[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 531
15 705
113
Ez nagyon kétséges beesett mentegetőzés az orosz részről, hogy nem ők lőttek a lakóházakra Dnyipróban. Csak egy kis hiba van ebben a magyarázatban, az állítólagos S-300-as légvédelmi rendszer amiről azt állítják, hogy eltévedt a rakéta már korábban ők maguk kilőtték, tehát ilyen rendszer nem is védi már régóta a légteret Dnyipro környékén.
Sőt a lengyelekhez is ők lőtték át, ez 1000% biztos, hiszen az ukránok mondták!!

kapjál már a fejedhez :)
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 056
6 101
113
Ez nagyon primitív felfogás már ne is haragudj. Szetinted mennyivel olcsóbb, mennyivel kevesebb szankcióval járó, és mennyivel kevesebb életbe kerülő lett volna a háború, ha 1-2 hónap alatt vége?
És én még azt hittem, az MN-el együtt a pol. tisztek is kihaltak.
Viccet félretéve, remélem magadban te is pontosan tisztában vagy azzal, hogy az usa-nak egyetlen szavába kerülne csupán és megszűnne az ukrán emberanyag folyamatos, oroszok általi megsemmisítése.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
947
8 176
93
Tényleg, mi van az ászok ászával, a sztármesterlövésszel Walival?
Volt hír róla, hogy talán vissza mer menni.
Lett belőle valami?

Na, Waliról senki semmit? Csak a szöveg volt nagy? Kecskepásztorok lelövöldözés kívűl más nem megy.

Nem értem mi a baj ezzel a gyárral. Ok, a festő nőnek egy rendes munkavédelmi respirátor kéne talán, ami egész arcot védi, de legalább egy munkavédelmi szemüveg.

Meg kell nézni a skyline videót, ahol a blokkot szerelik össze és a zajvizsgálat füllel történik egy 40 éves hottest kabinban az üvöltő motor melett.. meg a karterszilózás kartussal megy, meg jegkrémpálcikával.
Aztán azt jónal mondják, pedig annál komolyabv szinvonal az opelban is van... aztán az a csarnok sem high end.

De amcsiknál jól mutatja a marketinget a tesla. A levedlett toyota csarnokot, ami győrben is csak egy csarnok lenne a sok közül, elnevezték giga gyárnak. De a népek megeszik.
Állitólag high end a gyártósor, de szerintem a teslanak 20 év tuti kell, hogy a jelenlegi wartburg karosszéria minőségből skoda szintig jussanak.
Szóval nem ezen múlik.
Meg hát eleve működő termékeket hasonlítsunk össze.

Azért az ilyen sommás kijelentéseket érdemes lenne alátámasztani valamivel.
Többször kérdeztem már tőled, hogy ott ahol egy javelin telibevágott egy bmp-t vagy egy tigert, ott egy kurganec vagy egy puma túlélt volna? Vagy ahol a T-72b3 kínyílt az nlaw-tól ott a leo2a5-ről lepattant volna?

Hogyne...
Tudod, ennél az amerikai, nato letárolt állománynál még ez is jobb:

Mert vittek oda üzemanyagot, akkut és elindították.

Több ezer orosz tankról és lövegről van szó. Azt nem tudja ellensúlyozni pár száz 30+ éves tank és IFV. Főleg az orosz légifölény mellett nem.

Nem vagy ideológiailag megfelelően képzett, ez a te bajod.
Az orosz légierő nem működik. Portfolió megírta.
Az orosz tankok elfogytak, az oryx és a hvg szerint is.
Az index szerinte meg modernek a nyugati fegyverek..
Mit nem értessz? :D

 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
418
5 753
93
Mivel bizonyítsam? Írjam ide ki az ukrán légvédelmi rendszerek pontos elhelyezkedését, pontos koordinátákkal ellátva? :)

Egyébként azon a videón én semmilyen légvédelmi tevékenységet nem látok. Megtörténik a becsapódás a földön és ezt látni ahogy villanik a felhőkön, utána nemsokkal odaér a hang is, majd a végén a kamera mutatja a füstoszlopot. Többször is megnéztem, kikockázva, ránagyítva, de én akkor sem látom azt a fránya légvédelmi rakétát.
Persze, a felhőkön "villanik" a házba csapódó rakéta, mert az így néz ki :D

Az alacsony felhőhatár felett történik az elfogás, az az a villanás, és utána csapódik a rakéta maradánya a ház bejáratába, ahol elműködik. Ezt mondják az ukránok is, legalább nekik higgy. Aresztovicsot már fenyegetik, orosz ügynöknek bélyegzik, telefonszámát kitették a netre, SZBU-t ráküldték, mert elkotyogta, veszélyeztetve ezzel azt a műveletet, hogy ezzel most 20 ember élete árán talán sikerült volna maguk mellé állítani a NATO-t, és beavatkozást kicsikarni. Lengyelországban egy paraszt miatt nem sikerült ez, aki még idejében lefényképezte az Sz-300-as maradányait, itt meg Zselé főideológusa maga köpte el, és hiába tilják, még felvétel is kikerült róla.
Ja, közben Zselé rendeletileg tiltotta meg azt is, hogy a sorozottak utcai összefogdosásáról videót készítsenek az ukránok. Ez már a vég kezdete.


Erről ugatok már mióta - világháború lesz. Ha nem most, ebből, akkor a közeljövőben, ugyanis szándék sincs a helyzet normalizálására. A nyugati átlagemberből már kihozták a zsigeri, aljas nácit, már nincs gyűlöletbeszéd vagy nácibeszéd, ha oroszok elleni megnyilvánulásokról van szó. A legállatiasabb kijelentések és büntetlenül mehetnek akár a médiában, akár a hálón. Ezt a szellemet nem lehet, és nem is akarják visszazárni a palacka. Itt valaki a végén elpusztul - vagy Oroszország, vagy Európa ahogy ma ismerjük.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 819
4 549
113
Na, Waliról senki semmit? Csak a szöveg volt nagy? Kecskepásztorok lelövöldözés kívűl más nem megy.Meg kell nézni a skyline videót, ahol a blokkot szerelik össze és a zajvizsgálat füllel történik egy 40 éves hottest kabinban az üvöltő motor melett.. meg a karterszilózás kartussal megy, meg jegkrémpálcikával.
Aztán azt jónal mondják, pedig annál komolyabv szinvonal az opelban is van... aztán az a csarnok sem high end.

De amcsiknál jól mutatja a marketinget a tesla. A levedlett toyota csarnokot, ami győrben is csak egy csarnok lenne a sok közül, elnevezték giga gyárnak. De a népek megeszik.
Állitólag high end a gyártósor, de szerintem a teslanak 20 év tuti kell, hogy a jelenlegi wartburg karosszéria minőségből skoda szintig jussanak.
Szóval nem ezen múlik.
Meg hát eleve működő termékeket hasonlítsunk össze.Hogyne...
Tudod, ennél az amerikai, nato letárolt állománynál még ez is jobb:

Mert vittek oda üzemanyagot, akkut és elindították.Nem vagy ideológiailag megfelelően képzett, ez a te bajod.
Az orosz légierő nem működik. Portfolió megírta.
Az orosz tankok elfogytak, az oryx és a hvg szerint is.
Az index szerinte meg modernek a nyugati fegyverek..
Mit nem értessz? :D

Szerinted a Portfolió megbízható hírszerző portál?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
865
3 718
93
A "szakértők" sorban visszakoznak és magyarázkodnak...

A szakértő szerint ezért maradt el a háború nagy fordulata

Az amerikai fegyveres erők volt parancsnoka elmondta, miért nem szorították vissza az ellenséget az ukrán fegyveres erők a háború előtt kijelölt határvonalakhoz.

Ben Hodges szerint ez két okból nem vált valóra. Az első az ATACMS (Army Tactical Missile System) hadműveleti-taktikai rakétakomplexum hiánya az ukrán fegyveres erőknél, a második pedig az oroszok által bevetett katonák magas száma.

„Nyilvánvalóan túl optimista voltam, mert nem láttam előre, hogy nem fogjuk átadni az ATACMS-t. Azt hittem, hogy megtesszük. Ez egy hátrány volt. És azt sem láttam előre, hogy Oroszország milyen sok erőt hajlandó feláldozni Bahmutban és környékén” – nyilatkozta Ben Hodges a Radio Liberty-nek.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 251
7 937
113
Azt hittem északon és délen a két kistelepülés jobban át van már karolva, bár lehet mostanra megtörtént, sok térkép van a neten. Ha az megtörténik akkor a 3 útból kettő lőhető lesz, ha az ukrán helyzet valóban rossz és az orosz kedvező, akkor remélem Medvegyev vagy valakik magasabb szintről kiadnak olyasmit hogy Bahmut a háború fordulópontját jelképezi és az elfoglalása lesz egy új offenzív szakasz kezdetének jele, stb, stb.... Vagy ha Putyin tenné lenne a legjobb, akkor az ukránok nem tehetik meg hogy feladják a várost, de ha csak egy út marad akkor tudjuk mi fog történni :) Az az út Csasohov Jar felé délről és északról is magaslatok között megy délen közvetlenül alatta északról pedig kb 2 kilométer távolságban.
Persze ezt csak időben, nem feleslegesen megnehezítve a támadó csapatok dolgát amíg elérik a pozíciót, csak attól félek fel fogják adni a várost az ukránok. Ezért kell olyan helyzetet teremteni amivel érzelmi alapokra helyeződik a város védelme nem pedig a racionalitásra.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
804
7 132
93
Azt hittem északon és délen a két kistelepülés jobban át van már karolva, bár lehet mostanra megtörtént, sok térkép van a neten. Ha az megtörténik akkor a 3 útból kettő lőhető lesz, ha az ukrán helyzet valóban rossz és az orosz kedvező, akkor remélem Medvegyev vagy valakik magasabb szintről kiadnak olyasmit hogy Bahmut a háború fordulópontját jelképezi és az elfoglalása lesz egy új offenzív szakasz kezdetének jele, stb, stb.... Vagy ha Putyin tenné lenne a legjobb, akkor az ukránok nem tehetik meg hogy feladják a várost, de ha csak egy út marad akkor tudjuk mi fog történni :) Az az út Csasohov Jar felé délről és északról is magaslatok között megy délen közvetlenül alatta északról pedig kb 2 kilométer távolságban.
Persze ezt csak időben, nem feleslegesen megnehezítve a támadó csapatok dolgát amíg elérik a pozíciót, csak attól félek fel fogják adni a várost az ukránok. Ezért kell olyan helyzetet teremteni amivel érzelmi alapokra helyeződik a város védelme nem pedig a racionalitásra.
Nyujorkot is támadják a térkép szerint: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkzMOhpuLhkktbiKgodOQ27X6IV&ll=48.3130940144261,37.90065830080435&z=12
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 200
1 217
113
Na, Waliról senki semmit? Csak a szöveg volt nagy? Kecskepásztorok lelövöldözés kívűl más nem megy.Meg kell nézni a skyline videót, ahol a blokkot szerelik össze és a zajvizsgálat füllel történik egy 40 éves hottest kabinban az üvöltő motor melett.. meg a karterszilózás kartussal megy, meg jegkrémpálcikával.
Aztán azt jónal mondják, pedig annál komolyabv szinvonal az opelban is van... aztán az a csarnok sem high end.

De amcsiknál jól mutatja a marketinget a tesla. A levedlett toyota csarnokot, ami győrben is csak egy csarnok lenne a sok közül, elnevezték giga gyárnak. De a népek megeszik.
Állitólag high end a gyártósor, de szerintem a teslanak 20 év tuti kell, hogy a jelenlegi wartburg karosszéria minőségből skoda szintig jussanak.
Szóval nem ezen múlik.
Meg hát eleve működő termékeket hasonlítsunk össze.Hogyne...
Tudod, ennél az amerikai, nato letárolt állománynál még ez is jobb:

Mert vittek oda üzemanyagot, akkut és elindították.Nem vagy ideológiailag megfelelően képzett, ez a te bajod.
Az orosz légierő nem működik. Portfolió megírta.
Az orosz tankok elfogytak, az oryx és a hvg szerint is.
Az index szerinte meg modernek a nyugati fegyverek..
Mit nem értessz? :D

Valiról a Hubáék beszéltek az ukrán önkéntesekről szóló videóban.
Lehet az egész muki egy marketing fogás csak.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 607
8 580
113
"Soha nem fogom megérteni, hogy szükség van ilyen jellegű tartalom rögzítésére és közzétételére ukránok által készített felvételeken"

Igen, ezt én is furcsállom...
Állandóan saját hulláikról, emberi ronccsá vált sebesültjeikről osztanak meg videókat...


Ez csak azt jelenti, hogy mennyire sok felszerelesuk van, nem tudjak hol tarolni, mar a pickupok platojat rakjak tele vele.

Mas, Kopi errol te jutottal eszembe, Index, Unian alternativ valosag...

Saját halottjaikon átgázolva rohamozzák Szoledárt az oroszok

Hatalmas veszteségeket szenved az orosz hadsereg a donyecki régióban található Szoledárban, ahol folyamatos harcok dúlnak. Az orosz katonák saját hallottjaikon átgázolva próbálják megrohamozni a várost – írja az Unian ukrán hírügynökség.
Szergej Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője elmondta, hogy Moszkva fő erőforrásai a katonák, ezért rengeteget vetnek be az ukrajnai támadásokban, de ez súlyos veszteségekhez is vezet.
A szóvivő elárulta azt is, hogy az elmúlt napon az oroszok 70 alkalommal lőtték Szoledár városát különböző tüzérségi rendszerekkel.

https://index.hu/kulfold/2023/01/15...on-atgazolva-rohamozzak-szoledart-az-oroszok/
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
3 694
25 106
113
Azt hittem északon és délen a két kistelepülés jobban át van már karolva, bár lehet mostanra megtörtént, sok térkép van a neten. Ha az megtörténik akkor a 3 útból kettő lőhető lesz, ha az ukrán helyzet valóban rossz és az orosz kedvező, akkor remélem Medvegyev vagy valakik magasabb szintről kiadnak olyasmit hogy Bahmut a háború fordulópontját jelképezi és az elfoglalása lesz egy új offenzív szakasz kezdetének jele, stb, stb.... Vagy ha Putyin tenné lenne a legjobb, akkor az ukránok nem tehetik meg hogy feladják a várost, de ha csak egy út marad akkor tudjuk mi fog történni :) Az az út Csasohov Jar felé délről és északról is magaslatok között megy délen közvetlenül alatta északról pedig kb 2 kilométer távolságban.
Persze ezt csak időben, nem feleslegesen megnehezítve a támadó csapatok dolgát amíg elérik a pozíciót, csak attól félek fel fogják adni a várost az ukránok. Ezért kell olyan helyzetet teremteni amivel érzelmi alapokra helyeződik a város védelme nem pedig a racionalitásra.
Azért haladnak!
Frissítve:
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 594
6 927
113
Már válaszoltam, csak nem volt szimpatiks a válasz így negligálod.
Egy modern járműre az sem biztos, hogy tüzet tudtak volna nyitni annyival jobb a helyzetképe mint a sok elavult szarnak. Ami meg a Kurganyecet illeti a kérdésfeltevés sem jó, mert a T-15-öt választotta az orosz haderő azon meg van APS...
Ne viccelj már!
Hány olyan videó van a neten , ahol láthatóan kivédhetetlen a találat? Vagy azért, mert olyan kis távolságból indítják az ATGM-et , vagy azért mert a városi körülmények miatt egyszerűen nem jelent megoldást sem a modernebb éjjellátó vagy akár a hőkamera sem, vagy azért mert az ellen hátulról, fedezékből, egyszerre több irányból tüzel. Illetve sok esetben tüzérségi csapás tizedelte az orosz technikát.
Lehet, sőt biztos, hogy kevesebb lett volna a vesztesége az oroszoknak, de hogy az éjjellátók és a hőkamerák, (mert ugye egy marder vagy bradley ennyivel jobb egy bmp-nél. Persze, tudom, jobb a páncélzatuk is, de az kb. pont zéróval növeli a túlélési képességet a modern ATGM-ekkel szemben) miatt az egy éve tartó háború 1-2 hónaposra rövidült volna na az jó nagy butaság!

A másik dolog. APS. Te honnan tudod, hogy egy éles helyzetben még sosem próbált rendszer milyen hatékonysággal működne a harctéren? Nem mondom, hogy nem működne, de ilyen magabiztosan kijelenteni dolgokat pusztán marketing brossúrák és katalógusok adatai alapján picit meredek.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 980
29 740
113
Azért haladnak!
Frissítve:
Ott Kliscsejevkától dél-délnyugatra van egy fasza “kis” beásott erődrendszer, az már vagy két napja orosz kézen van. Ez volt az ottani védelem egyik kulcsobjektuma.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 744
57 487
113
Ne viccelj már!
Hány olyan videó van a neten , ahol láthatóan kivédhetetlen a találat? Vagy azért, mert olyan kis távolságból indítják az ATGM-et , vagy azért mert a városi körülmények miatt egyszerűen nem jelent megoldást sem a modernebb éjjellátó vagy akár a hőkamera sem, vagy azért mert az ellen hátulról, fedezékből, egyszerre több irányból tüzel. Illetve sok esetben tüzérségi csapás tizedelte az orosz technikát.
Lehet, sőt biztos, hogy kevesebb lett volna a vesztesége az oroszoknak, de hogy az éjjellátók és a hőkamerák, (mert ugye egy marder vagy bradley ennyivel jobb egy bmp-nél. Persze, tudom, jobb a páncélzatuk is, de az kb. pont zéróval növeli a túlélési képességet a modern ATGM-ekkel szemben) miatt az egy éve tartó háború 1-2 hónaposra rövidült volna na az jó nagy butaság!

A másik dolog. APS. Te honnan tudod, hogy egy éles helyzetben még sosem próbált rendszer milyen hatékonysággal működne a harctéren? Nem mondom, hogy nem működne, de ilyen magabiztosan kijelenteni dolgokat pusztán marketing brossúrák és katalógusok adatai alapján picit meredek.
És hany olyan van ahol nem ez a helyzet?
Értem én, hogy könnyű magad meggyőzni, ha csak ol,an szituációkban gondolkozol ami téged igazol, de a valóság ennél azért sokkal több.

Hagyjuk már ezt a kipróbálatlan APS hülyeséget. 30+ éves technológia az APS 10-ből 10 működik, ha nem Észak-koreait veszel.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
389
905
93
Nem tudom amúgy mit gondolnak itt sokan. Hogy egymást épp meggyilkolni akaró emberek, hirtelen átkapcsolnak humanitárius Erzsikébe mikor hadifogjokat ejtetenek. Szerintem ez még nagyon durván humánus bánásmód. Ha ennyivel megússzák, vagy akár 5x ennyivel, akkor mindenki boldog lehet. Én azért sokat tennék rá, hogy nem az ilyen finomkodás az általános egyik háborúban sem. Nézzetek már be egy gettósabb általános iskolába itthon. Ott ennél durvább dolgok történnek nap mint nap.