[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 369
11 522
113
Ismét a nukleáris fegyverek alkalmazásáról

Ellenségeink szeretnek nagyképű kijelentéseket tenni. A "szabadság", "demokrácia", "küldetés" kifejezéseket használják. A valóságban ez csak egy rituális verbális hasmenés. A hasmenéses demagógia szökőkútjai, párosulva a rosszindulatú károgó retorikával, már régóta bevált fegyverei az angolszász világnak, amellyel elárasztják az emberiség többi részét, hogy megpróbálják érvényesíteni kizárólagosságukat és jogukat a világ uralmára.

Az elmúlt napok témája az orosz nukleáris fenyegetés.
Biden és Truss, különböző másodlagos Blinkinek és Sullivanek, akik atlanti nyálat fröcsögve követelik Oroszországtól, hogy vegye le a kezét a "nukleáris gombról". Együttesen folyamatosan "szörnyű" következményekkel fenyegetnek minket, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be. És a fiatal londoni nagynéni készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a nukleáris csapások cseréjét hazánkkal.

Ismét emlékeztetnem kell benneteket - azoknak a süket füleknek, akik csak saját magukat hallják. Oroszországnak joga van szükség esetén nukleáris fegyvereket használni. Előre meghatározott esetekben. A nukleáris elrettentéssel kapcsolatos állami politika alapelveinek szigorú betartásával. Ha minket vagy szövetségeseinket ilyen fegyverekkel támadnak meg. Vagy ha egy hagyományos fegyvereket használó agresszió államunk létét fenyegetné. Oroszország elnöke ezt nemrégiben kifejezetten világossá tette.

Továbbá mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy a velünk szemben ellenséges szomszédaink atomfegyvereket szerezzenek. Például a náci Ukrajna, amelyet ma közvetlenül NATO-országok kormányoznak.
Nincs értelme a kijevi rezsim észérveire és politikai akaratára számítani. De még mindig van egy törékeny remény a józan ész és az önfenntartás érzéke az ellenséges országok számára, amelyek engednek nekik. Megértik, hogy ha az Oroszországot fenyegető veszély meghaladja a megállapított veszélyességi határt, akkor reagálnunk kell.
Anélkül, hogy bárkitől engedélyt kérnénk, anélkül, hogy különösebb egyeztetést tartanánk. És ez biztosan nem blöff.

A kérdés más. Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni legfélelmetesebb fegyverét az ukrán rezsim ellen, amely nagyszabású, államunk létére veszélyes agressziót követett el. Az a véleményem, hogy a NATO még egy ilyen forgatókönyv esetén sem avatkozna be közvetlenül a konfliktusba. Végül is Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint a haldokló Ukrajna sorsa, még akkor is, ha bőségesen ellátják különböző fegyverekkel. A modern fegyverek szállítása egyszerűen üzlet a nyugati országok számára, bár sűrűn keveredik az irántunk érzett gyűlölettel. Ennél többet nem. A tengerentúli és európai demagógok nem fognak meghalni egy nukleáris apokalipszisben. Ezért a jelenlegi konfliktusban bármilyen fegyver használatát lenyelik. Valahogy...

Jó lenne, ha a kijevi hatóságok legalább részben felismernék ezt a szomorú következtetést. Sajnos, ez szinte irreális. Folyamatos háborúban állnak, rövid szünetekkel, amelyekben bizarr, kábító hatású álmokat látnak.

@SirHiggins mit nevetsz ezen te agyhalott? Ez vicces neked?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
2 966
3 470
113
Nemi orosz veszteseg tegnap, de mar kezd uncsi lenni annyit hagynak ukrajnaban.

MTLB es mas jarmuveszteseg

3 MSTA lett kikapva ukran tuzerseg altal

Napi átlag 30 veszteség, amiben mnden benne van, egy több mint ezer km-es fronton, orosz viszonylatban, a semmiség kategóriába tartozik.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 373
61 711
113

Célzott támadás érhette hétfőn az Északi Áramlatot​2022. 09. 27. 09:20

„Célzott támadás” okozhatott szivárgást az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a német szövetségi kormány szakértői szerint – idézi az MTI a Tagesspiegel keddi cikkét.

A berlini lap a hírportálján biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Balti-tenger medrében futó két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után tapasztalt hirtelen nyomáscsökkenés nem lehetett véletlen. A körülmények – az időzítés, az érintett vezetékek, a nyomásvesztés mértéke – alapján kizárólag olyan forgatókönyv tűnik elképzelhetőnek, amely „célzott támadásról” szól – mondta a Der Tagesspiegelnek egy meg nem nevezett szakértő, aki egy szövetségi hatóság képviseletében vizsgálja az esetet.

Tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen célzott támadást végrehajtani komoly feladat, a művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek – magyarázták a lap forrásai, kifejtve, hogy a támadók kilétét illetően két lehetőség tűnik valószínűnek.

Meglehet, hogy a támadásért Ukrajna vagy az orosz támadás ellen védekező ország valamely támogatója felelős. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy úgynevezett hamiszászlós művelet, „önmerénylet” történt, vagyis orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot, tovább mélyítve az energiaválságot és ismét felhajtva a földgáz piaci árát, amely az utóbbi napokban csökkent.
Nyomáscsökkenést elsőként az Északi Áramlat-2 vezetékrendszeren észleltek hétfő hajnalban. Napközben a dán hatóságok megállapították, hogy Bornholm térségében szivárog a gáz. Hétfő este az Északi Áramlat-1 vezetékrendszeren is hirtelen süllyedni kezdett a nyomás.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását. (MTI)


 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
882
1 871
93
És ez a diverzifikálás mennyire tetszene amerikának? Szerintem semennyire, hisz amerikának az a célja, hogy:
1) Mindenképp függjön európa tőlük
2) Semmiképp se legyünk jóba az oroszokkal

Egyébként én azt látom, hogy febr. 24 előtt tökéletesen megfelet az orosz gáz, semmi probléma nem volt vele. Aztán hirtelen, utasításra le kell válni az orosz gázról. Nemtudom kinek az érdekeit szolgálja ez, de hogy a polgárokét nem, az biztos.
Már csak azért sem, mert mindegyik alternatív megoldás drágább, és ugye tudjuk, hogy kik fizetik ezt meg. Nem a politikusok..

Egyébként bocs az offért.
Ezért is írtam ha ez volt a terv akkor Putyin végül is "szívesseget"tett az Amerikaiaknak az invázió megindításával.Már jó ideje probléma volt a szénhidrogén termelőknek az alacsony energiaárak és hogy nem éri meg befektetni a termelésben!Ez a problémájuk úgy néz ki megoldódott.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 465
49 971
113
Nézd.. a manhatten terv sem volt olcsó.
Stratégiai nukleáris arzenál nélkül ma pedig még egy ország szuverenitása is elképzelhezetlen. Mert különben az olyan agresszor országok, mint az Usa, gyarmattá teszik.
A szabadság ára.
Szerintem hosszútávon óriási jentősége van. Megreformálhatja az iparágat. És megfelelően kompakt.
Annak idején a sugármeghajtás is drága volt. Ma meg elképzhelhetetlen.
Usa sem hiaba próbálkozik, az űrprogramból megfinanszírozni.nem tudom mennyi lehet a lemaradásuk.
Egyáltalán nem volt drága, ha jól emlékszem annyiba került mint amiből 1 hetet harcolt a teljes haderő.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
2 546
5 352
113
Nemi orosz veszteseg tegnap, de mar kezd uncsi lenni annyit hagynak ukrajnaban.

MTLB es mas jarmuveszteseg

3 MSTA lett kikapva ukran tuzerseg altal
Nem baj, van másik! Új gyártású BMP2-t az orosz harcosok alá!

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 364
13 028
113
Ami nem fér a fejembe, hogy az orosznak miért kell Iránig menni ezért a technikáért. Aki erre tud racionális magyarázatot adni annak jár egy virtuális csoki.
na csak a csokiért .. :)

az iráni drón program egészen az Irak-iráni háborúig nyúlik vissza 1980-1988 as időszakra.
1985-ben az IRGC megalapította a Quds Aviation IndUstry Company-t. ahol kifejlesztették az első drónt a Mohajer-1-est 1985-ben, az iráni iszlám forradalom után 1979-től Irán embargó alatt állt,így énytelen mindent,vagy szinte mindent saját erőből fejleszteni, ezek a Mohajer-1-esek csak felderítő drónok voltak,bár próbálkoztak rájuk szerelni RPG-ket a két szárny alá,de igazából inkább mint felerítő drón kapott szerepet, az iraki csapatok felett repkedtek és azokat fényképezték,filmezték de a felvételeket csak akkor tudták kielemezni amikor a drónok hazatértek, egy későbbi verzió a Mohajer-4-es már fel volt szerelve 2 QW-1 Manpads-sal azok már képesek voltak bizonyos önvédelmi képességre a levegőben,azóta több Mohajer verzió is készült a hatótávot/üzemidőt növelték,és a fegyverrendszert is változatosabbá tették. pl a Mohajer-6-osok repültek be többször Izrael területére is.
egy másik iráni drón az Ababil (Fecske) már érdekesebb,hiszen a jelenlegi GERAN-2 elődjének is lehet(ne) tekinteni,ezeket 1986-ban kezdték el sorozatban gyártani az irániak, itt egy kb 40 kg-os harci rész van, ez egy kamikaze típusú drón,egy lebegő lőszer .. ezt gondolom nem is kell magyarázni,mire használják,jelenleg (ha jól tudom) az Ababil-3 verziónál tartanak,ami egy Dél-Afrikai Seeker drón klónjának tekinthető,így vagy a seekert gyártják az irániak,vagy bizonyos elemeit használták fel,és önálló tervezésű drónjuk van ezen elemek felhasználásával.
a 2000-es évek közepe környékénlett bemutatva a Shahid ami 1000 km-es hatótávval rendelkezett,2012 környékén állt rendszerbe a Shadid, ami állítólagegy izraeli hermes drón alapján készült itt már majdnem 2000 km a hatótáv és 8 rakétát is fel lehet rá pakolni
2014-ben elfogtak egy Sentinel RQ-170-es drónt az alapján gyártják a saját készítésű Saeqeh drónjukat, a Yasirt meg egy szintén elfogott amerikai Scan Eagle drón alapján ..
legujabb fejlesztéseik a Kaman drón ami hasonló mint az izraeli Heron, A Kodkar ami GPS-t és Glonass-t is használ, a KIan (sugárhajtőműves) és a Fotros, ami képes volt állításuk szerint preciziós csapásmérésre levegő-föld rakétával hatótávolsága 2000 km , gondolom ezeken kívül még sok másfajta drónt is gyártanak,de mivel egészen a '80-as évek közepétől használják a drón technológiát + az embargók miatt tényleg rá vannak utalva a saját fegyverrendszerek gyártására (biztosan kikerülik,mert orosz,kínai,dél-afrikai motyók bekerülnek) így nem meglepő ha a drón technológiában élen járnak,így nem is annyira meglepő ha az oroszok tölük vettek drónokat (most is játszik oda vissza az embargós történet,illetve hatékonyságban,típusgazdagságban,árban bizonyára ezek voltak a legmegfelelőbbek)
az oroszok meg inkább a tüzérségre,harckocsikra és nukleáris arzenálra alapoztak eddig nem a drónokra ..leszámítva pl a Kronstadt termékeit , Zala drónokat de szerintem itt Irán lépéselőnyben volt.

bocs ha kicsit hosszúra és unalmasra sikeredett.. (remélem nem lesz off téma)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 692
19 565
113
Nevszkij" különítmény (az OD "Novorossiya" támogatásával alakult).

A „Nevszkij” önkéntes különítmény (zászlóalj-harcászati csoport) előzetes állományba vétele a különítmény parancsnokságától származó információk szerint a végső szakaszba lép.
A különítmény 85%-ban személyi és 90%-ban parancsnoki személyzettel van előre felszerelve. A különítmény tartaléka is aktívan elkészül.
Tájékoztatják az önkénteseket, hogy a mozgósítással és a fronton zajló harcok várható fokozódásával összefüggésben felgyorsítják az RF Fegyveres Erők tambovi katonai bázisán a formálódó Különítmény gyülekezését. Az önkéntesek első körének időpontja október közepéről elejére tolódott. A pontos átvételi időpontokat később közöljük. A Különítmény parancsnoksága tisztjeit utasították, hogy ellenőrizzék a személyi állományt, és határozzák meg azokat az önkénteseket, akik készen állnak a képzésre az első lépcsőben. Ezzel kapcsolatban a parancsnokság azt javasolja, hogy mindazok, akik bejelentkeztek, folyamatosan lépjenek kapcsolatba az általuk megadott elérhetőségeken vagy email címeken.

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
5 239
8 898
113
Nevszkij" különítmény (az OD "Novorossiya" támogatásával alakult).

A „Nevszkij” önkéntes különítmény (zászlóalj-harcászati csoport) előzetes állományba vétele a különítmény parancsnokságától származó információk szerint a végső szakaszba lép.
A különítmény 85%-ban személyi és 90%-ban parancsnoki személyzettel van előre felszerelve. A különítmény tartaléka is aktívan elkészül.
Tájékoztatják az önkénteseket, hogy a mozgósítással és a fronton zajló harcok várható fokozódásával összefüggésben felgyorsítják az RF Fegyveres Erők tambovi katonai bázisán a formálódó Különítmény gyülekezését. Az önkéntesek első körének időpontja október közepéről elejére tolódott. A pontos átvételi időpontokat később közöljük. A Különítmény parancsnoksága tisztjeit utasították, hogy ellenőrizzék a személyi állományt, és határozzák meg azokat az önkénteseket, akik készen állnak a képzésre az első lépcsőben. Ezzel kapcsolatban a parancsnokság azt javasolja, hogy mindazok, akik bejelentkeztek, folyamatosan lépjenek kapcsolatba az általuk megadott elérhetőségeken vagy email címeken.

Csak nehogy aztán a Teuton lovagrend is odagaloppozzon Nyevszkij-vel egy második fordulóra.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
586
5 112
93
308825197_426296399632472_2455730537188997336_n.jpg

Akkor is, Oroszország győzni fog a nyugati buzik ellen!
Nagyon jó hogy ezt ide beraktad!
 • Lám, mindenki elvárja az oroszoktól hogy ugyanannyi TGP, irányított fegyver stb. legyen - itt a magyarázat miért autóskártyás szintű révedezés ez. Tessék leszállni a földre, ez nem marvel film a jóval meg a gonosszal.
 • Lám, az oroszoknak már sehol sem kellene lennie, mert akit ilyen erőforrások tolnak, azzal szemben nem lehet küzdeni. Oszt még mindig nem omlottak össze. Hogy is van ez?
 • Azt is szépen mutatja, hogy Európa miért bohóc amikor úgy gondolja hogy hozzá kell igazodni mindenkinek.
 • És bizony az is érdekes, hogy az a kicsi orosz gazdaság azzal a kicsi pénzzel amit a hadseregére költött leradírozhatja a többi résztvevőt. Tessék mindenkinek elgondolkodni, hogy az európai gazdasági hatalmak az oroszokhoz képest mit tudnak: pénzt költeni túlárazott dolgokra, pofázni, ítélkezni, a végén meg az USA-hoz rohanni rinyálni.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
95
374
53
Ami nem fér a fejembe, hogy az orosznak miért kell Iránig menni ezért a technikáért. Aki erre tud racionális magyarázatot adni annak jár egy virtuális csoki.
Talán mert a fórum kezdete óta ignoráljátok azokat a az információkat ami az oroszok nehéz/hatonai/"hi-tech" iparának valós helyzetéről és képességeiről, lehetőségeiről szólnak ?
Elvagytok a szigorúan egyoldalú néhány információforrásaitokkal, meg az orosz agitproppal, minden ami mást mond az alapból faszság és még csak megfontolásra sem érdemes, azután megy csodálkoztok hogy hogyhogy irántól kell venni az ilyen síma regionális középhatalom által is előállítható "egyszerű" cuccokat...

Van rá magyarázat, csak arra ilyenkor a fórum "tisztelt szakértő, és pártatlan" közönségének nagy része vad hörgésbe kezd, és mély tagadásba megy át...XD
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
417
3 166
93
308825197_426296399632472_2455730537188997336_n.jpg

Akkor is, Oroszország győzni fog a nyugati buzik ellen!
Szia!

Van ráció abban amire utalsz. Csak azt nem veszik figyelembe a GDP számításnál, hogy azt a műkörmös meg a kutyakozmetikus termelte meg, vagy a traktorgyár és az olajkút.

"Oroszország gazdasága jóval nagyobb, mint Németországé, és valószínűleg a világgazdaság 5 vagy 6 százalékát képviseli, így gazdasági ereje, jelentősége inkább Japánhoz, mint Spanyolországhoz hasonlít."
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
598
6 314
93
Talán mert a fórum kezdete óta ignoráljátok azokat a az információkat ami az oroszok nehéz/hatonai/"hi-tech" iparának valós helyzetéről és képességeiről, lehetőségeiről szólnak ?
Elvagytok a szigorúan egyoldalú néhány információforrásaitokkal, meg az orosz agitproppal, minden ami mást mond az alapból faszság és még csak megfontolásra sem érdemes, azután megy csodálkoztok hogy hogyhogy irántól kell venni az ilyen síma regionális középhatalom által is előállítható "egyszerű" cuccokat...

Van rá magyarázat, csak arra ilyenkor a fórum "tisztelt szakértő, és pártatlan" közönségének nagy része vad hörgésbe kezd, és mély tagadásba megy át...XD
A ti oldalatokról sosem érkezik magyarázat, nincsenek linkek, kimutatások stb, csak az agitprop. Most is ez a helyzet, feltettem egy kérdést, és jön az agitprop válasz.

De most itt a lehetőség. Vázold fel kérlek, hogy a 40 éve szétszankciózott Iránnak mivel van több lehetősége egy high-technek egyáltalán nem nevezhető drón technológia létrehozására. De ha annyira akarod, nevezd high-technek, a kérdésen ez sem változtat. Mi az technológiai lehetőség ami Iránnak megvan, de az összeomlás szélén táncoló oroszoknak nincs?
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
2 938
5 956
113
A ti oldalatokról sosem érkezik magyarázat, nincsenek linkek, kimutatások stb, csak az agitprop. Most is ez a helyzet, feltettem egy kérdést, és jön az agitprop válasz.

De most itt a lehetőség. Vázold fel kérlek, hogy a 40 éve szétszankciózott Iránnak mivel van több lehetősége egy high-technek egyáltalán nem nevezhető drón technológia létrehozására. De ha annyira akarod, nevezd high-technek, a kérdésen ez sem változtat. Mi az technológiai lehetőség ami Iránnak megvan, de az összeomlás szélén táncoló oroszoknak nincs?
Talán a nukleáris arzenál fenntartása elviszi a pénzt a hagyományos fegyverek elöl?