[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 833
7 335
113
"... Úgy tűnik, az ügyek az ukrán fegyveres erők frontján kritikusak, főleg munkaerőhiány van. Sőt, aktív diplomáciát használják az Európába menekültek körében végrehajtandó sorozáshoz."
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/56133
Itt lenne egy tiszteletteljes javaslatom a hivatalos közegek felé:
2-3 ide menekült ukrán hadköteles férfit adnánk 1 magyar nemzetiségű besorozott hadköteles férfiért cserébe...
Így mindkét fél jól jár...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 107
7 503
113
Közérdekű közlemény:
A fordításokra esetleg érdemes lenne a mostanában méltán elhíresült chatgpt-t használni ( https://chat.openai.com )
Messze jobb fordításokat készít magyar nyelvre (is), mint a fordító oldalak, bár nagyon hosszú szöveget nem nyel be, de egy néhány bekezdésből állót simán, oroszból ezt a fordítást készítette most nekem:

Ezt kértem a chatben:
Fordítsd ezt magyarra: По Артемовску: Ночью противник в период с 00:00 до 1:00 попытался провести разведку боем в направлении Белая Гора - Озаряновка силой одной пикапа и одной БМП, был уничтожен артиллерией. Севернее Клещеевки ЧВК «Вагнер» был ликвидирован крупный опорный пункт ВСУ, бойцы продвигаются дальше. За сегодняшние сутки противник провел 7 разведок боем, на направлениях Раздоловка - Соледар, Белая Гора - Озаряновка. Понеся потери отступил. У личного состава ВСУ есть большие проблемы с моральным духом, отходя минируют за собой позиции.

Ezt válaszolta a rendszer:
Az ellenség éjszaka, 00:00 és 1:00 között kísérletet tett egy felderítő támadásra a Fehér-hegy - Ozáryanka irányában egy pickuppal és egy BMP-vel, az ágyúkkal elpusztítva.

A Kleshcheevka északi részén a "Vagner" kommandósok megtámadták és elpusztították az ellenség nagyobb támogató állását, a harcosok tovább haladnak.

Ma az ellenség 7 felderítő támadást hajtott végre a Razdolovka - Soledar, Fehér-hegy - Ozáryanka irányokban, és veszteségeket szenvedve visszavonult.

A Ukrán Honvédségnek nagyon rossz a lelki állapota, a rettegő katonák saját pozícióikat is felrobbantják.

Nem tudok oroszul, de alapvetően jó a nyelvezet és kb. hihető a kapott fordítás is. Oroszul tudók, kérem véleményezzék :)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
747
5 199
93


Voltmár?
"A bejátszást az ukrán belügyminisztérium tanácsadója rakta fel a Twitterre, de ebből az nem derült ki, hogy a megszólaltatott szakértő pontosan kicsoda."

Így akár simán lehet egy Zelenszkij Produkciós Iroda felvétele is, pont a magyaroknak címezve..
Eddig miért nem tették meg?

Ha netán az orosz arra járna, bolond lenne hogy ezeket ujjá építse..amit saját maga robbantott fel?

Itt nem egy Krimi híd félpályát és egy annak is csak a szelvényét érintő "próbarobbantásról" van szó...
Krimi hidat még a kis bajszos is tudott építeni, fából, háborús körülmények között..

A Dnyeper Európa 4. leghosszabb folyója... azon nem 1 - 2 nap normális, végleges hidat rakni..
Aki látta már az tudja hogy miről beszélek, tele van víztározókkal..
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 103
13 600
113
Elkészült az ukrajnai Bayraktar-gyár épülete


Talán csak azért nem lötték még szét a ruszkik, mert nem akarnak balhét Kardigánnal...
Hát ez tényleg érdekes ! Nekem eléggé színház ez a háborúnak nevezett valami !
2 vh idején egész országokat foglaltak el ! Ja és még annyira gépesített gyalogság sem volt hanem lóháton meg kerékpárral tették meg a távot !!!!!!
Itt meg hadiipari gyárak épülnek épségben lévő repcsik repterek vannak ahol Mig meg szuhoj gépek emelkednek levegőbe ! + jönnek a külföldről tankok és egyebek ! Mind ezt egy megtámadott országban ? Senkinek nem gyanús ? o_O
 
K

Kopi2000

Guest
Szoledar, így néz ki a heves csaták után... Az OF legfeljebb néhány kupac bontott téglát tud uralni...


Ukrán drónok elől futnak az árkaikban az oroszok...


Az ukrán erők nem vonultak issza, tartják Bahmutot...

 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 154
9 185
113
Hát ez tényleg érdekes ! Nekem eléggé színház ez a háborúnak nevezett valami !
2 vh idején egész országokat foglaltak el ! Ja és még annyira gépesített gyalogság sem volt hanem lóháton meg kerékpárral tették meg a távot !!!!!!
Itt meg hadiipari gyárak épülnek épségben lévő repcsik repterek vannak ahol Mig meg szuhoj gépek emelkednek levegőbe ! + jönnek a külföldről tankok és egyebek ! Mind ezt egy megtámadott országban ? Senkinek nem gyanús ? o_O

"We expect that the plant will be put into service within the next two years." Kicsit lett csak félrefordítva.

Nova kakhovkai támadás részletei
 
K

Kopi2000

Guest

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
20 064
60 074
113
A tankszállításokról:
Azt értse meg mindenki, hogy itt nem az a lényeg, hogy ez csak pár darab, és ezek is kilőhetők, és eddig is küldtek mást stb stb.

A lényeg az, hogy sajnos még mindig van hajlandóság az eszkalációra, miközben az orosz csemberlenkedik, továbbra sem adott egyik nyugati lépésre sem olyan választ, ami ezt a hajlandóságot megszüntetné, pedig az oroszok elleni gazdasági háború, a fegyverszállítások és a kinyilatkoztatott politikai célok már rég túl vannak azon a határon, ami casus belli. Az egyre emelt téteket, az eszkalációt nem követte ellenlépés a másik oldalról, de ez csak a hülyéket téveszti meg és sarkallja további eszkalációra. A reciprocitás elvén adandó válaszok elmaradása inkább a bizonytalanságot növeli, inkább be kéne legyünk szarva, mert a másik fél egyből a legdrasztikusabb lépések valamelyikével indíthat (ha eldurran az agya a sokadik eszkaláció után), amit összekapcsolhat egy addig irreálisnak tekintett követeléssel is.

Logikusan nézve, és az oroszok fejével gondolkodva hamar eljöhet az a pont, ahol a totális atomháború elkerülésének egyetlen lehetősége az lesz, ha Oroszország korlátozottan, de csapást mér valamelyik nem atomhatalom NATO országra. Természetesen ezzel egy időben Putyinnak nemzetközi sajtótájékoztatón kell a nyugati világ polgáraihoz és vezetőihez szólni, hogy ez egy korlátozott csapás figyelmeztetésnek, amit a nyugat provokált ki, és csak rajtuk múlik, hogy elkerüljük-e a katasztrófát. Erre a csapásra orosz részről csak a tárgyalások megkezdése fogadható el racionáis válaszként, bármilyen gazdasági, vagy katonai válaszcsapás a nyugat részéről, akár hagyományos, akár WMD, vagy bármilyen 5. cikkelyeskedés történne, akkor Oroszország válasza mindig katonai és mindig nagyságrendekkel nagyobb lesz, ergo eddig és netovább. Percekre vagyunk a katasztrófától! Felszólítja a józanul gondolkodó európai embereket és vezetőket, hogy a következő percekben gondolják át, hogy mi a következő lépés, merre haladjunk tovább. Vagy deeszkaláció és béke, aminek feltételei:
 • Oroszország megkérdőjelezhetetlen fennhatósága ukrajna, transznyisztria, abházia, dél-oszétia felett, suwalki kiszögelés átadása, balti államok teljes demilitarizálása, orosz bázisok létesítése a politikai berendezkedést nem érintve
 • a NATO megszüntetése és teljes amerikai csapatkivonás európából, miközben egy összeurópai védelmi szerveződést nem feltétlen tekintenének fenyegetésnek
 • haderőkorlátozás lengyelország és románia esetében
 • minden gazdasági szankció eltörlése
 • az oroszellenes propaganda és a náci megnyilvánulások elleni fellépés

Vagy eszkaláció, válaszcsapás, és akkor jön a MAD. Lehet dönteni.

Egy ilyen helyzetben aki előbb lép ki a proxyból, azaz támadja közvetlen a ténylegesen vele szembenálló másik felet, az diktálhatja a feltételeket. Azonban az adott konfliktusban erre több okból csak Oroszországnak van stratégiai lehetősége:
 • mire fel támadná meg a NATO az oroszokat, és mivel? Bármilyen Oroszo. elleni NATO támadás azonnali jogalap egy nukleáris első/válaszcsapásra. Ugyanakkor oroszországnak legitim indokai lehetnek a vele háborúban álló országot felfegyverző, az ő elpusztításáról álmodozó államok elleni csapásra.
 • azon az oldalon ő egymaga résztvevője a konfliktusnak, miközben a másik oldalon számos ország van, és a leghangosabbak nem is atomhatalmak. Oroszország megteheti, hogy nem atomhatalom NATO tagra mér csapást, nukleáris válasz francia, brit, amerikai részről nem lesz, ellenben a másik oldal csak Oroszországra tudna csapást mérni, ami már a 3 NATO atomhatalom elleni válaszcsapást is legitimálná. (Elpárologjunk-e egy ukrajnáért vagy az amerikai vezetés globális hegemóniájára való törekvés miatt?)

A helyzet furcsasága az, hogy ha az összeeurópai érdekeket nézzük, akkor lehet olyan olvasata a dolgoknak, hogy az amerikai rabigától való megszabadulásnak az egyetlen módja a fent leírtak - az USA-orosz proxyháborút odáig kell eszkalálni, hogy oroszország csapjon oda, így ő is, és a csapás hírétől hirtelen kijózanodó európa egyaránt követelje az amerikai erők kivonását (nem leszünk gya...proxyk).

Szóval kurva gyorsan abba kéne hagyni a bohóckodást nyugati részről, és a realitásokat elfogadva megállapodni ukrajna felosztásáról, mert jelen helyzetben nincs olyan forgatókönyv, ami szerint ne az oroszoké lenne a stratégiai előny.
Igazad van, viszont én úgy érzem, ismerve a történelmüket, ha majd ott lesznek, ahol lenniük kell, akkor lesznek válaszok is. Addig felesleges izmozni.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
3 009
15 969
113
Deeszkalációról csak akkor beszélhetünk ha az agresszor teljesen kivonul a megtámadott országból.

Oroszországot senki se fenyegeti. Oroszország fenyegeti a szomszédait
Aljas módon közel rakta az országát a nato bázisaihoz? Ráadásképpen nem átallott nem felbomlan? Köpedelem az ilyen nép, de tényleg...
Logikusan nézve, és az oroszok fejével gondolkodva hamar eljöhet az a pont, ahol a totális atomháború elkerülésének egyetlen lehetősége az lesz, ha Oroszország korlátozottan, de csapást mér valamelyik nem atomhatalom NATO országra.
Ugyan miért tenné? Még fél év ilyen háború, és a magyar haderő lesz a legjobban felszerelt, és a legnagyobb gépesítettséggel bíró európai nato hatalom.
Ne haragudjatok meg, de a folyamatos az oroszoknak atomoznia kell, mert különben hülyeséget lassan be lehetne fejezni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 307
25 709
113
@nyugger cikk:

Bár az elmúlt napok Ukrajnával kapcsolatos híreit főképp a Leopard 2-vel kapcsolatos viták dominálták, Moszkva eközben a harctéren magához ragadta a kezdeményezést. Már nem csak a Donbasszban, de Zaporozsjéban is offenzívába kezdtek az orosz csapatok, még inkább megosztva az alapvetően túlterhelt és elnyúló ukrán arcvonalat. Moszkva a déli front újramelegítésével pedig nem csak Kijev erőit gyengíti, de sajátságos módon a korábban várt ellentámadásoknak is elejét veszi. Nem kizárt, hogy a Donbasszban hamarosan Szoledar után újabb ukrán dominók dőlnek le, amin pár tucat harckocsi aligha fog segíteni.​

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
15 109
34 137
113
Ezek a történésznek álcázott Timothyk márcsak ilyenek, a másik is őrült, a Garton Ash nevű féreg.

Orosz részről most kéne ultimátumot adni a németeknek - hadüzenetként értékelik, amennyiben átlépik az ukrán határt ezek az eszközök, és a SZU jogutódjaként benyújtani az igényt a párizsi békeszerződésben foglaltak visszaállítására, azaz kelet-németország orosz megszállására.

Babishoz hasonlóan nekünk is ki kell jelentenünk, hogy semmilyen esetben sem fogunk az 5. cikkely alapján Oroszországgal hadba szállni.


Én azt gondolom, hogy az USA most már szándékosan ki akar provokálni egy orosz nukleáris támadást, akár korlátozottat is, hogy mutogathasson, hogy ez egy veszélyes rezsim (válaszcsapás nyilván nem lesz), és azokat, akik eddig tartózkodta, vagy oroszpártiak voltak, azokat is ellenük fordítsa, illetve ami a legfontossabb, hogy ezzel lekerüljön a stigma róluk, hogy ők az egyetlenek, akik eddig bevetették azt a világtörténelemben.
A helyzet komikuma, hogy orosz részről is egyre közelebb kerül az, hogy muszáj lesz meglépni ezt, mert eddig egyik lépésükre/figyelmeztetésükre sem született olyan válasz, ami deeszkalációra utalna, sőt, nyugati idióták konkrétan és nyíltan Oroszország elpusztítását tűzik ki célul. Úgy látszik az EU csak akkor fog fölocsúdni, amikor lesz egy pukk. Párszor már beraktam ide a székely viccet a fiúról, és a kocsmában hülyére pofoztatott apáról: jöjjön innen édesapám, mert itt magát csúnyán megverik.
Megy folyamatosan az oroszokat el kell pusztítani, Oroszország gonosz, Oroszország gyenge, úgyse meri, úgyse meri, úgyse meri mantra, aztán PUKK. Húúú bazdmeg, ez merte. Utána meg kb ez lesz :D
Pontosan így látok én is mindent. Ez már erről szól!!!
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
387
3 423
93
Közben az ukrán gabona tönkreteszi a keleti EU-s mezőgazdákat...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
6 544
23 201
113
Dmitry Rogozin: A marker harci robot februárban érkezik az NVO zónába
Ennek a gépnek két változatán dolgozunk. Az első a felderítő komplexum. Az úgynevezett függő drónnal dolgozik (kábel köti össze a drónt meg a robotot)
Ennek megfelelően, ha egy elektromos kábelre felfüggesztett drónról van szó, amely mondjuk 150 méter magasra emelkedik az autó fölé, akkor ez lehetővé teszi, hogy 15, 20 kilométeres látótávolságban lásson a magasból. részletes felvételkészítés kameráival, zoommal és így tovább.

Különféle lehetőségek vannak. Vannak még páncéltörő rakétarendszerek, vannak koaxiális nehézgéppuskák is, amit akarsz. A lényeg a forgó támasztómodul, amely a "Markeren" található, és lehetővé teszi, hogy egy másodperc alatt 540 fokkal elforduljon, vagyis géppuskából lőhet agyaggalambokat. Ez egy olyan gép, amely természetesen nagyon szükséges, beleértve az ellenséges drónok elleni küzdelmet is.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
60
381
53
....csodálkoznék... ;)
Egy század tanktól ennyire fosol? Ezért dobálnál atomot?

Te is nagyon cidrizel a nyugati tankoktól. Azt hiszitek azt nem lehet kilőni? Pont úgy robban, mint az orosz.
Egy részt amivel bajom van az a szomszéd országban dúló konfliktus hónapról hónapra történő folyamatos eszkalációja, ami jawelin, stinger, nlaw védekező eszközökkel kezdőt, per pillanat meg már pár tucat HK-nál tartunk, es a konfliktus vége még mindig nem belátható. Most pár tucat HK, es pár hónap múlva ?
Azzal tisztában vagyok hogy pár tucat HK nem sokat fog változtatni a harcok állasán, inkább a dolog szimbolikájával van bajom, nem úgy tűnik hogy jó irányba haladna az egész konfliktus, ugyanis mindig sikerül egy szintet lépni a eszkalációs ranglétrán.

Más részt meg nem éles bevetésről írtam, hanem próba-teszt jellegű bevetésről ami egyenlőre csak figyelmeztetés jellegű lenne, valahol tengeren vagy lakatlan terültén. 1 éve senki sem gondolta hogy a oroszok meg merik támadni ukrajnait es hogy egy ilyen háborúnak leszünk szemtanúi a szomszédban. Igy egy figyelmeztető jellegű robbantást sem tartok lehetetlenek, főleg miután terrorista államnak lettek titulává, ami a gonosz birodalma ahol orkok élnek, miért is kellene magukat visszafogniuk ilyen szempontbol ?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
20 064
60 074
113