[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
741
5 151
93
Mármint kinek nem kellett volna engednie? A népakarat Janukovics ellen volt. Anélkül nem lett volna Majdan. Eleve Janukovics hatalomra jutása volt a puccs.
A népakarat átlaga pont középen volt, semleges Ukrajnát szeretett volna.

Innen, a nyugalom völgyéből kellett őket feltornászni a liberalizmus nyugati hegygerincére, ott aláducolni külföldről importált kormánnyal, hogy vissza ne gurulhasson, és ez nem ment másképp mint a F.O.S médiacirkusz helyi sátrának felépítésével, benne hónapokon át tartó Kievi Forradalmi Játékokkal. A sátorban , annak szinpadán, a nyugati média árgus szemei előtt szónokok nyomták a népkábító forradalmi dumát szinte egész délután, utána a bérforradalmárok este 8 tól szemeztek a rendörök sorfalával, egy kis üvöltözés, hiszti, aztán éjfélkor takarodó, mindenki ment a segítő kezekkel felépített lakósátrába szunyókálni, hiszen egy város álmát nem volt szabad megzavarni..

Ennek a Játéknak minden eleme erősen hollywoodi forgatókönyv ize volt, és emiatt is sok hasonlóság van a mostani "Különleges Hadművelet"-el. A hasonlóságra egy példa, ha az valódi forradalom, egy hét alatt lezajlik mérhetetlen ember és anyagi áldozattal, Kiev részleges vagy totális felégetésével, hiszen ez a jó forradalmári szokásokkal ez jár.

A mostani "mű" háborúban is jelenleg is ott toporognak a csapatok már fél évben lényegében egy helyben, jobbra balra kilengéssel mint a tojós tyúk..
Ahelyett h azt is lezárták volna így vagy úgy 1 héten belül.

A Kievi Forradalmi Játékokra szánt összeget, az 5 milliárd USD történetét már odaátról is hallottuk, ez nem szégyen csak kellemetlen, ahogy a barátom mondaná, mikor besz@rt egy buli után..

Janukovicsra visszatérve, azért vastagon benne lehetett a Játékok engedélyezésében is. Gondolom be lett Neki igérve, hogy a játék végeztével ő marad meg a posztján,... és ő meg ezt besz@pta, mint kacsa a nokedlit..

Különben ki az a nem normális államfő aki:

- engedélyezi a kormányzati központ melletti kb egy km2 terület 0 - 24 órás kettős rendör kordon felépítését a Játékok biztonságára felügyelve
-Igazi forradalom első óráiban megpattanna az elnök a teljes vagyonával, itt meg ottragadtak a cuccai..
-Zsebretett kézzel intézkedés nélkül türelmesen hónapokig kivár, mikor a forgatókönyv a színpadra szólítja..

De ezt végtelenségig lehetne folytatni, nincs értelme...

Eredménye: a nyugati polgár a TV előtt chipszet és kólát fogyasztva egy hónapon keresztül, a végére tényleg elhiszi hogy létezik egy szinte vértelenül tiszta Szent Forradalom aminek ő is élő szemtanúja volt..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
741
5 151
93
A magyar állam néhány éve létrehozta a Szabolcsbákai , egyetlen 750 kV-os EU-s feszültségszintű háromfázisú trafóállomását, az ukrajna felé menő távvezetéket ismét 750 kV-al üzemeltetve. Ez mintegy 18,5 milliárdba került nekünk, mert felhasználtuk a rendszerváltás elött rövid ideig üzemelt alkatrészeket is.
Ez elviekben lehetővé teszi hogy az Ukrajna felöl érkező villamos energiát a hazai ellátáson kívül továbbküldjük román és szlovák irányba is. A vezeték elviekben kb mintegy max 2000 MW-al terhelhető.

A 750 kV os hálózatra valamint az ukránokra való számításunkra megint ráfaragtunk: Zseli zseniálisan ezt az energiamennyiséget nem a szokásos energiapiaci aukción adná mint a többi "rendes" EU-s tagállam, hanem fix, kötelező mennyiségi átvétellel az EU-s igen magas árszint mínusz pár Euró/MWh "árengedmény"-el.

Zseli zseniális tervét most EU-s nyomással erőltetné ránk mondván szüksége van a pénzünkre, mert..

Ha mi bevállalnánk hogy EU-s piaci törvényt sértve ezt kötelezően, versenyeztetés nélkül átvesszük, simán beborul az amúgy is gyenge lábakon álló rezsicsökkentett elképzelés a költségvetésünkkel együtt.

Látom hogy nem kell ide az orosz ha gazdaságilag buknunk kell, elég egy ilyen Zseli zseni gazdasági ötlet is

Ennek eredményeképp azonnal ismét építeni kell az eddig emiatt pihentetett Paks II.-őt, mert kevés lesz a villanyunk, hacsak Zseli helyett nem lesz egy másik de már Uniós elveket tiszteletben tartó főnök Ukrajnában..
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 617
20 344
113
Egy kis érdekesség, Mordor érdekes számokról ír a haditech újságában.


Megemelték az orosz katonai kiadások keretét, az új szám évi 83 milliárd eurónak megfelelő rubel. Az arányokat szemléltetve, ez a teljes GDP-jüknek így már a 4,5%-a, ez messze a hadigazdálkodás már. Nem a NATO 2% az átlag, de egy 3% fölött már erősen érzi a lakosság. Mozgósítás idején viszont ezen nincs min csodálkozni.
Összehasonlítva ezt Ukrajna 5%-ot költött. Ez az orosz szám viszont Határvidék teljes GDP-jének az 50%-ához közeledik. Mármint a háború előtti teljes termelésének 50%-hoz. Ezt adókból értelem szerűen nem tudja előteremteni. Ehhez az eddig látott külföldi hitelek ütemének minimum fenntartása szükséges.

Amit még ki szeretnék hangsúlyozni, hogy ha minimum egy fegyverszünetet kötnek valamikor, Ukrajna átfegyverezte a hadseregét. Eddig a fenntartás nagyobbik része országon belül marad. Ha kidobják a kilőtt T-64-eseket és ők tényleg 7 féle külföldi tüzérségi rendszerrel, hamarosan érkező mondjuk 100-200 spanyol Leopárd2 meg sivatagban letárolt Abrams és légierőben vagy 4 század használt F-16, és még sorolhatnám a több ezer kézi pct, legmodernebb légvédelmi ütegek...
Ha ezeket mind fenn akarja úgy tartani békeidőben, hogy nincs hazai gyártó kapacitás mellettük, csupán külföldre fizeti a karbantartást, alkatrészellátást, akkor azt az ukrán gazdaság nagyon nehezen tudja kigazdálkodni. Ha irányadónak vesszük, hogy egy honvédség költségvetésének 30%-a üzemeltetés, akkor durván egy 30 milliárd nyugati gépek üzemeltetése és lőszerváltással tudná ezt minimum ellensúlyozni. Ez már önmagában Határvidéknek a régi GDP-jének a 15%-át jelentené. És akkor ebben még nincsenek benne a bérek.
És itt nem bátorkodtam becslést adni, hogy mit jelent majd Kijev számára iparilag az elvesztett területek, az államcsőd, hogy bent ragadtak több hónapra hajók a kikötőjébe és amíg nincs fix békeszerződés, addig rápakolnak plusz díjat a tengeri fuvarozók, hogy ez újra megismétlődhet, hogy a kiáramló lakosság miatt nem is lesz hosszú távon akkora munkaereje, hogy visszamenjen a háború előtti szintre a gazdaság.
Vagy hogy a nyugati technika drágább, mint annak orosz megfelelője.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez 4,5% már most látszik, hogy a Föderációnak is megterhelő lesz. És nála sem számoltam azt, hogy ha most T-72-esekre költ, akkor később ugyan úgy hiányként jelenik meg majd a T-90-esek és Armaták gyártása. Nála megmarad egy jóval nagyobb hazai rész, így jelentős mértéke vissza pörög a saját gazdaságába. De hogy képletesen szólva vagy Ladát és Kamaz teherautót gyárt vagy modern tankot és lopakodó repülőgépeket majd.
Szeretném hangsúlyozni, hogy Ukraelnek nem lesz békeidős hadserege. Ha, bátorkodom megjegyezni, Ha, marad egyáltalán valami ebből a mai kaporföldből, a gazdi fogja az eszközöket adni, szervizelni, az hoholok csak a vérüket adják az üzletben. Az oroszok meg ahogy aktiválták a felszerelést, ugyan úgy visszaaltatják félálomba valahol. A roncsokból meg új hadifalszerelést kalapálnak.
De mindezt már február 24. óta szajkózzuk, rágjunk, emésztjük. A románok meg azt írnak amit akarnak, de a hoholok után ők következnek, meg a lengyelek, ha nem maradnak a seggükön.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
6 406
19 171
113
Mert amibe 20 evig esik az eső, az nagyjàbol minden így jár. Nyilván azt is fel lehet újìtani, de kb nem fog semmi hssználható maradni bene a "kasztnin" kívül. Egy ilyen felújítàsa nagysàgrendileg összehasonlíthstó szerintem azzal mikor az M1 -eket felújítják a sivatagból, ès gyakorlatilag újként kezelik. Abban sem marad szinte semmi a vàz ès a pàncél kivételével.
És szerinted egy felújító bázison az ilyen problémával nem tudnak megbírkózni ha kell ? Nézd már meg azt a dokufilmet ahol az öbölháborúban lepusztított M1-eseket felújítják , gondolod az UV erre nem képes ? Nyilván több munka és költség viszont ebben az esetben már lehet inkább modernizáció a jobb megoldás !
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
6 908
19 072
113
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
És szerinted egy felújító bázison az ilyen problémával nem tudnak megbírkózni ha kell ? Nézd már meg azt a dokufilmet ahol az öbölháborúban lepusztított M1-eseket felújítják , gondolod az UV erre nem képes ? Nyilván több munka és költség viszont ebben az esetben már lehet inkább modernizáció a jobb megoldás !
De képes! Miért ne lenne. De mire ebből értèkelhető mennyisèg lesz, az oroszok már egy következő háborúban fognak tankokst tesztelni.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 709
4 960
113
Érdekes leírás az iráni öngyilkos drónok elektronikájáról.


Aki követi az izraeli történéseket, már elég nyíltan beszél mindenki minimum egy csapásról az atomlétesítmények ellen. De mérlegelik egy háború lehetőségét is. Ezek az információk elég értékesek lehetnek mind a zsidó állam, mind Törökország számára. (Ez utóbbi akkor, ha megint akciózni akar Szíriában vagy Irakban.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Ukraelnek nem lesz békeidős hadserege. Ha, bátorkodom megjegyezni, Ha, marad egyáltalán valami ebből a mai kaporföldből, a gazdi fogja az eszközöket adni, szervizelni, az hoholok csak a vérüket adják az üzletben. Az oroszok meg ahogy aktiválták a felszerelést, ugyan úgy visszaaltatják félálomba valahol. A roncsokból meg új hadifalszerelést kalapálnak.
De mindezt már február 24. óta szajkózzuk, rágjunk, emésztjük. A románok meg azt írnak amit akarnak, de a hoholok után ők következnek, meg a lengyelek, ha nem maradnak a seggükön.

Bátorkodnék megjegyezni, hogy én ebben nem hiszek. Sem az USA-nak, Európának meg még kevésbé sem az az érdekük, hogy egy feneketlen kútba az idők végezetéig a pénzt dobálják. Ez, amit leírsz, csak az ukrán tervező asztalokon és papírokon szerepel. Rajtad kívül ezt csak cirill betűvel írták le idáig.
Nézzük meg, milyen nagyszerűen fejlődött fel Koszovó vagy Bosznia a háború után, amiért kitalálták, hogy a Nyugat jól fizetett zsoldos hadserege lesz egy komolyan vehető jugoszláv hadsereggel szemben! Azokra az ingyen fegyverszállítmányokra más is igényt fog tartani. Mondjuk a soron lévő következő konfliktusban.
És mi marad? Egy még életképtelenebb ukrán gazdaság, ami a háború előtt sem bírta el saját maga költségeit és sehová nem tudott fejlődni. A saját hadiipara valószínűleg jó részt meg fog szűnni, senki nem fog iparkodni, hogy T-64-eseket gyárthasson, meg SZ-300-asokat tarthasson karban. (Míg a háború előtt legalább az ukrán hadsereg igényt formált erre jól felfogott érdekében, addig a mészárlás után mindenki minden fegyvernemben nyugati márkáról beszél. Ahol az import alkatrész beszerelését fogják tudni majd elvégezni csak.)

Én nem hiszek abban, hogy itt évtizedekig védelmi pénzt akarna majd fizetni bárki nekik. Ez a háború arra kellett csak a Szövetségnek, hogy időt kapjon a saját fegyverei beérkezéséig. És nem lesz szüksége egy lyukas pénzeszsák Zelenszkijre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 763
50 148
113
Szergej bacsi hatalmas troll az fix.

Kozben pedo Biden elmeselte hogy ismerkedett meg harminc evesen a 12 eves Jillel.

Ukranok lelottek allitolag egy Mohajer 6-ost. Elegge egyben van, erdekes.

Orosz tankok harca.

TU 214 korulnezett az ukran fronton.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
8 682
14 282
113
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!

Sajnos ott az igazság, amit leírtál. A legnagyobb liberális, balos, utcai hőbörgők, na azok lennének az elsők, akik megpróbálnának lelépni, ha helyzet van. Ahogy írtad, tudnak nagyszájúak lenni a jogaikért, de az állampolgári kötelesség, na az már számukra nem létezik. Ez egyébként, feltehetően minden európai kultúrkörhöz tartozó országra igaz, nem csak ránk. Az orosz mozgósításról kikerült videók, hát én nem tartok nagy jelentőséget neki. Kicsit kaotikus, olyan oroszos színvonal ez is, ennyi nagyjából. Aztán majd ha bent lesznek a fiúk, akkor jönnek a Néphadsereges stílusú, vagy annál is durvább orosz őrmesterek és katonát faragnak belőlük pár hét alatt, pláne hogy ezek már voltak katonák. Az október a felkészítésükkel nagyjából elmegy, aztán majd kiderül mit hoz a konyhára nekik a mozgósítás eredménye, katonai értelemben.
Visszatérve hozzánk, a Honvédség emberanyag, létszám tekintetében lassan a Rubicon folyó partján lesz. Dönteni kell, marad a jelenlegi rendszer, további kínlódással a létszámot illetően, vagy valami drasztikus változás lesz. Itt lehet további illetményemelés, aktív és tartalékos katonáknak, vagy a sorkatonai szolgálat valamilyen formában történő visszahozása.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
20 005
59 730
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 763
50 148
113
Sajnos ott az igazság, amit leírtál. A legnagyobb liberális, balos, utcai hőbörgők, na azok lennének az elsők, akik megpróbálnának lelépni, ha helyzet van. Ahogy írtad, tudnak nagyszájúak lenni a jogaikért, de az állampolgári kötelesség, na az már számukra nem létezik. Ez egyébként, feltehetően minden európai kultúrkörhöz tartozó országra igaz, nem csak ránk. Az orosz mozgósításról kikerült videók, hát én nem tartok nagy jelentőséget neki. Kicsit kaotikus, olyan oroszos színvonal ez is, ennyi nagyjából. Aztán majd ha bent lesznek a fiúk, akkor jönnek a Néphadsereges stílusú, vagy annál is durvább orosz őrmesterek és katonát faragnak belőlük pár hét alatt, pláne hogy ezek már voltak katonák. Az október a felkészítésükkel nagyjából elmegy, aztán majd kiderül mit hoz a konyhára nekik a mozgósítás eredménye, katonai értelemben.
Visszatérve hozzánk, a Honvédség emberanyag, létszám tekintetében lassan a Rubicon folyó partján lesz. Dönteni kell, marad a jelenlegi rendszer, további kínlódással a létszámot illetően, vagy valami drasztikus változás lesz. Itt lehet további illetményemelés, aktív és tartalékos katonáknak, vagy a sorkatonai szolgálat valamilyen formában történő visszahozása.
Nekem a sok sziberiai helyszin tunt fel ahonnet a tartalekosok videoi erkeztek. Persze volt a Kaukazusbol meg a Krimbol is, de Sziberia visz mindent. Azok onnet nem fognak fazni majd a loveszarokban.
Februar 24 utan honnet pucoltak el foleg Ukrajnabol? Hat Kijevbol, a nagy Majdan helyerol ugye...
Az oroszoknal is a moszkvai meg a szentpetervari lep le. Nalunk meg a pesti huzna el ahogy az elso roman vagy ukran katona belepne keleten a hataron.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
20 005
59 730
113
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!
Ez itthon is így nézne ki.

Antigonosz: Moszkva ja, Szentpétervár tudomásul vette. Sőt, a politikai rész példával jár elől: fiúk mennek, lányok meg jelentkeztek önkéntesnek. Megj. NEM 300k embert soroztak be, és ahogy korábban is írtam, egyre több helyről erősítik meg, hogy nem a frontra rakják ki őket, hanem azoknak a csapatoknak az állományába, amelyek eddig SE vettek részt a harcokban, ellenben február óta rotációban a 75%uk hivatásosként már járt a harcok közelében, vagy sofőrként, vagy biztosításként, ill. harcolt az első vonalbana veszteségeket pótolva.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 964
22 613
113
Ha a kövek kóserek, elviszem.

Ismertté vált, hogy Belgium uniós szinten lobbizott az orosz gyémántok vásárlásának engedélyezéséért, annak ellenére, hogy a belga vezetés minden nyilvános felszólítást kapott az oroszellenes szankciók bevezetésére.

 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
281
2 292
93
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!
Nem úgy szólt a történet, hogy ukrán hadköteles férfiak ezrei hagyták el Ukrajnát. Olyan 4000 euról írtak, hogy a határőrök ekkora összegért simán átengedték őket.
Február 14-e előtt pár nappal az ukránoktól rengeteg magánrepülőgép húzott el.
Az ugyebár mind hazafias cselekedet volt. Az oroszoké meg a gyávaság netovábbja. Csak a szokásos kettős mérce.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 344
15 715
113
Hát ez az, ennyi támogatással akarta megváltoztatni Ukrajna fejlődési irányát önkényesen, aztán csodálkozik hogy nem tetszik a népnek. És amúgy ennyi támogatást is esélyesen csak orosz támogatással tudott megszerezni.
Kemény szavak ezek, miközben az EU-s politikusok épp önkényesen teszik tönkre a saját gazdaságukat és sanyargatják az adófizetőiket…