[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 186
2 154
113
Az orosz hadsereg szó szerint szart se ér. Még középhatalomnak is túlzás nevezni őket. Ez már a finn háború szintű csicskaság.

blogen!
Nem neked szól csak ide írom.

Tudom velem van baj, de nem látom mi változott a konfliktus általános “megoldási” lehetőségei szempontjából?
A lokális, pontosabban harcászati, hadműveleti ukrán sikerek mennyire mutatnak túl egy háborús konfliktusra jellemző ciklikus hullámzáson(pl Irak-Irán anno)?
A történéseknek közelebb hoztak bármiféle politikai megoldást, “ne adj Isten” lezárást?
A felek kommunikációjában utal bármi is arra, h változott volna valami?
Ezernyi szakértő és szagértő követi nyomon a konfliktust és mégis valami látensen manifesztálodó változás elkerülte a figyelmüket?
Lehet e már mondani h: ez a kezdet vége ha még nem is a vég kezdete…(W.S.Ch. után szabadon)?
Aligha.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Már egy ideje két dolog jut eszembe arról amit az oroszok csinálnak Ukrajnában.

Az indiánoknak volt béke törzsfőnöke és háborús törzsfőnöke. Putyin nyilván egy jó béke törzsfőnök, de úgy látszik hadi főnöknek nem jó.

A másik ami eszembe jutott a Harkov körüli bénázásukról, az amit Zrínyi mondott róluk :
"az ő népek goromba, az ő hadakozások semmirekellő, vitézségek nevetséges, politikájok ostoba"

Abszolút egyetértek. A háború megváltoztatja a társadalmi rétegek helyzetét a háborút viselő országban*: a gazdagok is elszegényednek. Ezért a háborút nem lehet vívni azzal a vezetéssel, amelyet a gazdagok választottak meg - és amelynek pozíciója a gazdagoktól függ. (Putyin + oligarchák)

*ez a háborút nem távolról vívó országra értendő
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113
Kupjanszki irányban meghiúsították az ukrán fegyveres erők ellentámadását - részletek az orosz védelmi minisztériumtól:

▪️Szergej Bondarcsuk őrnagy és Makszim Igolnyikov főhadnagy Mi-35-ös legénysége 2022. szeptember 5. óta hajt végre a motoros puskás egységek akcióit támogató feladatokat, naponta 5-6 harci bevetést hajtanak végre, ebből kettőt éjszaka;

▪️A következő harci küldetés során a legénység felfedezett egy ellenséget, aki titkos átkelőhelyet próbált létrehozni az Oskol folyón Szenkovo közelében, a Kupyansky kerületben, Harkov régióban;

▪️ Ezután a helikopter személyzete légi pusztító eszközökkel tűzkárt okozott az ellenségnek, és nem engedte átkelőhelyet az ellenségnek, ezzel meghiúsítva a védelmünk mélyére való előretörési terveit.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 968
15 583
113
Automatikusan nem, de a végeredményt tekintve igen. A jelenlegi létszámú orosz haderővel szemben eredményesek az ukrik, de ha behívnak 4-500 ezer tartalékost az oroszok akkor az eredmény egyértelmű. A B-nél is. A kivonulást én teljesen kizárnám: Putyin nem az az ember aki a vereséget elfogadja (pláne nem úgy, hogy közben van lehetősége a győzelemre). Kivonulásnál a politikai túlélése is kétséges lenne.

A mozgósítás több hónap. Felszerelés, eszközök javítása, anyagi készletek megalakítása, civil járművek behívása, alakulatok felállítása nagyon sok idő.

A kockázat elég nagy. Ugyanis ezen erők veszteségei és a még addig bekövetkező veszteségek már Putyin népszerűségét erodalják, közvetlenül.
Ha mégsem megy olyan simán, ahogy sokan álmodoznak róla, akkor ZENDÜLES, LÁZADÁS, vagy PUCCS lesz az eredménye...
;)
Putyin fél, mint minden diktátor. Félti hatalmát, életét.

Az atom nagyon kockázatos, ugyanakkor SEMMI garancia nincs arra, hogy az ukránok megadnák magukat!
Miért tennék? Még elszántabban küzdenének, még több támogatással, esetleg piszkos bombával, esetleg nem csak Ukrajnában.
Ezzel atomháború közelébe, egyszersmind Oroszország vesztébe sodorná Putyin a világot.
A SEMMIÉRT!
Önmagába az atommal nem nyerhetne. Ahhoz olyan erős hadsereg kellene, mely képes, AKAR és tud SZENNYEZETT környezetben harcolni!
Van, lesz neki ilyen? Persze, hogy nem! Akkor nem nyerhet. Ezt tudja ő is, a tabornokai is.
Ez az opció nem játszik. Az ukrán győzelem nem fenyegeti Oroszország létét.
Okos emberek írták azt a doktrinát. :)
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 372
113
Most erre mit lehet mondani? Tálcán kínálták fel magukat...
7828_fd654dff3607.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
21 704
75 506
113
Nos nem értelek, mit gondolsz? Nem azért kapták az ukránok a páncélosokat, hogy használják is azokat? Meg nemcsak dzsihádmobilokkal harcolnak az ukránok a ruszkik ellen, ahogy azt néhány oroszbarát fórumtárs láttatni szeretné, ami látszik a veszteségből is, meg az alábbi képsorokból is..

Egyszerűen arra, hogy sokan lefitymálták ezt a katonai tamogatást, pedig a kelet-europai T-72-esek nélkül nem lenne ma ukrán offenzíva ráadásul 2 fronton.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 968
15 583
113
Ha rám gondolsz, én tényleg fel :)
Ez a 100-150 ezer fős sereg elegendő lett volna az eredeti tervhez, ami nem volt rossz, Castel szerint is csupán perceken múlt a sikere, de az amerikai valósidejű felderítésnek és információátadásnak köszönhetően nem sikerült.

Ilyenkor egy vezető a megváltozott helyzethez alakítja az új stratégiát és a taktikai műveleteket is.

 1. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy 100e harcoló katonával elfoglalja ukrajnát az eredeti terv kudarca után. 2. vagy 3. nap el kellett volna rendelni a teljes mozgósítást.
 2. Nem lehet a levegőbe beszélni - ha már kimondtam, hogy bármilyen beleavatkozásért nagy dádá jár, akkor ehhez tartom magam, és nem válok paródiává, hogy még akkor sem teszek semmit, amikor már nem csak javelin meg manpads érkezik, hanem tankok, vadászgépek, lövegek, MLRS-ek.
 3. Beloruszia státuszát egyértelművé kellett volna tenni, és igenis megindítani azt a haderőt is a lengyel határ menti vákuumba. Senki nem léphet be ukrajnába, maximum civilek kifelé.
 4. Nem kellett volna kivonni az orosz csapatokat Kijev környékéről, hanem erősítést küldeni, és szétbombázni kijev teljes civil infrastruktúráját, és szétlőni a döntéshozatali központokat. Ez utóbbit rögtön azután, amikor az eredeti terv kudarca nyilvánvalóvá vált, és a kezdeményezés és az előny még az oroszoknál.
 5. Minden környező reptérre Breszttől a Krímig századokat áttelepíteni, és 0-24-ben menni a bombázásnak. Ukrán vasúti hálózat megbénítása priorítás. Utána a többi nagyvárosban is a civil infrastuktúra szisztematikus pusztítása. Lehet, hogy a civil nyomás napokon, heteken belül feladásra kényszerítette volna az ukrán vezetést.
 6. A hírek szerint már majdnem volt megegyezés egyszer, de az angolszász hatalmak mondták, hogy nyet. Évek óta jönnek a hírek, hogy az SBU székház egy szintje full CIA. Nagykövetség lebombázásra is van amerikai precedens.
 7. Információs háború - egyik legnagyobb hiba, hogy érintetlen maradt a tele- és infokommunikációs infrastruktúra. Serényen mobiloznak a fronton lévő katonák haza, a civilek külföldre, mennek a videók tiktokra, telegrammra, twiterre. Március 1-re se TV, se rádió, se telefon, se mobil, se internet nem szabadott volna, hogy legyen.
 8. Ezt a neolovagias hadakozást gyorsan el kellett volna felejteni - nyugaton úgyis el lett hitetve a közvéleménnyel, hogy az oroszok népírtanak, gyilkosol, barbárok stb. Ezek meg fehérkesztyűben hadakoznak, hogy jajj, csak nehogy a szegény civileknek kényelmetlenségük legyen, mert akkor majd nem fognak minket virágokkal várni. Teljes agyrém.
Műveleti szinten
 • teljesen kizárt, hogy nyugat ukrajnában komoly létszámú/mennyiségű harcoló alakulatok lettek volna. Ahogy írtam, beloruszok breszt felől új frontot kellett volna nyissanak, elvágva minden nyugati utánpótlást. A kijevnél lévő orosz csapatoknak pedig az erősítés megérkezése után nyugatra fordulni és Zsitomír, Rovnó felé megtámogatni előbbieket.
 • Kigyó szigeti és tengeri bohóckodás: Kőkorba kellett volna bombázni Odesszát (olyan barikádokat emeltek ott a civilek, mindegyiknél többszáznyi molotovval, hogy egy találat, és a saját molotovjaik gyújtották volna fel a várost). Már a Moszkva elsüllyesztéséig sem szabadott volna eljutni, de annak intő jelnek kellett volna lennie. Nyilvánvalóan nem engedem meg, hogy akár nyugati, akár saját fegvyerekkel lőni tudják a hajóimat.
 • Dnyeszterfehérvártól délre eső területeken partraszállás és hídfő kialakítása. Elvágva a Román utánpótlási vonalat.
 • Donyeck - amikor fél év alatt 2 km-t tudsz előre jutni, akkor ott valamit elbasztál. Hol voltak a bombázók, hogy Avdejevkát és Peszkit szétbombázzák. De itt is világosan kiderült, hogy 100e emberrel nem lehet 1000km-es fronton harcolni. Csak ide, erre a pontra kellett volna ennyi, és áttörni akkor is, ha 30 ezer ott marad. Utána szabad az út Dnyeprpetrovszkig, vagy délről megtámogatom a Kramatorszk, Szlovijanszk, Bakmut elleni támadást.
 • Na de az igazán vicc kategória - Szumi és Harkov 30km-re vannak az orosz határtól és nem sikerült elfoglalni őket. 1-2 rakettyázás, de pár napja még egy csimpánz is békésen grasszálhatott az utcákon. Mikor egy szilveszteri petárdázásnál is fél napra bújik el minden állat. Fél év nem volt elég, hogy a határ orosz oldalán 50-50e fős csoportot létrehozzanak, és döntő támadást indítsanak a két város ellen?
 • Esetleges nuukleáris fegyverhasználat - az amerikaiak máig azt hazudják, hogy japánban azért kellett egy nagy város közepére dobni fényes nappal 2x is, hogy ezzel életeket mentsenek meg, mert különben egy elhúzódó, keserves, faluról-falura történő harc kezdődött volna. Most hagyjkuk, hogy ez hazugság, mert csak a békeszerződés azon pontján ment a vita, hogy a Császár felelősségre vonható-e, de itt ugyanerre hivatkozva elég lett volna egyszer egy korlátozott csapás figyelmeztetésként, és 24 órát adni a megadásra. A kremencsuki víztározó közepe felett elég magasan robbantott atombomba jóformán semmilyen komoly pusztítást nem végzett volna. Láttam, hogy itt valaki az atomfegyver bevetése miatti sugárzásról hadovál, hogy NATO határok így meg úgy. Egy 500-1000m-en robbantott atom jóformán nem hagy vissza maradandó sugárzást, eloszlik a légkörben. Földközeli robbantásnál van csak az, hogy mind a robbantás epicentrumától adott körben, illetve a aktuális széliránytól függően egy több tíz km-es vonalban elszennyezi a területet.

Ja, és miközben a harkovi szégyen megtörténik, közben 50ezer orosz katona bohóckodik a Vosztok hadgyakorlaton. Hát mi ez?
Március óta a körbekerített Mariupolon kívül nem sikerült jelentős várost elfoglalni. Se Nyikoleajevet, se Szumit, se Csernyigovot, se Harkovot, se Zaporozsiját, se Szlovijanszk-Kramatorszkot. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy ehhez kevés az ember...

Nagyon sok zagyvaság ez. Olyan, mintha elhitted volna ruszki hazugságokat.
Kijevnél szarrá verték őket, a teljes pusztulás elől menekültek.
Az orosz kevés, rosszul felkészített és felszerelt erővel rendelkezik.
Ezért szenved.
Lukasenka meg beintett, cserben hagyta.
Fogy a levegő Putyin körül.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 900
68 184
113
"Jomini of the West" twitter link
"Jomini of the West"

Megint egy autista észlény. Silvio, semmit se tudunk. Ami jön, az találgatás. Amit pedig ez az autista ír, totális faszság, főleg, hogy itt nem az arabok harcolnak a ..., na jó, a zsidókkal harcolnak, Zé, oké, de még mindig NINCS VÉGE! Ebből lehet Ardennek, lehet Jom Kippur, de lehet olyan gci nagy ukrán vereség, hogy télen már Odesszában telelnek az oroszok. Térjünk erre vissza jövő pénteken! Addig is sok info ugyanis nem lesz.

Amit eddig Konasenkov március óta mondott, kb. egyezett a helyzettel. Tegnap elmondta mi van, kedd környékén okosabbak leszünk. Bár te azt mondod Magyarországnak drukkolsz, pedig por ukro fan vagy atlantista létedre, nem törődve mi lenne Magyarországgal, a kárpátaljai magyarokkal, ha ukronácik nyernének, és konkrétan fake ukrán agitpropot teszel be kb. augusztus vége óta a fórumra. Szerintem, inkább ne tegyél be. A civil menekültek benézése Piszkiből, meg a krími tankok harkovinak eladva nem kicsit volt durva, de ugyanez volt pár hónapja Putyin Iránban c. hülyeségeddel. Kérlek, ne. Értem, hogy drukkolsz az ukránoknak, én hányok tőlük és attól, hogy ha nyernének mennyire lennének veszélyesek Magyarországra, de az én vagyok, viszont én nem pakolok be semmilyen olyan ukrán helyzetjelentést vagy videót, amiről nem tudom, hogy ténylegesen akkor és ott készült ahol!

Más.
Árak:

Mariupol:

Ez a V24 ez valami hihetetlen legalja oldal. Ki pénzeli?
24.hu
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
9 981
10 077
113
Ezen a ponton már a B) opció (taktikai atomcsapás) is a vereség beismerése lenne. Ha az elején alkalmaztak volna taktikai atomcsapást mondjuk Lvov környékére, amikor a Nyugat elkezdett haditechnikát szállítani Ukrajnának, annak fegyelmező hatása lett volna. Ha most dobnak taktikai atomot, akkor az már inkább nevetséges lesz, mert elárulja, hogy vesztettek. Mindössze arra lenne jó, hogy az USA/NATO/EU telekiabálja a világot, hogy Oroszország közveszélyes, és fel kell oszlatni mint államot.
Putyin A)-B) -t semmiképpen sem fogja választani, a C) -t választaná (kivonulás), de nem meri. Jelen helyzet szerint úgy fog abbamaradni a háború, hogy a háború kifullad, és Oroszországban belpolitikai válság, zavargások lesznek.

Ezen a szinten ez már 100% -ban Putyin felelőssége. 20+ éve szinte korlátlanul uralja Oroszországot.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 790
17 939
113
Így néz ki egy orosz javítóbázis? :)
Vagy hibás eszközök raktára. De ennek nincs jelentősége. A lényeg hogy a videó ukrán propi céljaira lett használva. Nem zsákmányoltak tömegesen orosz haditechnikát, az orosz visszavonulás rendezetten zajlott, ellentétben a hoholok Liszicsanszkból való futásával.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 374
6 555
113
Vagy hibás eszközök raktára. De ennek nincs jelentősége. A lényeg hogy a videó ukrán propi céljaira lett használva. Nem zsákmányoltak tömegesen orosz haditechnikát, az orosz visszavonulás rendezetten zajlott, ellentétben a hoholok Liszicsanszkból való futásával.
Ennyi idő alatt egyáltalán lehetséges lett volna ekkora területről szervezetten visszavonulni úgy hogy az eszközeiket is viszik magukkal?