[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
182
810
93

Kelet-Lengyelországban egy ukrán berendezéseket javító központ létrehozását fontolgatják....​


Németország tárgyalásokat folytat Lengyelországgal egy karbantartó központ létrehozásáról az Ukrajnának szállított fegyverek javítására.

Ezt Christine Lambrecht német védelmi miniszter nyilatkozta a Politicónak.

Elmondása szerint a megbeszélések a fegyverek, például tarackok gyors javítására szolgáló központ megnyitásáról szólnak Kelet-Lengyelországban.

Christine Lambrecht emellett támogatja a közös fegyverfejlesztési projekteket az Európai Unión belül, és úgy véli, hogy e fegyverek harmadik országoknak történő értékesítését nem szabad megakadályozni.

A védelmi miniszter korábban a Bundestagban tartott beszédében kijelentette, hogy Berlin rengeteg fegyvert adott át a Bundeswehr tartalékából az ukrán hadseregnek.

Christine Lambrecht Németország védelmi minisztere. Fotó: német média
Christine Lambrecht Németország védelmi minisztere. Fotó: német média

Olaf Scholz német kancellár is korábban arról számolt be, hogy Németország elegendő fegyvert szállít Ukrajnának.

Emlékeztetjük Önöket, hogy ez év augusztusában az "Ukroboronprom" állami konszern létrehozott egy központot a külföldi fegyverek karbantartására és javítására.

A Nemzetközi Mérnöki Központ (röviden MITS) külföldi gyártású fegyverek és katonai felszerelések (OMT) javításával fog foglalkozni.

Ez lehetővé teszi a partnerek és szövetségesek által átadott külföldi fegyverek időben történő és magas színvonalú kiszolgálását, hogy növeljék az ukrán fegyveres erők képességeit az Orosz Föderációval vívott háborúban.

A központ szakemberei képzésen és tanúsításon vesznek részt, hogy külföldi katonai felszerelésekkel dolgozhassanak.

Egy amerikai katona, akit az 1. páncélosdandárhoz, a 3. gyalogoshadosztályhoz rendeltek, az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonájával dolgozik együtt egy M109-es önjáró tarack karbantartási gyakorlat során a németországi Grafenwehr próbatéren, 2022. május 25-én. Fotó: U.S. Department a védelem
Egy amerikai katona, akit az 1. páncélosdandárhoz, a 3. gyalogoshadosztályhoz rendeltek, az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonájával dolgozik együtt egy M109-es önjáró tarack karbantartási gyakorlat során a németországi Grafenwehr próbatéren, 2022. május 25-én. Fotó: U.S. Department

Az "Ukroboronprom" hangsúlyozza, hogy minden fegyveregységet, amelyet Ukrajna nemzetközi partnerektől kapott, harcolnia kell, és meghibásodás esetén azonnal meg kell javítani.

A múlt hónapban Oleksiy Reznikov védelmi miniszter bejelentette, hogy Ukrajna érdeklődik a nyugati berendezések javítására szolgáló bázisok építése iránt.


Tömítés készítés .... ha nincs hozzá gyári .... valamikor a 80-as években csináltuk így, a beözönlő nyugati autók javításakor ... :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
1 770
4 427
113
Utolsó sorról annyit, hogy az Orbán féle magyar állampolgárságot kaphat kb mindenki aki kb tud magyarul évekkel korábban megindította azt, hogy főleg a fiatal magyarok elhagyták kárpátalját. Erre a jelenlegi háború rátett egy nem kis lapáttal.
Épeszű magyar érdekeket szem elött tartó ember meg nem akarja azt, hogy Oroszo határos legyen MOal. Ebből is látszik, hogy a topik jelentős része nem a magyar érdekeket tartja elsőnek.

Kárpátaljai feleségem még 2007-ben szerezte meg a magyar állampolgárságot, és akkor már minden rokona és ismerőse kettős állampolgár volt.
A bevándorlási hivatal mindenfélével szivatta (még nem voltunk házasok), de kitartott és végül meglett az állampolgársági eskü.
Már akkor sem volt se munka, se jövő Kárpátalján, kivéve, ha valaki benzinnel, vagy cigivel járt át a határon.
A kárpátaljai magyarok zöme azért is akart magyar állampolgár lenni, mert csak magyarul tudtak, ezért maximum a faluban kaphattak helyi munkát és már akkor is kb. havi 20.000 Ft-ból kellett ott megélniük az embereknek, nekik Magyarország maga volt a csoda.
Komolyan mondom, hogy akiket ismerek, több mint 20 kárpátaljai, szinte semmit nem beszél ukránul, vagy oroszul. Az oktatás, amit Ukrajnában kaptak olyan volt, hogy bemagoltak és felmondtak ukrán szöveget, de fogalmuk sem volt róla, hogy mit jelent.
Gyerekek jöttek át és azt mondták, hogy mennyire tetszik neki, hogy értik a feliratokat az út menti reklám táblákon, teljesen más egy olyan országban lenni, ahol értik, hogy mi van kiírva - ezek apróságok, de nem is gondolnánk, hogy milyen fontosak lehetnek.
Azzal, hogy a Fidesz bevezette a könnyített állampolgárság megszerzését csak a bevándorlási hivatal szivatás részét szüntették meg, és elsősorban nem a magyarok miatt ugrott meg a kárpátaljai kettős állampolgárok száma (mert ők ígyis-úgyis megszerezték volna, mert nekik nem volt más lehetőségük), hanem azok miatt, akik a magyar papírokkal akartak nyugat Európába menni dolgozni. Jó sok ukránt, meg oroszt ismerek, akik 2010 után szintén magyarok lettek, és a nyelvet nem is kellett megtanulniuk, mert már évtizedek óta használták, ugyanis mivel a magyarok nem voltak hajlandóak megtanulni ukránul, ezért az ott élő ukránok és oroszok tanultak meg magyarul. Nagyon szépen káromkodnak ukránok és oroszok magyarul (de azért hallani az akcentust).

Azt pedig már többször leírtam, hogy nem csak azok az opciók vannak, hogy Kárpátalja vagy az ukránoké, vagy az oroszoké, vagy a magyaroké. Szerintem lehetne egy önálló, független Kárpátalja, egy ütközőzóna a NATO és az oroszok között, alkotmányában rögzítve a semlegességét. Másfél millióan élnek ott (ha független lenne még egy millió biztosan oda költözne), ha a 620.000 fős Montenegró lehet önálló állam, akkor Kárpátalja is lehetne.

Egyébként Wass Albert 13 almafa című regényében, amikor észak Erdély visszakerül Magyarországhoz és elmennek a románok, kérdezi a székely kisfiú az apjától, hogy: "Olyan kivonulás nincs, hogy ne lenne utána bevonulás?"
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Hol nem? A magyar kézivezérelt média fullba tollja az orosz verziót, uszítást.
Ez a kettő nálad rokon értelmű szó? Nem mondom, hogy nem részlehajlóbb a média az oroszok irányába(ami egyébként abból adódik, hogy objektívebben kezelik a kérdést, mint az USA propi csatornák), de miért nevezed ezt uszításnak? Ha az amerikai narratívát tolná, akkor az oroszellenes uszítás lenne? Vagy csak az számít uszításnak, ami neked nem tetszik?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 016
49 237
113
Azt figyeld milyen sebességgel fognak itt is átállni az új agitpropira...Hol nem? A magyar kézivezérelt média fullba tollja az orosz verziót, uszítást.
A magyar média uszít az ukránok ellen?
Szerintem fordítva van.

Amúgy a mostani ukrán sovinizmus engem a románok 1990-es vatra romaneasca-s, magyar ellenes időszakára emlékeztet, ahol még az volt a szerencsénk, hogy akkoriban Románia végtelenül csóró volt egy agresszióhoz.
De Ukrajna most nyakon van öntve pénzzel, tele van tömve fegyverrel és háborús elmebajjal, idegengyűlölettel és terrorra kész félkatonai csoportokkal, szóval ez már nem gyerekjáték.
Ez nem az orosz verzió, ez a szomorú valóság.

Egy ilyen nyíltszíni ellenséges helyzetben az áldozatot vádolni az uszítással aljas dolog.
De úgy, hogy mi magunk vagyunk az áldozat, már ennél is több...
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 237
4 793
113
Abban a kemény ruszki diktatúrában ilyeneket mondani a televízióban, miközben a Lubjanka pincéiben meg szotyiznak a fiúk unalmukban. Hallatlan!

elnyomnék egy EMP-t az orruk előtt :D

A masszív EW tevékenység miatt a legtöbb hagyományos drónt el lehet felejteni. Írtam már, hogy épkézláb ellenfél ellen csak műholdas kapcsolattal rendelkező drónokkal lehet operálni.
.
.
A friss Aranysasban azt irták, valami angol szakértőre (?) hivatkozva, hogy az ukrán drónok kb max 1 hét élettartamúak, főleg a fokozódó orosz EW tevékenység miatt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 900
68 187
113
Kárpátaljai feleségem még 2007-ben szerezte meg a magyar állampolgárságot, és akkor már minden rokona és ismerőse kettős állampolgár volt.
A bevándorlási hivatal mindenfélével szivatta (még nem voltunk házasok), de kitartott és végül meglett az állampolgársági eskü.
Már akkor sem volt se munka, se jövő Kárpátalján, kivéve, ha valaki benzinnel, vagy cigivel járt át a határon.
A kárpátaljai magyarok zöme azért is akart magyar állampolgár lenni, mert csak magyarul tudtak, ezért maximum a faluban kaphattak helyi munkát és már akkor is kb. havi 20.000 Ft-ból kellett ott megélniük az embereknek, nekik Magyarország maga volt a csoda.
Komolyan mondom, hogy akiket ismerek, több mint 20 kárpátaljai, szinte semmit nem beszél ukránul, vagy oroszul. Az oktatás, amit Ukrajnában kaptak olyan volt, hogy bemagoltak és felmondtak ukrán szöveget, de fogalmuk sem volt róla, hogy mit jelent.
Gyerekek jöttek át és azt mondták, hogy mennyire tetszik neki, hogy értik a feliratokat az út menti reklám táblákon, teljesen más egy olyan országban lenni, ahol értik, hogy mi van kiírva - ezek apróságok, de nem is gondolnánk, hogy milyen fontosak lehetnek.
Azzal, hogy a Fidesz bevezette a könnyített állampolgárság megszerzését csak a bevándorlási hivatal szivatás részét szüntették meg, és elsősorban nem a magyarok miatt ugrott meg a kárpátaljai kettős állampolgárok száma (mert ők ígyis-úgyis megszerezték volna, mert nekik nem volt más lehetőségük), hanem azok miatt, akik a magyar papírokkal akartak nyugat Európába menni dolgozni. Jó sok ukránt, meg oroszt ismerek, akik 2010 után szintén magyarok lettek, és a nyelvet nem is kellett megtanulniuk, mert már évtizedek óta használták, ugyanis mivel a magyarok nem voltak hajlandóak megtanulni ukránul, ezért az ott élő ukránok és oroszok tanultak meg magyarul. Nagyon szépen káromkodnak ukránok és oroszok magyarul (de azért hallani az akcentust).

Azt pedig már többször leírtam, hogy nem csak azok az opciók vannak, hogy Kárpátalja vagy az ukránoké, vagy az oroszoké, vagy a magyaroké. Szerintem lehetne egy önálló, független Kárpátalja, egy ütközőzóna a NATO és az oroszok között, alkotmányában rögzítve a semlegességét. Másfél millióan élnek ott (ha független lenne még egy millió biztosan oda költözne), ha a 620.000 fős Montenegró lehet önálló állam, akkor Kárpátalja is lehetne.

Egyébként Wass Albert 13 almafa című regényében, amikor észak Erdély visszakerül Magyarországhoz és elmennek a románok, kérdezi a székely kisfiú az apjától, hogy: "Olyan kivonulás nincs, hogy ne lenne utána bevonulás?"
Pontosan. Ez kell. Autonóm független Kárpátalja.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113
Satanovsky: az USA már vívja a harmadik világháborút, aminek Ukrajna kis része


Az USA hegemóniájának megőrzése érdekében provokálta ki a harmadik világháború kitörését. Az ukrán konfliktus az Oroszországgal való konfrontáció kis frontja. Ezt Jevgenyij Szatanovszkij politológus nyilatkozta .

A szakember szerint sokan a háborút a szuperhatalmak nukleáris összecsapásaként képzelték el. A valóságban azonban kiderült, hogy az ütések cseréjét teljesen más módszerekkel végzik. Satanovsky meg van győződve arról, hogy Washington mindenre kész, hogy megőrizze vezető pozícióját az egypólusú világban.

"A harmadik világháború az udvaron van. És egyáltalán nem az ukrajnai különleges hadműveletünkre gondolok - ez a harmadik világháború egyik kis frontja. Teljesen más, mint gondoltuk. Gazdasági, szankciók , politikai, vízum, a törlés kultúrájával , a teljes kicserélődés kultúrájával, ami a családi kapcsolatokban van. De jön" – mondta a szakértő a Szolovjov ÉLŐ adásában.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1747091-evgenii_satanovskii_ssha_voina_ukraina/
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 220
54 093
113
Ez nem ukrán propi, hanem Sztrelkov. Tűpontos!! Minden STRUCCNAK ajánlom!!!

Kemény hetek varnak a DNR-re.
Azert en meg emlekszem hogy Sztrelkov is mekkorat futott Szlavjanszkbol...

Egyebkent csak szolok, az oroszok utan mi jovunk. Megmondtak.
Mi fogja megakadajozni?

Ujabb ukran terrormerenylet.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 140
17 864
113
Ellenben nagyonis érdekeltek vagyunk az ukránokkal való jó kapcsolatokban, hiszen csak ezáltal tudjuk érvényesíteni az ott élő magyar kisebbségek érdekképviseletét.
Gyorsan felejtenek egyesek, hogy milyen üzenetek, milyen lépéseket tett Ukrajna Magyarországgal szemben, miközben kerestük a jószomszédi kapcsolatokat velük. Nem is értem ma hogyan várja el valaki Magyarországtól, hogy szolidaris legyen Ukrajnával, főleg az általad is említett magyar kisebbségek szempontjából. Ez utóbbi sorsával kapcsolatban érthető okokból személy szerint is aggódom, a többség tudja, hogy miért.

Akinek van személyes ismerőse Ukrajnában vagy ismer ottani sorsokat az ukrán hétköznapokból az nem vagy nehezen tud megbékélni az ukránok feltétlen támogatásáról szóló nemzetközi médiakampánnyal. Olyan történetek és sorsok ismeretesek, amik alapján joggal tanusítunk megvetést az ukránokkal szemben.

Az eddig tapasztalt MO-al szembeni ellenséges magatartásukat látva felteszem a kérdést: egy háború utáni nyugatról kézivezérelt és hitelekkel teletömött katonailag feltuningolt Ukrajna hogyan lehetne érdeke a magyarságnak ill. Magyarországnak?!
Mert szerintem sehogy...és erről nem MO vagy a kormány döntött, hanem korábban Ukrajna.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
13 179
41 248
113
Ez lengi körbe a topikot, ezért szaladt el a ló.
Sejted+szeretnéd=/=tény amit tudunk
A bíróságon mi az hogy tudjuk? Van bizonyíték rá? Ha a legkisebb bizonytalanság felmerül, akkor nem bizonyít semmit. Te magad írod hogy a 180 fokos fordulat nem valószínű. Tehát feltételezed, nem tudod. Szerintem sem, most legalábbis, de én sem tudom.
Aki bejáratos a légierőbe majd elmondja mi volt a tervtáblán. Itt úgyis sokan bejáratosak Putyinhoz is :)
1