[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 674
4 578
113
A Forbest nem engedi olvasni, mert fizetős.

Egy kimásolt cikket megköszönnék !
@commandante

1. nem állítom, hogy az oroszok voltak
2. csak arra reagálnék, hogy kizárjátok, mint "lehetetlent"
3. merthogy "egy tengeralattjárót észrevettek volna" mert az "nagy" és a víz sekély
4. Egy Oszkár II érkezése a Balti tengeren, amiről az adott cikk szól, nyilván egyértelműen követhető, de arra akartam utalni vele, hogy ennek ellenére az orosz haditengerészet egyértelműen műveleti területnek tekinti és próbálkozik a többi linken említett minitengeralattjárókkal (a Bati tenger oldalán is)

A britek sem értették a második világháború idején, hogy mi történik a Földközi tengeren, mitől süllyedgetnek a hajóik, amíg le nem tették a fegyvert, és akkor is nem sokan múlott, hogy soha ne derüljön fény az esetre, szinte egy véletlennek köszönhető, hogy kiderült ilyet meg lehetett csinálni, de remélem a haditengerészeti kreatív gondolkodásra serkent a történet (anno a régi Top Gunban egy részletesebb talán többrészes cikk is volt, az nagyon jól visszaadta, hogy milyen Bermuda háromszögi történésnek tűnt az egész művelet brit szemszögből - egyébként az olasz osztag neve !Ursa Major! - Nagy Medve volt :D - de tényleg nem mondom, hogy tuti az oroszok voltak, csak ne zárjuk már ki őket olyan egyszerűen...)A Merry Xmas innentől sosem lesz a régi :)

És akkor pörgessük meg az időgépet 80 évvel később... ma mi az amit meg lehet oldani úgy, hogy a "paciens" számára megmagyarázhatatlan legyen?
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 584
12 350
113

Nagy-Britanniában azt feltételezik, hogy Oroszország egy víz alatti drónnal robbantotta fel az Északi Áramlatot - média....​


2022. szeptember 28., szerda, 19:20


A brit védelmi szervek szerint Oroszország "szándékos és tervezett" támadást hajthatott végre drónnal saját Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetékei ellen a Balti-tengeren.

Az Európai Pravda szerint erről a The Times számolt be egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország titokban egy autonóm víz alatti járművet szállított, amely rakományt szállít az orosz földgáz Európába történő szállítására épített csővezetékek kiválasztott pontjaira.

A forrás szerint a tengeralattjárót hónapokkal ezelőtt egy kisebb hajóról, például halászhajóról indíthatták el, majd robbanószerkezeteket dobhattak le a csővezetékek mellé.

"Hónapokig ott lehettek, és arra vártak, hogy felrobbanjanak" - tette hozzá a forrás a The Timesnak. Szerinte a robbanást például egy bizonyos frekvenciájú zajforrás felhasználásával kezdeményezhették, amelyet az Orosz Föderáció számára megfelelő időben lehetett a vízbe ejteni.

Mint ismeretes, az Északi Áramlatokat 27-41 milliméter vastag acéltest, valamint 60-110 milliméter vastag betonbevonat veszi körül. Sok robbanóanyagra lenne szükség, hogy áttörjék őket.

A szakértők elutasítják a tengeralattjárós verziót, mivel a Balti-tenger vize nem elég mély a bevetésükhöz.

Mint ismeretes, gázszivárgás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. Feltételezések szerint ez a csővezetékek felrobbanása miatt történhetett.

Hát ha a britek mondják akkor az biztos úgy is volt. Az lenne a meglepő ha mást mondanának. Amúgy annyira nyilvánvaló volt, hogy ennek a történetnek NATO részről az lesz a vége, hogy a ruszkik voltak. Csak kb az nem tudta ezt aki nem akarta. Ennek is kb annyi a valóságalapja mint a Dombassz 97%-os csatlakozási eredményének. Egy kurva nagy színjáték ez az egész előre megírt forgatókönyvekkel minden oldalról.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 324
47 061
113
Amig van der Leyen es Scholz felek vannak addig az EU kizart, hogy meg csak hasonlora is celozna, nemhogy elismerne.
Ha ez igaz akkor bexaras...
Azt ugye tudjuk hogy a germanoknal mar nem biznisz a slozipapirgyartas. Meg talan meg a hollandoknal sem.
Erre szankciozni akarjak az orosz wc papirt. Ertem en hogy szabaccsag, de hideg lakasban zsakba xaras utan mivel torlik ki a segguket ezek az eszlenyek?
Amugy ebbol mi kovetkezik?
A slozipapir cefet draga lesz, es ritka kincs lesz mint a cukor. Mert megvenni elolunk meg meg tudjak akar akkor is ha nalunk gyartjak. A kulonfele keztorlok, zsebkendok, szalvetak termeszetesen szinten.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 481
21 828
113
Ha ez igaz akkor bexaras...
Azt ugye tudjuk hogy a germanoknal mar nem biznisz a slozipapirgyartas. Meg talan meg a hollandoknal sem.
Erre szankciozni akarjak az orosz wc papirt. Ertem en hogy szabaccsag, de hideg lakasban zsakba xaras utan mivel torlik ki a segguket ezek az eszlenyek?
Amugy ebbol mi kovetkezik?
A slozipapir cefet draga lesz, es ritka kincs lesz mint a cukor. Mert megvenni elolunk meg meg tudjak akar akkor is ha nalunk gyartjak. A kulonfele keztorlok, zsebkendok, szalvetak termeszetesen szinten.

Oroszország ilyen jelentős papír- és szappanexportőr az EU-ba?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 098
7 400
113
Amúgy csak eddig 5millió db autó 20 éves kibocsájtásának megfelelő üvegházhatású gáz szivárgott a légkörbe.
Greta Thunberget nem látta senki, valszeg felvágta az ereit otthon a fészer mögött.


Ja, aki tud/szokott német weben kommentelni, lementettem a Kim Dotcom által felrakott RAND Corpos doksikat mielőtt törölte volna őket :)
Szerintem minden németnek el kéne olvasnia, hátha másnap párszázezren megjelennének egy metál együttesről elnevezett légibázis kapujánál :D


Amúgy kedves barátaink, szövetségeseink filozofiájáról:


Curtis LeMay, aki szerint meg lehet nyerni a nukleáris háborút (azóta hivatalos amerikai doktrína)

A logikája a dolognak az, hogy így próbálnak tenni a hideg tél ellen, hogy kevebb gázra legyen szükség :)
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
2 468
3 083
113

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma elmondta, hogy mozgósítottak számáramennyi ideig tart​

a felkészülés​


2022. szeptember 28., 21:46 - Közhírszolgálat - OSN
Az Oroszországban mozgósított katonák nagy része háromhetes kiegészítő kiképzésen vesz részt kiképzőközpontokban, mielőtt harci küldetésekre indulna – írja az URA.RU az orosz védelmi minisztérium forrására hivatkozva.

„A mozgósított állomány nagy részének várhatóan egy háromhetes kiképzőközponti képzésen kell részt vennie, amely biztosítja a katonai szakterületen és a harckoordinációban szükséges készségek és képességek helyreállítását. Az újonnan alakult egységek részeként azokat a helyekre küldik, ahol feladatokat látnak el” – részletezte a beszélgetőpartner.


Egyértelmű, hogy azokat a katonákat, akik nemrégiben teljesítettek szerződéses szolgálatot és harci tapasztalattal rendelkeznek, a parancsnokság határozatával azonnal katonai egységekhez küldhetők.

A mozgósítottak egységeik állandó bevetési pontjain fegyvert kapnak és vizsgát tesznek a harci kiképzés tantárgyaiból. A katonák csak ezt követően hajthatnak végre közvetlenül harci küldetéseket.

Három hét? Ez remek! Ez az elvtárs a mozgósítástól számított három napon belül esett fogságba(Lehet, hogy világrekord):
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
6 324
21 535
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 324
47 061
113
Ha nem kuldenenek ide akkor mi ertelme volna a gyakorlatilag letiltasanak? A wc papirt megneztem, az oroszok par eve az 5-ik beszallitok voltak, de a piacot a svajciak, szerbek, torokok viszik. A szappant most kihagyom. Ki erti ezt?
Plane hogy lehetseges az import az oroszoktol EU leanycegbol jon.
Na mindegy, lexarom.
Oroszország ilyen jelentős papír- és szappanexportőr az EU-ba?
 

stendre

Active Member
2014. december 4.
402
130
43
Arra senki nem gondolt, hogy mi van akkor, ha a csővezeték telepítésekor már rákerült a robbanóanyag? Csak úgy játszásiból? :oops:
A csővezetékek belső tisztítására használnak, úgymevezett "csőgörènyt". Egyik végén be, a másikon ki, viszi az áramlás
. Most elvolt zárva mind a négy cső, nem volt mozgás benne. De a robotika korában belül, vagy kívül végig szambászhatott valami a csöveken is. Azt nem látja senki. Ennyi idő eltérésel érzek oda a kiválasztott helyszínre. Ügye a finnek, svédek még nem NATO tagok és a tengeri forgalmat sem akadályozhatja.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 073
18 223
113
A csővezetékek belső tisztítására használnak, úgymevezett "csőgörènyt". Egyik végén be, a másikon ki, viszi az áramlás
. Most elvolt zárva mind a négy cső, nem volt mozgás benne. De a robotika korában belül, vagy kívül végig szambászhatott valami a csöveken is. Azt nem látja senki. Ennyi idő eltérésel érzek oda a kiválasztott helyszínre. Ügye a finnek, svédek még nem NATO tagok és a tengeri forgalmat sem akadályozhatja.
Én konkrétan egy "gyári vészleállítóra" gondoltam, de a ha a belső részben volt a szambadroid, akkor az vagy nemeckíj, vagy urusz...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 073
18 223
113
Elemzés...
Ukrinuki?
A polákok nem félnek a bőrükben.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 422
14 623
113
Igen az 1.Gárda harckocsi hadosztályra gondoltam, az hogy nem közvetlenül az áttörésnél hanem Izjumnál voltak, még rosszabb bizonyítványt állít ki róluk, az meg hogy sértetlen állapotban otthagytak egy T-90M-t mindent elmond a morálról és a kétségbeesett kapkodásról ezen magasabb egység esetében is.

Az orosz élőerők hiányát ezzel a 300.000 mozgósított tartalékossal max csak statisztikai szempontból oldották meg, az orosz erők téli offenzívájára én nem vennék mérget,nagyobb esélyt látok arra, hogy ezzel a 300 000 tartalékossal inkább a megszállt területeket feletti ellenőrzés megszilárdítását akarják elérni, mint egy nagyszabású téli offenzíva indítását.
Nem akarok szőrszálhasogatni de 1. gárda harckocsi hadsereg. Nem tudjuk mit, miért hagytak hátra. Az Izjum közelében zsákmányolt 10 T-80 is erősen műszaki hibásnak látszott.

Előbb utóbb a hohol sereg el fog fogyni, én biztos vagyok abban hogy az orosz behuzza Odesszát is, sőt végül Ukrajna kapitulálni fog.
 

névtelen

Well-Known Member
2019. március 22.
2 748
4 463
113
@commandante

1. nem állítom, hogy az oroszok voltak
2. csak arra reagálnék, hogy kizárjátok, mint "lehetetlent"
3. merthogy "egy tengeralattjárót észrevettek volna" mert az "nagy" és a víz sekély
4. Egy Oszkár II érkezése a Balti tengeren, amiről az adott cikk szól, nyilván egyértelműen követhető, de arra akartam utalni vele, hogy ennek ellenére az orosz haditengerészet egyértelműen műveleti területnek tekinti és próbálkozik a többi linken említett minitengeralattjárókkal (a Bati tenger oldalán is)

A britek sem értették a második világháború idején, hogy mi történik a Földközi tengeren, mitől süllyedgetnek a hajóik, amíg le nem tették a fegyvert, és akkor is nem sokan múlott, hogy soha ne derüljön fény az esetre, szinte egy véletlennek köszönhető, hogy kiderült ilyet meg lehetett csinálni, de remélem a haditengerészeti kreatív gondolkodásra serkent a történet (anno a régi Top Gunban egy részletesebb talán többrészes cikk is volt, az nagyon jól visszaadta, hogy milyen Bermuda háromszögi történésnek tűnt az egész művelet brit szemszögből - egyébként az olasz osztag neve !Ursa Major! - Nagy Medve volt :D - de tényleg nem mondom, hogy tuti az oroszok voltak, csak ne zárjuk már ki őket olyan egyszerűen...)A Merry Xmas innentől sosem lesz a régi :)

És akkor pörgessük meg az időgépet 80 évvel később... ma mi az amit meg lehet oldani úgy, hogy a "paciens" számára megmagyarázhatatlan legyen?
Lehet, hogy Pelikán elvtárs békaemberei voltak, csak eltévedtek, mert Bástya elvtársat keresték.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 073
18 223
113
28september2022_Ukraine_map.jpg


28september2022_Eastern_Ukraine_Kharkiv_map2.jpg


Ukránok a harctéren a civilek ellen...

Herszon régió videóval.

Avagy, mennyi az annyi? Ukrajna USA segélyei.