[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
3 241
17 578
113
Bocs, de ebből tényszerűleg egy szó sem igaz.
De gondolom ezt Te is tudod.
;)
1. A szankciók célja nem a háború befejezése, hanem annak árának megnövelése az agresszor szempontjából. Mivel könyörög, visít, agitál a ruszki ellene, ezért nyilvánvalóan fáj neki. Tehát hatásos. Ráadásul még csak ezután jönnek a komolyabb következmények.
2. Az EU GDP -je 4%-al nőtt az első fél évben. Ezzel szemben az orosz jókora válságba löki magát a háborúval és a szankciókkal. Az energia és nyersanyag függetlenedés folyamata elindult, Oroszország elszámolta magát. Rosszul mérte fel lehetőségeit, a világ elszántságát.
3. Nincs más lehetősége Európának, az agresszív, háborúzó Oroszország veszélyezteti a kontinens biztonságát, gazdasági fejlődését. Egy állandó háborús térségbe nem jön a tőke, elszegényedő, pusztuló része lennénk a világnak, ha Oroszország kedvére háborúzhatna Eurázsiában. Nem engedhetjük, nem is fogjuk. Tehát nem annyira Ukrajna győzelme a lényeg, hanem inkább Oroszország olyan veresége, ami elveszi a kedvét a háborútól.
;)
https://www.consilium.europa.eu/en/...r-ukraine/sanctions-against-russia-explained/

"The aim of the economic sanctions is to impose severe consequences on Russia for its actions and to effectively thwart Russian abilities to continue the aggression."

A gazdasági szankciók célja h Oroszország számára súlyos következményekkel járjon az akciói miatt és hogy Oroszország képességeit meggyengítsék az agresszió folytatására. És már a 2014es szankciók is ezt a célt szolgálták.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 968
15 584
113
Podolyak: a következő két hét meghatározó lesz az orosz fegyveres erők számára Ukrajnában


A Krasznij Lymanért folyó csata kulcsfontosságú csata , és az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) nyilvánvalóan növelni fogják a nyomást ebbe az irányba. Ezt a véleményt Jurij Podolyaka katonai elemző és blogger fejtette ki .

Ha az ellenségnek sikerül kidobni a szövetséges erőket állásaikról, további helyzetük ebben az irányban nagyon bizonytalan lesz. Ha sikerül megtartani az állásokat, érezhetően megerősödik csapataink pozíciója – véli a szakember.

Ebben az esetben elmondható, hogy az izyumi csatában elszenvedett vereséggel kapcsolatos probléma megszűnt, és általában a front stabilizálódott. Miközben folyik a csata Krasznij Lymanért, ezt nem lehet határozottan megmondani – jegyezte meg a blogger.


Podoljaka forrásaira hivatkozva közölte, hogy az ukrán fegyveres erők is átdobják erőiket Herson irányába.


Az ukrán fegyveres erők néhány napon belül ott lehetnek, az Orosz Föderáció fegyveres erői pedig legkorábban egy-két hét múlva helyezhetik át oda csapataikat.Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747044-sledujuschie_dve_nedeli_budut_reshajuschimi_dlja_vs_rf_na/

Ti ezt értitek. Mióta folyik a harc Ezért a városért. Azóta nem volt idejük az oroszoknak erősitést oda vinni. Miért kell ehhez egy-két hét. Azalatt eldőlhet aváros sorsa. Mi ez a teszetoszaság?

Valószínűleg minden harcra fogható erőt korábban délre irányítottak.
 • A két héttel ezelőtt megindított Ketszoni támadás elhitette az orosz vezetéssel, hogy ott mindent egy lapra tesznek fel az ukránok.
 • Ezért az oroszok az összes tartalékokat ide csoportosították.
 • Ezért mindenhol máshol csak a motiválatlan, harcolni nem akaró gyengébb erőket hagyták. Tartalékok nélkül. Így most nagy meglepetés és a pánik.

A Wágner és a lázadók így kevesek és utóbbiak csak saját földjüket, Donbaszt védik....

Valaki hazudott Putyinnak...
;)
Meglátjuk.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 372
113
Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az ukrán harkivi ellenoffenzíva következtében az orosz technikai veszteség óriási... Ja, amúgy hamarosan beküldöm, hogy az oroszok TOSZ 1-et is vesztettek (mondjuk már korábban is)... Nona, Mszta-SZ, Mszta-B, T-72, T-80, BMP-k, BTR-k, Grad, teherautók, stb...szép mennyiségben. Egészen "egzotikus" felhozatal... Ami érdekes, hogy az orosz szintnél (a háborúban) is gyengébben teljesítő orosz légierő próbált (gyenge) csapásokat intézni az ukránok ellen, de még így is szenvedett veszteséget... Itt egy megsemmisült Szu-30.
Itt meg (ettől függetlenül) egy Szu-34, ami a Krímben zuhant le...
Ez mi a franc?
További veszteségek (annyi van, hogy nem győzöm belinkelni...)
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569347140035518466/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569288340041568258/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569058662869516289/photo/2
https://twitter.com/i/status/1569058019866021894
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569057880027832327/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569043961771163652/photo/2
Az ukránok dolgozzák Herszont.
https://liveuamap.com/en/2022/12-september-explosions-audible-in-kherson
Robbanások Belgorodtól nem messze.
Ukrán dróncsapás egy orosz határállomásnál (3 sebesült)
(orosz v. ukrán?) tűzérségi csapás egy határállomásnál. (1 halott 4 sebesült)
Egyébiránt nem hiszem, hogy Luhanszkba betörnek teljesen az ukránok. Elfáradtak a kharkivi offenzívában résztvevő erők, és ha sikerülne is a darabokra szétesett orosz erőket szétverni ott, túlontúl megnyúlnának az utánpótlásvonalak, és nehezebb lenne szilárd állást foglalni...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
705
2 644
93
Valaszonline-s bejegyzés:
"
A SZANKCIÓ A HIBÁS?
Az Oroszország elleni gazdasági-technológiai büntetőintézkedések (köznyelven: szankciók) miatt szállt el a gázár, miattuk van recessziós veszély szerte Európában és Magyarországon, ez hibás politikai eszköz, ezért abba kell hagyni – szól a magyar kormányzati álláspont.
Négy megjegyzés ehhez.
1) A február 23. és július 21. között elfogadott 7 db EU-s szankciós csomag közül egyik sem érinti a gázkereskedelmet. Egyetlen ponton sem. A gázár azért ilyen magas, mert az oroszok a háború kitörése előtt hónapokkal elkezdték tudatosan szűkíteni a kínálatot, és azóta is hajtják fel az árakat. Tény, hogy ez a gazdasasági hadviselés része, vagyis az EU-s büntetőintézkedések nélkül ma nem csinálnák. De az is tény, hogy már fél évvel a háború előtt elkezdték. Részletek az augusztusi cikkünkben: https://www.valaszonline.hu/.../oroszorszag-ukrajna-eu.../
2) A magyar kormányzat az összes eddigi szankciós csomagot megszavazta. Csak az „orosz nyersolaj és bizonyos kőolajtermékek uniós vállalkozások általi behozatalának, transzferének tiltását” is tartalmazó 6. csomagnál (2022. május 30. / június 3.) jelzett vétót, és végül más országok mellett ez alól mentességet kapott. Vagyis érvényesíthette az érdekeit az közös döntéshozatalban. (Az olajembargó egyébként még a többi ország esetében sincs érvényben.)
3) Aki az Oroszország elleni büntetőintézkedések ellen beszél, nem is annyira burkolt kódnyelven azt mondja: hagyni kell az oroszokat győzni. Mivel Moszkva imperialista területszerző háborút vív felmérhetetlen mennyiségű civil áldozattal, ez az álláspont elfogadhatatlan. Ukrajna függetlenségét feb. 24-ig 5 db nemzetközi szerződés (köztük a Budapesti memorandum) garantálta. Az oroszok az összeset megszegték. Oroszország háborús bűnös.
4) Az orosz vezetés nyilvános közlésekben fenyegeti Moldovát és beszél arról, hogy Kazahsztán északi területe nem is Kazahsztánhoz tartozik, hanem Dél-Szibéria történelmi része. Semmilyen garancia sincs arra, hogy ha a Nyugat most hagyja Oroszországot győzni, akkor az imperialista terjeszkedés megáll."
Ez ennél sokkal bonyolultabb, bár azt elhiszem, hogy az idő köde már belengi ezt a kérdést, pedig még nem is volt olyan régen.
Az eu közvetlen szankciókat nem vezetett be az orosz gáz ellen, de közvetetteket igen.
Ugyanis miért is kellett áttérni a "rubel-alapú elszámolásra" számos területen, így a gáz területén is? Miért hoztak erről döntést az oroszok?
Időrendben az orosz szankcióscsomagok:
A csomagok magyarázatánál ezt olvashatjuk:
"Az EU emellett megtiltotta az euróban denominált bankjegyek Oroszországba történő eladását, szolgáltatását, átadását és kivitelét is. Ennek célja, hogy az orosz kormány, az Orosz Központi Bank, valamint az oroszországi természetes vagy jogi személyek csak korlátozottan férjenek hozzá eurókészpénzhez, a szankciók kijátszásának megakadályozása érdekében."

Megoldásként az jött, hogy végül is egy Gazprombank-nál vezetett számlára kellett befizetni az eredeti pénznemben, amit majd ez az orosz bank váltott át rubelra, így megoldva azt, hogy az eu-s jogiszemélyek ne sértsék meg a sznkciókat. Persze eleinte zavaros volt az eu kommunikációja, így sokáig a különböző országok és cégek vezetői csak néztek egymásra, mint borjú az új kapura:
"A kezdetektől nem volt világos, hogy ha ezzel együttműködnek a nyugati energetikai cégek, akkor megsértik-e a szankciókat, és ezzel kapcsolatban az EU sem adott ki világos állásfoglalást. A Bizottság által kiadott nem kötelező érvényű dokumentum arra figyelmeztette a kormányokat, hogy lehet, hogy megsértik vele a szankciókat. Azóta megjelent egy nyilvános állásfoglalás is, ami szintén nem fogalmazott egyértelműen, emiatt is írtuk április végén, hogy képmutatásban egymásra talált Moszkva és Brüsszel."
Három országról tudunk akik ezt nem lépték meg: Lengyeo., Finno., Bulgária (a bolgárok már meggondolták magukat).
Aki ebben kételkedik az emlékezzen vissza a (remélhetőleg) még nem is olyan régi minket érintő olajszállítások leállítására...

És a történetnek itt nincs vége. Ugyanis bizonyos tagállamok az eu-s szankciókon felül még további szankciókat vezettek be. Így tett Lengyelország is, aki még a Gazprom-ot is szankcionálta, vagyánot befagyasztotta:
"Lengyelország bejelentette, hogy a szankciós listán 50 orosz oligarcha és vállalat (köztük a Gazprom) szerepel, akik és amik újabb büntetőintézkedéssel, többek között lengyelországi vagyonuk befagyasztásával sújthatók egy, a hónap elején elfogadott lengyel jogszabály alapján. A lengyel szankciós törvény független az EU által közösen elfogadott büntetőintézkedésektől."
Ennek az lett a vége, hogy az oroszok többlet szankciókat vezettek be a lengyelekkel szemben. Eredménye -33 milliárd köbméter/év.
A döntés az egész eu-t érinti.

A teljesen elkészült északi-áramlat2 nem került átadásra, és erről már a háború előtt két nappal döntés született. Eredménye -55 milliárd köbméter/év.
A döntés az egész eu-t érinti.

Az északi-áramlat1 esetén már a kölcsönösség jegyei fedezhetők fel. Először is a Kanadába javításra küldött turbinák a Kanada által kivetett szankciók miatt nem kerülhettek vissza. Majd 2 hónapig tartott mire eljutott a németekhez. Azóta nem ismerjük a valós tényeket, csak az egymásra mutogatás megy az ügyben. Állítólag a Siemens készen áll arra, hogy segítse az NS-1 karbantartó munkálatait, a valóságban, pedig nem tudjuk, hogy a technológiai export milyen és mekkora részletekre terjed ki, tehát ha még a szakemberek oda is mennek, lehet egy gramm alkatrészt nem vihetnek magukkal, mivel az eu-s szankcióba ütközik.

A kérdést összegezve. Az eu valóban nem hozott közvetlen szankciókat a gázra, de tényként kijelenthető, hogy több szankciója közvetett formában alakította a gázhoz történő hozzáférést, amivel ténylegesen piaci turbulenciákat okozott.
Mivel a szankciókat kellő mélységében nem ismerem, azokat részleteiben nem olvastam, így nem tudom, hogy a különböző egyéb alkatrészek, melyek csupán csak ahhoz szükségesek, hogy ezek a gázvezetékek működjenek egyáltalán exportálhatók-e.
Egyébként vélelmezem, hogy nem exportálhatók, s ugyanúgy érintik a gáz-, mint az olajszektort, de ha tud ilyen irányú kivételekről, akkor kérem azt ossza meg velem, mert ebben az esetben az NS-1 kapcsán igazat fogok adni.
Ennek a kapacitása 55 milliárd köbméter/év, így összesen érintett 143 milliárd köbméter ~38%-ról beszélünk.
 
S

Szilvatövis

Guest
Csak hallkan a NATO vonatkozásában:
 • egy védelmi szövetség tagjai vagyunk,
 • senki sem támadta meg a szövetséget,
 • igy nincs semmilyen szövetségi szintű lépés,
 • aminek mi szembemennénk,
 • és term. nem álltunk semmilyen oldalra. Mert már egy ideje egy bizonyos oldalon vagyunk.
Ezek a tények. Megcáfolhatod, ...ha tudod.

Az EU-t definiálni, hogy mi ma és egyébként minek kellene lennie az eredeti rendeltetése szerint inkább ne menjünk bele,...,de akkor is megállnak a fenti pontjaim.
Ezen nincs mit cáfolni, mert nem is erről beszéltem. Az oroszok fenyegetik az EU-t, NATO-t és benne minket is, ez viszont tényszerű. Putyin ki akarja zavarni a NATO-t a volt orosz érdekszférából, ehhez az EU-val szemben egyelőre csak a gázfegyveres zsarolást veti be.

"...orosz követelésekről, melynek része a NATO-haderők visszavonása a védelmi szövetség 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt többek között Magyarország a védelmi szövetség tagjává vált volna."
https://www.portfolio.hu/global/202...arorszaggal-is-tervei-vannak-putyinnak-529231

Putyin céljai nem titkoltak, messze túlmutatnak Ukrajna határain.
"Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez."
Az orosz propaganda hivatalos csatornáján pedig harmadik világháborúról, atomcsapásokról és a NATO dmilitarizálásáról beszélnek.
Gugli fordításban:
„Talán ideje beismerni, hogy Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában véget ért, abban az értelemben, hogy elkezdődött egy igazi háború, és a harmadik világháború. Kénytelenek vagyunk demilitarizálni nemcsak Ukrajnát, hanem az egész észak-atlanti szövetséget” – mondta Skabeeva.
https://mailbd.net/news/the-special-operation-is-over-the-real-war-has-begun-16971/


Véleményem szerint Magyarország ellenérdekelt Ukrajna orosz elfoglalásában, frontországgá válunk két birodalom határán, ebből nem jöhetünk jól ki.
Ellenben nagyonis érdekeltek vagyunk az ukránokkal való jó kapcsolatokban, hiszen csak ezáltal tudjuk érvényesíteni az ott élő magyar kisebbségek érdekképviseletét.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
508
892
93
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...
Nana. A drón nagyon jó, használata javasolt és szükséges, de nem lehet csak ezekre támaszkodni.
Pl a drónnal nehezen állapotos meg, hogy nem csak hogy kevés az ellen, de még hajlamos megfutni is... Lásd hétvége.
Isten tudja, mi lett a.musor vége, nem hinném, hogy mind a 40 ottmaradt volna, mert akkor nem.mennek vissza kétszer sebesültert.
 
S

Szilvatövis

Guest
Tudsz mutatni egy olyan a kormánytól származó nyilatkozatot amiben azt nyilatkozták, hogy Magyarország kinyilvánította X vagy Y területre az igényét? Nem fogsz tudni, mert sosem létezett ilyen, és ehhez képest minden más az belemagyarázás vagy provokáció. Ami pedig ukrajnai szomszédunkat illeti (hogy legyen on topic is) hát nekünk sokkal rosszabb lesz ebből a háborúból győztesen kikerülő Ukrajna, mint egy vesztes fél. Sokkal agresszívebbek lesznek velünk és adott esetben még az is elképzelhető, hogy nekünk fognak menni, úgy, hogy mindeközben a NATO baromira nem fog nekünk segíteni. Jöhetnek a röhőgős smileik.
Nem a hivatalos magyar politikáról beszéltem, bár elég sajnálatos, hogy hovatovább szövetségesek nélkül maradunk az EU-ban.
Igen, jól mondod, kontraproduktív Magyarország számára az ukránellenes uszítás, akár létünket is fenyegetheti, ezért alapvető érdekünk, a jószomszédi kapcsolat velük, ha győznek... és bajban ismerkszik meg a barát.
Meg is lepődtem, sokan mennyire azonosulnak az orosz érdekekkel, figyelmen kívül hagyva a sajátunkat is.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 374
6 555
113
Ne röhögtess már, az USA-t leszámítva melyik NATO ország tudna úgy háborúzni mint az oroszok, még Líbiát se tudták lenyomni amerikai segítség nélkül

Krab önjáró löveg és BUK M1 megsemmisitése
Azok a posztszovjet országok ahol nem történt meg a hadsereg modernizálása, félek hogy Magyarország is ilyen. A többi mind jobb az oroszoknál, max nincsenek akkora készleteik.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
"...orosz követelésekről, melynek része a NATO-haderők visszavonása a védelmi szövetség 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt többek között Magyarország a védelmi szövetség tagjává vált volna."
https://www.portfolio.hu/global/202...arorszaggal-is-tervei-vannak-putyinnak-529231
Alap tárgyalási technika, hogy olyat kérsz, amiből ha engedsz is, akkor is jól jársz.

Egyébként a balti államok és Lengyelország kivételével Oo nem jelent fenyegetést az EU és a NATO országaira. Már ezt a fenyegetést is le lehetett volna nullázni, ha az érintett felek megbékéltek volna egymással. De mivel a NATO védőernyője alatt vannak, ezért nem céljuk olyan politikát folytatni, ami a megbékélés irányába mutat.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
429
5 838
93

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet​

2022.09.12. 19:56
Erős szerkezet
Varsó előrejelzése szerint Berlin hamarosan erőszakkal próbálja megoldani területi követeléseit.

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet


Ezért Lengyelország ehhez tankokat vásárol Dél-Koreától, az NSZK pedig új páncélozott járművek kibocsátására készül - a "borzasztóan" ismerős "Panther" néven.

Ezt Konsztantyin Szivkov katonai szakértő jelentette be.


Szerinte Varsó is háborúra készül, de nem az Orosz Föderációval, hanem Németországgal. A lengyelekkel ellentétben az NSZK már bemutatott egy új KL-51 "Panther" tankot, amelynek hatalmas áthatoló képessége van a fegyvernek.Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747037-polsha_i_germanija_ochen_skoro/
Én szóltam :)

Európa nem engedheti meg, hogy a lengyel szörnyállam amerika támogatással megerősödjön.
Európa érdeke, hogy mind ukrajna, mind lengyelország megszűnjenek létezni jelen formájukban.

Amíg az amerikai érdek az, hogy az oroszt elválassza ny-európától, az európai érdek az, hogy meggátoljuk a 120milliós INTERMARIUM létrejöttét, azaz elválasszuk a balti és román latorállamokat a lengyel és ukrán szörnyállamtól.

Lengyelország már kirobbantott egy világháborút, nem kell mégegy (tudom, tudom, a gonosz nácikok robbantották ki, a lengyelek nem akartak már évekkel korábban németországra támadni, 35-36 tájékán nem a lengyel haderő volt a legnagyobb európában...)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 374
6 555
113
Mennyire valós az, hogy ha az Orosz Föderáció területét ellenség lépi át, elvileg azonnal életbe lép valamiféle ("általános?") mozgósítás?

Mert ennek lenne értelme a mi miért történik kapcsán ...
Putyinék a politikai árat fogják mérlegelni, az meg elég nagy volna az általános mozgósítás esetében. Ukrajnának meg nem célja Oroszország területének elfoglalása. Ha kicsit átmennek abból nem lesz semmi. Az orosz propaganda majd azt mondja hogy nem is mentek át és ennyi.

Más:

Ezt érdemes lehet elolvasni:

 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
2 068
10 825
113
Nem a hivatalos magyar politikáról beszéltem, bár elég sajnálatos, hogy hovatovább szövetségesek nélkül maradunk az EU-ban.
Igen, jól mondod, kontraproduktív Magyarország számára az ukránellenes uszítás, akár létünket is fenyegetheti, ezért alapvető érdekünk, a jószomszédi kapcsolat velük, ha győznek... és bajban ismerkszik meg a barát.
Meg is lepődtem, sokan mennyire azonosulnak az orosz érdekekkel, figyelmen kívül hagyva a sajátunkat is.
Tobb, mint nagy baj van nalad, ha azt gondolod a „joszomszedi kapcsolat“ rajtunk magyarokon allt vagy bukott. Talan nem artana kicsit utana nezned, hogy kepbe kerulj ezzel kapcsolatban. Jo olvasgatast kivanok!
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
3 860
7 021
113
Semmit. Ezek a szabályok eredetileg erre a topikra is
vonatkoztak. Az eredmény látható.... :(
.
.
Szerintem a napi egy hozzászólás a topic értékén sokat rontana. Van, aki hoz híreket egyik oldalról, a másik fórumozó egy másik oldalról, és így mindig friss képünk van az aktuális helyzetrők. Viszont a többi javalattal egyetértek:
1) Tilos eltérni a topik témájától, (néha én is megteszem-önkritika).
2) Bosszantó, hogy egy-egy hír, képanyag többször bekerül. Mielőtt betesz valaki hírt, képet, olvassa el visszafelé, vagy pörgesse át a topic 3-4 oldalát. Olvassulk is egymást!
3) Nincs gyűlölködés, személyeskedés, provokáció!

Lehet átsiklottatok egy pár mondaton:
Ez egy másik, önkéntes szándékon alapuló gyűjtő topik lenne, afféle esszencia: Ahol az élettapasztalatunkból, ember/társadalom/hadismereteinkből, vágy vezérelt gondolatainkból, világesze üzemmódunkból (erre a meghatározásomra rém büszke vagyok) következő, jövőre vonatkozó bizonytalan, vagy roppant határozott jövendöléseink lennének átláthatóan, áttekinthetően mondhatni naplózva.
Vissza lehetne keresni (Itt képtelenség, ha meg kigyűjtöd a másik hüjeségeit', akkor meg te vagy a rosszhiszemű listázó:hadonaszos:), s tanulságos lenne az események alakulásával szembesülni, hogy mennyire logikusan, a közvalóság talaján állva gondolkodunk.
Vagy nem.

Persze (s ez nem kettőtöknek szól!) el is lehet ártatlan arccal:rolleyes: vegyülve bújni a sok parttalan, csökött agymenés sűrűjében az utólag akár leginkább letagadnánk okoskodásunkkal a mindent elnyelő időörvény labirintusában...
(Ez szép képzavar volt, saját vállon veregetés)

Akkor még egyszer:
Más.
Nem értek hozzá, de javasolnék egy olyan topikot, legyen a címe mondjuk Ukrán helyzet: Jóslatok, ahol kizárólag a fórumozók az eseményekre, azokkal kapcsolatos eseményekre, hatásokra, az események alakulására, jövőre vonatkozó tippjei, jóslatai, próféciáik, meglátásaik jelennének meg, akár másolva is az itteni topikból. Mert vannak olyanok, igen minőségiek, figyelemre méltóak, tanulságosak is!
Ez alkalmas lenne későbbiekben tanulságos emlékeztetőnek - mindannyiunk számára.
Próbáltam visszakeresni roppant magabiztos kijelentéseket Szíriáról, amik segítenék az önkritikus fóruméletet is...de nagyon macerás, mondhatni esélytelen az akkori kommenttengerben megtalálni.

Persze szigorú szabályokkal kéne üzemeltetni, úgy hirtelen pl. tilos eltérni a topik témájától, tilos topikot rombolni.
Egy nap (hét) egy fórumozótól egy hozzászólás, előzetes moderáció után kerül napvilágra (tehát nincs gyűlölködés, személyeskedés, provokáció), de ami átmegy a szűrőn (a moderátorok felé nincs elvárt időtáv), az ott is marad az idők végezetéig, vagy az EMP bevetése előtti pillanatig.

Nincs olyan, hogy utólag letagadom a hüjeségeimet (sic!)!
:hadonaszos:

Még nem olvastam el a mai fejleményeket, ennek tudatában jöjjön egy világesze (mi más?) meglátás:

Ha visszanézünk az orosz vezetés tetteire csak a szíriai konfliktus elejéig, akkor arra döbbenhetünk rá, hogy egyszerűen jelentős részben (nem azt írtam, hogy jelentősebb!) rendre egyszerűen nem úgy döntenek, ahogy várnánk. Vagy nem döntenek, de a nem döntés is döntés.

Pl. amikor bevonultak Szíriába, sokan nem számoltunk vele, hogy - úgy hirtelen:
 • Egyáltalán bevonulnak a darázsfészekbe.
 • Hogy ezt viszonylag kis létszámú erővel teszik
 • Hogy ezzel érnek is el valamit
 • Hogy lélekvesztő "ladikokról" fognak indítani rakétákat
 • Hogy Európát körbereptetve fognak bevetni Tu-160-asokat
 • Hogy a Szu-24 lelövése után durva mélységi csapásokkal fognak válaszolni: (Erdogan görög-termi várakoztatása, orosz turisták elmaradása a török nyaralóhelyekről).
...pedig itt már sokan nukleáris bevetést vizionáltak...
- Hogy végül meglepően eredményesek lesznek

2022 februártól:
 • Hogy megtámadják Ukrajnát
 • Elmennek Kijevig
 • Otthagyják, de még az elfoglalt északkeleti területeket is!
 • Gyakorlatilag tegnapig békén hagyják nagyrészt a civil infrastruktúrát (pl. áram, net)
 • Mégis szívbaj nélkül telibe verik az egyik kijevi plázát (aztán persze kiderült, hogy nem hobbiból)
 • A lengyel határtól pár kilométerig is el merik küldeni a rakétáikat, pedig elég egy műszaki hiba...
 • Eleinte megcsapják a (valószínűleg fegyverdeponáló) vasúti rendezőket meg olajtárolókat,finomítókat,
 • Most meg hagyják eljutni a frontig a nyugati cuccokat és ott csontozzák őket (szerintem ez már trollkodás)
 • Hónapok alatt foglalnak el területeket, most meg (mondom, még a mai napot nem olvastam) kivonulnak egy jókora területről úgy hogy a civil ukrán pick-upok nem érik utol a lassabb katonai teherautóikat az országutakon...
 • Aztán tegnap este, látszólag minden előzmény nélkül azt tették, amit minden jelentősebb foteltábornok várt hónapok óta (...hogy mit kaptam az asszonytól, hogy feküdjek már le, de hát úgy éjfél előtt hirtelen eltűnt jó pár fórumtárs aktivitása, no meg odaát az áram..., én meg vártam, hogy itt is megbillen-e az 50Hz-es frekvencia)

Túl gyakran nem akkor, nem ott, s nem úgy művelnek,ahogy arra számítanánk.

Hát mi folyik itt!?


Rájöttem a fondorlatjára!

A lényeg a kiszámíthatatlanság. Az felér akár egy-egy...fél haderővel.
Az ellen hogy készülsz?

Véleményem szerint.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 740
23 520
113
Mennyire valós az, hogy ha az Orosz Föderáció területét ellenség lépi át, elvileg azonnal életbe lép valamiféle ("általános?") mozgósítás?

Mert ennek lenne értelme a mi miért történik kapcsán ...
Arra ott a hadsereg, minden szir-szarért nem hiszem, hogy mozgósításba kezdenének. Ha meg hirtelen akkora a baj, akkor pár taktikaival bárkit le tudnak lassítani, amíg első körbe behívnak egymillió embert, a másodikban még húszmilliót.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 781
21 504
113
Mikor bebukott a muszka mobil hadviselés,írtam,hogy innentől jön a felorlo háború.Ki bírja tovább,az ukrán morál,vagy az orosz anyag? Őszintén szólva nem gondoltam,hogy az ukrán morál fogja 6 hónapig bírni.Azt meg végképp nem,hogy felorlik az orosz anyagot.
Muszka most bajban van.Ha bevezetik a hadiállapotot,az is belbajokat okoz,ha meg hadiállapot nélkül folytatva vereséget szenved,az is belpolitikai válságot okoz.
No,ezt hogy oldják meg?Melyik ujjukba harapnak?