[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 226
3 102
113
Ennek több okát látom
 • Az azonosítás mindig nehéz kérdés, mert az ő CAP zónájuk beér az ukrán vonalak fölé sokkal mélyebben, mint viszont - ergo a roncsok ukrán ellenőrzés alatt álló területre zuhannak.
 • Mivel ukrán területre esik minden, azok pedig a saját veszteségről mélyen hallgatnak, ha lehet (nem dicsérik meg, aki saját roncsot feldob), oroszt meg persze azonnal, mert propaganda értéke van.
 • Az orosz szarik a nyugati véleményre a hadereje hatékonyságát illetően - ők tudják mennyit lőnek le, aztán kiadnak egy számot.
Szóval én totál szkeptikus vagyok, de a meglévő technikai paraméterek ismerete alapján az orosz veszteséglista közelebb lehet a valósághoz - egyszerűen mert ők a rendelkezésre álló eszközökkel reálisan hozni tudják a kiadott számokat, az ukránok meg nem.
Ez még így is lehetne de lassan már másfél-kétszeresét lelőttek ahány üzemkepes harci gépe volt az Ukránoknak.És HIMARS inditókat is 2 szer is megsemmisítették.De hasonlóan túlzóak az Ukránok álltal közölt számok.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 409
113
"Tényleg azt hiszi, hogy háborúban állunk a NATO-val? - kérdezi a másik oldalon lévő előfizető ironikusan. - És csak ukrán katonákat látok".

Igen, tényleg így gondolom. És minél hamarabb rájövünk, hogy nincs értelme különleges katonai műveletet folytatni a NATO ellen, hanem háborút indítani, annál jobb. Mert a konfliktus már egzisztenciális szakaszba lépett. Küzdelem folyik a túlélésért. Vagy győzni fogunk, vagy nem fogunk létezni.

NATO felszerelés, kiképzők, hírszerzés, az orbitális műholdkonstelláció adatai, Haymars kezelői, a Pentagon által szerződtetett zsoldosok, PMC-k, a nyugati egyszem média támogatása - itt látom, itt nem látom ...

Nos, a listát még sokáig lehetne folytatni. Ebben a konfliktusban nincs semmi ukrán, csak mozgósító hús. Nevezzük hibrid hadviselésnek vagy bárminek, a lényeg nem változik. Az ukránok kezével a NATO nem Ukrajnát akarja megvédeni, hanem Oroszországot akarja elpusztítani. Nem számít, hogy ez hány ukrán életébe kerül.
@sashakots
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 790
17 939
113
Ukrán T-72M1 harckocsik és YPR-765 páncélozott harcjárművek átcsoportosítása, állítólag Zaporozsja felé
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 730
4 771
113

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet​

2022.09.12. 19:56
Erős szerkezet
Varsó előrejelzése szerint Berlin hamarosan erőszakkal próbálja megoldani területi követeléseit.

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet


Ezért Lengyelország ehhez tankokat vásárol Dél-Koreától, az NSZK pedig új páncélozott járművek kibocsátására készül - a "borzasztóan" ismerős "Panther" néven.

Ezt Konsztantyin Szivkov katonai szakértő jelentette be.


Szerinte Varsó is háborúra készül, de nem az Orosz Föderációval, hanem Németországgal. A lengyelekkel ellentétben az NSZK már bemutatott egy új KL-51 "Panther" tankot, amelynek hatalmas áthatoló képessége van a fegyvernek.Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747037-polsha_i_germanija_ochen_skoro/
Ő volt az aki azt javasolta dobjanak atomot a yellowstone parkra, hogy az amerikai fenyegetést elintézzék egyszer s mindenkorra. Ő az oroszok kis hóbagolyutánzata na, tessék már helyén kezelni a dolgokat... hiába volt vezérkaris. Pont az oroszok játsszák a klasszikus brit játszmát európával szemben, osszd meg és uralkodj.
Az okfejtése marha bukfences, de egy dologban igaza van, a lengyel "őrült" fegyverkezési tempó nem marad aszimmetrikus, biztos, hogy sokan valamennyire követni fogják őket, hogy lépést tartsanak. És igen, moszkva nagyon szeretné ha sikerülne az EU tagokat egymásnak ugrasztani, mert nem tetszik neki, hogy néhány vonakodót leszámítva relatíve egységesen sikerül fellépni vele szemben, amire nem számított. A bizalmatlanság magvait próbálják elültetni, ahogy ilyen projektjeik már régóta futnak, most kicsit felcsavarják a dolgot... kiváncsi vagyok az üres szakértői pofázás mellett milyen "beállított" helyzetet fognak/próbálnak majd generálni... most kellene közös EU-s katonai elhárítás...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 372
113
Dolgozik az orosz légvédelem Taganrognál, robbanások Rosztov környékén. Mivel lőhetik az ukránok?
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
658
3 155
93
Németeknek milyen követelésük van a lengyelekkel szemben?
Hivatalosan? Annyi követelésük van mint nekünk a környező országokkal szemben. Nem hivatalosan meg Lengyelország nyugati fele, valamint az egész tengerparti sávja német terület volt. A tengerparti sávról lehet vitatkozni, de a nyugat lengyel részek lényegében mindig német területek voltak.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
579
4 421
93

Külföldi zsoldosok megölik Harkiv régió lakóit, és kamerára veszik​

2022.09.12. 19:34
Erős szerkezet
Az Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldosok lelövik a Harkiv régió lakóit, és videóra veszik, hogy később az orosz hadsereget okolják a mészárlásokért – mondta Vitalij Gancsev , a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője a Russia-24-en. TV csatorna.

Jelenleg mintegy kétezer zsoldos az USA-ból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és más országokból tartozik az ukrán fegyveres erőkhöz a harkovi régió területén.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747031-ganchev/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113

Az ellenség nagyszabású offenzívára készül a zaporozsjei atomerőmű környékén (VIDEO)​


Az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívára készülnek a zaporozsjei atomerőmű környékén, fegyvereseket, rakétafegyvereket és tüzérséget szállítanak a térségbe.

Erről Volodimir Rogov, a Zaporozsje régió katonai-polgári közigazgatásának tagja tájékoztatta a Russzkaja Vesznát .

Elmondása szerint az ukrán fegyveresek amerikai fegyvereket - HIMARS MLRS és M777 tarackokat szállítanak a kontaktvonal területére.

„Zelenszkij fegyveresei továbbra is részt vesznek a nukleáris terrorizmusban” – mondta Rogov.

Источник: https://rusvesna.su/news/1663001076

Már belezavarodtam. Hány helyen támadnak majd az ukránok? Legalább négy helyet írtak már. Remélem, akinek kell, az pontosan tudja.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
5 215
15 024
113

Az ellenség nagyszabású offenzívára készül a zaporozsjei atomerőmű környékén (VIDEO)​


Az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívára készülnek a zaporozsjei atomerőmű környékén, fegyvereseket, rakétafegyvereket és tüzérséget szállítanak a térségbe.

Erről Volodimir Rogov, a Zaporozsje régió katonai-polgári közigazgatásának tagja tájékoztatta a Russzkaja Vesznát .

Elmondása szerint az ukrán fegyveresek amerikai fegyvereket - HIMARS MLRS és M777 tarackokat szállítanak a kontaktvonal területére.Источник: https://rusvesna.su/news/1663001076

Már belezavarodtam. Hány helyen támadnak majd az ukránok? Legalább négy helyet írtak már. Remélem, akinek kell, az pontosan tudja.
Ha ez is meglepetésként éri őket akkor viszont kapják be....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 968
15 583
113
Beszállsz egy háborúba az egyik fél oldalán. Majd meglepődsz, h a másik fél meg téged kezd el szopatni. Szóval a szankció a hibás, igen. Mert:
1, Nem érte el a célját (a háború abbafejezése).
2, Európát jobban szívatja, mint a célországot.
3, Amikor az általunk támogatott fél veszíteni fog, a vesztes pozíciójából tárgyalhatunk a győztessel. Szupcsi.

Ja, és nem az oroszok zárták le a Jamalt, nem az oroszok nem nyitották meg az Északi Áramlat 2-t és nem az oroszok nem akartak hosszú távú szerződést kötni. Na és igen, a szankciók nem érintik a gáz üzletágat, csak pl a turbinákat, amik feltétlenül szükségesek a gáz szállításához.

Bocs, de ebből tényszerűleg egy szó sem igaz.
De gondolom ezt Te is tudod.
;)
1. A szankciók célja nem a háború befejezése, hanem annak árának megnövelése az agresszor szempontjából. Mivel könyörög, visít, agitál a ruszki ellene, ezért nyilvánvalóan fáj neki. Tehát hatásos. Ráadásul még csak ezután jönnek a komolyabb következmények.
2. Az EU GDP -je 4%-al nőtt az első fél évben. Ezzel szemben az orosz jókora válságba löki magát a háborúval és a szankciókkal. Az energia és nyersanyag függetlenedés folyamata elindult, Oroszország elszámolta magát. Rosszul mérte fel lehetőségeit, a világ elszántságát.
3. Nincs más lehetősége Európának, az agresszív, háborúzó Oroszország veszélyezteti a kontinens biztonságát, gazdasági fejlődését. Egy állandó háborús térségbe nem jön a tőke, elszegényedő, pusztuló része lennénk a világnak, ha Oroszország kedvére háborúzhatna Eurázsiában. Nem engedhetjük, nem is fogjuk. Tehát nem annyira Ukrajna győzelme a lényeg, hanem inkább Oroszország olyan veresége, ami elveszi a kedvét a háborútól.
;)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113
Podolyak: a következő két hét meghatározó lesz az orosz fegyveres erők számára Ukrajnában


A Krasznij Lymanért folyó csata kulcsfontosságú csata , és az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) nyilvánvalóan növelni fogják a nyomást ebbe az irányba. Ezt a véleményt Jurij Podolyaka katonai elemző és blogger fejtette ki .

Ha az ellenségnek sikerül kidobni a szövetséges erőket állásaikról, további helyzetük ebben az irányban nagyon bizonytalan lesz. Ha sikerül megtartani az állásokat, érezhetően megerősödik csapataink pozíciója – véli a szakember.

Ebben az esetben elmondható, hogy az izyumi csatában elszenvedett vereséggel kapcsolatos probléma megszűnt, és általában a front stabilizálódott. Miközben folyik a csata Krasznij Lymanért, ezt nem lehet határozottan megmondani – jegyezte meg a blogger.


Podoljaka forrásaira hivatkozva közölte, hogy az ukrán fegyveres erők is átdobják erőiket Herson irányába.


Az ukrán fegyveres erők néhány napon belül ott lehetnek, az Orosz Föderáció fegyveres erői pedig legkorábban egy-két hét múlva helyezhetik át oda csapataikat.

"Ez és a jövő hét kritikus lesz a déli front számára. Az ellenség nagy valószínűséggel csapásokat fog indítani, amelyek eredménye előre meghatározza az őszi ukrajnai hadjárat lényegét" - zárta az elemző

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747044-sledujuschie_dve_nedeli_budut_reshajuschimi_dlja_vs_rf_na/

Ti ezt értitek. Mióta folyik a harc Ezért a városért. Azóta nem volt idejük az oroszoknak erősitést oda vinni. Miért kell ehhez egy-két hét. Azalatt eldőlhet aváros sorsa. Mi ez a teszetoszaság?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
3 764
9 532
113
ez speciel nem hülyeség, ha van elég jelentkező zsoldosnak
számolgattuk itt már: ha egy zsoldos kér havi 3.000 dollárt, akkor százezer zsoldos kér havi 300 mio dollárt, százezer zsoldos egy év alatt kér 3,6 milliárd dollárt
további költségekkel nem kell számolni mert a fegyverzet kiképzés logisztika ellátás stb. a sorkatonánál is felmerülne ugyanúgy
tekintettel az orosz költségvetés helyzetére és a beáramló olaj-gáz bevételekre, igazából egy ennél egy nagyságrenddel nagyobb zsoldosseregre is futná nekik, ha lenne elég jelentkező
és a wagnerrel kifejezetten jók a tapasztalatok...
Ezzel általánosan bizonyos mértékig akár egyet is lehetne érteni, de...
Oroszországban már tobb hónapja megy a toborzás, nagy fizétéseket igérve.
Még a 3. hadtestet se voltak képesek az oroszok teljesen feltolteni, pedig odo javarést pénzért mentek az onkéntesek. A wagneresek is nagyban tolják, de nem túl nagy erdményel. Márpedig ha nincsen mibol meríteni, mert ukrajnára most már szinte senki se akar menni, akkor hiába lesz bármenyi zsoldoscég alapítva.

------

Más!
Cherson térségében tobb orosz egységnek elfogyot a loszere és elkezdtek a megadás feltételeiról alkudozni:Lyman koruli helyzet:

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 326
13 752
113
Na-na, azért a fizika még itt van. Ha veszel egy 80 km-es távolságot, akkor - a rakéta égésvégi sebességével számolva is több mint egy percig utazna a rakéta. Utazna, mert az utazás összes többi pontjában lassabb.
Becslés szerint bőven 2 perc fölött van a B-30 rakétájának fizikai útja. A BM-30 2 perc alatt elhagyja a helyszínt, akkor egy HIMARS feszített tempóban miért ne tudná ezt akár kevesebb idő alatt? És itt még sehol sincs a célazonosítás ideje, mire ez megtörténik már rég pakol a HIMARS. Ti. nem az első méteren deríti fel a radar a rakétát.
Ahhoz meg gondolom nem elég hülyék az ukránok hogy a Krasznopol hatótávjába bevigyék a cuccot.


Mert nekünk Ukrajnától kell engedélyt kérni hogy valakivel üzletelhessünk???
Meséld már el honnan jön ennyi embernek ez a kényszeres szervilizmus, mert komolyan nem értem mi a jó szaladgálni hogy kitől kérhetünk engedélyt élni.
Vagy európai országként nem szólhatunk semmit ha valaki basztatja a magyarokat? Miért kell mindenkit a fejünk fölé emelni hogy ránk szarjon? Miért olyan ijesztő egyenrangú tárgyalópartnerként fellépni és nem seggekbe bújni? Már szólni se szabad, ert megtiltjuk magunknak?

Mindenképp megéri kimaradni mások háborújából. Nem ért véget a háború, az oroszok tegnap nyúltak először bizonyos célpontokhoz. Nem tudjuk mit hoz még, addig is függőségünk van. Közünk meg nincs hozzá, hiába próbálják ezt elhitetni. Ha odajut az orosz, hogy már ez lesz a gondja, majd kitalálja kivel milyen lesz a nexus. Most még más baja van.

Brüsszellel szembe is érdemes volt menni. Nézd meg mi maradt a szlovákoknak. Mi mit adtunk volna oda? Van pl. olyan légvédelmünk ami nem hiányozna? De úgyis fel lehet tenni a kérdést: és mit kaptak a szlovákok hogy most jó fiúk? Vállveregetést. Remek. Ígéreteket.
A zsét nem azért nem kapjuk meg mert nem akarunk háborúsdit játszani, azzal már előtte szopattak. De azt már írtam hogy a nemzeti tulajdonú termelőeszközök és ezek piaca akkor hozzáférhető a libsi tőkének ha a nemzeti kormány bukik. A jogállamiság meg a többi csak színház, ezt az Ukrajnával való viszony árulja el a legjobban. Mi bármit csinálunk rosszak vagyunk amíg nincs kormányváltás. Utána majd nekünk is lesz vállveregetés, amikor teljes marionett bábuk leszünk mert egy qrva paradicsomról is a nagytőke fogja eldönteni, hogy bent maradhat-e az országban és megehetjük, vagy elviszik spanyolba dobálni.
Nahát. Akad itt értelmes hozzászólás is.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 928
32 022
113
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...

Fontosabb helyeken csak a nagyobb műholdas irányítású drónok működnek a masszív EW miatt. Herszonnál a milicisták is sajnálkoztak, hogy az ő kereskedelmi cuccaik röpképtelenek.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 016
49 235
113
Idehaza nem nagyon van olyan, hogy pro-ukrán. Leszámítva azokat, akiknek valamilyen családi-rokoni kötődése van az ukrán néphez, idehaza inkább anti-orosz a nem oroszpárti véleményformáló. De nem az ukránokat támogatja.
Ennek viszont faramuci módon nem az oroszellenesség az alapja, hanem az Orbán ellenesség. Egyértelműen látszik ugyanis, hogy az oroszellenes nézőpont alapvetően baloldali és ellenzéki, tehát Orbán ellenes is. De ez is csak azért van, mert a hazai politikai kultúrában a konstruktív ellenzékiség, mint olyan, nem létezik. Itthon a mindenkori ellenzék szimpla permanens ellenkező, bármi is a mindenkori kormányzati álláspont. Így esett meg, hogy az idei parlamenti választások előtt nem sokkal sikerült a kormányzati kommunikáció békepártiságát is automatikusan ellenezni.

A mostani egy elég világos, így kényelmes és szerencsés helyzet, mert "akit Orbán szeret, azt nekünk szimplán csak gyűlölnünk kell" és most ehhez meg is van a nemzetközi háttér is.
Például, mi lett volna, ha Orbán 2010 óta következetesen Romániát helyezi regionális szövetségesnek? Megvádolható lett volna azzal, hogy szembeköpi egykori, 1989-es "ruszkik haza" önmagát? Nem. De akkor mi lenne így a mostani háborúban az narratíva, ha a a gyűlölt politikai ellenfél nem húzható be a képletbe, mert nem képvisel relevanciát?

Tovább megyek. Mi lett volna, ha Orbán 2010 óta, de főleg 2014 után is mind a mai napig pro-ukrán politikát folytatna? Mi lenne az ellenzék szembehelyezkedésének az alapja? Úgy járnának, mint a lengyeleknél, ahol a gyűlölt keresztény-konzervatív, jobboldali kormány egyúttal ukrán-párti, így azokkal a balos-progresszív nyugati erőkkel árulnak egy gyékényen, akikkel elvileg a mostani lengyel ellenzéknek volna dolga kokettálni.
Akárhogy is nézem, a lengyel ellenzék nagy bánatára így létrejött egy kikezdhetetlen lengyel társadalmi egység, mert aki ma balos és liberális-progresszív, az amerikapárti, ukránpárti, de kormányellenes, ugyanakkor a kormány legnagyobb szövetségeseibe mégse rúghat bele, tehát egy oldalra sodródik a kormánnyal.
Teljes a meghasonlás.
De nekik ehhez megvan a történelmi ukránpárti ideológiai bázisuk, ami mindenre ráhúzható igazolás.

Ezzel szemben nekünk Ukrajna sosem volt a barátunk, de az utóbbi időben különösen ellenségesek lettek velünk, miközben gazdasági téren nem sok közös ügy volt, ami miatt bármiben is partnerek lehettünk volna. A kisebbségeinket viszont vegzálják.
Így esik meg az, hogy valós alapok nélkül érdemben nem sokan látnak támogatni valót az ukrán oldalon, de annál többen látnak elleséget a Kormány gazdasági partnerében, az oroszokban.
A Kormány gazdasági alapú oroszpártisága viszont kontraproduktív, elszigeteli Magyarországot, tehát végeredményül nemzetellenes.
Az ellenzék teljesen életszerűtlen és üres ukránpártisága viszont csak protest ellen-oroszpártiság, nem konstruktív. Az akár még az ördöggel is cimborálni kész ellenzék a nemzet érdekeit is zokszó nélkül kész hátrébb sorolni, ha a hatalom megkaparintása lehetséges távolságba kerül.
Így viszont ez is nemzetellenes.

Ebből eredményül nem jön ki más, mint az, hogy az orosz-ukrán csörtében bárminemű magyar álláspont a geopolitikia érintetség miatt kompromittáló, így nemzetellenes.
Technikailag ignorra kéne mindkettőt tenni. :)