[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
589
5 178
93
Gondolom most akkor kifejted, hogy a kalasnyikovos katonával ajtóról ajtóra járkáló "szavazatszámlálók", meg a fegyveres őrség alatt, bekamerázott, nyitott terekben voksolás és boríték nélkül mindenki szeme előtt a szavazólapot urnába dobás a demokrácia és népakarat kiderítésének legmagasabb foka.
No nézzük:
Van urna, van paraván.
Van mozgóurna. Ez idáig olyan mint nálunk. Ha voltál szavazni, itt is lebeszélnek a borítékról. Félbehajtod és kész. Nem áll ott senki kihajtogatni és felpofozni a tisztelt szavazót. Próbálod belelátni az erőszakot, de...
A katona úgy tűnik kint maradt. Miért van? Hát talán a világ legnagyobb terroristaveszélye miatt (aka. partizán by eufemizálók).

Ezzel szemben, a demokrata nyugat sikítófrászt kapott a szavazás gondolatára is. Úgy tűnik, szerintük a népszavazás romba dönti az emberi jogokat. Ciki.
Nem állítom hogy nem lesz visszaélés, de a legnagyobb képmutatásnak tartom hogy már magát a szavazást is - előre elítélve - az ördög művének tartják a nagy demokraták.

Kilóg a lóláb: orosz lakta terület, ukrán megfélemlítés évekig - igen, olyan eredmény várható ami nem kedvez az ájtatos nyugatnak. Tetszett volna nem hátat fordítani a minszki megállapodások megsértésének, figyelembe venni az ENSZ beadványokat, most nem tartanának itt. Leszarták, ez lett. Mekkora hiszti lesz (van) Ojrópában! Pedig az előzmények szerint nekik mindegy...

Egyébként meg nem jajveszékelni kellett volna a nyugati politikusoknak, hanem tárgyalni hogy megfigyelőket küldenének. Csak akkor legalizálni kellene az eredményt, amit már most tudnak hogy nem teszik meg.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
És vajon ez a 25 csarnok pöccre készen, bezsírozva várja az indulást felszerszámozva, szakikkal-gépsorokkal feltöltve 30 év üresjárat után?

Aligha.

Nagyon minimum 2-3 év ekkora gyártókapacitás felállítása. Még akkor is, ha a szovjet időkből ittmaradt 25 csarnok, gondolom azóta széthordták a felét a vasazók, a szovjet szakik meg azóta már nyugdíjba mentek vagy már meg is haltak. Álomvilágban éltek.
2-3 èvel keveset is mondtàl.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
589
5 178
93
Mármint kinek nem kellett volna engednie? A népakarat Janukovics ellen volt. Anélkül nem lett volna Majdan. Eleve Janukovics hatalomra jutása volt a puccs.
Az egész cécó abból indult ki, hogy ez egy "félnépakarat" volt, a másik fél kárára! Tetszett volna Porosnak azon nyomban pártok betiltása meg tüzérség nélkül népszavazást kiírni - nem ment. Nem is értem, a donyeckben az volt a népakarat hogy lőjék őket?!?!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 964
22 613
113

Megfosztották az iráni nagykövet akkreditációjától Ukrajnában, mert az orosz hadsereg iráni UAV-kat használt​


Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatta Irán ukrajnai ügyvivőjét arról a döntésről, hogy megfosztják az ukrajnai iráni nagykövetet az akkreditációtól.

Emellett az ukrán külügyminisztérium „jelentősen csökkenteni kívánja a nagykövetség diplomáciai állományát” az orosz csapatok iráni gyártmányú fegyverek bevetésének tényei miatt. Zelenszkij elnök korábbi utasítására így reagált az ukrán külügyminisztérium.

Az iráni félnek azt mondták, hogy az iráni fegyverek Oroszországnak történő szállítása az orosz hadsereg által Ukrajna elleni további felhasználásra közvetlenül ellentmond az Irán legfelsőbb vezetése által nyilvánosan kinyilvánított semlegességi, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásának.

"Fegyverek szállítása Oroszországnak Ukrajna elleni háború indításához barátságtalan cselekedet, amely súlyos csapást mér Ukrajna és Irán közötti kapcsolatokra" - hangsúlyozta a minisztérium.
Egy ilyen „barátságtalan cselekedetre” reagálva az ukrán fél úgy döntött, hogy megfosztja Irán ukrajnai nagykövetét az akkreditációtól, valamint jelentősen csökkenti a kijevi iráni nagykövetség diplomáciai személyzetének számát.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663962988
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
15 704
12 272
113
Telekomosként itthon sem lehet megnyitni a rt.com-os linket. Yettelesként igen...
 
 • Szomorú
Reactions: Kim Philby

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
14 078
36 553
113
Gondolom most akkor kifejted, hogy a kalasnyikovos katonával ajtóról ajtóra járkáló "szavazatszámlálók", meg a fegyveres őrség alatt, bekamerázott, nyitott terekben voksolás és boríték nélkül mindenki szeme előtt a szavazólapot urnába dobás a demokrácia és népakarat kiderítésének legmagasabb foka.Végül is,ezek a szavazók legalább élnek....:rolleyes:
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
Mert amibe 20 evig esik az eső, az nagyjàbol minden így jár. Nyilván azt is fel lehet újìtani, de kb nem fog semmi hssználható maradni bene a "kasztnin" kívül. Egy ilyen felújítàsa nagysàgrendileg összehasonlíthstó szerintem azzal mikor az M1 -eket felújítják a sivatagból, ès gyakorlatilag újként kezelik. Abban sem marad szinte semmi a vàz ès a pàncél kivételével.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 645
66 206
113
Referendum


 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 867
54 539
113
Mert amibe 20 evig esik az eső, az nagyjàbol minden így jár. Nyilván azt is fel lehet újìtani, de kb nem fog semmi hssználható maradni bene a "kasztnin" kívül. Egy ilyen felújítàsa nagysàgrendileg összehasonlíthstó szerintem azzal mikor az M1 -eket felújítják a sivatagból, ès gyakorlatilag újként kezelik. Abban sem marad szinte semmi a vàz ès a pàncél kivételével.
De ezeket amikor beviszik gyári nagyjavításra akkor lecsupaszítják acélig. Kidobnak mindent a blokon a teknőn, a görgőkön és a tornyon kívül. Ilyenforman mindeggyé válik, hogy belefolyt-e a víz vagy sem.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 645
66 206
113
Orosz katonák anyagi juttatásai(jutalmak) a speciális katonai müvelet zónájában:

file.jpg

file.jpg


file.jpg
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
3 739
6 052
113
Eleve nem lett volna szabad engedni a majdani puccsot. Ehhez persze nem egy Janukovics fèle pofátatlanul tolvaj oligarchát kellett volna támogatni.

Még így is, 50-50% körül volt megosztott politikailag Ukrajna. Semmi esély nem volt a mai szituacióra, ahol 1 szűk kisebbség maradt oroszpárti.

De ha már a Majdannál elment a hajó.14- ben bemutattak 1 mintamegszállást a Krímben, ami után leálltak. Donyeck-Luhanszk már akkor is fèlszívvel, nyögvenyelősen ment egy végtelenül lezüllött ukrán hadsereg ellen.

Utána folytatódott az ukrán politikai züllès, bár úgy tűnik az amcsik a hadsereget rendesen gatyába rázták.Az idő az oroszoknak dolgozott. Ma már hihetetlennek tűnik, de Zelenszkijt, az oroszokkal való kiegyezès remènyèben szavazták meg az ukránok. Lehet hazugság volt az egész kampánya, de Putyin meg sem próbálta a politikai nyitást.

Aztán jött a most februári csőd. Egy felkèszületlen, létszámában kevés, korszerűtlen fegyverekkel felszerelt, rossz taktikával Ukrajnaba küldött hadsereg bevetèse. Ahogy haderő vezetése, úgy az orosz titkosszolgálat is leszerepelt. Rosszul mérte fel az ukrán helyzetet. Sem Kijevben, sem a Harkovi körzetben nem biztosítottak olyan helyi puccsot, ami Melitopol és Herszon esetében segítette a gyors megszállást.

Mennyire más lenne a helyzet, ha Harkovban orosz csapatok lennènek, Kijevben lefejeztèk volna az ukrán vezetèst.

Későn, de korrigáltak Átcsoportosítottak, szűkítettekk a fronton, bedarálták az ukránokat Luhanszkban.De lógva hagyták az ukrán utánpótlást.Bambán nèztek, ahogy ömlik be Ukrajnába a fegyver.Következmenyek nélkül hagyták a Keleti -Europai fegyverszállításokat. Tömik olajjal, gázzal, atomerőmű üzemeanyaggal Szlovakiat, amíg Herszonnál szlovák T-72-vel, Zuzannával stb ölik az orosz katonákat. Olyan érthetetlen dolgok ezek, amire nincs logikus magyarázat.
Az én olvasatomban:

Az ukránok eredeti, szovjet eredetű lőszerkészletei ugye gyakorlatilag elfogytak a hónapok alatt, illetve a páncélos technikája is megfogyatkozott. Légierő? Légvédelem? Mutatóba maradt. Ezek után maradt volna az ukrán politika részéről a kapituláció. Hogy a társadalnuk hogy fogadta volna, az más kérdés.
De ezután kelt át a Nyugat a Rubikonon: folytatta a fegyver/technika szállítást, hiszen frontra küldhető ukrán még bőven maradt...

Az oroszok - ahogy eleinte nyomták - ezeket még sokszor Ukrajna nyugati részén elpusztították, illetve gyengítették a szállítási lehetőségeket (vasúti hálózat, üzemanyag).

Mivel szerintem ez már - egy ideje mindenképpen - kifejezetten gazdasági háború, mi több; már Világok Harca, ezért szerintem az oroszok módosították a hozzáállásukat. Nekem az az érzésem, hogy visszavettek a beérkező nyugati szállítmányok idejekorán elpusztításából.
Ennek okát abban látom (azonkívül hogy elfogyott az összes rakétájuk, vagy mosógép chip hiány miatt félkészen rohadnak a gyárudvaron), hogy próbálják "csábítóan" manipulálni, reménykeltőnek bemutatni a helyzetet. Ti., hogy a Nyugat elhiggye, hogy nem hiábavaló a fegyverszállításuk. Ha a rendezőkön pusztult volna el az összes a frontra jutás esélye nélkül, akkor látva a hiábavalóságot, lehet abbahagyták volna.
Tél még sehol, a társadalmi folyamatoknak érési idő kell, ahhoz pedig tél kell, meg Drágaszág. Ha a nyugati elit abbahagyta volna a támogatást, enyhült volna a helyzet, ment volna újra rendesen az orosz gáz, nyersanyag, stb., tehát nincs társadalmi elégedetlenség, s akkor maradnak a jelenlegi nyugati kormányok...
...akik tovább folytatták volna az Oroszország projektjüket. Máskor. Legközelebb.

Tehát maradt a másik út: A nyugati fegyverszállítmányok jussanak el a frontra. Így megmarad a vélt vagy valós reményük, hogy az orosznak nemcsak mosógép chipje fogy el, de a felhasználni mert lőszer/hadianyag készlete is.
Persze senki nem tudja, hogy mennyi van az orosznak (lehet, hogy egy nagy blöff, hogy még töméntelen van, de az is lehet, hogy tényleg annyi van). Azt meg végképp nem tudjuk, hogy mennyit mer felhasználni. Az pedig szimplán emberi tényező, függetlenül attól, hogy egy ember dönt e, vagy egy grénum.
S akkor újra:

Ha nem így lenne, akkor csak le kéne futtatni egy szimulációt, hogy nekik ennyi van, nekünk ennyi, hatékonyság stb.: Nyerünk, vesztünk. Pont.
De ott a kifürkészhetetlen emberi észjárás, valóságérzékelés, hiúság, egyébb emberi gyarlóságok, hogy ki meddig hajlandó elmenni, mikor hajlandó feladni.
(Lásd Hitler a bunkerben)

...tehát ott tartunk, hogy "ömlik" a nyugati hadianyag a frontra a győzelem esélyével.
Mert nyugati ésszel az nem lehetséges, hogy egy 140 milliós fejlődő ország kifogjon a Fejlett Nyugaton.

Az orosz meg erre az észjárásra játszik. No szintén nem feltétlen eleve kimunkált Zseniális Tervvel, hanem adaptálódva fejleményekhez, körmönfontan, meg rögtönözve, bénázva, muszájból.

Tehát mint írtam maradt a másik út: Szállíttatni a Nyugattal a fegyvereket.
Terhelni őket addig, amíg ki nem derül, hogy hol vannak a gyenge pontjaik. Mikor jutnak el arra a pontra, amikor bizonyos fegyverkészletek apadása már az önmaguk által meghatározott harckészültséget veszélyeztetik (szentpétervári paradoxon!)
Van amiből nem tudnak eleget, gyorsan gyártani, pótolni? Vagy igen, de ahhoz a civil ipartól kell elvenni a forrásokat?
Ez mennyire hat ki a munkavállalókra, közvetve a teljes lakosságra?
Netán a lakosságtól is kell elvenni forrásokat? Az meddig bírja?
A cél az orosz részről, hogy valahol kibukjon a Nyugat sebezhetősége. mert lehet sírva röhögős emoijkat nyomni erre a mondatra, de nincs olyan akár potens társadalmi/gazdasági/politikai/gazdasági rendszer, aminek ne lenne gyenge, érzékeny pontja. Legyen az Oroszország (A nyugat is éppen ezt keresi), legyen az EU, a NATO, az USA stb.
A rómaiak is röhögtek a barbárokon, aztán ugye, hogy ugye...
Spanyol Armada...
Maginot-vonal
A Harmadik Birodalom hadereje
Brit gyarmatbirodalom
Úgy hirtelen.

Úgyhogy ez így mára egy húzd meg erezd meg taktika lett orosz részről.
Jöjjön a nyugati hadianyag, de csak annyira, hogy a bevetni mert nagyságú orosz erőket ne vesse hátra.
Nagyon.
Akkor jön megint a csapkodás - most éppen iráni drónokkal.
De ennek az oroszok által kívánatos szabályozásnak van egy gondja, hogy jellegénél fogva (logisztika reakcióidejének tehetetlensége, emberi tényező) nagyobb a tehetetlensége, mint egy tankerhajó kormányreakciójának.

Ez ad szerintem magyarázatot arra, hogy; de gyerekek mi folyik itt!?
Most akkor csapkodják az oroszok a vasúti/energia logisztikát? Most nem? Miért? Most miért megint?

Mindenki próbálja szabályozni a folyamatokat.
De a mind a két oldalon vannak agytrösztök, okos emberek, javaslatokkal, meg vannak döntéshozók emberi gyengeségekkel, prekoncepciókkal, stb., úgyhogy ezek a kontrollálási kísérletek lassúak, esetlegesek, nagy tehetetlenségűek.
Főleg mai szemmel, amikor felgyorsult a világ, minden azonnali eredménnyel kecsegtet.
Szóval eredményeket vársz türelmetlenül ebben a konfliktusban.

De jelen konfliktus a sok szereplőjével, a befektetett mérhetetlen anyaggal olyan, mint a csonttörés:
Lehet, hogy a világ felgyorsult, a gyógyászat sokat fejlődött, de a természet ezt pont lesz*rja, a csont nem fog gyorsabban összeforrni...

Szóval, mivel az ukránok nem kapituláltak az elején, viszont rengeteg szereplő aktivizálta magát, úgyhogy ha valamelyik olyan fél számára (kormány, politikus, befolyásos ipari szereplő, társadalom), aki érdemben tudja eltéríteni a küzdő felek szándékát, már nem lesz annyira tarthatatlan a helyzet, hogy ezt megtegye, akkor várhatjuk ennek a rémálomnak a végét.

De amennyiben végül(?) az oroszok számítása jön be, akkor utána beszólhatnak majd a tárgyalásokon, hogy:
Na köcsögök: Mi tömtünk titeket olajjal, gázzal, atomerőmű üzemanyaggal! S mit kaptunk ezért tőletek?
...
S most ti mit kaptok tőlünk ezután? Megmondjuk: Szocskát!
(Ha valaki nem ismeri, hogy mi az a szocska, holnap megírom)

Szerintem ezt a diadalittas pillanatot remélik az oroszok.

S akkor a saját megalapozott jóslatom:

Az indián a fiával egy hete vágja a fát a télre készülve (hopp; mennyire aktuális!)
Egy hétig vágják, aprítják. Ezután az apa - kioktatva, hogyan viselkedjen helyesen - felküldi a fiát a Nagy Varázslóhoz a hegycsúcsra, hogy kérdezze meg, hogy: Ők készülnek a télre; vágjanak e még fát?
A kis indián felmegy a varázslóhoz, aki a pipája füstjében révülten néz a távolba, s megkérdezi tőle, hogy vágjanak e még fát?
- Vágjatok fiam. Vágjatok!
A kis indián átadja az üzenetet, nekiveselkednek; még egy hétig vágják a fát.
A sztori megismétlődik, már az is megkérdezteti, hogy nagy tél lesz e? Jön a válasz, hogy:
- Nagy tél lesz! Vágjatok még fiam. Vágjatok!
Megint megnyomják.
Mondja a harmadik hét után teljesen elkészült apa a fiának, hogy ugyan kérdezze már meg azt is, hogy mekkora nagy tél lesz, s hogy honnan tudja, hogy nagy tél lesz?
Megkérdezi, jön a válasz:
 • Quuuuurrrrvvvva nagy tél lesz!
 • S ezt honnan tetszik tudni?

- Lent a völgyben az indiánok már három hete vágják a fát!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 917
23 166
113

És akkor valami egészen más: