[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 169
3 402
113
Hagyjuk már ezt, hogy Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen mert aggódott a szakikért és az ukrajnai oroszokért, mivel egyrészt hagyta, hogy 8 évig "vérezzenek" Donbaszban miközben már 2014-ben megoldhatta volna az orosz haderő a helyzetet, másrészt február 24. óta folyamatosan lövi az orosz haderő pl azokat az ukrán településeket/városokat ahol jelentős orosz ajkú ember él, és bizony közzülük sokan meghaltak és megsérültek ennek következtében.

Úgyhogy ha ilyen ha Putyin aggódik az ukrajnai orosz emberek iránt, akkor szerintem minden volt szovjet tagköztársaságban élő orosz elkezdhet aggódni,hogy mikor fog az orosz haderő "bekopogtatni hozzá" Putyin "nagy aggódása" miatt.
Putyin megvédi az ukrajnai oroszokat akár az életük árán is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
11 644
32 068
113
Én máshogy gondolom. Főleg mióta elolvastam Putyin 8pontos követelés listáját még januárban. És hát én uezt gondolom rólad.
Ez alapján mi a gondod egy katonailag (is) meggyengült Ooal? Ahogy látom te is mint veszélyforrás számolsz velük. Most tartanak ~1300 azonosítottan kilött tanknál, a valóság ennél sztem min +50%al több. Még egy 6hónap és modern(izált) tankjuk se lesz. Hibátlan.
A brutál élőerő veszteségek "húsdaráló" miatt meg jó eséllyel a lakosság harci kedve is csökken. Hibátlan.

Hamár
Kötelező sorozás. Sok az 55+os. De van olyan kép ahol sztem 65+éves papa van kalassal. Elfogytak az oroszok vagy mifene? btw nem tudom mit mondjak hogy szerencsétlenek vagy hogy ezt akarták megérdemlik.
Ehhez jó volna többet tudni. Föleg, hogy milyen feladatra szânják öket. Vagy, hogy idöközben már elengedték öket a koruk miatt stb.
Feltételezni, hogy holnap mennek a frontra, ha ezt nem tudod biztosan, kicsit demagóg duma.
Persze ettöl mèg lehetséges.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 169
3 402
113

Eldőlt: Putyin pénteken aláírja a négy ukrán régió elcsatolását​


Luhanszkot, Donyecket, Zaporizzsját és Herszont csatolják el Ukrajnától, egy népszavazást követően.

Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken ünnepélyes keretek között jelenti be, hogy Oroszország annektálja azt a négy ukrajnai területet, ahol az elmúlt napokban „népszavazást” tartottak – írja a BBC.

A referendumokat két keleti régióban, Luhanszkban és Donyeckben, valamint a déli Zaporizzsjában és Herszonban tartották.


A moszkvai Vörös téren pedig már felállítottak egy színpadot, amelyen óriásplakátok hirdetik, hogy a négy régió Oroszország része.

Ez azt is jelenti hogy Krímet lealacsonyítja ezek szintjére. Nincs több értelme feltételezett alkudozásnak ukrán részről.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 897
24 375
113
Szerinted akit meglőnek, annak kevésbé fog fájni?

Ők jó eséllyel nem lőnek meg senkit.
Még első körös mozgósítás sincs (teljesen), frontszolgálatra maximum 45 évesen visznek bárkit, akinek van nem elévült katonai tapasztalata, ellenben májusban hoztak egy törvényt, hogy specialistákat (drónkezelők, műszerészek, karbantartók stb.) 55 éves korukig be lehet hívni, őket láthatjuk a képen.
Ez mondjuk azt is mutathatja, hogy már régóta terveztek ezzel a mozgósítással (ahogy az egyetlen nap alatt kikézbesített behívók is).
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 665
13 132
113
Én annyit tennék hozzá, hogy az USA itt most a rövid- és középtávú célokat szándékosan helyezte előtérbe. Hosszú távon egyértelmű, hogy Kína az ellenfele az elképzelt egypólusú világrendjének, és Kína akkora falat hogy jól jön az olyan ideiglenes szövetséges mint az orránál vezetett, de gazdaságilag erős Európa, és az atomfegyverekben, nyersanyagban erős orosz. Őket egyenként később is le lehet nyomni, Kínát viszont egyedül nem.
Hogy miért döntött az USA mégis úgy, hogy már most megszabadul a kisebb versenytársaitól? Csak tippelem: a kedvezőtlen társadalmi folyamatok, az egész bizonytalan, nyomtatott dollár alapokon álló gazdaság már most ott kopogtat egy kis élénkítő injekcióért. Nem bíztak benne hogy enélkül is ott lennének a szeren 20 év múlva. Kiszedik ebből a pénzt most. Működik is: rengeteg haditechnikai rendelés, szankciók - de csak arra amire neki nincs szüksége -, eltűnő versenytárs, energia-ellátói szerepkör stb.
Egyetlen rizikó van, amivel nem számoltak idejében: az olaj dolláralapú elszámolása megingott. Itt az US titkosszolgálati eszközök maxra lesznek pörgetve hogy ebből jól kijöjjenek - szóval Világ kapaszkodj, olyan feszkók lesznek itt szítva a "demokrácia védelmezője" által, sajnos sokan elpatkolnak majd a dollárért.
Egyetértek, de szerintem fáziskésésben vannak. Nem számoltak azzal, hogy a világ nagyobbik fele elfordul tőlük. Nem működik már az a narratíva, hogy ha álmos joe elszellenti magát akkor a világ nagyrésze beszarik és haptákba vágja magát. Ez a naszád elúszott! :oops::)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 422
14 623
113
Egy kemény vonalas mit tenne? Ha nincs a hadseregben erő akkor hiába űl oda akár milyen keményvonalas ,max a piros gombot nyomna meg de azt meg úgy sem fogja senki.
Nem tudom feltűnt-e neked de harmadakkora haderővel kalapálják a hoholokat, mint amekkora azok serege. Az orosz nehézségek jelentős része az élőerő hiányából fakad. Már március derekán el kellett volna rendelni a részleges mozgósítást,
Én meg abban vagyok biztos, hogy ebből max az eddig megszállt területek esetleg Donbasz lesz meg csak az oroszoknak, Odesza nem lesz meg az oroszoknak és Ukrajna sem fog kapitulálni..
Szerintem erre térjünk vissza jövő márciusban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 325
47 068
113
DNR sajat gyartmany Cseburaskaja akcioban. Eleg latvanyosan megszorta azt a nem is kicsi erdot.
Ebbol is kene par tucat itthonra...

Azt irja a Forbes hogy hideg lesz kinnt is bennt is ojropaban nemsokara.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 897
24 375
113
Nem tudom feltűnt-e neked de harmadakkora haderővel kalapálják a hoholokat, mint amekkora azok serege. Az orosz nehézségek jelentős része az élőerő hiányából fakad. Már március derekán el kellett volna rendelni a részleges mozgósítást,

Március derekán volt bőven mozgósítható emberanyag ukrajnában és a nyugatiak is hajlandóak lettek volna nagyobb és jelentősebb erősítések küldésére.
Mostanra viszont az ukránok felégették a tartalékaikat 2 felesleges offenzívában, amivel sikeresen elfoglaltak egy mocsarat.
Ezek a támadások jó eséllyel elmaradtak volna ha az oroszok nem mutatnak gyengeséget.
Most viszont ott tartunk, hogy csak Németországban 1 hónap alatt összehoztak hivatalosan (is) 10% inflációt, és a csőrobbantásnak "hála" jövő hónapra 18%-ot drágult számukra a gáz...

Talán ami a legfontosabb, az MSM (magyarul f.o.s.) bámuló tömeg ráunt az ukrán balhéra. A sok sikerjelentés közepette csak nem akart véget érni a háború, erre még területeket is elcsatolnak az oroszok.
Közben meg ülhet a 18 fokos lakásban és eheti a langymeleg vietnámi ramen-t mert másra már nem futja, pedig tavaly ilyenkor az Alpokban sielt...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
882
1 871
93
Jó kérdés Roni, például automatikus terepkövető repülésre nagy sebességen, arra képesek lennének? Mert a Szu-24 igen. Már pár évtizede ez alap. Oszt ha beszúrod a fáklyát, hátracsapod a szárnyat, akkor 4. gen. gép nem ér utol. Ezt is tudnák? Csak kérdezem, no offense!
Lantirn konténerrel igen.
Az AN/AAQ-13 navigációs pod nagy sebességű behatolást és precíziós támadást tesz lehetővé a taktikai célok ellen éjszaka és rossz időjárás esetén. A navigációs pod tartalmaz egy terepkövető radart és egy rögzített termográfiai kamerát , amely vizuális jelzést és bemenetet biztosít a repülőgép repülésvezérlő rendszeréhez, lehetővé téve az előre kiválasztott magasság fenntartását a terep felett
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
3 295
21 276
113
No komment.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
646
4 228
93
Az a baj, hogy nem gondoltak semmit, mert az a réteg szavazott rá, aki gondolkodásra képtelen volt. Ráadásul azokból sem elég, ezért meg kellett rendezni a világtörténelem legátlátszóbb, legocsmányabb választási csalását, ugyanis ha megint Trump nyer, akkor bebukták volna az Ukrajna projektet.

Itt van egy itthon kevésbé ismert performansza, ahol a lányunokáját a saját halott fiaként mutatja be a sajtónak:

Ez a nyugat gyerekek. Ha az ember kicsit megkapirgálja a felszínt, tisztán látszik, hogy a legolcsóbb bohócok, a leghitványabb Cipollák űznek gúnyt velünk és vezetnek a falnak minket.
Amilyen a "modern" világunk, olyanok a vezetőink, nem érdemlünk mást..
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
6 828
18 220
113
Napi összeesküvés elmélet:
Mi van ha a németek nagy titokban megegyeztek az oroszokkal, hogy csak jöjjön az a gáz az Északi Áramlat 2-n?
Mert ugye mégse jó a fagyhalál!
De erre valakik rájöttek és finoman így utaltak rá hogy ezt azért nem kéne.

Értem én hogy nyomás alatt kell tartani a vezetéket, de földgázzal és ennyivel?


378eeb54c0b51766570eace5e0f9f085.jpg
 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
121
880
93

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
1 743
3 602
113
orosz T80 BV vs kapor T 64
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/xraxse
1 orosz vs 4 kapor
Már tegnap is néztem, számomra az az érdekes, hogy telibe trafálja őket a gránát s simán mennek tovább. Egy petárda erősebbnek tűnik. Az ember azt hinné egy kézigránát ilyen közelről szétkapja őket, de nem...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 692
19 567
113

Mi történik most az Oskol fronton?​


Az "Older Edda" távirat-csatorna szerzői, akik közvetlenül az ellenségeskedés zónájában vannak, beszéltek az oszkoli front helyzetéről.

– Röviden az Oskol Frontról. Harcostársam közvetlen beszéde, vágások nélkül:

Testvér, helló. Lymanból visszatért. Útközben alig úsztam meg kétszer a habarcsokat. Khokhols megelőlegezett az úton. Segített, hogy lelassítottam az autót, majd gázt adtam. 20 méteren 120ka szakadt el.

Quadkopterek repítik őket mindenhová. Kemény lövöldözés Liman külvárosában. A 488 fős mudzsahedek (488 vegyesvállalat, 144 motorpuskás hadosztály, kb. DK) három oldalról foglalják vissza a várost.

Ma egy gránátvető típusa kiütött egy M113-as páncélost khokhlyachyt, típusokat fogtak el vagy egy kisteherautót barnulással. De az érkezők kemények, nem lehet felkapni a fejét. A délről érkező erdő a felderítők szerint tele van tarajos tetemekkel. Naponta 1200, 3300 harcosunk van. Úgy tűnik tehát az igazság a mi oldalunkon van.”


Источник: https://rusvesna.su/news/1664460068
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
1 049
4 966
113

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 098
7 400
113
Napi összeesküvés elmélet:
Mi van ha a németek nagy titokban megegyeztek az oroszokkal, hogy csak jöjjön az a gáz az Északi Áramlat 2-n?
Mert ugye mégse jó a fagyhalál!
De erre valakik rájöttek és finoman így utaltak rá hogy ezt azért nem kéne.

Értem én hogy nyomás alatt kell tartani a vezetéket, de földgázzal és ennyivel?


378eeb54c0b51766570eace5e0f9f085.jpg
Ez szerintem több, mint összeesküvés-elmélet. A magam részéről úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy már megállapodtak a németek az oroszokkal a vezetékek megnyitásáról, de valószínűsíthetően megtörtént volna, ha eddig nem történt meg, így biztosra mentek az amcsik, hogy véletlenül se lehessen megnyitni őket.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 584
12 350
113
Azt jósolják, hogy Putyin beszéde igen formabontó lesz. Ahogy írták, meghatározó, világtörténelmi lesz, mind Oo, mind Európa (a bolygó, a Nap, és Tejútrendszer) :) szempontjából. Kicsit félek azért tőle.
Attól tartok annak a beszédnek nagyobb lesz a füstje mint a lángja. Meghát kb azt is lehet sejteni hogy mit fog mondani.