzőosztagok a visszafutóknak...
Nagyon jó felvetések, bár a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Valóban érdemes megnézni a frontkatona motivációját és a parancsnokok valódi hatását rájuk. A Hiluxos iszlamisták találó példa, mert ez az ukrán előrenyomulás pontosan ilyen most. Sem tüzérségi előkészítés, sem légifölény, sem páncélos támogatás. Maguk is meglepődtek, hogy ellenállás nélkül 60 kilométert nyomultak, kitűzték a zászlókat, videózták az üres falvakat. Azonban hátrahagyott technikát, főleg nehéztechnikát orosz részről semelyik videón nem láttam.

Még Szaddam alatt az iraki kormányerők gyorsan levették mivel (usa) állnak szemben, személyes jól felfogott érdekükben nem kívántak meghalni a biztos vereség tudatában. A Baath párt ideológiája nem volt hülyeség, kb mint a Jugoszláv szocializmus, de vallási és etnikai töltet nélkül kritikus helyzetben nem volt elég arra, hogy meghaljanak érte.

Sőt, rengeteg egykori baath párttag lett "iszlamista" harcos, akik között persze vannak fundamentalisták, de inkább egy martalóc csőcselék amelyet megtámogattak pénzzel és technikával.

Az amerikaiak iraki bábkormánya és az afgán kormányerők is egy ideológia, meggyőződés nélküli pénznyelő, ami a katonák szintjén úgy néz ki, hogy etetni akarja a kiccsaládot ezért beáll katonának heti 20-50 dollárért, de abban a pillanatban ahogy veszélybe kerül, vagy elapad a fizu, egyből lelép. Na ezt láttuk irakban és Afganisztánban.

Ugyanígy meg lehet nézni a jelenlegi orosz expedíciós haderőt is. Állomány kiképzettsége, személyes motivációk, parancsnoki háló, logisztika stb stb. Lehet túlértékelni, mintha minden orosz vasrudat harapó szpetznazos lenne, meg alulértékelni is mint ahogy Te tetted.

Ha azt mondod, hogy most taktikai szinten elkúrtak valamit az oroszok arra azt mondom lehet, bár nem értek egyet vele, mert az ő háborújuk most éppen nem területszerzésről, meg a frontvonalak tartásáról szól, hanem arról, hogy ha lehet minél kevesebb saját élőerő veszteséggel LEDARÁLJÁK, a rájuk támadó állományt. Nem pedig tartani minden ukrán falut az utolsó töltényig. Mifasznak?

Igen, lehet hogy "evakuáltak" azaz menekülni kellett, de ez nem a fejvesztve feladom a háborút típusú menekülés volt, hanem parancsra történt legalább helyszíni parancsra.

De az utolsó három mondatodat nehéz komolyan venni, ezzel az erővel azt is mondhatnád amit az ukrik, hogy orkokból áll az orosz sereg. Érzelem vezértelt savazás.

Mindegy, majd párt héten belül kiderül, hogy most összeomlott-e az orosz sereg, vagy takarodnak a Hiluxosok úgy ahogy jöttek, esetleg újra befagy a front. Ad abszurdum bedobnak még 100 ezer embert az oroszok.
Halkan teszem hozzá, Szíriában is ez ment, hogy micsoda béna szarok az oroszok, nincs precizió, csak butabombázni tudnak, ostobák, elveszítik a technikát, meg kinyiffannak, meg elveszteték Palmyrát, közben Aszad must go és Putyin meg minden nap belebukik a fiaskóba.
 

Szabolcs-

Member
2022. január 1.
19
65
13
Nagyon jó felvetések, bár a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Valóban érdemes megnézni a frontkatona motivációját és a parancsnokok valódi hatását rájuk. A Hiluxos iszlamisták találó példa, mert ez az ukrán előrenyomulás pontosan ilyen most. Sem tüzérségi előkészítés, sem légifölény, sem páncélos támogatás. Maguk is meglepődtek, hogy ellenállás nélkül 60 kilométert nyomultak, kitűzték a zászlókat, videózták az üres falvakat. Azonban hátrahagyott technikát, főleg nehéztechnikát orosz részről semelyik videón nem láttam.

Még Szaddam alatt az iraki kormányerők gyorsan levették mivel (usa) állnak szemben, személyes jól felfogott érdekükben nem kívántak meghalni a biztos vereség tudatában. A Baath párt ideológiája nem volt hülyeség, kb mint a Jugoszláv szocializmus, de vallási és etnikai töltet nélkül kritikus helyzetben nem volt elég arra, hogy meghaljanak érte.

Sőt, rengeteg egykori baath párttag lett "iszlamista" harcos, akik között persze vannak fundamentalisták, de inkább egy martalóc csőcselék amelyet megtámogattak pénzzel és technikával.

Az amerikaiak iraki bábkormánya és az afgán kormányerők is egy ideológia, meggyőződés nélküli pénznyelő, ami a katonák szintjén úgy néz ki, hogy etetni akarja a kiccsaládot ezért beáll katonának heti 20-50 dollárért, de abban a pillanatban ahogy veszélybe kerül, vagy elapad a fizu, egyből lelép. Na ezt láttuk irakban és Afganisztánban.

Ugyanígy meg lehet nézni a jelenlegi orosz expedíciós haderőt is. Állomány kiképzettsége, személyes motivációk, parancsnoki háló, logisztika stb stb. Lehet túlértékelni, mintha minden orosz vasrudat harapó szpetznazos lenne, meg alulértékelni is mint ahogy Te tetted.

Ha azt mondod, hogy most taktikai szinten elkúrtak valamit az oroszok arra azt mondom lehet, bár nem értek egyet vele, mert az ő háborújuk most éppen nem területszerzésről, meg a frontvonalak tartásáról szól, hanem arról, hogy ha lehet minél kevesebb saját élőerő veszteséggel LEDARÁLJÁK, a rájuk támadó állományt. Nem pedig tartani minden ukrán falut az utolsó töltényig. Mifasznak?

Igen, lehet hogy "evakuáltak" azaz menekülni kellett, de ez nem a fejvesztve feladom a háborút típusú menekülés volt, hanem parancsra történt legalább helyszíni parancsra.

De az utolsó három mondatodat nehéz komolyan venni, ezzel az erővel azt is mondhatnád amit az ukrik, hogy orkokból áll az orosz sereg. Érzelem vezértelt savazás.

Mindegy, majd párt héten belül kiderül, hogy most összeomlott-e az orosz sereg, vagy takarodnak a Hiluxosok úgy ahogy jöttek, esetleg újra befagy a front. Ad abszurdum bedobnak még 100 ezer embert az oroszok.
Halkan teszem hozzá, Szíriában is ez ment, hogy micsoda béna szarok az oroszok, nincs precizió, csak butabombázni tudnak, ostobák, elveszítik a technikát, meg kinyiffannak, meg elveszteték Palmyrát, közben Aszad must go és Putyin meg minden nap belebukik a fiaskóba.
Miután az ukránok megoldják az orosz kérdést, Magyarországra jönnek, hogy megoldják a magyar kérdést.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
Barátom, először megköszönöm a hurkás, kolbászos reklámot... Bejött, mert megkívántam a termékeket és vettem házi jellegű kisszériás (emiatt finom) termékekből. Egyébként biztos nem "Zselé" a katonai vezető, de Ő az egész ukrán ellenállás arca, ezért Őrá kiemelten fognak emlékezni, bármi is fog történni ezután. Másrészt, az ukrán háborús apparátus eddig jobban működött, kevesebb erőforrás mellett, mint az orosz. Ez tény az elmúlt félév történései fényében. Ez mindenképpen a putyini oroszország politikai rendszerének az inkompetenciájára utal. A diktátor egy fosul működő rendszert épített fel. Akárhogy is nézem, ez már a harmadik nagyobb ukrán győzelem, mert a tavaszi kijevi és harkovi visszavonulások is az ukránok által kikényszerítettek voltak azzal, hogy elentős mennyiségű ruszki katonát, elszerelést és technikát semmisítettek meg....

De ne búsulj inkább nézd meg Te is, milyen sok elszerelési tárgyat hagytak el a szív-szerelmeid. Megértem, hogy frusztrált vagy én is az voltam azóta, mióta Putyin elkezdte valóra váltani a világuralmi terveit. Sem én, sem a gyerekeim, de az ismerőseim, sőt az ügyfeleim sem akarnak az oroszok által dominált világba élni.


Nem értek egyet azzal, hogy az ukrán háborús apparátus hatékonyabb. Nincs objektív képünk és számaink, az én véleményem, hogy az ukránok sokkal több embert veszítettek a fronton, és rengetegen emigráltak akik már soha nem térnek vissza, tehát kinéz egy Belarusz módi bábállam ha az oroszok túlnyerik magukat.

A diktátor fos rendszere szerintem kényelmes leegyszerűsítés, inkább olyan csikorgó időnként de eredményes. Vannak viszonylag sikeres intervenciói, mint Szíria, Belarusz, Kazahsztán, Kirgiztán, vannak nyögvenyélősek mint Csecsenföld, Grúzia, és van Ukrajna ahol még korai bárkinek örülni.

A hátrahagyott technika dokumentált mennyisége egyáltalán nem győzött meg arról, hogy ez egy elsöprő ukrán győzelem.

És sem szeretnék oroszok által dominált világban élni! Kínaiban végképp nem! De a világ változik, az angolszászok hegemóniájának is vége, és ki kell, hogy alakuljon egy lehetőleg igazságos multipoláris világ. Az Ukrajna esetében azt jelenti, hogy a Krím és a Donbasz orosz, ez meglesz csak közben minden nyugati és keleti oligarcha keres egy kis pénzt. Utána meg legyen egy normális kormánya Ukrajnának, nem mondom hogy Janukovics az volt, de ez se jó ami most van. Kellene az olcsó orosz energia, és az olcsó ukrán gabona, emellett lehessen ukrán nemzetállam orosz tömb etnikum nélkül.
Ez nem elfogadható Neked?
 
K

Kopi2000

Guest
A nyilvánvaló kamufilm hidegen hagyott, természetesen nem ahhoz szóltam hozzá. A térképre ránézve döbbentem meg. Őszintén szólva lesújtó a véleményem az orosz hadseregről, de főleg Putyinról. Értelmes embernek tartottam. Lehet az is, de rettenetesen gyáva. (a katonai és gazdasági ill titkosszolgálati intézkedéseket nézve) Egyébként ha jobban belegondolunk a jelek azok elég egyértelműek voltak az elejéről fogva. De én csak akkor kezdtem gyanakodni, amikor ez az orosz napi 1-2 km-es vagy kevesebb haladásról ment a téma. Ezek után tényleg fel kell számolniuk Ukrajnát. Minden más megoldás orosz vereségnek értékelhető. Lehet,hogy tényleg ennyire sz@rok. Nem tudom. Valószínű egyik napról a másikra nem fognak megtáltosodni. De inkább olvasom a fórumtársakat. Mindettől függetlenül Ukrajna az ellenségünk. Magyarként hazaáruló az, aki az ellenségeink győzelmének örül.
Ukrajna nem az ellenségünk volt (igaz a barátunk sem), hanem mi tettük az ellenségünkké azzal, ahogy a magyar kormány viselkedett a háború kitörése előtt és után. Meg lett volna az esély arra, hogy támogatásért cserébe kérjünk tőlük valamit (pld.: a nemzetiségek jogai elismerése terén, de mi látványosan a ruszkik mellé álltunk. (Egyébként, ha a háború után javul a nemzetiségek helyzete Ukrajnában, az inkább a lengyelek érdeme lesz, nem a miénk.) Ma Európa és a fél világ utál minket. Illúzió a részetekről, hogy az oroszok meghálálnák a támogatásunkat. Még nem háláltak meg semmit, nem olyan hálálkodó típusúak. Ők is megvetik a gyengeséget.. Viszont, ha Ukrajnát elfoglalják a ruszkik, a magyar lett volna az 10001-dik nemzetiség az oroszoknál, ráadásul jelentéktelen... Igazándiból azt sem gondolom, hogy komolyan sugallta ez egész magyar állami finanszírozású média azt, hogy egy osztozkodáskor juthat nekünk Ukrajnából valami. Szerintem ez csak egy politikai termék volt csupán és arra ment ki a játék, hogy a tavaszi választást biztosabban behúzhassa a Viktorunk... Ugyanis gyűlöletet felszítani gyorsan lehet és az hevesebb érzelmi reakciókat vált ki, mintha egy tárgyalással érnénk el konszenzusos eredményt. Egyébként nevetségesen kevés magyar él Kárpátalján majd a háború után. Nagyon sokan itt fognak letelepedni és nem mennek vissza a szülőföldjükre. Nekünk az lenne az igazi nemzeti érdekünk, hogy konszolidáljuk a kapcsolatainkat a szomszédokkal, köztük Ukrajnával is... Az EU nagy vívmánya a belső határok lebontása. Ha ezt tényleg komolyan vesszük, annyit jelent, hogy kulturális, társadalmi, gazdasági kapcsolatokat könnyen lehet kialakítani, mármint ha valaki tényleg komolyan gondolja ezt és nemcsak egy kis vadpajtis hőbörgésre szeretné felhasználni azt a fogalmat, hogy Trianon...Talán évtizedek múlva, ha a politika is támogatja, el is fogják ezt ismerni a magyarok. Mert nem mindig mások a hibások, nekünk is van elég vaj a fülünk mögött...