[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
10 124
15 464
113
Elég szar a morál az Oroszoknál, 1 szál tankkal odamegy az árokhoz,miután tudják, hogy a világ összes ATGM-je ott lehet,és 50 méterről addig lövi a kedves nackókat, amíg azok mozognak.
No,biztos így nyomnák a nato harckocsizók is, hogy eredj röné,arra vannak az Oroszok, csak tüzérség, légierő,légvédelem, és pár 10 000 olyan ATGM védi őket, ami 4 km-ről kettéhugyozza a tankodat,de ne aggódj, az lmbtq jogok biztonságban vannak....
Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
2 809
10 362
113
Sziasztok !
a bunkerromboláshoz csak annyit tennék,hozzá,hogy más források szerint (pl inteldrop) nem 120 m volt, hanem "csak" 80

első körben meg 40-et írtak .. de az is egy tízemeletes panelház mélysége ..

nem tudom ez az info mennyit fog hozzátenni vagy elvenni ebből a diszkurzusból,de ne ragaszkodjatok feltétlenül a 120 méterhez.
A mozgási energiát elnyelő szerkezet viselkedése (rugalmas/rideg, laza/tömör, stb.) sem elhanyagolható. Egy vas, vasbeton szerkezetben a lökéshullám messzire (és alig csillapodva) továbbterjed. A kinzal sebességtartománya ötöde egy átlagos meteoritnak. A pusztítóereje ennek megfelelő. A bunkerekbe meg valahogy le kell jutnia az embernek, levegőnek, stb. Simán elég ezeknek az áttöréseknek a támadása.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 460
60 297
113
Nem elég ha csak rájuk omlasztja a felső pár szintet, és/vagy csinál bent egy olyan légnyomást hogy kiugrik a fülén mindenkinek a tüdeje?

Nem okoskodni akarok, csak ötletelek/kérdezek.
Le kéne jutni jutni ahhoz.
és mi az akadálya egy "űrméret alatti" harci résznek, mint pl a KAB-1500L-en alkalmazott?
GNPP-KAB-1500-Cutaway-1S.jpg

például egy BETAB-500ast is oda lehet tenni az aerodinamikai kúp alá. De gyakorlatilag bármilyen egyedi penetrátor szóba jöhet, hiszen úgyis a Kinzsal orrkúp alá kerül aerodinamikai okokból.
Nem találtam a GBU-28asról adatot, csak a kisebb 0,5-1 tonnás verziókról azok max hangsebesség körüliek (1000-1100 Feet/sec 305-335m/s)
Még ha 1,5-2x sebességű a GBU-28, az legjobb esetben is 1/5-e a Kinzsal sebességének.
Számoljunk 2 Machhal, ugye a képletünk K=1/2*mv2
680x680=462400 x 2270 (kg)/2 = 524824000J = 5,24824GJ ami kb 1/3-a a Kinzsal becsapódási energiájának.
mindez úgy, hogy igencsak nagyvonalúan számoltunk a GBU-28 sebességével, valójában szerintem nem sokkal van a hangsebesség fölött.
Ha 400 m/s becsapódási sebességet nézünk akkor a mozgási energia 0,1816 GJ-ra esik vissza, 500m/s-nél 0,283 GJ.
Itt a brutális sebesség az amire építeni lehet, én pont ezért mennék rá erre a ziccerre.
Üdv K
Erre válaszoltam privátban, de akkor itt is:
Semmi, csak hely nincs neki. A KAB 1500L sem egy dedikált bunkerromboló bomba mint a GBU28, hanem egy bomba bunkerromboló változata.
Azt ne felejtsd el, hogy a GBU28 az energiáját kis felületen adja át, és a tömegének nagy része borzasztóan kemény és szívós acél (155-ös lövegcső), míg a Kindzsalnál a tömeg döntő része rakétatest ami ugyan nehéz, de vaj puhaságú és a Kindzsal tömegének tetemes része tüzelőanyag ami becsapódáskor már rég elégett. Amennyire én tudom csupán 500kg a harci rész tömege.
 
 • Vicces
 • Hűha
Reactions: ogretankHU and fip7

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 388
11 972
113
Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.
Esetleges, de működött.
A harctéren az győz aki bátor és kockáztat.
Aki nem játszik az nem is nyer.
Mellékesen tényleg megnézném, hogy a Lajtától nyugatra található ország - maximális kiszolgáláshoz szokott - NATO katonája hogyan állna helyt Bachmutban az orosz ellen. Persze semmi lég támogatás!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113

Oroszország levelezést tett közzé Németország, Dánia és Svédország hatóságaival az Északi Áramlatok aláásásáról​

Oroszország teljesítette ígéretét, és megküldte a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ Közgyűlésének a német, dán és svéd hatóságokkal az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékek felrobbantásának vizsgálatával kapcsolatos levelezés másolatát.
A dokumentumok lehetővé teszik kollégáink számára az ENSZ-nél, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint ezek az országok tájékoztattak bennünket a vizsgálataik előrehaladásáról” – magyarázta Poljanszkij a Telegramban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678776907

A Wagner-harcosok elfoglalták a Vostokmash üzemet, ahová Zelenszkij érkezett (FOTÓ)​

A PMC "Wagner" harcosai elfoglalták a "Vosztokmash" üzemet az Artyomovsk (Bakhmut) Színesfémgyár ipari övezetének északi részén.
Figyelemre méltó, hogy a közelmúltban, 2022 decemberének végén Zelensky ukrán elnök csatlakozott ehhez a vállalkozáshoz.
Ugyanabban a műhelyben, ahol ma a „zenészek” vannak, kitüntetésben részesítette az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseit, és propagandafotózáson vett részt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678785389

Az elmúlt 3 hónapban 10 000 katona hagyta el a lengyel fegyveres erőket. Azt hiszem, könnyű kitalálni, hogy hol fognak megjelenni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 680
33 988
113
 • Hűha
Reactions: Xtreeem and Lando

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
396
971
93
Legalább tesztelhetik hogy mit fog majd tudni az 57 mm es a páncélozott harcjárművek tornyában.
Hol van erre gyártókapacitásuk?
Ha meg lesz... várjuk a tákolmányokat.
"A cél az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna."
Most az egyszer igazat beszél. Csak katonai eszköz maradt a kezükben.
 • A gáz és energia fegyver hatástalanítva lett.
 • Elszigetelődtek, egyedül maradtak, ezért nem tudnak politikai vagy diplomáciai eszközökkel SEMMIT elérni.

Marad a remény, hogy csoda történik a donyecki fronton.
:)

Lehet, hogy fake. Gyanús, hogy pont most került elő.Megkapják a büntetést.
;)
Remélem tudod, hogy nagyobb kárt okoznál, ha hagynád őket egymás közt megbeszéljék, hogy minden rendben van a hadművelettel.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 054
8 950
113
Nem tudjuk. Azt se tudjuk, volt-e bunker, azt se, hogy épp repült-e Kindzsal.
Abban viszont biztos vagyok, hogy van az a(z akár) 120 méter mélyen levő bunker, amelyet egy erre a célra átalakított Kindzsal úgy tehet használhatatlanná, hogy nem kell “lemennie” 120 méterig.

Az a doksi elég valóságosnak tűnt, bár valóban nem fogjuk tudni a benne szereplő több tízezer (!) adatpont valódiságát validálni.

No igen, erre isnét a wilsoni esetet tzdom felhozni, ahol bemutatásra kerültek a drónok és az iszkander vezérlőchippek, amik elérhetetlenek.. egy laikus simán beszopja.
Egy elektronikában kicsit is jártas pedig tudja, hogy a képen látható kövület icket az usa sem tudta volna már beszerezni és egy vicc az egész.

Én csak feltételezek, mert nem tudok biztosat. De itt is benne van a pakliban, hogy egy elemző ezekre a valóságosnak tűnő doksikon kapásból nevetne.
Nem kéne kpnak venni.

Egy tuti, hogy azokon a pillanatfelvételeken nem volt álcaháló. Persze lehet 5 percel később már volt, ahogy az is lehet hogy ilyen felderítés mellett még csak szükség sincs rá, mert meg ha lenne is, már nincs mivel visszacsapjanak.

Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.

Elsiklottál a kérdés felett ismét, véletlenül persze. Elhiszed az angol hírszerzés jelentéseit? Igent vagy nemet légyszíves.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 420
23 155
113
Moldovát olvastam tegnap, lehet a jóságos USA bevonul majd, hogy ezt megakadályozza.
Meg a jóságos románuszék...
Ha egykorúak és olyan állapotúak, mint Ozzy, akkor nincs értelme...
Ha tényleg bevetik őket akkor órák kérdése a kibontásuk.
Tavaszi kacsa vadászat a sárban.
BMP-3
Johnson...
T-14
Afgánok a Wagnerben
T-72B3M páncélozás
*
:eek:
Orosz fejlesztések
:eek:
Artyi
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 220
54 093
113
Atlantista, párhuzamos világos f.szverés:
Matyi a magyar allaspontot vedi, hiszen kormanykozeli szemely. Bar atlantista is szemelyesen, de ettol tagabb a vilagszemlelete.
A kormany allaspontjat vedi a tuzszunet/beke ezen magyarazataval.
Nyugatrol nem azert tamadnak minket mert oroszbaratok lennenk, mert ez teljesen hulyeseg. Pragmatikus kulkapcsolatokra torekszunk mindenkivel, az orosszal is...
Azert asnak ala minket mert nem begetunk egyutt a tobbi birkaval a Nato/Eu nyajban.
Most egy ket hete egyesevel raszaltak valami nyugati diplomata inkvizitorok a harmadik, semleges allaspontra torekvokre. Szerbek, gruzok, szaudiak,torokok, afrikai orszagok, stb mindenhova ment valami "inkvizitor", tuti mi is kaptunk pressziot ha mast nem Pressmant.
Nyugati iranybol erkezett, erkezik valami nyomas amiatt meg ugyesebben tancunk, inkabb balett ez mar, orosz reszrol is voltak latszolag jelentektelen kifejezesek ami a toluk kisse elhatarolodast segiti.
Nehez dolog kozepen maradni nah...
En speciel szemely szerint nem akarok orszagot ujjaepiteni, az elodeim mar sokszor megtettek. Azt a rengeteg munkat es penzt fordithatnank hasznosabb dologra, utolerhetnenk a nyugatot. Most az egyszer epithetnenek a hollandok, csehek, portugalok, stb, mi igyekezzunk kimaradni barmi aron.

A bokamat lefosom a szolgalelku EU "elvtarsak" miatt. Ha ennyiert menesztik, bar igazat mondott, akkor ugye hogy mi ettol tobbet kapunk a fejunkre.

Ez meg sík hulye. Egy dolog hogy be volt allva, de sajat maga igerte el a legierot.

Ropckenek xar napja lett ujra.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 528
18 592
113
Le kéne jutni jutni ahhoz.

Erre válaszoltam privátban, de akkor itt is:
Semmi, csak hely nincs neki. A KAB 1500L sem egy dedikált bunkerromboló bomba mint a GBU28, hanem egy bomba bunkerromboló változata.
Azt ne felejtsd el, hogy a GBU28 az energiáját kis felületen adja át, és a tömegének nagy része borzasztóan kemény és szívós acél (155-ös lövegcső), míg a Kindzsalnál a tömeg döntő része rakétatest ami ugyan nehéz, de vaj puhaságú és a Kindzsal tömegének tetemes része tüzelőanyag ami becsapódáskor már rég elégett. Amennyire én tudom csupán 500kg a harci rész tömege.
utolsó válaszom a témában, mert már nagyon uncsi alapvető, általános iskolai szintű fizikát újra és újra elmagyarázni...
Én nem azt mondtam, hogy a KAB dedikált bunkerromboló lenne, azt a szubkaliberre hoztam példaként. Nem értem miért NE lenne hely a Kinzsalon egy penetrátornak? Vegyük alapul és számoljunk vissza a GBU-28ból ami cirka 2 tonna, átmérője ~40cm, a hossza pedig ~4m. Ezek szerint egy hasonló acélból legyártott penetrátor 1 m hosszú és 40 cm átmérőjű. Hogy a picsába ne férne el egy 500 kg-os rep-romb harci rész helyén egy acélötvözet penetrátor? Előbbi töltési aránya 30-40% , utóbbié meg 10-15%... Vajon minek a sűrűsége nagyobb, mi foglal kevesebb helyet? A robbanóanyag vagy az acél? (GBU-28 : 5000lbs/660lbs azaz 13% töltési arány, egy hasonló 500 kg-os penetrátor esetén a 13%-ot tartva 65kg lenne a töltet)
De folytatva a matekkal : számolhatunk 8x sebességgel, ami a mozgási energiában 64x szorzót fog jelenteni miközben a tömege 1/4. Az nálam bizony 16x annyi mozgási energiát jelent azonos felületen. Ez szimpla matematika, a számok nem hazudnak! Ezt magyarázom az elejétől fogva, hogy az eleve sokszoros sebességtöbblet négyzetesen hat a mozgási energiára, így hiába több mint 4x akkora a GBU tömege, majdhogynem nagyságrendi különbség van a mozgási energiában. Ráadásul becsapódáskor még a cirka 1-1,5 tonnás üres rakétatest is tol még egy utolsót azon a harci részen.
Kommentar nelkul…
".....der tag glühend heiss, oder eiskalt die nacht..."
Harcolnak az ojrópai értékekért!
khm....
WoI_TB58t_aOFWoCwiFwbibZyvORaBvma-3K3nLcZquU1t_Bm6Sh-MIViGzlSDmiTPFwJWjYa9R46Ph9JFdlDTc1biD9AMzizvRs8PT5JChohlx-9nEyi8VsI1c_kDYBEYWhhPldyr9lylEKifh_8IZ2wHwQnWVKgkIqKGGkfsuI9yCPkQWI9wCOhlvYD_CrkZoXNVHWYGz6MJwxYZOxIp4ZjsiGpzXLCdchzpprGRa-JcaoQbKjUZsXQjK7gk1lyn_8CHssIgQroF3UEA40S9w5DeHQpeWUpgIr8IVFLqnThExkMIVxYEZLxnGDlyFSG5h00nv1ldNlLL47vmGotQ.jpg

Már előre magyarázza az esetleges rossz bizit..